標題: 學校考試 vs 乒總丁組賽 [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-12-24 20:48     標題: 學校考試 vs 乒總丁組賽

今日和一位同事傾計,我話果這 X'mas holiday小兒温好書,
我都想他去參加1 月3日的丁組賽, 雖然他1 月4日學校考試!

同事話我做得不對, 前夕點可以比個仔去打波比賽!
温書永遠冇溫夠的! 10個父母, 9 個都是這樣想的!

吓, 咁我咪唔正常!

小兒 11 月,升中后首次 test , 名次全班中間,
我覺得巳 ok!  今次, 他答應不會比上次差, 甚至好d!
但那位同事則認為,小兒今次考試應定更高目標,
爭取更高名次!

我覺得, 他能在班上拿到中等成績, 用課餘時間作其它方面的追求,
No problem 架 la!
所以, 如果他認為巳準備好考試, 我會比他去丁組賽,
他承擔自己選擇的后果!

唉! 不過, 我要說服太太比 blueskyson 去....
煩呀!

作者: william011894    時間: 2009-12-24 21:02

我覺得就唔好啦~如果係前2日都OK,我都會去,但係如果係之前個日就唔得嫁啦,想君急抱佛腳都唔得la~
我就建議考好個試,努力預備2月既學界啦(個人意見)
作者: 廿月    時間: 2009-12-24 21:20

引用:
原帖由 william011894 於 2009-12-24 21:02 發表
我覺得就唔好啦~如果係前2日都OK,我都會去,但係如果係之前個日就唔得嫁啦,想君急抱佛腳都唔得la~
+1,特別係之前果日,即使唔溫書都要準備個心,唔係再去打波GE時候,畢竟學生都要以讀書為主~
作者: 風吹雪    時間: 2009-12-24 21:27

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-24 21:20 發表

+1,特別係之前果日,即使唔溫書都要準備個心,唔係再去打波GE時候,畢竟學生都要以讀書為主~
沒錯,不過我都會打波,只要識分配時間就得啦
作者: Bluesky    時間: 2009-12-24 21:27

巳有三位網友不同意我的做法,唔知其它網友點睇呢?

Many thanks
作者: 小閒    時間: 2009-12-24 21:32

比您小兒去打下比賽啦
作者: Happy仔    時間: 2009-12-24 21:52

有專家話,不要只有讀書,要做點運動,幫助腦筋靈活,反而有利讀書,但這裡指的運動,只是1小時或數分鐘的運動,不是比賽,而且只相隔一天時間,心情未能收拾,而且比賽完後,身心疲累,那有精力讀書呢?

作者: 廿月    時間: 2009-12-25 00:16

引用:
原帖由 小閒 於 2009-12-24 21:32 發表
比您小兒去打下比賽啦
你ge表情好邪惡
作者: o_o    時間: 2009-12-25 00:18

考試前一日打比賽 的確係會令到個心準備唔夠
「温書永遠冇溫夠的! 10個父母, 9 個都是這樣想的!」
但係 書永遠都係唔會溫夠
倒不如 同佢講下數 
要打比賽 要練波 就要分配返相同�兩倍ga時間係溫書方面

總好過唔比佢打比賽 令佢心情唔好 考試可能仲差

以上乃小弟之愚見...
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:19

引用:
原帖由 william011894 於 2009-12-24 21:02 發表
你是學生都咁唸,唉! 我真係要唸唸
作者: 廿月    時間: 2009-12-25 00:20

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-24 21:27 發表

我讀書唔勁,但我班d人對讀書都幾有心得,我未聽同學/老師講過考試前仲好去比賽...
唔知你有咩良法可以分配好時間?我都想要,果日猛打波,第2日仲可以考好試,正
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:20

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-24 21:20 發表

要準備個心!!!!!又啱既
作者: 廿月    時間: 2009-12-25 00:20

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 00:19 發表

你是學生都咁唸,唉! 我真係要唸唸
吾......我都係學生,雖然仲未考超過10年試,多謝
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:22

引用:
原帖由 風吹雪 於 2009-12-24 21:27 發表

如果是你, 會在考試前的一天去打比賽嗎?
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:23

引用:
原帖由 小閒 於 2009-12-24 21:32 發表
比您小兒去打下比賽啦
Thanks 支持, 正考慮中
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:27

