標題: 比賽輸了之后, 父子的對話 [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2010-4-12 22:59     標題: 比賽輸了之后, 父子的對話

通常我都冇睇小兒比賽, 會在附近等!

他輸了, 會去找我, 見到我,他就簡單說一句:

"輸咗 la, 走 la"

之后, 他就會講比我聽, 他點樣輸,輸幾多!

那時后, 每次我也會簡單說一句:

走 la, 下次再黎過 la!

此刻, 不用多說, 不用多問,

父子心靈是相通的

哈哈哈, 這些簡單父子對話, 巳出現過好多次了,

最近一次在4月2曰

P.S. :

兒子看了我這個 post, 父子相視而笑!

我說: 你每次都係咁講架 la

他沒有回答, 只在哈哈地笑

作者: borkee    時間: 2010-4-12 23:01

雖然簡單的兩句說話,但好温馨吖!
作者: feideepking    時間: 2010-4-12 23:03

好friend的父子!
作者: 44_66    時間: 2010-4-12 23:07

作者: Bluesky    時間: 2010-4-12 23:28

引用:
原帖由 borkee 於 2010-4-12 23:01 發表
雖然簡單的兩句說話,但好温馨吖!
Thanks borkee,

好想知你待 borkee 仔大d, 打比賽, 萬一輸咗, 你們的父子對話是怎樣的
作者: HK-KC    時間: 2010-4-12 23:32

打波的人通常會明白打波的心態
作者: 44_66    時間: 2010-4-12 23:44

作者: ericcwk    時間: 2010-4-12 23:54

盡咗努力,問心無愧。
就算輸了,又如何?
要屢敗屢戰呢!
作者: borkee    時間: 2010-4-13 00:02

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-12 23:28 發表

Thanks borkee,

好想知你待 borkee 仔大d, 打比賽, 萬一輸咗, 你們的父子對話是怎樣的
上星期我太太帶咗囝囝過咗聯和墟,呀仔見到人哋打乒乓波,睇到好開心!希望佢從此對乒乓波發生興趣喇!
作者: borkee    時間: 2010-4-13 00:04

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:44 發表

borkee : 打成點呀 ?
波仔 : 輸左啦老豆, 對方正手爆沖好厲害
borkee : 呀仔, 咁味用我教你果招反沖, 快帶同反撕囉 , 湧住許, 頂到許實一實 等許起吾到手......(下減3千字)
波仔  ...
我識得反冲就好囉!haha!
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:04

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:07 發表
我都好想同老豆, 媽媽 講我點樣輸 .......... 可惜已經 ............ 不竟 年紀愈大同父母 講野愈少 ..... 好懷念
就算孩子巳長大為人父母,在他們的父母眼中, 都以孩子視之,
你肯同他們講你點樣輸, 他們肯定鍾意聽, 不過, 講你點樣赢會更好
作者: borkee    時間: 2010-4-13 00:09

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:07 發表
我都好想同老豆, 媽媽 講我點樣輸 .......... 可惜已經 ............ 不竟 年紀愈大同父母講野愈少 ..... 好懷念
古人講:珍惜眼前人,係冇錯嘅!
正所謂做得幾多得幾多!都可以講係無悔今生吖!
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:09

引用:
原帖由 HK-KC 於 2010-4-12 23:32 發表
打波的人通常會明白打波的心態
Agreed !
不過, 我見過一位打波好似好勁的 daddy, 當見其兒子(about 18 years' old) 輸了, 狂數兒子比賽時的過失,
好可憐的孩子
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:12

引用:
原帖由 feideepking 於 2010-4-12 23:03 發表
好friend的父子!
希望以后也是
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:13

引用:
原帖由 44_66 於 2010-4-12 23:44 發表

borkee : 打成點呀 ?
波仔 : 輸左啦老豆, 對方正手爆沖好厲害
borkee : 呀仔, 咁味用我教你果招反沖, 快帶同反撕囉 , 湧住許, 頂到許實一實 等許起吾到手......(下減3千字)
波仔  ...
你都好有想像力喎
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:14

引用:
原帖由 ericcwk 於 2010-4-12 23:54 發表
盡咗努力,問心無愧。
就算輸了,又如何?
要屢敗屢戰呢!
Agreed ! 所以要處之泰然
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:18

