標題: 【網友分享】球品是不是要教呢? [打印本頁]

作者: borkee    時間: 2009-9-27 01:16     標題: 【網友分享】球品是不是要教呢?

Bluesky想借地方一用
乒超嘅原意是希望以球會友,友誼第一,我很開心,在論壇都認識了很多對乒乓球充滿熱誠嘅朋友!
但我隊在今天的乒超發生一件不愉快事件,事情是我隊其中一個隊友比賽後很不滿意地同我投訴,說對方很不尊重比賽及他,細問之下,原來對方(小朋友)在領先後經常放高波,而小朋友在落後時反而認真作賽,隊友感覺被戲弄,因這小朋友是甲組球員,技術水平肯定很好,理應不需要在此練習放高球,所以我和隊友上前跟小朋友詢問他為何這樣做?小朋友解釋在練習放高球,但隊友不接受這解釋,再走到教練那處投訴!教練都很不好意思說會跟小朋友傾一傾!
其實!教練要教,父母也要教,我相信小朋友嘅性格,其實係父母嘅性格倒影!
好波是冇用的,好品才能終身受用,希望小朋友經過今次後,下次能夠尊重自己、尊重比賽、尊重對手!
亦希望隊友不需要為這件事而生氣
笑一笑,世界更美妙!
作者: 天樂    時間: 2009-9-27 01:29

練放高球可以去西貢出海d高球場度練,九龍站附近都有一個
乒乓球比賽無論對手實力如何,也應尊重對手,我同意你的精句,好波是冇用的,好品才能終身受用,打波有品,性格也不會差得去邊
作者: kowlboy    時間: 2009-9-27 01:41

引用:
原帖由 天樂 於 2009-9-27 01:29 發表
練放高球可以去西貢出海d高球場度練,九龍站附近都有一個
乒乓球比賽無論對手實力如何,也應尊重對手,我同意你的精句,好波是冇用的,好品才能終身受用,打波有品,性格也不會差得去邊
Not only 放高球 & 落後時反而認真......
作者: 防守王    時間: 2009-9-27 01:43

我今日打萬達盃, 都有兩個後生仔唔係好熟波. 但係我一分都無讓佢, 無擺位, 無玩佢地, 只係正常地贏. 有時好明顯見到對手技術同自己有距離, 但係我唔會放波, 玩人. 呢種行為, 唔要得.
作者: borkee    時間: 2009-9-27 01:45

我幾時都話!你炒我11:0,好過咁玩囉!
作者: 防守王    時間: 2009-9-27 01:46

引用:
原帖由 kowlboy 於 2009-9-27 01:41 發表

Not only 放高球 & 落後時反而認真......
我對過有家長在場既小朋友, 家長好品到無朋友. 小朋友滴死, 碰網拍掌不單只...

我開失波, 佢地都拍掌都唔緊要, 最大鑊係, 小朋友仲要 draw.............哈哈...draw乜?
作者: 防守王    時間: 2009-9-27 01:51

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 01:45 發表
有時好難講嫁. 我今日又對過一個小朋友. 我自己感覺係: 佢以為自己係球星! 全程黑口黑面. 當然我我二零贏左. 我唔會扮謙虛話好彩, 我係贏就係贏. 不過小朋友握手時好求其, 招呼亦無. 真係唔知而家小朋友既球品......唔講呢個,

只講一個正常小朋友, 禮貌二字去左邊???
作者: borkee    時間: 2009-9-27 01:59

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-27 01:51 發表

有時好難講嫁. 我今日又對過一個小朋友. 我自己感覺係: 佢以為自己係球星! 全程黑口黑面. 當然我我二零贏左. 我唔會扮謙虛話好彩, 我係贏就係贏. 不過小朋友握手時好求其, 招呼亦無. 真係唔知而家小朋友既球品.. ...
我就遇過一個小朋友,佢就唔同喇!幾年前丁組嘅比賽,我輸給他後,他很有禮貌地叫我同佢在之後的比賽打氣,我當然冇問題喇!他父母也是很有禮貌的,現在,這小朋友也是甲組球員了!真是相差太遠了!!
作者: 小過童    時間: 2009-9-27 02:07

需然今晚初遇波叔 .............比佢

但我想比佢湯多次

作者: likwaiw    時間: 2009-9-27 02:34

其實放高波都唔算無咩球品啦.....
如果佢出台就拉, 近台勁剔, 高DD都bet死你, 板板沖爆你, 重鬼咁準,
一分鐘唔使就11:0 收你工, 之後叫你下場幫佢打氣, 你會點??
佢咁樣合哂你要求, 認真同有禮貌, 咁又點???
唔通你又好受咩???
輸就係輸, 贏就係贏.
唔理佢係擺位又好, 高球又好, net波都好,
輸左只可以怪自己技術唔好,
輸左之後討論別人球品, 是不是也有點沒品???

