標題: 多練基本功或多打計分, 那樣最能加强自己比賽戰勝對手的能力? [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-1-11 17:55     標題: 多練基本功或多打計分, 那樣最能加强自己比賽戰勝對手的能力?

多練基本功或多打計分, 那樣最能加强自己比賽戰勝對手的能力?

請各高手指教!
作者: Bluesky    時間: 2009-1-11 20:39

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-11 17:55 發表
多練基本功或多打計分, 那樣最能加强自己比賽戰勝對手的能力?

請各高手指教!
真想知, 請大家比意見, 謝謝!
作者: 出奇老鼠    時間: 2009-1-11 21:00

2 樣都要配合吧?
基本功練到咁上下再計分黎拎實戰經驗
作者: alexlaw    時間: 2009-1-11 21:16

我認為係計多D分...
作者: alexlaw    時間: 2009-1-11 21:17

但要係同唔同既人wo...唔係打黎打去都係一兩個,咁就無咩進步...
作者: jack    時間: 2009-1-11 21:18

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-11 17:55 發表

請各高手指教!
你打波, 每一板波都係基本功, 計分係練應變, 分析, 適應能力, 點樣將練回來的基本功組合使用
個人覺得, 應該最少 7 成時間以上練基本功, 2 成時間計分, 不過練基本功, 好多時要有人 "畏" 波比你, 好多時未必做得到, 除非你真係比錢請教練

記得唔知電視訪問邊個中國個家隊教練, 佢話佢地每日先打 5000 球正手攻球, 先再練其他野
作者: kwokwy    時間: 2009-1-11 21:27

以前細個時就一半一半囉。即係話若果打兩個鐘,就基本功同計分每樣一個鐘。
嗰時成日都覺得計分好玩,練基本功好悶。不過而家廿幾年後,就覺得嗰時練落啲基本功好有用囉。
但論壇都好似無乜人喜歡搞 / 參加練基本功嘅球局。
作者: piccolo    時間: 2009-1-11 21:35

練好基本功真係好重要架, 只要基本功綀得穩, 比賽時便會不知不覺地用出來, 尤其係而家的水平愈黎愈高, 雙方相持分分鐘十幾板上落, 呢個時候, 就係考你基本功既功力了
作者: kwokwy    時間: 2009-1-11 21:37

引用:
原帖由 Myron 於 2009-1-11 21:35 發表
練好基本功真係好重要架, 只要基本功綀得穩, 比賽時便會不知不覺地用出來, 尤其係而家的水平愈黎愈高, 雙方相持分分鐘十幾板上落, 呢個時候, 就係考你基本功既功力了
一於聽晚商量下幾時一齊去練基本功啦
作者: piccolo    時間: 2009-1-11 21:40

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-11 21:37 發表

一於聽晚商量下幾時一齊去練基本功啦
最緊要有飯局 最正係去三四日既旅行打波觀光海鮮shopping豪華團.
作者: jack    時間: 2009-1-11 21:43

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-11 21:27 發表
以前細個時就一半一半囉。即係話若果打兩個鐘,就基本功同計分每樣一個鐘。
嗰時成日都覺得計分好玩,練基本功好悶。不過而家廿幾年後,就覺得嗰時練落啲基本功好有用囉。
但論壇都好似無乜人喜 ...
你攪囉, 我都好想有人 "畏" D 下旋球比我練反手拉 / 彈
作者: stevetemp    時間: 2009-1-11 22:01

點解冇人話要練體能????
作者: kwokwy    時間: 2009-1-11 22:15

體能 + 基本功 + 實戰,差唔多係職業隊啦
作者: likwaiw    時間: 2009-1-11 22:46

其實好多人話基本功, 都好似唔包括走位, 我覺得走位好重要.
如果只打計分, 一點都練唔到走位. 好多時都是但打個波番去,
心態係打到就算, 都唔理有無走錯位, 跟住又無咩回位意識.
重有睇到好多人一打分就唔攻球或者係個波好就手先起一板, 唔係就係咁擋等你出錯.
我覺得咁打幾十個鍾都好難有大進步.

我覺得練基本功個時叫教練'畏' D你覺得難接既波比你, 再用基本功既動作接波.
打唔打到都其次, 重點係動作正確, 走到位, 有意識, 多練就會好架啦!!
作者: piccolo    時間: 2009-1-11 22:58

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-1-11 22:46 發表
其實好多人話基本功, 都好似唔包括走位, 我覺得走位好重要.
如果只打計分, 一點都練唔到走位. 好多時都是但打個波番去,
心態係打到就算, 都唔理有無走錯位, 跟住又無咩回位意識.
重有睇到好多人一打分就唔攻球或 ...
其實基本功包括埋綀步法架. 只不過可能太辛苦,唔係咁多人想綀
作者: jack    時間: 2009-1-11 23:49

