標題: 小朋友打波的成績, 是用時間和金錢換回來的! [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-11-1 18:06     標題: 小朋友打波的成績, 是用時間和金錢換回來的!

小朋友打波的成績, 是用時間和金錢換回來的!

可用於打波的時間越多,  越能熟能生巧, 產生能變魔術般的手感, 點打都得!最好每日都能練波數小時!
可用於請私人教練的金錢, 決定小朋友學波練波的質和量, 和時間的方便性!

唔知香港那班小朋友乒乓波高手的打波的成績, 除了因個人天份及勤力外, 是否也用了大量時間和金錢換回來的呢?
作者: tat.ming    時間: 2009-11-1 18:27

個人認為成績=天份+勤力+時間+金錢~~~~~~缺一不可
作者: Bluesky    時間: 2009-11-1 18:36

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-1 18:27 發表
天份+勤力是內在因素, 小朋友可自己控制!

時間+金錢是外在因素, 要看小朋友的父母了!
作者: Ricky~Moon    時間: 2009-11-1 18:47

今日灣仔區分齡賽見到幾個小朋友打得好犀利, 睇嚟都真係使唔小錢同時間.
作者: Ricky~Moon    時間: 2009-11-1 18:49

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-1 18:27 發表
我四無, 所以咁屎波.
作者: Bluesky    時間: 2009-11-1 19:28

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-11-1 18:49 發表

我四無, 所以咁屎波.
你太謙了
作者: tat.ming    時間: 2009-11-1 21:08     標題: 回復 3# 的帖子

天份是與生具來的,就算後天多努力也沒用.就象打球的爆發力&手感無法兩者都很完美.
作者: Bluesky    時間: 2009-11-1 22:39

引用:
原帖由 廿廿手手 於 2009-11-1 19:44 發表

天份都可以控制?
哈哈哈, 我寫錯了, 天份是不可以控制的
作者: Bluesky    時間: 2009-11-1 22:40

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-1 21:08 發表
天份是與生具來的,就算後天多努力也沒用.就象打球的爆發力&手感無法兩者都很完美.
Yes, you are right
不過, 勤力操練及得適當的指導, 爆發力, 手感都可提升,
當然, 最好就有天份 la

作者: y0y0_pang    時間: 2009-11-1 22:42

我覺得除左努力....金錢的確漸了大部份
講真..如果父母不是付出了大量金錢之外去搵人教你打波的話
你又點會打出好波呢?
難道自學真的會令你勁嗎?
我唔係話自學無用...不過有教練的話至少會改善到你既平時做錯左既動作
作者: Bluesky    時間: 2009-11-1 22:59

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-11-1 22:42 發表
你又點會打出好波呢?
我唔係話自學無用...不過有教練的話至少會改善到你既平時做錯左既 ...
金錢! 金錢! 好重要,
有些小朋友, 由小一學起, 每曰私鍾練習, 條數真不少!

還有時間,
有些小朋友高手, 可能日日 操兩三個鍾,
又要應付學業, 真辛苦
作者: 陰柔小子    時間: 2009-11-1 23:57

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-11-1 22:42 發表
你又點會打出好波呢?
我唔係話自學無用...不過有教練的話至少會改善到你既平時做錯左既 ...
你講得正確,金錢是好重要!
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-2 00:27

引用:
成績絕對是四樣配合而成,缺一不可 o 就算今日有成績,也不可代表日後都有,故要一路維持,與自己和他人抗衡,這才是競賽 o
作者: Bluesky    時間: 2009-11-2 06:13

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-2 00:27 發表

成績絕對是四樣配合而成,缺一不可 o 就算今日有成績,也不可代表日後都有,故要一路維持,與自己和他人抗衡,這才是競賽 o
"就算今日有成績,也不可代表日後都有,故要一路維持,與自己和他人抗衡,這才是競賽"
講得很好
作者: ycfu    時間: 2009-11-2 09:01