P.S. 因為我太水皮, 所以比N多個人11:0 ko過, 有D對我重hea打同超快KO,手都唔同你握,咁又點?? 唯有記住佢地, 想辨法打倒是最大快人心的!!!
作者: Bluesky    時間: 2009-9-27 07:36

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 01:16 發表
Bluesky想借地方一用
乒超嘅原意是希望以球會友,友誼第一,我很開心,在論壇都認識了很多對乒乓球充滿熱誠嘅朋友!
但我隊在今天的乒超發生一件不愉快事件,事情是我隊其中一個隊友比賽後很不 ...
You are welcome ! 等我打印出來, 比個仔睇下, 可作借鏡!
作者: kei    時間: 2009-9-27 08:04

好多年前, 我到過一個球会打波, 那兒是打三局兩勝的, 那次跟我打的是一個中年人, 什麼名我不知道, 樣子也不太記得

在我大局落後1:0的時候, 那位中年人突然向前跟我握手, 且告訴我他很累, 不想打

我呆了一呆, 之後他坐下不到一分鍾, 就跟另一個人打

事後, 我相信他可能覺得我球技很弱, 使他感到沈悶, 所以才這樣做 (雖則我從來不承認自己十分弱)

同時, 我當時的想法亦非和武俠小說的片段一樣, 要十八年後再跟他一戰

因為直至現在, 我依然覺得乒乓球是我的興趣

別人的做法是不会輕易把我擊倒的

此外, 乒乓球世界是很大的, 你一定要把某人打敗, 豈等同於為一棵樹放棄一個樹林?
作者: bond    時間: 2009-9-27 09:59

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-9-27 02:34 發表
其實放高波都唔算無咩球品啦.....如果佢出台就拉, 近台勁剔, 高DD都bet死你, 板板沖爆你, 重鬼咁準,
一分鐘唔使就11:0 收你工, 之後叫你下場幫佢打氣, 你會點??
唔通 ...
我同意! 完全符合比賽規則
作者: logtincom    時間: 2009-9-27 10:38

其實我都想講放高波唔算無球品,
但如果佢個樣仲串串"貢"咁樣就真係有問題...

另外,如果玩人既就一定無品
作者: god    時間: 2009-9-27 11:06

十分讚同,打波好或唔好,都要有球品,(有D大人都係無波品,我琴日剛剛就遇到一個,佢簡直係極品)佢自已打波"嘈"就得,人家打球好波哎"Draw",佢就走去球証投訴人地嘈住佢,佢自已擦邊,瀨網得分,並無向人家說Sorry,(雖然唔一定要講,但佢絕對唔會講,我相信絕大部份波友,都會講一聲唔好意思或舉手表示歉意,而且仲要辦"無瓜","冷自傲")而且仲有球波,人家擦佢邊,球証都睇到係擦邊,佢竟然就去,"空"個女球証,話呢一球唔係擦台面邊,仲大大聲聲向女球証講,個女球証比佢"空"完,即刻改判,呢D仲成世界既,無天理,佢仲好似係乒乓球教練添,真係誤人子弟呀?...
作者: 野田妹    時間: 2009-9-27 11:49

引用:
原帖由 god 於 2009-9-27 11:06 發表
十分讚同,打波好或唔好,都要有球品,(有D大人都係無波品,我琴日剛剛就遇到一個,佢簡直係極品)佢自已打波"嘈"就得,人家打球好波哎"Draw",佢就走去球証投訴人地嘈住佢,佢自已擦邊,瀨網得分,並無向人家說Sorry,(雖然唔一 ...
咁佢真係好唔要得喎....
作者: 野田妹    時間: 2009-9-27 11:56

我禽日啱啱相反,
最後一場波遇到一個有波品並好識得關心人嘅小朋友!
我為咗一球net波我成隻手飛埋張檯到諗住救個波,
點知成隻手撞落張檯到,
隻手即時紅哂仲手震添,
結果要休息一陣先得....
就係休息途中,
個小朋友好關心又好緊張咁問我有無事,
我係咁同佢講無事,
我心裡面亦覺得好感動,
因為依家嘅小朋友有禮貌已經好難得,
但一個有禮貌又識得關心人嘅小朋友更加難得,
同之後一定前途無可限量呀!!
作者: 至高境界    時間: 2009-9-27 11:57

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-9-27 02:34 發表
如果佢出台就拉, 近台勁剔, 高DD都bet死你, 板板沖爆你, 重鬼咁準,
唔通 ...
其實打咗咁多年波, 邊球需要放, 邊球需要冲, 我地心中有數...無錯鸁就係鸁, 輸就係輸, 但係球技好係唔會得到別人嘅尊重, 球品好就唔同啦. 君不見每一範疇嘅一代宗司除技術高超外, 其品格亦都係典範. 其實大奸角都係超級高手黎咯, 相差的就係一念天堂, 一念地獄.
作者: 小過童    時間: 2009-9-27 12:00

