標題: 【本站通告】雪中送碳行動 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2010-5-20 21:31     標題: 【本站通告】雪中送碳行動

現金香港很多小朋友打球, 有部份很有錢. 通常不是水谷準便是金澤珠
但同時可能有部份小朋友家景沒有這麼好, 想買一塊好小小的球板都沒有錢.

假如你是學生, 而家庭是要取 社會福利支助, 請 PM 與我們聯絡.
如果網站真的有這樣需要的小朋友, 我希望可以做以下

1) 網友捐贈計劃, 送一些沒有用的乒乓球板給他們

2) 舉行 free 球局給予這些小朋友

3) 組織一些免費訓練班及義工教練. 塲租可叫球館 Sponser 在非煩忙時間借出場地.

假如你有需要幫助,  請 PM 聯絡我們, 所有資料絕對保密
作者: 小閒    時間: 2010-5-20 22:03

吾知小弟救吾救資格做義工教練呢!
作者: (=^x^=)    時間: 2010-5-20 22:06

有突 la.
喂得 L, 無 2XL.....點攪 !  你下次 試下身先 la
作者: Bluesky    時間: 2010-5-20 22:07

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2010-5-20 21:31 發表
現金香港很多小朋友打球, 有部份很有錢. 通常不是水谷準便是金澤珠
但同時可能有部份小朋友家景沒有這麼好, 想買一塊好小小的球板都沒有錢.

假如你是學生, 而家庭是要取 社會福利支助, 請 PM 與我們聯絡.
如果 ...
Support
作者: 小閒    時間: 2010-5-20 22:10

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2010-5-20 22:06 發表
有突 la.
喂得 L, 無 2XL.....點攪 !  你下次 試下身先 la
睇嚟要即極減肥呀
有義工教練做找我啦
作者: dkpkf003    時間: 2010-5-20 22:25     標題: 回復 1# 的帖子

GOOD IDEA , SUPPORT
作者: 阿堅    時間: 2010-5-20 22:47

May I join this activity?
作者: 健健康康榮耀神    時間: 2010-5-20 22:54

很好的提議!^^

十分的支持!^^

願主祝福這個行動可以順利地舉行呢!^^

阿們!^^
作者: borkee    時間: 2010-5-20 23:30

全力支持,揾吓有冇D唔要嘅板同膠捐出嚟先!
作者: borkee    時間: 2010-5-20 23:31

引用:
原帖由 小閒 於 2010-5-20 22:10 發表

睇嚟要即極減肥呀
有義工教練做找我啦
你成日都.......................................做義工教練gala!
作者: jack    時間: 2010-5-20 23:35

我都有一塊舊橫板可以送出, 唔知幾時見到貓兄?
作者: waterguy    時間: 2010-5-20 23:35     標題: 回復 1# 的帖子

SUPPORT!
作者: thynk    時間: 2010-5-21 00:33

support
作者: feideepking    時間: 2010-5-21 00:48

E個行動送碳板會'應'd!
作者: borkee    時間: 2010-5-21 00:53

我覺得受惠者要同論壇做吓義工及中六以下會好一點呀!
我暫時搵到3塊板拿出來,有一塊係飛碟兄話嘅炭板呀!
作者: Ricky~Moon    時間: 2010-5-21 01:01

支持, 但點樣去確認是否真正有需要人仕.
作者: feideepking    時間: 2010-5-21 01:04

引用:
原帖由 borkee 於 2010-5-20 21:23 發表
我覺得受惠者要同論壇做吓義工及中六以下會好一點呀!
我暫時搵到3塊板拿出來,有一塊係飛碟兄話嘅炭板呀!
波記bought的碳板應該超正, 豪!
作者: borkee    時間: 2010-5-21 01:06

不是很貴的,銀河板!
作者: 葉師傅    時間: 2010-5-21 01:08

相當有意義 ! 小弟也樂意支持 !  
作者: feideepking    時間: 2010-5-21 01:08

引用:
原帖由 borkee 於 2010-5-20 21:36 發表
不是很貴的,銀河板!
揀得好, 就係好板!
作者: borkee    時間: 2010-5-21 01:21

八月兄講得啱,好難核實身分,所以希望他們能為論壇做義工或其他的....
我想整埋個印呀!大約寫上,此物件乃香港乒乓球論壇之無嘗贈送物品,如不再需要此物件,請交回論壇,再贈送給有需要人士,切勿將此物件出售或購買!
作者: 葉師傅    時間: 2010-5-21 01:37

