天溢體育

查看完整版本: 小朋友打長膠??請各位幫幫忙!

lionalex 2012-9-5 14:34

小朋友打長膠??請各位幫幫忙!

小弟今年十歲,學波三年,頭兩年係打兩面反貼,但之後教練幫我轉0左長膠加反貼,我都唔識係乜,教練叫轉咪轉!
最近先發現原來打長膠係連章都考唔倒!青苗又唔收;cry !我現在都唔知可以點??係咪要轉翻練反貼?
我已經用0左一年有多時間練長膠,我覺得好唔開心,想考個章都唔得;mad !!請各位比D意見,我係咪應該繼續打長膠??

飛鷹 2012-9-5 14:47

小朋友打反貼is better!

okt07226 2012-9-5 14:49

play反貼 is gd than play長膠,because 長膠  is so hard to play;loveliness ;loveliness

y0y0_pang 2012-9-5 14:51

其實教練為什麼叫你打長膠呢??

lionalex 2012-9-5 14:59

佢話我慢!!唔夠人快,打長膠好D!

popo_wong2001 2012-9-5 15:17

打長膠手感要好, 因為力度要控制得好好, 反應要快, 因為要知自己用緊咩膠, 其實打得好真係無幾多個, 但要短暫勝利波又好易, 因為小朋友通常唔識得應付的, 但長期暫時香港未有咁既人, 除咗n年前既女子港隊齊寶華

鍾少 2012-9-5 15:21

其實我個fd橫板,佢打反貼幾ok嫁,後來教練叫佢轉長膠,佢打佐幾個月覺得麻麻就轉番反貼,其實打波自己鍾意咪得,無論打波又好比賽又好,最緊要開心,吾開心打黎做咩,咩金章銀章我通通都吾著緊,我都系打長膠,我都系比人炒,so what?!我enjoy既系過程,輸贏吾一定重要,最重要,最重要系學到嘢,參加多d球局,比人抄就問下人地要點打,反省下輸系邊,球板系自己揸,沒人一生出黎就識打波,只要不恥下問,我相信不少網友也願意解答你既問題,自己想打咩就打咩la;loveliness ;loveliness

monkey330 2012-9-5 15:35

鍾少唔好講笑,次次炒我;mad

kenken168 2012-9-5 15:38

[quote]原帖由 [i]鍾少[/i] 於 2012-9-5 15:21 發表 [url=http://www.hkttf.com/redirect.php?goto=findpost&pid=739446&ptid=53704][img]http://www.hkttf.com/images/common/back.gif[/img][/url]
其實我個fd橫板,佢打反貼幾ok嫁,後來教練叫佢轉長膠,佢打佐幾個月覺得麻麻就轉番反貼,其實打波自己鍾意咪得,無論打波又好比賽又好,最緊要開心,吾開心打黎做咩,咩金章銀章我通通都吾著緊,我都系打長膠,我都系比人炒,s ... [/quote]

同意!  "無論打波又好比賽又好,最緊要開心"
你打長膠定反貼開心呀?;smile

(=^x^=) 2012-9-5 15:55

條條大路通羅馬
香港10個小朋友十個打兩邊反貼,但當你去過向陽杯,北京杯,東亞兒童杯,你便會發現人家什麼都有
直板,橫板,生膠,正貼,長膠,反膠,攻波,削波都有。只是在香港不容易找這些教練。
女仔打長膠有港青吳XX,少年精英有方怡(半長膠),男仔有李雲峰,
不過真是要看教練懂不懂教,若不懂教什麼膠都無用。

(=^x^=) 2012-9-5 15:56

btw剛剛的殘奧冠軍便是鍾少的打法,直板長膠

BrianDD 2012-9-5 15:56

我自求我道;lol

schlager 2012-9-5 16:25

I can only say that long pimples player is not welcomed by HKTTA. They do not want this type of player to grow in the mainstream.

However, it does not mean that you are not a good player. You have to decide yr own way.

BrianDD 2012-9-5 16:27

You have to decide yr own way=我自求我道;lol

schlager 2012-9-5 16:33

lionalex, what is yr style ?

橫板?
攻波 or 削波??

chrisho2010 2012-9-5 18:52

快快轉返反貼啦!41.gif ;loveliness

Arnold 2012-9-5 19:37

轉反貼41.gif 41.gif 41.gif

hungwahsun 2012-9-5 20:19

不要问人家,只有你和你的教练,才能回答你的问题.如果对你没有充份了解,任何人都只是站在他的角度答你的问题.

李清33888 2012-9-5 20:20

小朋友最好打兩面反貼, 如打長膠要先選擇適合的板(All round)及配合某種長膠如很多人用的755 , 有海綿或無海綿OX, 進攻用有海綿(0.5) 防守用無海綿OX(也可進攻).

okt07226 2012-9-5 20:51

例如388d-1;loveliness

葉師傅 2012-9-5 21:12

[quote]原帖由 [i]hungwahsun[/i] 於 2012-9-5 20:19 發表 [url=http://www.hkttf.com/redirect.php?goto=findpost&pid=739549&ptid=53704][img]http://www.hkttf.com/images/common/back.gif[/img][/url]
不要问人家,只有你和你的教练,才能回答你的问题.如果对你没有充份了解,任何人都只是站在他的角度答你的问题. [/quote]
相當合情合理 ! 如有問題,請先請教自己的教練。

asd123111 2012-9-5 23:33

[quote]原帖由 [i]lionalex[/i] 於 2012-9-5 02:34 PM 發表 [url=http://hkttf.com/redirect.php?goto=findpost&pid=739414&ptid=53704][img]http://hkttf.com/images/common/back.gif[/img][/url]
小弟今年十歲,學波三年,頭兩年係打兩面反貼,但之後教練幫我轉0左長膠加反貼,我都唔識係乜,教練叫轉咪轉!
最近先發現原來打長膠係連章都考唔倒!青苗又唔收;cry !我現在都唔知可以點??係咪要轉翻練反貼?
... [/quote]

打波只係為開心而唔係為成績
所以,隨你喜歡;loveliness

zingdigi 2012-9-6 12:22

回復 1# 的帖子

其實你出得這個post,以經表示你feel到有啲問題出現了!
你覺得好唔開心,要你繼續打長膠都只會繼續唔開心;hungwahsan 講得好正確,你要open啲向教練去表達及解決你啲問題,ASAP!
你只有十歲,有時間去試其他嘢!學習愉快最重要;loveliness

alivivi 2012-9-6 23:41

不是每一個人用兩面反貼也能達至高境界,只有合適自己既兵器,才能發輝自我

kaka061011 2012-9-12 14:01

其實小朋友打長膠系無問題的. 如果先練好兩面反, 再轉長膠. 日後再拿起兩面反, 也一樣輕鬆自如的. 上年, 今年, 我也只是考青苗時才用兩面反的.
頁: [1]
查看完整版本: 小朋友打長膠??請各位幫幫忙!
天溢體育