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-27 11:56 發表
我禽日啱啱相反,
點知成隻手撞落張檯到,
隻手即時紅哂仲手震添,結果要休息一陣先得 ...
手震都ko我 利害
作者: 野田妹    時間: 2009-9-27 12:02

引用:
原帖由 小過童 於 2009-9-27 12:00 發表

手震都ko我 利害
唔關事呀,
我係之後打乒超先整親架!
作者: 至高境界    時間: 2009-9-27 12:09

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 01:45 發表
收到
作者: ycfu    時間: 2009-9-27 12:13

波記係一個好人,好球員,好領隊!

我昨晚睇了—段韓陽的短片,遲少少upload。
作者: ycfu    時間: 2009-9-27 13:07

打波有冇球品,有冇尊重對手係好容易睇得出。

好似以下片段位日本新人就非常尊重韓陽,即使贏了也向前輩鞠躬,握手。

相反韓陽執完波就拍到個波鬼咁高比人,仲要落西。

但係佢打國際賽唔係咁交波比人嫁喎。
[youtube]GJzCHfK422c&feature[/youtube]
作者: 閃電文    時間: 2009-9-27 13:31

you tube 很多片,你也找到這片來給我們看,很多謝!
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2009-9-27 13:33

韓陽係大陸過去, 上田仁係土生土長日本人, 講禮儀, 差得遠了
如果球友還記得幾年前小弟打丁組果陣"反兇"肥婆教練一役, 就知道小朋友好多時係無辜的, 佢地搞成咁, 都係d大人"為老不尊, 教壞子孫"既惡果了
作者: borkee    時間: 2009-9-27 13:53

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-9-27 13:33 發表
韓陽係大陸過去, 上田仁係土生土長日本人, 講禮儀, 差得遠了
如果球友還記得幾年前小弟打丁組果陣"反兇"肥婆教練一役, 就知道小朋友好多時係無辜的, 佢地搞成咁, 都係d大人"為老不尊, 教壞子孫"既惡果了

認識此君嘅!看到呢篇文章都會會心微笑!只不過希望大家能開開心心咁打波,
重申聲明,我呢篇文章不是撩是鬥非,亦不想引起罵戰,大家觀點與角度都不同,立場也不同!所以希望大家理性一點,討論就無妨liness" />liness" />liness" />liness" />
正所謂教練要教,父母也要教,我相信小朋友嘅性格,其實係父母嘅性格嘅倒影!

作者: borkee    時間: 2009-9-27 13:56

引用:
原帖由 至高境界 於 2009-9-27 12:09 發表

收到
你成日咁做gala
作者: borkee    時間: 2009-9-27 13:56

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-27 11:56 發表
我禽日啱啱相反,
點知成隻手撞落張檯到,
隻手即時紅哂仲手震添,
結果要休息一陣先得 ...
冇事吖嗎?
作者: 至高境界    時間: 2009-9-27 14:41

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 13:56 發表

你成日咁做gala
我唔會亦無能力數你 11: 0 啦
作者: 軒仔    時間: 2009-9-27 15:02

作者: borkee    時間: 2009-9-27 19:11

引用:
唔通 ...
多謝你嘅意見!相信你都係年紀比較細,又或者認識哪位小朋友,其實我都遇過一些好冇品嘅球員,但大部份都係好嘅!尤以HKTTF嘅波友,好玩到暈!
你不在現場,所以你以局外人的方向睇,你是沒有錯的,因可能哪位小朋友也是咁諗!但我在現場,所以我睇嘅方向就不跟你一樣,無論點都好!都係希望大家在HKTTF打波係開心嘅!
我在數年前都遇過你講嘅情况,但當然冇輸到0:11喇!但我有去幫佢打氣!他現時也是甲組球員,早兩日我才跟他通過電話,他依然係咁有禮貌!所以,三歲定八十,古人講嘅係冇錯嘅!
作者: y0y0_pang    時間: 2009-9-27 19:26

球品要教真係好難教既其實
要睇下小朋友受吾受先得
作者: melody    時間: 2009-9-27 21:35

引用:
原帖由 野田妹 於 27-9-2009 12:02 PM 發表

唔關事呀,
我係之後打乒超先整親架!
野田姐姐你隻手重有無事ar
作者: borkee    時間: 2009-9-27 22:16

引用:
原帖由 kenfu 於 2009-9-27 06:51 發表
話明小朋友就預左佢會有小朋友的行為. 作為大人的我們也需要有好好的球品. 什麼是球品?? is ... 包容
多謝你!其實我哋已經好有禮貌對待這位小朋友,但跟據勞透社消息,這位小朋友原來真係.....................
作者: borkee    時間: 2009-9-27 22:17