引用:
原帖由 Happy仔 於 2009-12-24 21:52 發表
有專家話,不要只有讀書,要做點運動,幫助腦筋靈活,反而有利讀書,但這裡指的運動,只是1小時或數分鐘的運動,不是比賽,而且只相隔一天時間,心情未能收拾,而且比賽完後,身心疲累,那有精力讀書呢?
你都好有道理, 到時,我太太肯定又係咁同我講, 唔比 blueskyson 去
作者: 廿月    時間: 2009-12-25 00:28

我地老師比埋溫習time table我地,事關我地放完假都要考試,我覺得我老師講得幾岩,到時考得唔好,想拎番個聖誕節黎溫書就無可能~

作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:35

引用:
原帖由 o_o 於 2009-12-25 00:18 發表
考試前一日打比賽 的確係會令到個心準備唔夠
「温書永遠冇溫夠的! 10個父母, 9 個都是這樣想的!」
但係 書永遠都係唔會溫夠
倒不如 同佢講下數 
要打比賽 要練波 就要分配返相同�兩倍ga時間係溫書 ...
他說温書巳按時間表進行,
又答應不會比上次test 差,
我應否比他去呢?
作者: 廿月    時間: 2009-12-25 00:38

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 00:35 發表

我應否比他去呢?
或者比佢試一次都好,難得佢咁有決心嘛。如果真係考到好成績,即係證明佢有尼個能力,咁以後咪可以唔捉得咁緊。相反唔得ge,咪當買個教訓,下次就記得專心溫書。

↑是我小小的提議
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:39

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-25 00:28 發表
我地老師比埋溫習time table我地,事關我地放完假都要考試,我覺得我老師講得幾岩,到時考得唔好,想拎番個聖誕節黎溫書就無可能~
他1月3 日去比賽, 若1月4 日考得唔好, 就當係一個教訓
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 00:48

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-25 00:38 發表

或者比佢試一次都好,難得佢咁有決心嘛。如果真係考到好成績,即係證明佢有尼個能力,咁以後咪可以唔捉得咁緊。相反唔得ge,咪當買個教訓,下次就記得專心溫書。

↑是我小小的提議
哈哈哈, 正是我所想的
作者: hcgppg    時間: 2009-12-25 01:50

Yes. competition vs xamination always happens together.

It is a good discussion. Your son can try if the bad harm is affordable.
作者: 亞俊    時間: 2009-12-25 02:45

form my personal opinion.........

it's no point that your child study one day before exam since there are many days for preparing exam, one day for rest(few hrs......with no harm). With target,he can concentrate in the earlier holidays,not thinking his fds and the rsults of the event, while others are playing around.With targets ,he would not regret that he has missed the important game!

It's a matter whether you trust/support him or not. It's golden time to build up mutual trust relationship.
Also,The 1st exam of F1 is not that important( not final/HKCEE). I trust your son even though I don't know him very much but I know he is a boy who can keep "promise is promise". As some told me that he keeps studying everyday and of course he can concentrate on different activities and hobbies.His result is around middle of class(the happiest group,I think haha)
So no worry for his displine la, if exam reults are not as good as expected, then he have to bare his responsibilty!

It's all about planning,put the deadline earlier.
作者: 雲霧    時間: 2009-12-25 05:23

其實打比賽雖然時間會長D,但係體力消枆又唔會好大。
最重要係佢打完比賽之後可唔可以收搭返心情考試。
不過藍天仔仔咁緊張自己成績,我覺得你俾佢打佢都未必會去打......
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 06:28

引用:
原帖由 hcgppg 於 2009-12-25 01:50 發表
Yes. competition vs xamination always happens together.

It is a good discussion. Your son can try if the bad harm is affordable.
Agreed ! competition vs xamination always happens together
Though it is his first exam in his secondary school, I think scarifice one day for the TT competition is acceptable.
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 06:31

引用:
原帖由 亞俊 於 2009-12-25 02:45 發表
form my personal opinion.........

it's no point that your child study one day before exam since there are many days for preparing exam, one day for rest(few hrs......with no harm). With target,he c ...
Hahaha, great minds think alike !
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 06:36

引用:
原帖由 雲霧 於 2009-12-25 05:23 發表
其實打比賽雖然時間會長D,但係體力消枆又唔會好大。
最重要係佢打完比賽之後可唔可以收搭返心情考試。
不過藍天仔仔咁緊張自己成績,我覺得你俾佢打佢都未必會去打......
對, 其實真係要睇他假期的溫書進度
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 06:49