我認識很多人自小就給子女學乒乓球,經過幾年有系統的訓練就有了不錯的成績,然後就不愁沒有中學名校收了。

所以有人付出是為了可以一箭雙鵰。
作者: ZZZ    時間: 2009-11-2 09:21

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-11-2 09:01 發表
我認識很多人自小就給子女學乒乓球,經過幾年有系統的訓練就有了不錯的成績,然後就不愁沒有中學名校收了。

一將功成萬骨枯
作者: 44_66    時間: 2009-11-2 09:39

作者: feideepking    時間: 2009-11-2 10:24

而家乒乓已變到好似跳舞, 彈琴等技藝, 家長肯出錢供孩子學!
作者: tat.ming    時間: 2009-11-2 16:10     標題: 回復 19# 的帖子

學任何東西都是一門技藝&一種興趣
作者: feideepking    時間: 2009-11-2 16:14

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-2 12:40 發表
咁, 學任何多東西都要d金錢囉!
作者: tat.ming    時間: 2009-11-2 16:22     標題: 回復 21# 的帖子

這個一定不可少啦
作者: Bluesky    時間: 2009-11-2 20:41

引用:
原帖由 ycfu 於 2009-11-2 09:01 發表

如果小朋友有興趣, 家長經濟上負始擔得起, 這是 a good choice
作者: Bluesky    時間: 2009-11-2 20:43

引用:
原帖由 ZZZ 於 2009-11-2 09:21 發表

一將功成萬骨枯
現實是殘酷的
作者: Bluesky    時間: 2009-11-2 20:48

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-11-2 10:24 發表
而家乒乓已變到好似跳舞, 彈琴等技藝, 家長肯出錢供孩子學!
多d 家長肯出錢供孩子學乒乓, 多 d人學, 多 d 競爭, 整體水平會提高!
作者: Bluesky    時間: 2009-11-2 20:50

引用:
原帖由 tat.ming 於 2009-11-2 16:10 發表
最重要是一種興趣, 不是強迫學習
作者: Bluesky    時間: 2009-11-2 20:53

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-11-2 16:14 發表

咁, 學任何多東西都要d金錢囉!
Yes, sure thing !
聽講學乒乓波巳不算貴了
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-2 20:58

其實不只是乒乓球手要從小培養(金錢支持),連賽車手都要從小培養(金錢支持),由此可見各方面的支持及配合都很重要啊!

作者: sriverfx    時間: 2009-11-3 04:36

其實好唔好波....(你地點先叫好波先?)
你地話金錢係好仲要.....
但係小朋友本身的天份.
專注度, 同興趣都好緊要...

無錢就一定無好波.....我覺得唔係LOR ...
有d 人 細過無乜學 ....到大過都可以好波(不過依d CASE 比較少)

再講...
有錢 有時間 就唔一定好波.
你睇依家d 小朋友咁好波...好多都係用錢浸出黎....無錯....
但係有幾多人用左錢浸完...都係唔好波..你地又知唔知?
所以一個好波既小朋友/球員.... 係要用時間 天份 金錢

如果比我排的話...
1.天份 2. 後天培訓 3. 時間 4 金錢.
作者: Bluesky    時間: 2009-11-3 06:33

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-11-3 04:36 發表
但係小朋友本身的天份.

有d 人 細過無乜學 ....到大過都可以好波(不過依d ...
你說得對, 所以, 我在此帖是这樣寫的:
"唔知香港那班小朋友乒乓波高手的打波的成績, 除了因個人天份及勤力外, 是否也用了大量時間和金錢換回來的呢?"

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=20329&extra=page%3D1
作者: tat.ming    時間: 2009-11-3 08:11     標題: 回復 29# 的帖子

本人也十分認同閣下之高見~~~(我都係咁諗)
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-3 12:55

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-11-3 04:36 發表
但係小朋友本身的天份.

有d 人 細過無乜學 ....到大過都可以好波(不過依d ...
冇錯學員天份都好重要, 但訓練才是進步及成功之大道, 訓練是需要支持(金錢),教練都要開飯吧! 加上香港的訓練是精英制, 要有成績才有更好訓練(入港青或育才才免費), 那基層訓練是很重要的 o 故有云: 冇錢冇好波, 有錢都未必好波 o (金錢上的支持, 只是基本需要, 還要配合其他因素 o) 不知各位是否同意此講法?