引用:
原帖由 kei 於 2009-9-27 08:04 發表
好多年前, 我到過一個球会打波, 那兒是打三局兩勝的, 那次跟我打的是一個中年人, 什麼名我不知道, 樣子也不太記得

在我大局落後1:0的時候, 那位中年人突然向前跟我握手, 且告訴我他很累, 不想打

我呆了一 ...
這些波不打,也不是損失呀!
作者: borkee    時間: 2009-9-27 22:19

引用:
原帖由 bond 於 2009-9-27 09:59 發表

我同意! 完全符合比賽規則
bond兄,我都同意放高球沒有問題,但如果加埋對方嘅動作及面部表情,咁你又點睇呢?
作者: borkee    時間: 2009-9-27 22:20

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-9-27 10:38 發表
其實我都想講放高波唔算無球品,
但如果佢個樣仲串串"貢"咁樣就真係有問題...

另外,如果玩人既就一定無品
中哂!
作者: borkee    時間: 2009-9-27 22:24

引用:
原帖由 god 於 2009-9-27 11:06 發表
十分讚同,打波好或唔好,都要有球品,(有D大人都係無波品,我琴日剛剛就遇到一個,佢簡直係極品)佢自已打波"嘈"就得,人家打球好波哎"Draw",佢就走去球証投訴人地嘈住佢,佢自已擦邊,瀨網得分,並無向人家說Sorry,(雖然唔一 ...
真係極品喎!如果比D細佬睇到,兇個球証就掂,咁以後嘅比賽就................

作者: borkee    時間: 2009-9-27 22:27

引用:
原帖由 至高境界 於 2009-9-27 14:41 發表

我唔會亦無能力數你 11: 0 啦
無幾耐之前................
作者: 凝聚    時間: 2009-9-27 22:30

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-27 01:43 發表
我今日打萬達盃, 都有兩個後生仔唔係好熟波. 但係我一分都無讓佢, 無擺位, 無玩佢地, 只係正常地贏. 有時好明顯見到對手技術同自己有距離, 但係我唔會放波, 玩人. 呢種行為, 唔要得.
我欣賞呢種做法...嬴就嬴..最討厭那種放人波..擺哂位  唔攻..發埋d低能球..完全係唔尊重對手..這種人我一定起手狂衝佢..唔中都要佢好似狗仔咁同我跑去撿波

作者: borkee    時間: 2009-9-27 22:39

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-9-27 19:26 發表
球品要教真係好難教既其實
要睇下小朋友受吾受先得
冇錯,有時教練也不做得什麼,但家長有時見到、知道,都冇教導小孩子,不過可能家長都係咁!
昨日,大寶哥也在教導小朋友,小朋友做錯嘢,佢真係鬧嗰隻,其實我早已欣賞佢gala!
上次團體比賽對着佢隊波,中途發生咗一D事,但他只叫隊員專心比賽,不要理會其他事,當日的比賽我哋輸1:3,完了比賽後,他們很有禮貌地到我方握手,態度十分誠懇,我們都覺得輸得很舒服!
作者: bond    時間: 2009-9-27 22:47

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 22:19 發表

bond兄,我都同意放高球沒有問題,但如果加埋對方嘅動作及面部表情,咁你又點睇呢?
有點挑釁....
作者: kelvin    時間: 2009-9-27 23:04

對方什麼動作及面部表情
作者: 至高境界    時間: 2009-9-27 23:04

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 22:27 發表

無幾耐之前................
記憶中真係無 wor...anyway, 我每球波都出盡力o架
作者: borkee    時間: 2009-9-27 23:13

引用:
原帖由 kelvin 於 2009-9-27 23:04 發表
對方什麼動作及面部表情
你問下當時人喇!
他不只是今場賽事係咁,其他賽事的當時人以我所知包括有甲、乙、丙組人仕!
作者: borkee    時間: 2009-9-27 23:16

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-9-27 12:13 發表
波記係一個好人,好球員,好領隊!

我昨晚睇了—段韓陽的短片,遲少少upload。
多謝你呀!
作者: 至高境界    時間: 2009-9-27 23:39

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 13:53 發表

你嗰場我都有喺度睇,
認識此君嘅!看到呢篇文章都會會心微笑!以往,他尊不尊重對手!已不在乎了,只不過希望大家能開開心心咁打波,重申聲明,我呢篇文章不是撩是鬥非,亦不想引起罵戰,大 ...
希望大家都能用包容和寬容嘅心來比賽啦
呢幅係小弟電話嘅 wallpaper, 共勉之

作者: 防守王    時間: 2009-9-28 01:22

引用:
唔通 ...
球品是因人而異. 有人會話好禮貌叫做虛偽. 亦又有人覺得認真打波唔笑叫做串.
輸左波比高過自己既球手本是正常, 但比賽中所受到的屈辱, 只有當事人自己知道.