到目前為止, 10位網友回復,
6位讚成考試前一天比 blueskyson 去比賽, 4位不讚成

作者: william011894    時間: 2009-12-25 06:56

我覺得大家都忽略左一點:
係blueskyson間學校考得好係較難既(該區第一的中學)
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 07:50

引用:
原帖由 william011894 於 2009-12-25 06:56 發表
我覺得大家都忽略左一點:
係blueskyson間學校考得好係較難既(該區第一的中學)
hahaha, 我覺得, 他能在班上拿到中等成績, ok la
作者: 廿月    時間: 2009-12-25 11:22

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 07:50 發表

hahaha, 我覺得, 他能在班上拿到中等成績, ok la
可唔可以透露下係邊間?
作者: 廿月    時間: 2009-12-25 11:26

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 06:49 發表
到目前為止, 9位網友回復,
6位讚成考試前一天比 blueskyson 去比賽, 6位不讚成
點解得9個人,會有12個意見?

作者: y0y0_pang    時間: 2009-12-25 11:30

其實我覺得如果星期六佢有溫書..星期日我覺得比佢比賽仲好啦
等佢放鬆下
作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 11:39

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-25 11:26 發表

點解得9個人,會有12個意見?
haha, mistake 呀, 應是6位讚成考試前一天比 blueskyson 去比賽, 4不讚成
但最新數字是:7位讚成, 4位不讚成

Thanks

作者: Bluesky    時間: 2009-12-25 11:58

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-25 11:22 發表

可唔可以透露下係邊間?
hahaha, 普通新界英中一間, 冇咩特別
作者: Bluesky    時間: 2009-12-26 08:23

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-12-25 11:30 發表
其實我覺得如果星期六佢有溫書..星期日我覺得比佢比賽仲好啦
等佢放鬆下
Thanks for your advice

哈哈哈, 佢星期六肯定會温書, 不過也會去打波,
其實, 他差不多整個假期也是這樣,
每天一兩個小時打波做運動是ok 的!

問題是, 考試前的一天去打比賽, 最少冇咗大半天温書時間

作者: o_o    時間: 2009-12-26 12:43

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-25 00:35 發表

我應否比他去呢?
按時間表進行係唔夠...
時間表係小朋友正常ga溫習時間(可能每日加半粒鍾溫習時間咁)
你要佢付出多d時間溫書 先可以拎到打比賽呢個甜品
作者: nixonwin    時間: 2009-12-26 12:58

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-26 08:23 發表

Thanks for your advice

哈哈哈, 佢星期六肯定會温書, 不過也會去打波,
其實, 他差不多整個假期也是這樣,
每天一兩個小時打波做運動是ok 的!

問題是, 考試前的一天去打比賽, 最少冇&#2165 ...
都未必會唔見半日時間既,今年丁組預計實力好強,第一場就OUT既話,半個鐘O者,要打4場例外
作者: 維克多    時間: 2009-12-26 13:15

我建議讓他去比賽,因即使受影響,也只是星期一的考試科目,並不是全部。
我想參加都唔得,因額滿。
作者: Bluesky    時間: 2009-12-26 13:53

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-12-26 12:58 發表

都未必會唔見半日時間既,今年丁組預計實力好強,第一場就OUT既話,半個鐘O者,要打4場例外
哈哈哈, 又係喎!

不過, 家在新界,路遙遠, 車程也須2 小時
作者: Bluesky    時間: 2009-12-26 13:55

引用:
原帖由 維克多 於 2009-12-26 13:15 發表
我建議讓他去比賽,因即使受影響,也只是星期一的考試科目,並不是全部。
我想參加都唔得,因額滿。
"即使受影響,也只是星期一的考試科目,並不是全部! "
有 point !
作者: 威利多    時間: 2009-12-26 14:39

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-26 13:55 發表

"即使受影響,也只是星期一的考試科目,並不是全部! "
有 point !
但比賽前的心理/練波準備、比賽日所花的心力、比賽後的複雜情緒......均大有可能影響往後數天的學習及考試﹗

作者: 廿月    時間: 2009-12-26 14:47

引用:
原帖由 威利多 於 2009-12-26 14:39 發表

但比賽前的心理/練波準備、比賽日所花的心力、比賽後的複雜情緒......均大有可能影響往後數天的學習及考試﹗
贊成,一係得就得,唔得就成個考試都唔方好~
作者: likwaiw    時間: 2009-12-26 17:11