引用:
原帖由 Myron 於 2009-1-11 22:58 發表

其實基本功包括埋綀步法架. 只不過可能太辛苦,唔係咁多人想綀
我依范最弱, 細個打得多, 打得密果陣就識走位, 依家完全唔掂
作者: piccolo    時間: 2009-1-12 00:25

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-11 23:49 發表

我依范最弱, 細個打得多, 打得密果陣就識走位, 依家完全唔掂
佢地有一套套路去練步法架.
作者: likwaiw    時間: 2009-1-12 00:49

個D套路去練步法好恐怖, 我練過.
A: 反手推/搓, 轉側身正手, 飛身打大對角
B: 中線正手,  轉側身左邊正手, 飛身打大對角
C: 打3點, 左中右左右中咁打
D: 右邊短台 --> 左邊大對角

試過打 Option D, 打左3分鐘就好想死.
Option B 就卡左係第三板之後番唔到去就變左反手接 (成日係咁)
Option C 都OK.....
Option A 就好多時飛唔到咁遠, 或者係走唔切......

So poor me..... 不過如果打呢d 都有70% 機會完成6板個D 人應該已經好勁!!
作者: jack    時間: 2009-1-12 15:19

引用:
原帖由 Myron 於 2009-1-12 00:25 發表

佢地有一套套路去練步法架.
當然有喇, D 路咪就係要你左右前後走黎走去, 就係練到你用適當既步法, 走得好流暢.
佢地, 即係邊個呀? 鄧林 ?
作者: alank    時間: 2009-1-12 17:53

愚見認為基本功絕对是最重要的一环,以本人打球+年的經稔為例,包括年轻時在青年中心一星期打五天,每天打四小時,连打四年,又數+年後重新拿起球拍,每星期打兩天,每天二至三小時,断續計打了+年,期間無請過教練,也談不上練什麽基本功,都是一下場就計分,見波就fing 那种,日子有功,球技勉强可以,跟人对阵時有時無端端可以打出很漂亮的球,自已也騙倒了,但很多時往往很好的机会球也很容易打失,其原因就是無練基本功,無教練指点,加上姿勢錯誤,大力打机会球時就容易打飛出界或下網了,已擁有的技術也很容易失去..反觀很多年青朋友甚或小朋友,他们打球的基礎都建築在一个好的教練及紮实的基本功上再加上往後的实戰,在很短的時閒已打出很好的球了,我曾看見一个八九歲的小妹妹在乒工厂的內部賽中打出一手好球,如我跟她对賽也沒有把握贏她,而我的球齡比她的年龄还大呢,故此我確信想打好球必先練基本功,攪好姿勢步法,然後計分不遲.這是我个人的感受.
作者: 乒之仁    時間: 2009-1-12 22:27

我覺得應該練熟基本功再計分, 同多d 唔同既人打, 咁樣進步最快
作者: Joe    時間: 2009-1-12 23:53

淨係基本功都有排練
作者: piccolo    時間: 2009-1-12 23:57

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-12 15:19 發表

當然有喇, D 路咪就係要你左右前後走黎走去, 就係練到你用適當既步法, 走得好流暢.
佢地, 即係邊個呀? 鄧林 ?
好多個. 鄧x, 馮x, 廖x, 蔣x光...., 都係myron仔既教頭
作者: likwaiw    時間: 2009-1-13 00:56

梗係有排練 !!! 唔練都唔知自己咁cheap......
其實d教練真係好勁, 我點打佢都可以打番個點比我, 我沖佢又可以,
唔小心打左另外一面佢又回番過來又係同一個位.......

其實好多球友希望說明自己好勁, 一味打分,
但係如果同教練打下, 就知自己幾cheap.....
你點打佢都比度同一個位你......
要快有快要慢有慢......
同佢打分95% 係11比0......
個5% 係付碌High邊1球先可以.....
真係有排練......
作者: hkcuber    時間: 2009-1-13 12:32

引用:
原帖由 乒之仁 於 2009-1-12 22:27 發表
我覺得應該練熟基本功再計分, 同多d 唔同既人打, 咁樣進步最快
I agree very much!
In real match, beginner tends to loss the proper "form", especially for those who played many years without proper training.

Practice Does Not Make Perfect. Practice Makes Permanent

After your form and moves are permanent, playing match would be beneficial!

I usually only use the last 5-10mins for match to check my progress.  I feel very happy if I used what I learned in a match but feel very bad if I am playing with my old ways...

Other suggestion is "confined match"
For example,

1) two players can only use front hand and back hand attack.  This would give you the pressure and pleasure of a match but won't bring out old habit.

2)
a) everyone must start with backspin serve
b) must return a backspin ball
c) then can choose to use loopdrive against backspin
d) after that both players are free to use loop drive or attack.

This kind of
"confined match" will train your responds, foot work and your learned moves but with the limitation you can provide more focus on the subset of skill you learned and training them accordingly.

My two cents worth.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0