樓上都唔少意見, 我只想提出, 高禮澤打甲組公開賽對住本地甲組, 技術差距好大,
但高禮澤點樣打............大家都見過.

我唔想再去評論邊個人用咩方法打咩波, 因為都係合法勝出,
放高球, 擺位, 爆衝, 推彈, 削球等等......總之合法贏波, 無人可以講,
但係, 比賽者當時心態, 佢自己有無侮辱之意, 佢自己最清楚.

所謂 "因" "果"..........心照!
作者: 乒乓小風    時間: 2009-9-28 01:57

只要是不犯規 , 我唔介意對方用任何方式去比賽 , 包括放高球 , 叫罵 , 俾壓力裁判 , 啦啦隊歡呼 , 等等
因為乒乓球比賽本身就是千變萬化 , 所有有可能發生既事情 , 如果都已經考慮到 ,
小朋友放高球 + 態度(hill)張 , 應該只視為可能發生的情況之一 ,
本身如果沒有想到有可能同小朋友比賽 , 而且是高水平 , 放高球的高傲小朋友比賽 ,
這樣 , 你隊友本身對比賽的認知可能不足 , 準備不足 ,
負面看法導致心裡不愉快 , 向你報告 ,
如果是正面睇法 , 可視為一次寶貴經驗 , 技不如人 , 有可能誘使對手提不喜勁比賽
因此 , 如果我是你隊友 , 我會對該小朋友說 : 小朋友 , 同我比賽 真是委屈了你, 我們水平有距離 , 令你比賽不來勁 , 很抱歉 !
以上純粹我個人意見 , 不喜勿插 !
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 02:39

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 13:56 發表

冇事吖嗎?
仲有小小痛啦!
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 02:40

引用:
原帖由 melody 於 2009-9-27 21:35 發表

野田姐姐你隻手重有無事ar
你錫返就無事啦!
作者: borkee    時間: 2009-9-28 09:24

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-9-28 01:57 發表
只要是不犯規 , 我唔介意對方用任何方式去比賽 , 包括放高球 , 叫罵 , 俾壓力裁判 , 啦啦隊歡呼 , 等等
因為乒乓球比賽本身就是千變萬化 , 所有有可能發生既事情 , 如果都已經考慮到 ,
小朋友放高球 + 態度(hill) ...
只要係理性討論,講乜嘢都得!
非常同意你嘅睇法!冇錯,只要不是犯規,任何方式都ok!但有時針唔拮到肉唔知痛,你同我都好難理解,我和這位隊友實在太熟及太長時間在一起,所以諗嘢嘅方向好接近,如果今次嘅情况發生喺我或你身上,結果可能不一樣!
其實嗰晚我都好想呀志兄冇心機同我打呀!因為如果他一不留神,我可能有機會 ........但佢冇咁做!
好高興能一睹你嘅風采,有機會希望跟你切磋一下
作者: borkee    時間: 2009-9-28 09:29

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 01:22 發表

球品是因人而異. 有人會話好禮貌叫做虛偽. 亦又有人覺得認真打波唔笑叫做串.
輸左波比高過自己既球手本是正常, 但比賽中所受到的屈辱, 只有當事人自己知道.

樓上都唔少意見, 我只想提出, 高禮澤打甲組公開賽 ...
簡直係發人心醒 ,我都唔想由討論變成罵戰!
因為我哋打波本應係消閒作樂,打波打到嘔十幾両血又何必呢?..................何必呢?
作者: ycfu    時間: 2009-9-28 09:34

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-9-28 01:57 發表
小朋友放高球 + 態度(hill) ...
我唔同意,咁即等如話冇犯法冇犯規做乜都得!

而家係講球品,球品係打波時的品行,關乎體育精神,對自己及對手的尊重。

當然遇到咁情
作者: ycfu    時間: 2009-9-28 09:36

當然遇到咁情形要調節自己心態應對,但是知易行難呀!
作者: ycfu    時間: 2009-9-28 09:40

引用:
原帖由 kenfu 於 2009-9-27 06:51 發表
話明小朋友就預左佢會有小朋友的行為. 作為大人的我們也需要有好好的球品. 什麼是球品?? is ... 包容
呢d唔係叫包容,係縱容。 養不教,父之過。
作者: 乒乓小風    時間: 2009-9-28 09:42

brokee , 你幾時見到我打波 ? 好像不太清楚
作者: borkee    時間: 2009-9-28 09:45

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-9-28 09:42 發表
brokee , 你幾時見到我打波 ? 好像不太清楚
丁組月賽囉!
作者: borkee    時間: 2009-9-28 09:48