其實無咩所謂, 之前咁多日, 要溫都溫哂啦.....
我以前成日考試前幾日唔知做咩好都係去打波 or 打機的......
所以 ~~~ GOGOGO~~~
作者: sunshine    時間: 2009-12-26 17:30

我覺得應遵重你個仔的意願, 起碼佢試完後, 大家有個共識
如佢打完比賽後,可以維持到成績, 甘可以安心之後他去打比賽
如佢不能維持到成績,甘你同個仔溝通, 令佢明白不能分心讀書和後果
我相信你仔仔會明白的
作者: Bluesky    時間: 2009-12-26 22:04

到目前為止, 16位網友回復,
10位讚成考試前一天比 blueskyson 去比賽, 6位不讚成
作者: 維克多    時間: 2009-12-26 23:59

那麼你現在有了決定未?
作者: Bluesky    時間: 2009-12-27 04:46

引用:
原帖由 維克多 於 2009-12-26 23:59 發表
那麼你現在有了決定未?
都係發此帖當曰的決定:

如果他認為巳準備好考試, 我會比他去丁組賽,
他承擔自己選擇的后果!

唉! 不過, 我要說服太太比 blueskyson 去....
煩呀!

作者: 小馬    時間: 2009-12-28 12:28

帶埋本書去溫  每隔一場温一陣
作者: 廿月    時間: 2009-12-28 12:32

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 12:28 發表
有3個可能的結果
1.考試考唔好
2.場波打得衰
3.2樣都衰晒~
作者: 風鈴2009    時間: 2009-12-28 12:40

佢唔打,可能心掛掛.都係溫唔倒書..
結果係一樣...
作者: 小馬    時間: 2009-12-28 13:27

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-28 12:32 發表

有3個可能的結果
1.考試考唔好
2.場波打得衰
3.2樣都衰晒~
咁事前也應温左la
作者: 廿月    時間: 2009-12-28 15:14

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 13:27 發表

咁事前也應温左la
咁你帶埋本書去有咩用呢?用黎分心?搞到比賽又用唔到全力,溫書又溫唔上心,2頭唔到岸,結果係咪果3個可能性呢?
作者: ericcwk    時間: 2009-12-28 18:47

純粹本人意見,只供參考:

1.是否他已足夠準備學校試?
2.他對自己是否有信心應付考試?
3.臨場考試心理質素如何?
4.他是否對造任何事都全力以赴?
5.他過往的成績是合格?

如果全是的話,我認為他今次的試差極有限。
作者: 小馬    時間: 2009-12-28 19:29

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-28 15:14 發表

咁你帶埋本書去有咩用呢?用黎分心?搞到比賽又用唔到全力,溫書又溫唔上心,2頭唔到岸,結果係咪果3個可能性呢?
自己集中=ok
作者: 廿月    時間: 2009-12-28 20:30

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 19:29 發表

自己集中=ok
我想問可以集中溫書定集中比賽?我諗1心2用,成效一定會打折扣~倒不如集中做其中一樣,要明白針無2頭利,顧此就失彼,所以先有好多野要我地選擇~
作者: Bluesky    時間: 2009-12-28 20:30

引用:
原帖由 乒乓小子ben 於 2009-12-27 23:15 發表
帶埋本書去溫
以前去其它的比賽試過, 但當日好難集中精神溫書的,
哈哈哈, 但乒乓球賽有點不同, 可能他第 一場就比人 out 咗!
可以回家!

帶埋本書, 可在搭車時溫
作者: Bluesky    時間: 2009-12-28 20:33

引用:
原帖由 sunshine 於 2009-12-26 17:30 發表
我覺得應遵重你個仔的意願, 起碼佢試完後, 大家有個共識
如佢打完比賽後,可以維持到成績, 甘可以安心之後他去打比賽
如佢不能維持到成績,甘你同個仔溝通, 令佢明白不能分心讀書和後果
我相信你仔仔會明白的
Agreed. 正是我所想的
作者: 廿月    時間: 2009-12-28 20:34

引用:
原帖由 ericcwk 於 2009-12-28 18:47 發表

如果全是的話,我認為他今次的試差極 ...
我即使不斷溫完又溫,都唔敢全部答是...關鍵係第1同第3題,真係唔知點先叫夠同埋臨場會唔會有其他野影響我情緒...
作者: 廿月    時間: 2009-12-28 20:35

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-12-28 20:30 發表

以前去其它的比賽試過, 但當日好難集中精神溫書的,
哈哈哈, 但乒乓球賽有點不同, 可能他第 一場就比人 out 咗!
可以回家!

