標題: (純木橫板)邊塊係7夾板之王 ? [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2011-1-21 15:52     標題: (純木橫板)邊塊係7夾板之王 ?

玩板同玩膠一樣, 就算實際上真係好用, 耐左, 都想換d 新野試吓,
呢個係人之常情, 亦可以話係自我要求不斷提升的表現, 與時並進.

Tenergy 就係一個好例子(唔係話佢唔好)
打了一年後覺得都不外如是啫, 佢都會有缺點....

講返主題 : 想大家一齊分享吓你地既經驗, 打過邊d ? 邊塊好同唔好 ?

(直板朋友也歡迎分享)
(甚至 5 夾都可以講)
作者: 魚腩    時間: 2011-1-21 15:55

梗係"呀蛙拿"喇!
作者: jcclee    時間: 2011-1-21 15:56

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-1-21 15:55 發表
梗係"呀蛙拿"喇!
即係咩呀 ?

Avalox ?

作者: 閃人    時間: 2011-1-21 15:58

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-1-21 03:55 PM 發表
梗係"呀蛙拿"喇!
同感
作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:00

引用:
原帖由 閃人 於 2011-1-21 15:58 發表

同感
你覺得點好法 ?
咁覺得有冇缺點 ?
作者: 魚腩    時間: 2011-1-21 16:07

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-21 16:00 發表

你覺得點好法 ?
咁覺得有冇缺點 ?
手感一流,但可惜揻膠時起絲!
作者: 閃人    時間: 2011-1-21 16:11

Avalox p700,板底好力,打粒粒精髓,打位準確,一定要有好手感
缺點板頭太粗大,和p777板頭細一點最好,p700可惜粗了
我現在打緊Stiga  CLIPPER  CR,
暫時我沒有功力使用p700.希望此日可待
(個人使用意見)
作者: 乒乓在線    時間: 2011-1-21 16:17

NOT STRONG ENOUGH TO USE { SEPTEAR }
作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:17

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-1-21 16:07 發表

手感一流,但可惜揻膠時起絲!
講緊 Avalox P-700 ?

Avalox P700 (印尼白木+黃柳桉+阿尤斯+阿尤斯+阿尤斯+黃柳桉+印尼白木)

係一塊經典既好板, (但我覺得同級的有別的板比佢優勝, 稍後我會分享)

Avalox P700
優點 : 手感一流, 底勁足夠 (但只適用於舊版)
缺點 : 易甩木絲, 不是初學者所能駕馭

作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:22

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2011-1-21 16:17 發表
NOT STRONG ENOUGH TO USE { SEPTEAR }
Septear is not strong enough ? (Because he doesn't go to Gym regularly)

Nittaku Septear
優點 : 控制好, dwell time 長, 有少少檜的味道
缺點 : 中/遠台底勁不足

作者: alanchan    時間: 2011-1-21 16:22

P700~~以前我都好想找一快來玩下~~

之後打過YE7, Clipper, Korbel SK7 三快7夾. 其中入面手感(最震)最好係CL, 其次係YE7(其實同YE好似), Korbel SK7就好穩好柔一點震手都無(都唔知好定唔好).

Clipper可惜有意外打斷左....  現在留番YE7同Korbel SK7.
作者: BrianDD    時間: 2011-1-21 16:27

基本上歐州的7夾都打過
個人比較喜歡yod yes banda的一支7夾 和老cl(新cl不行)
如找到老p700也可
2001年後的p700全都不行了
作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:29

Stiga Clipper Wood : limba+ayous+ayous+ayous+ayous+ayous+limba

又係經典之作

Stiga Clipper Wood
優點 : 底勁足, 快攻強
缺點 : 似硬的鬆糕層, 小路球稍為遜色

作者: 乒乓在線    時間: 2011-1-21 16:29

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-21 16:22 發表

Septear is not strong enough ? (Because he doesn't go to Gym regularly)

Nittaku Septear
優點 : 控制好
缺點 : 底勁不足
TKS FOR 指點
作者: BrianDD    時間: 2011-1-21 16:31

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-21 16:29 發表
Stiga Clipper Wood : limba+ayous+ayous+ayous+ayous+ayous+limba

又係經典之作

Stiga Clipper Wood
優點 : 手感好
缺點 :
三年之前cl的厚度改動過
板型也改了(2010年)
所以不是經典了
作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:35

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-21 16:27 發表
基本上歐州的7夾都打過
個人比較喜歡yod yes banda的一支7夾 和老cl(新cl不行)
如找到老p700也可
2001年後的p700全都不行了
同意新的 Clipper 唔夠以前的硬得來又有好手感 (可能後期的 Limba 不及舊木材好)
另外, 我剛試了塊新 P700 & BT-777, 完全唔鍾意, 應該是手感好的, 但它們不是 !
(我懷疑新的 P700 也改變了木材的厚度)

可否分享吓 YE7 ?

作者: BrianDD    時間: 2011-1-21 16:41

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-21 16:35 發表

同意新的 Clipper 唔夠以前的硬得來又有好手感 (可能後期的 Limba 不及舊木材好)
另外, 我剛試了塊新 P700 & BT-777, 完全唔鍾意, 應該是手感好的, 但它們不是 !