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-9-28 09:34 發表

而家係講球品,球品係打波時的品行,關乎體育精神,對自己及對手的尊重。

當然遇到咁情
係唔係叫代溝呢?可能大人諗嘢同小朋友唔同,但小風兄並不是小朋友吖?
作者: 乒乓小風    時間: 2009-9-28 09:52

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-9-28 09:34 發表

當然遇到咁情
我都唔同意 , 我只係不介意 , 體育精神亦認同 , 勿恕 ,歡迎回應
作者: 防守王    時間: 2009-9-28 14:48

又可以這樣看法:

球品很難有一個公論. 我都說過, 有波友很謙虛, 每見一位波友都會say high, 問好. 但有別人會話他虛偽.
而有另一波友, 每次打球都很認真, 差點連友誼球局都要叫暫停, 教練指導及六分沫汗. 認真到打完比賽都會作即時檢討而不言笑. 場外人便說他囂張, 串咀.

真是觀點與角度問題啊!!  不過, 我都會預到比我強得多的球手, 若他放我高球, 我會用盡努力打回去. 若他態度傲漫及似不尊重我而玩我的話, 我便笑口筮筮, 也當玩樂一場球局啦. 內心會不快, 最多打完以後避免再對戰了.

可能我的技術真的難令對手打得起勁. 唯有自我檢討. 他不尊重我是他的事. 我也拿他沒法子. 這個想法也未嘗不可.

反而樓上講過一點, 我都幾認同. 如果對著令自己無癮的對手, 真的不知點算好. 自己唯有鬆手少少, 否則 B Lee Bar Lar 打完波. 對手都唔知咩事, 自己又無癮. 而我自己都愛跟不同人打球, 所以本來就有幾套波. 對高手就博命, 五五波的, 就打自己水平. 對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-28 14:54

對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.

收到 ! 多謝王兄尊重我 e 隻小貓
作者: nixonwin    時間: 2009-9-28 14:59

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 14:48 發表
又可以這樣看法:

球品很難有一個公論. 我都說過, 有波友很謙虛, 每見一位波友都會say high, 問好. 但有別人會話他虛偽.
而有另一波友, 每次打球都很認真, 差點連友誼球局都要叫暫停, 教練指導及六分沫汗. 認真到 ...
贊同最後o個段, 咁你舒服,我又輸服. 氣氛和諧d
作者: 防守王    時間: 2009-9-28 15:11

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 14:54 發表
對差過自己的, 便就著對手水平而認真打. 雖然未必會全力打, 但至少都要比對手感受到, 我對他起碼的尊重. 這是我地做法.

收到 ! 多謝王兄尊重我 e 隻小貓
我當然尊重你. 因為你都無放我高球........!!
我又無資格放你高球.......嘩卡卡
作者: 防守王    時間: 2009-9-28 15:16

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-9-28 14:59 發表

贊同最後o個段, 咁你舒服,我又輸服. 氣氛和諧d
老老實實. 開波前點知你咁勁/屎.
我屎你又無癮, 我勁, 又到我無癮. 開波前唔通問你 "你打乜組, 贏過公開賽未? 跟邊個教練?? 排名幾多?!?!?"

發覺對面波友無料到的話, 雙方都會無癮. 咁就快手打完佢啦. 如果對面條友好認真, 明知佢唔得, 咪比多幾個機會佢攻波, 不過我要重申, 比佢攻, 即係推多d比佢正手, 而唔係放高球. 哈哈....我唔使練放高球. 因為我屎波.
作者: eric985281    時間: 2009-9-28 15:32

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 15:16 發表

我屎你又無癮, 我勁, 又到我無癮. 開波前唔通問你 "你打乜組, 贏過公開賽未? 跟邊個教練?? 排名幾多?!?!?"

發覺對面波友無料到的話, 雙方都會無癮. 咁就快手打完佢啦. 如果對 ...
agree~
其實遇著比自己弱既人個時,手唔手鬆好難界定對/錯,始終各人有各人既做法,亦都唔知對手諗法。手鬆,對手可能覺得你唔尊重;唔手鬆,下下去盡,又有人會覺得無面。
就算係手鬆,都可以認真d咁去控制,打下落點.....
其實手唔手鬆問題不大,問題既係態度吧?
但有無去到侮辱,都係心照......
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-28 15:37

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 15:16 發表

發覺對面波友無料到的話, 雙方都會無癮. 咁就快手打完佢啦. 如果對 ...
咁礦X坤係香港打波咪好冇癮? 咁佢算唔算手鬆?
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-28 15:37