帶埋本書, 可在搭車時溫
哈哈,好識利用時間,打完比賽可唔可以咁快收拾心情都係一個問題~特別係打贏好多場,之後先輸~
作者: Bluesky    時間: 2009-12-28 20:37

引用:
原帖由 令弧衝 於 2009-12-28 11:58 發表
其實你己經幫你個仔做了決定,只是想多的人support 你
但我是反對的,比賽經常有,況且比賽前又要準備練波,
考試前一天,應該要做好考試的準備。
對, 我發帖時巳有決定:
如果他認為巳準備好考試, 我會比他去丁組賽,
他承擔自己選擇的后果!
不過, 我想下網友的看法
作者: Bluesky    時間: 2009-12-28 20:39

引用:
原帖由 小馬 於 2009-12-28 12:28 發表
謝謝 你的意見, 但但當日好難集中精神溫書的
作者: Bluesky    時間: 2009-12-28 20:46

引用:
原帖由 ericcwk 於 2009-12-28 18:47 發表

如果全是的話,我認為他今次的試差極 ...
Good questions !

.1.是否他已足夠準備學校試? 温習中, 未知道

2.他對自己是否有信心應付考試?  Yes

+ 3.臨場考試心理質素如何? OK 的

4.他是否對造任何事都全力以赴? Depends, 今次 考試 only 應付, not  全力以赴

5.他過往的成績是合格?中等

作者: 廿月    時間: 2009-12-28 20:48

請問咩叫   中 A中中2  ?
作者: Bluesky    時間: 2009-12-28 20:51

引用:
原帖由 廿月 於 2009-12-28 20:35 發表

哈哈,好識利用時間,打完比賽可唔可以咁快收拾心情都係一個問題~特別係打贏好多場,之後先輸~
哈哈哈, 你高估了 blueskyson, 他只是一個打咗乒乓球剛年半的12我歲小朋友, 不是高手
作者: HoHin    時間: 2009-12-28 20:58

Hi Bluesky,

Ho Hin is facing a similar problem, he has a Theater Musical Dance Performance at HKAPA on Jan 3rd, and his exam starts on Jan 4th, and won't finsh till Jan 14th; he also has competition in between.  Not good timing at all.  Hence, he spends few hours everyday preparing the exams during this X'Mas holidays.  But, I still encourage him to participate both the competition and the musical dance performance.

Hope your son and Ho Hin can survive in their exams.

Cheers,
Andy
作者: Bluesky    時間: 2009-12-28 21:04

引用:
原帖由 HoHin 於 2009-12-28 20:58 發表
Hi Bluesky,

Ho Hin is facing a similar problem, he has a Theater Musical Dance Performance at HKAPA on Jan 3rd, and his exam starts on Jan 4th, and won't finsh till Jan 14th; he also has competitio ...
It is a matter of time management . Hope they can both manage to join the competition and take the exam at the same time.
Good luck to them.
作者: 00夢00    時間: 2009-12-29 00:34

如果小朋友好想打這場比賽, 但是眼見父母只顧及自己的學業而忽略自己的興趣, 小朋友是否會盡力考好這個試 (e.g. 我見過有些小朋友是會和自己的父母鬥氣的)個人意見...
作者: Bluesky    時間: 2009-12-29 08:09

到目前為止, 29位網友回復,
21位讚成考試前一天比 blueskyson 去比賽, 7位不讚成,1位 中立
作者: JAMES1YEUNG    時間: 2009-12-30 14:57

只要知道自已子女實力,你便可作出明智決定。
作者: Bluesky    時間: 2009-12-30 19:40

引用:
原帖由 JAMES1YEUNG 於 2009-12-30 14:57 發表
只要知道自已子女實力,你便可作出明智決定。
Agreed !
作者: vv79200    時間: 2009-12-31 16:58

雖然學業好重要,不過運動都唔可以冇左.不過學業永遠都係最重要既
作者: kaka061011    時間: 2010-1-1 10:32

我都覺得學業緊要過比賽. 但臨急抱佛腳有用? 讀書是靠平時溫習的, 臨考試前一日, 我主張輕鬆, 玩玩, 成績會仲好. 所以如果許可, 打下比賽, 感受下, 都好呀.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0