建議: 開始此計劃時,可暫只資助有攞公援背景的 人士 / 家庭 o (因他們應有此證明吧 !)
作者: 至高境界    時間: 2010-5-21 06:08

支持, 教練我就無資格, 做義工執頭執尾我都得 o架
作者: 橫板王皓    時間: 2010-5-21 09:48

十卜!
作者: borkee    時間: 2010-5-21 09:57

至高,你可贊助球局 lama
作者: 太陽之子    時間: 2010-5-21 16:35

如有需要,mao兄可代為轉介,本人舉辦的球局可以全力協助
作者: stephen1019    時間: 2010-5-21 20:23

全力支持
作者: borkee    時間: 2010-5-21 20:54

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2010-5-20 21:31 發表

如果 ...
有些取社會福利資助的,未必可上到網及知道。
作者: Ricky~Moon    時間: 2010-5-21 21:07

我有一塊 TSP 直板和多塊舊膠皮唔用, 可以交俾貓兄待認証送出.
作者: borkee    時間: 2010-5-21 22:59

引用:
原帖由 kenneth1261 於 2010-5-21 21:25 發表
家庭不是取社會福利支助可以領取嗎?
呢次嘅無償贈送我想係希望幫助到一些對乒乓球有興趣,但又負擔唔起買球拍嘅學生!
作者: borkee    時間: 2010-5-21 23:04

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2010-5-21 21:07 發表
我有一塊 TSP 直板和多塊舊膠皮唔用, 可以交俾貓兄待認証送出.
我遲D睇吓有冇D斷碼同特價嘅球衣,連同球拍一齊送埋,等D有需要嘅小朋友可以擁有自己嘅球衣同球拍!
作者: (=^x^=)    時間: 2010-5-22 02:10

首先多謝各位網友的熱情支助.
暫時膠, 板都無需比我住....因為這暫時只是我的構思,
如果行動, 怎樣可以將有需要的東西真真正正比到一d有需要的人 (不是混水摸魚)
我相信有點難度. 坦白講真正需要的人應該不會上來 hkttf
因為要上 HKTTF 最少要有電腦, 要有網線....當然圖書館會有
我最怕物資給了一些貪心的小朋友...咁便失去義意.
方向是這樣, 取之社會用之社會, 唔知論壇有無社工界的朋友
或者他們可以給我們一點意見.....
作者: alanchan    時間: 2010-5-22 07:19

其實我也有一些板 9成新或舊成品拍 長時間無打, 我也很想送出. 如果你們找到方法我很樂意送出的~~
作者: borkee    時間: 2010-5-22 09:37

其實如果有教師,都應該可以知道有些學生是否需要幫助!
作者: sam1996921    時間: 2010-5-22 20:07

我都要做義工..樂意支持這個活動
作者: (=^x^=)    時間: 2010-5-22 20:08

今天我問了本人 sister ( she is teacher )........咨詢工作進行中
作者: free80272002    時間: 2010-5-22 20:48

十卜十卜十卜十卜十卜十卜十卜十卜十卜十卜十卜
作者: 野田妹    時間: 2010-5-22 22:32

十分支持,
願意協助!
作者: 乒粒仔    時間: 2010-5-22 22:39

我都有D舊板同膠, 有需要都可以拎出黎呀
作者: 快弧    時間: 2010-5-23 00:04

支持,
我都想出份力,
吾知小弟救吾救資格做義工教練呢
作者: smallstar    時間: 2010-5-23 06:58

引用:
原帖由 快弧 於 2010-5-23 00:04 發表
支持,
我都想出份力,
吾知小弟救吾救資格做義工教練呢
當然夠資格啦
作者: kitkit003    時間: 2010-5-23 09:46

SUPPORT
作者: 于子朗    時間: 2010-5-23 16:29

我都有兩塊唔用既舊膠皮(直拍) 可以攞出嚟, 但係只係平價貨, 唔知樓主嫌唔嫌氣.
其實可以將啲球拍集中俾貓哥, 然後轉贈給一些青年中心, 我知道好多有乒乓波枱既青年中心都會預備一些球拍借俾冇波板既小朋友玩.
作者: 成仔仔    時間: 2010-5-23 17:33

如果我想捐塊板比佢地要點捐呀
作者: 吳夠力    時間: 2010-5-24 11:39

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2010-5-22 02:10 發表
首先多謝各位網友的熱情支助.
暫時膠, 板都無需比我住....因為這暫時只是我的構思,
如果行動, 怎樣可以將有需要的東西真真正正比到一d有需要的人 (不是混水摸魚)
我相信有點難度. 坦白講真正需要的人應該不會上 ...
你講得好岩..我覺得吾一定要將球板比過佢地..臨場有足夠供應就得.
另外可以先開辦一D免費球局或訓練班..從中先知邊D小朋友係一時貪玩,打一兩就吾見人..
邊D係有心想學但礙於種種原因
作者: 氣寒西北.    時間: 2010-5-24 14:35

作者: mfp    時間: 2010-5-25 13:19     標題: 支持

非常支持•但有一些沒有拿福利的亦要幫助、、、

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0