其實手唔手鬆問題不大,問題既係態度吧?香港乒乓球
100% Agree

Eric 講左一個重點, 放高球好, 兇狠的好. 怎樣打其實也無問題
其實問題是態度.
作者: borkee    時間: 2009-9-28 15:47

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-28 15:37 發表

咁礦X坤係香港打波咪好冇癮? 咁佢算唔算手鬆?
所以謝X俊唔喺香港打囉!
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 16:31

引用:
原帖由 eric985281 於 2009-9-28 15:32 發表

agree~
其實遇著比自己弱既人個時,手唔手鬆好難界定對/錯,始終各人有各人既做法,亦都唔知對手諗法。手鬆,對手可能覺得你唔尊重;唔手鬆,下下去盡,又有人會覺得無面。
就算係手鬆,都可以認真d咁去控制,打下落點 ...
師傅仔一係唔出聲,
一出聲就講到重點,
真係勁呀!
作者: 防守王    時間: 2009-9-28 17:02

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 15:37 發表
其實手唔手鬆問題不大,問題既係態度吧?香港乒乓球
100% Agree

Eric 講左一個重點, 放高球好, 兇狠的好. 怎樣打其實也無問題
其實問題是態度.
三十男入面有個放球王. 佢乜場都放, 都係笑口筮筮. 但係從來無人話佢唔尊重對手.

所以, 見仁見智. 我地討論球品, 嚮態度出發正確極.
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-28 17:17

聽聞 iphone 都一樣放高球. 對住高佬峰一樣照放
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-28 17:20

大家留意下7:19-7:31...
放高球放到咁高, 唔知算唔算無品

[youtube]9QAzrfYsD9w[/youtube]
作者: 小過童    時間: 2009-9-28 17:28

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 17:02 發表

三十男入面有個放球王. 佢乜場都放, 都係笑口筮筮. 但係從來無人話佢唔尊重對手.

所以, 見仁見智. 我地討論球品, 嚮態度出發正確極.
我寶達有個街坊人人都叫佢做 ( 防守王 ) .......死火!唔知正牌防兄有無將個名注冊呢
我地個個街坊都好 like 同佢打,我就一定 mark 住佢唔比佢走 ( 需然輸多贏少 ),佢既打法同防兄隊友一樣,
真系3、5、7 板都秋佢唔死 同佢打完,無氣、死得
嚮態度出發系正確的,我支持正方
作者: 防守王    時間: 2009-9-28 17:29

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 17:17 發表
聽聞 iphone 都一樣放高球. 對住高佬峰一樣照放
咁我又想問你一個問題!!! 唔該!!

高禮澤同你打波, 一見你明顯唔夠佢打, 佢就整塊長膠篤你. 仲笑口筮筮話練野. 哈.....

等如我同你打, 我同你打足五局, 你都係用長膠......, 你都係練緊野!!!

咁我可唔可以話你玩我??? (當然唔得啦. 你根本就係打長膠!!)
作者: ra715a    時間: 2009-9-28 17:32     標題: 回復 18# 的帖子

野田小姐:希望妳的手傷無礙,沒有影響到打球。
多謝妳對小兒的誇獎!好興幸他有一位好的啓蒙教練,不單教他打球,還時常提點他作為一個球員應有的品行和態度,無論勝負也不能失丟風度。小兒在那塲比赛學到很多東西,多謝妳的指點,期望將來再有機會向妳請教。
作者: 小過童    時間: 2009-9-28 17:42

引用:
原帖由 ra715a 於 2009-9-28 17:32 發表
多謝妳對小兒的誇獎!好興幸他有一位好的啓蒙教練,不單教他打球,還時常提點他作為一個球員應有的品行和態度,無論勝負也不能失丟風度。小兒在那塲比&# ...
我們作為家長的、球員的,期望能認識這位網友、家長,向他/她學習學習。( HKTTF 網友系有風度、有內涵的 )
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-28 17:46

昨天我地一班波友同馬龍生教練打波
坦白講我地同馬教練打波的技術真的相差十萬九千里
但他沒有半點囂張, 亦沒有看不起我們,
多多少少他都有留手, 但又唔會唔認真. 果真是高人
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-28 17:49

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-28 17:29 發表

咁我又想問你一個問題!!! 唔該!!
高禮澤同你打波, 一見你明顯唔夠佢打, 佢就整塊長膠篤你. 仲笑口筮筮話練野. 哈.....
等如我同你打, 我同你打足五局, 你都係用長膠......, 你都係練緊野!!!
咁 ...
防兄記性原來不太好, 最近一次同你在百0了打, 你好似 3:0 ko 我. 不過三局加埋我好似過左 11分
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 17:57

