標題: Harddisk 死了冇晒資料有無得救 [打印本頁]

作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-10 12:36     標題: Harddisk 死了冇晒資料有無得救

作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 12:46

驚自己變左陳灌A?
作者: Fai    時間: 2009-9-10 12:57

你試下這個!
http://www.uwants.com/viewthread ... &extra=page%3D1
作者: 野田妹    時間: 2009-9-10 14:02

你收埋好多相咩??
作者: Bear    時間: 2009-9-10 14:15

Depends ... If logical failure, usually can be recovered. Physical failure, 50-50 loh. Last week had 1 HD recovered in Shanghai, RMB1800. Tried the "services" in computer city in HK, charged HKD100-300 non-refundable "inspection" fee and turn out tell u will bring to China to fix for HKD2-3K. DBTronix is in HK and very Pro. but also very expensive, around 6-8K!! And I doubt if  there is any dust-free lab available in HK to do the physical recovery.
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 14:16

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-10 14:02 發表
你收埋好多相咩??
可能好多"生活照"
作者: feideepking    時間: 2009-9-10 14:27

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-10 10:46 發表

可能好多"生活照"
天時暑熱的生活照多數。。。 。。。
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 14:30

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-10 14:27 發表

天時暑熱的生活照多數。。。 。。。
要寒生先知
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-10 14:32

一定有 d 不可告人的秘密
作者: feideepking    時間: 2009-9-10 14:34

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-10 11:00 發表

要寒生先知
不過佢份人咁豪, 可能保持豪開冷氣, 自然無乜特別... ...
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 14:35

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-10 14:32 發表
一定有 d 不可告人的秘密
贊同
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 14:36

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-10 14:34 發表

不過佢份人咁豪, 可能保持豪開冷氣, 自然無乜特別... ...
成日暱埋係間房.....
作者: feideepking    時間: 2009-9-10 14:51

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-10 11:06 發表

成日暱埋係間房.....
抱住

張被

上網
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 14:58

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-10 14:51 發表

抱住

張被

上網

作者: kelvin    時間: 2009-9-10 15:01

公司之料
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-10 15:11

作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 15:23

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-10 15:11 發表

是呀!冇晒
問下d電腦奇才有冇得救
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-10 15:26

作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 15:28

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-10 15:26 發表

空多吉小
電腦奇才通常能逢凶化吉
作者: feideepking    時間: 2009-9-10 15:28

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-10 11:53 發表

問下d電腦奇才有冇得救
咁唧係要去問佢?!

作者: 太陽之子    時間: 2009-9-10 15:36

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-10 15:28 發表

咁唧係要去問佢?!

作者: 無名小卒    時間: 2009-9-10 15:59

你唔係edison , 放心
作者: smallstar    時間: 2009-9-10 18:47

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-10 12:36 發表
拿去整我驚比人放上網
1) Harddisk 放在電腦裏認唔認到先? 認到有可能唔係 Hardware死!
2) 如果認到有叫一定要 format ? 話無晒 partition ? 重可能有得救!
3) 有乜野字句出過 ?
作者: Luban    時間: 2009-9-10 19:37

1.harddisk通電唔yuk就搵個同model換左個膽(聽講)
2.harddisk仲認到就用EasyRecovery(我用過,救返好多data)
Luban's father

作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-11 14:45

作者: 乒乓在線    時間: 2009-9-11 15:03

Buy a new hard disk la
作者: Bear    時間: 2009-9-11 15:10

呢d事都見唔少,今年send左2個去整,2個都救得返.肯比錢通常都有機既..
作者: smallstar    時間: 2009-9-11 16:38

死 hardware 多,真係要揾過一隻同 model 既 harddisk 換左塊底板試,如果係 stepping motor壞救返會等於零
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-11 16:41

作者: 野田妹    時間: 2009-9-11 16:44

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-11 16:41 發表

剛剛比了$500上門整但他話冇得整 的data好重要整唔返真是唔洗再打波了
俾人抄??
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-11 16:45

作者: Bear    時間: 2009-9-11 16:56

Tried DBTronix ah. Their record was recovered a HD that burnt in fire with internal disc exposed. But it is really expensive ...
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-11 17:06

作者: feideepking    時間: 2009-9-11 17:12

電腦舖都可以抄返d料, 不過有d真係斷MB / G計... ...
若果幫襯佢買返d 嘢又可能無咁金... ..
作者: smallstar    時間: 2009-9-11 17:23

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-11 17:12 發表
電腦舖都可以抄返d料, 不過有d真係斷MB / G計... ...
若果幫襯佢買返d 嘢又可能無咁金... ..
問題係死stepping motor 係好難救,stepping motor 係推動寫讀頭,因要成個寫讀頭拆出來,好易整花(刮傷)碟面記錄資料,一定要廠先做到維修到,寫讀頭離碟面距離重短過頭髮直徑好多好多!
作者: 野田妹    時間: 2009-9-11 17:25

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-11 17:23 發表

問題係死stepping motor 係好難救,stepping motor 係推動寫讀頭,因要成個寫讀頭拆出來,好易整花(刮傷)碟面記錄資料,一定要廠先做到維修到,寫讀頭離碟面距離重短過頭髮直徑好多好多!
咁誇張??
作者: 氣寒西北.    時間: 2009-9-11 17:31

作者: Bear    時間: 2009-9-11 17:51

Roughly this price la. The last 2 I sent was RMB1500 and RMB1800 respectively.
作者: smallstar    時間: 2009-9-11 22:41

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-11 17:31 發表
harddisk ”的,的聲 整$2,000貴嗎
主要睇啲Data,$2000 祇可講搏唔搏到有部份data救得返,我試過有個HD死電子部份,揾隻一模一樣的HD將全部零件換曬都唔得,主要控制部份ROM的程式verson唔同,寫讀位置先後唔同,讀返啲data 都用唔到!所以提醒各位,重要data一定要做backup.
作者: 乒乓在線    時間: 2009-9-11 23:06

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-11 22:41 發表

主要睇啲Data,$2000 祇可講搏唔搏到有部份data救得返,我試過有個HD死電子部份,揾隻一模一樣的HD將全部零件換曬都唔得,主要控制部份ROM的程式verson唔同,寫讀位置先後唔同,讀返啲data 都用 ...
Thanks for your advice
作者: feideepking    時間: 2009-9-11 23:36

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-11 19:11 發表

主要睇啲Data,$2000 祇可講搏唔搏到有部份data救得返,我試過有個HD死電子部份,揾隻一模一樣的HD將全部零件換曬都唔得,主要控制部份ROM的程式verson唔同,寫讀位置先後唔同,讀返啲data 都用 ...
謝謝IT之星的忠告!
作者: 小張    時間: 2009-9-12 15:54

Use another HD to copy the HD's data la

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0