引用:
原帖由 borkee 於 2010-4-13 00:02 發表

上星期我太太帶咗囝囝過咗聯和墟,呀仔見到人哋打乒乓波,睇到好開心!希望佢從此對乒乓波發生興趣喇!
有你的遺傳, 肯定會!乒壇好快出現個小邪神
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:20

引用:
原帖由 borkee 於 2010-4-13 00:09 發表

古人講:珍惜眼前人,係冇錯嘅!
正所謂做得幾多得幾多!都可以講係無悔今生吖!
珍惜眼前人, 是至理名言,
希望大家都可以做到
作者: 野田妹    時間: 2010-4-13 00:21

其實係輸波之後,
做爸爸嘅唔講咁多,
可以等個仔自己講係好難做到架!
佩服, 佩服!
作者: ericcwk    時間: 2010-4-13 00:23

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-12 05:14 發表

Agreed ! 所以要處之泰然
對處之泰然。
我會同blueskyson講:
輸比人、唔緊要。最緊要贏到自己。
贏人先要贏自己呀。
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:26

兒子看了我這個 post, 父子相視而笑!

我說: 你每次都係咁講架 la

他沒有回答, 只在哈哈地笑

作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:32

引用:
原帖由 野田妹 於 2010-4-13 00:21 發表
其實係輸波之後,
做爸爸嘅唔講咁多,
可以等個仔自己講係好難做到架!
佩服, 佩服!
Thanks 野田妹

哈哈哈, 巳陪他參加過好多類型的比賽, 他輸得多, 我都好有經驗架la
作者: Bluesky    時間: 2010-4-13 00:38

引用:
原帖由 ericcwk 於 2010-4-13 00:23 發表

對處之泰然。
我會同blueskyson講:
輸比人、唔緊要。最緊要贏到自己。
贏人先要贏自己呀。
各人性格不同, 若他輸了, 我同他講"輸比人、唔緊要。最緊要贏到自己。贏人先要贏自己呀。"
他定會瞪大對眼望着我, 然后行咗去
作者: Tungfai    時間: 2010-4-14 09:40

輸咗唔緊要,返去再努力練習,提升自已。記住機會只會比有充分準備的人,加油
作者: Bluesky    時間: 2010-4-14 21:27

引用:
原帖由 Tungfai 於 2010-4-14 09:40 發表
輸咗唔緊要,返去再努力練習,提升自已。記住機會只會比有充分準備的人,加油
Agreed.
Thanks Tungfai
作者: hkcuber    時間: 2010-4-19 12:19

引用:
原帖由 Bluesky 於 2010-4-13 00:09 發表

Agreed !
不過, 我見過一位打波好似好勁的 daddy, 當見其兒子(about 18 years' old) 輸了, 狂數兒子比賽時的過失,
好可憐的孩子
I am not good at Table tennis but I also do that to my son wor
But not right after the game, after game I usually "ok wor"

Usually when he does the same mistake during training, I would 秋後算帳 him

Better change change...
作者: Bluesky    時間: 2010-4-19 15:16

引用:
原帖由 hkcuber 於 2010-4-19 12:19 發表

I am not good at Table tennis but I also do that to my son wor
But not right after the game, after game I usually "ok wor"

Usually when he does the same mistake during training, I would  ...
Differnt parents have different training methods. Maybe, yours is right.
So , may not need "change change"
作者: hkcuber    時間: 2010-4-19 17:31

In fact, I have changed a bit already.  Instead of telling him, I show him the video and review with him...
But I am too "FIRE"   when I see same mistake over and over again

He improve much better when he see his own mistake in action!
You think think la!
only 1,xxx DV does the job real well!

作者: Bluesky    時間: 2010-4-19 17:41

引用:
原帖由 hkcuber 於 2010-4-19 17:31 發表
In fact, I have changed a bit already.  Instead of telling him, I show him the video and review with him...
But I am too "FIRE"   when I see same mistake over and over again

He improve  ...
Agreed ! That's a good method !   
My son  asked me to videotape his 正手拉波 yesterday . He will review it and make necessary correction of his hand and body movement.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0