引用:
原帖由 ra715a 於 2009-9-28 17:32 發表
多謝妳對小兒的誇獎!好興幸他有一位好的啓蒙教練,不單教他打球,還時常提點他作為一個球員應有的品行和態度,無論勝負也不能失丟風度。小兒在那塲比&# ...
你睇到真係好呀,
我真係好衷心想讚下你仔仔呀!
仲有佢真係好可愛, 我差d忍唔住想錫佢一啖呀!!
當然我都知蔡sir係一個好教練啦!!!
希望有機會用我最好狀態再同佢切磋切磋....
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-28 18:00

引用:
你地幾位小朋友....先唔計技術,態度真的很好,不論勝負,都不驕傲散漫.....
所以我都打得好開心
作者: 小過童    時間: 2009-9-28 18:03

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 17:46 發表
昨天我地一班波友同馬龍生教練打波
坦白講我地同馬教練打波的技術真的相差十萬九千里
但他沒有半點囂張, 亦沒有看不起我們,
多多少少他都有留手, 但又唔會唔認真. 果真是高人
系呀系呀、我打到剩反半條老命灘系 sofa 的時候 ,佢望住我兼一副老頑童的模樣,
對住我講系咪唔順,出去再砌過...........( 我頂唔順啦! )反工都無貢辛苦
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-28 18:04

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-28 17:57 發表

你睇到真係好呀,
好彩你仔仔走得快,如果唔係可能會有童年陰影
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-28 18:08

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 18:04 發表

咩意思先
作者: 小過童    時間: 2009-9-28 18:09

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-28 17:57 發表

你睇到真係好呀,
我都好可愛嫁(你就當我提早老人痴傻啦) 你又會唔會差d忍唔住嫁? 我個面系咪紅左
作者: borkee    時間: 2009-9-28 18:38

引用:
原帖由 小過童 於 2009-9-28 18:09 發表

我都好可愛嫁(你就當我提早老人痴傻啦) 你又會唔會差d忍唔住嫁?liness" /> 我個面系咪紅左
你真係好可愛架!我同野田和至高有段時間係講緊你!
作者: borkee    時間: 2009-9-28 18:39

引用:
原帖由 小過童 於 2009-9-28 17:42 發表

我們作為家長的、球員的,期望能認識這位網友、家長,向他/她學習學習。( HKTTF 網友系有風度、有內涵的 )liness" />
我都好想認識呀!
作者: borkee    時間: 2009-9-28 18:46

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-28 18:00 發表

你地幾位小朋友....先唔計技術,態度真的很好,不論勝負,都不驕傲散漫.....
所以我都打得好開心liness" />
其實唔係放高球嘅問題,係態度呀!
太陽一矢中的!
作者: 小過童    時間: 2009-9-28 18:47

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-28 18:38 發表

你真係好可愛架!我同野田和至高有段時間係講緊你!
有d 貢既事,離個傻伯伯做錯咩事 講我乜好野 ( 凡事向正面好D )
作者: borkee    時間: 2009-9-28 18:50

引用:
原帖由 小過童 於 2009-9-28 18:47 發表

有d 貢既事,離個傻伯伯做錯咩事 講我乜好野 ( 凡事向正面好D )
大家都好冧你囉!
作者: 小過童    時間: 2009-9-28 18:54

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-28 18:50 發表

大家都好冧你囉!
今晚一定好好訓
作者: 威利多    時間: 2009-9-28 20:21     標題: 回復 32# 的帖子

打波以來,真的很高興認識您、防sir、葉sir、陰柔小子......希望大家可以珍惜這份友情。
作者: borkee    時間: 2009-9-28 20:24

引用:
原帖由 威利多 於 2009-9-28 20:21 發表
打波以來,真的很高興認識您、防sir、葉sir、陰柔小子......希望大家可以珍惜這份友情。liness" />
一定!一定!
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 21:52

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-28 18:04 發表

你依家算點呀?
我係真心架!
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 21:53

引用:
原帖由 小過童 於 2009-9-28 18:09 發表

我都好可愛嫁(你就當我提早老人痴傻啦) 你又會唔會差d忍唔住嫁? 我個面系咪紅左
其實你都真係幾可愛...
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 21:54

引用:
原帖由 小過童 於 2009-9-28 18:47 發表

講你好靚仔!
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-28 21:54

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-28 21:52 發表

你依家算點呀?
我係真心架!
捉住佢黎咬喇
作者: 野田妹    時間: 2009-9-28 21:55

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-9-28 21:54 發表

捉住佢黎咬喇
我唔係狗呀....
作者: 太陽之子    時間: 2009-9-28 21:59

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-28 21:55 發表

我唔係狗呀....
哈哈...咁捉住佢黎打
作者: 44_66    時間: 2009-9-28 22:16

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0