作者: ZZZ    時間: 2009-11-3 13:43     標題: 回復 32# 的帖子

林立信摘金 最強後盾爸爸 賣田賣地挺兒子

一面金牌,帶來一時的掌聲、傳媒大篇幅的報道一天,運動員付出的卻是多年血汗,其父母付出的心血更是難以量度。林立信在全運會奪下香港首面馬術金牌,多虧身為圍村地主的林爸爸賣地賣田,能夠花逾千萬元支持。

http://www.hkej.com/template/for ... blog_posts_id=21141
作者: sriverfx    時間: 2009-11-3 15:19

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-3 12:55 發表

冇錯學員天份都好重要, 但訓練才是進步及成功之大道, 訓練是需要支持(金錢),教練都要開飯吧! 加上香港的訓練是精英制, 要有成績才有更好訓練(入港青或育才才免費), 那基層訓練是很重要的 o 故有云: 冇錢冇好波, 有 ...
錢就一定要用....book 場買拍都要錢la ...
冇錢冇好波.....你地所指既好波係乜意思先?係國家隊 定係港青..定係精英隊?
作者: 太陽之子    時間: 2009-11-3 15:44

其實錢點都要駛的...就算唔係成日跟教練...
book場買膠都要錢.....

但最重要係球員本身既先天既資質同後天既努力....
如果球員係努力不懈,出成績也是很自然的事
作者: sriverfx    時間: 2009-11-3 16:01

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-11-3 15:44 發表
其實錢點都要駛的...就算唔係成日跟教練...
book場買膠都要錢.....

但最重要係球員本身既先天既資質同後天既努力....
如果球員係努力不懈,出成績也是很自然的事
高見
作者: feideepking    時間: 2009-11-3 16:23

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-11-2 17:23 發表

Yes, sure thing !
聽講學乒乓波巳不算貴了
係o既, 而且好普及添!
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-3 17:39

在港打波金錢支持是成功的基本需要,有錢有機會好波,冇錢好少機會好波
作者: Bluesky    時間: 2009-11-3 20:10

引用:
原帖由 文仔 於 2009-11-3 17:39 發表
在港打波金錢支持是成功的基本需要,有錢有機會好波,冇錢好少機會好波
吓!!!咁慘呀, 咁小兒想好波都好難囉!
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-3 21:29

現實雖然是殘酷,但仍要為夢想而戰o 雖沒好波,但仍可享受打波樂趣o (人生總有希望!)

作者: 葉師傅    時間: 2009-11-3 21:32

引用:
原帖由 sriverfx 於 2009-11-3 15:19 發表

錢就一定要用....book 場買拍都要錢la ...
冇錢冇好波.....你地所指既好波係乜意思先?係國家隊 定係港青..定係精英隊?
最起碼冇甲組都有乙組水平啦! (家長支持兒女,都希望兒女有興趣及有成績)

作者: sriverfx    時間: 2009-11-4 14:30

如果有天份的話........從細打起.........打到乙組都不是一件很難的事
作者: Yankee    時間: 2009-11-4 16:01     標題: 回復 4# 的帖子

作者: kaka061011    時間: 2009-11-4 18:11

天份吾講.
時間 金錢 兩者都會影響一個球手的成績.
投放多d金錢, 高人指點, 可事半功陪, 行少好多冤枉路.
投放多d時間, 將勤補拙, 參加多d球局, 靠自己探路, 增加多d經驗.

今時今日, d小朋友已經好幸福, 可以請私教, 又可在冷氣房打波. 試問60-70年代的成名球手, 那一個不是用時間浸出來? 多少人有私教?....... 我認為時間會比金錢更加重要.
作者: 葉師傅    時間: 2009-11-4 21:56

無錯天資是很重要,但仍要配合心機、時間、金錢、血汗、經歷及運氣等配合,才可成功,這是所見之現實o 天資不是人可控制的,但可藉由其他條件的配合,達致成功,這都是眼見之事實o 所以各位朋友,請繼續努力,追尋自己的夢想,不要輕言放棄啊!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0