可否分享吓 YE7 ?
新cl是因老的中間三夾(紅白紅)用光了所以用了一些厚而軟的
其實要手感好應找一些簿7夾
如yes和老cl(有厚有薄)
ye7有兩種
老的有(基停)的比較厚
新的比較薄
新版不錯的
但大多數都很重
作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:42

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-21 16:31 發表

三年之前cl的厚度改動過
板型也改了(2010年)
所以不是經典了
OH MY GOD ! REALLY ?!
改動了厚度真係好大件事 ! 所以之前我都放了我的新 Clipper, 冇諗住keep.

作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:47

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-21 16:41 發表

新cl是因老的中間三夾(紅白紅)用光了所以用了一些厚而軟的
其實要手感好應找一些簿7夾
如yes和老cl(有厚有薄)
ye7有兩種
老的有(基停)的比較厚
新的比較薄
新版不錯的
但大多數都很重
Thanks a million !
仲諗住問你, 但你已經答晒

我近期都有發現, 手感好的板, 芯木真係薄d, 而且硬度是漸進的
(我 test 緊 YES)

作者: BrianDD    時間: 2011-1-21 16:49

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-21 16:42 發表

OH MY GOD ! REALLY ?!
改動了厚度真係好大件事 ! 所以之前我都放了我的新 Clipper, 冇諗住keep.

咁師兄覺得木材厚度的分佈(distribution)應該點先算好 ? (overall)
造7夾板可看yasaka的maxwood yod yes 和donic的O荼落夫
中間的三夾造得很好
...................
新cl因這問題而令板變得不爽
作者: feideepking    時間: 2011-1-21 16:50

少少冷門的clearfield, 好少有關評論
作者: BrianDD    時間: 2011-1-21 16:51

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-21 16:47 發表

Thanks a million !
仲諗住問你, 但你已經答晒

我近期都有發現, 手感好的板, 芯木真係薄d
(我 test 緊 YES)
yes找一些87g的最好
作者: jcclee    時間: 2011-1-21 16:55

暫時多謝大家既寶貴意見, 因為要出去打波....待續
作者: Cyrus_Law    時間: 2011-1-21 18:31

Donic Ovtcharov Senso V1
作者: spoon    時間: 2011-1-21 19:30

Hi Bro. J, I have tried the following 7 layer-wood:
1. Stiga CL WRB FL- Yellow label 95g (F: DHS H3, B: Andro 450)   

2. Nittaku P700 ST 94g (F: DHS H3, B: BTY T64);   

3. Yasaka 7 FL 94g (F: DHS H3, B: BTY Bryce Speed Fx)

4. Mizuno Power7 FL 92g (F: DHS H3, B: XIOM ZETA)   

5. BTY Timo Ball W7 FL 91g (F: BTY Spin Art, B: BTY T64)  

6. BTY Korbel SK7 FL 92g (F: BTY Spin Art, B: BTY T64)

作者: 乒乓在線    時間: 2011-1-26 11:35     標題: 回復 26# 的帖子

Yasaka 7 = YASAKA OFFENSIVE (YO)
作者: lawpiasum    時間: 2011-1-26 17:32

clipper wood
作者: jcclee    時間: 2011-1-26 23:42

引用:
原帖由 lawpiasum 於 2011-1-26 17:32 發表
clipper wood
而家d Clipper Wood 真係冇以前舊的好打, 可能芯木真係比舊的軟了.
作者: spoon    時間: 2011-1-27 00:04

Now, I feel YES is good....
作者: 快弧    時間: 2011-1-27 00:13

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-1-21 16:22 發表
P700~~以前我都好想找一快來玩下~~

之後打過YE7, Clipper, Korbel SK7 三快7夾. 其中入面手感(最震)最好係CL, 其次係YE7(其實同YE好似), Korbel SK7就好穩好柔一點震手都無(都唔知好定唔好).

Clipper可惜有意外 ...
無錯而家d Clipper Wood 芯木係比舊的軟了.
無舊cl咁硬,只可佩粒仔打快攻,
而家d cl芯木軟了些,輕了,手感好,可拉可攻,正
作者: jcclee    時間: 2011-1-27 00:30

先看一看我自己手上的所有7夾板, 做個快速/簡單的評估....

(1) Avalox P700 - 夠力, 中力控制一流, 但發暴力時會有發飄感覺(特別是反手). 8分

(2) Stiga Clipper Wood - 情況和 Avalox P700 相約, 芯木更不及 P700 硬, 要95g 以上才好打. 7.5分

(3) Banda Taurus - 木材比以上2款更加乾身, 出球爽快, 但咬波就稍遜, 甩木絲情況嚴重. 8分

(4) Donic Ovtcharov - 整體表現平均, 控制好, 面材用了胡桃木增強速度(但稍厚和不夠乾燥). 8.5分

(5) Donic Baum Carrera - 比奧查薄少少, 控制好, 但面材用了軟木, 令板身少許過彈, 有5夾形變效果. 8分

(6) Tibhar Bomber 7 - 軟7夾, 極似5夾feel, 板厚, 軟芯+硬面, 拉波算容易, 但速度就不及一般7夾板. 7分

(7) Butterfly Boll W7 - 木材硬, 彈力夠, 但手感不足, 板身也稍厚, 不過不失, 配膠要考究才會好. 7分

(8) Andro Super Core Cell (Allround+) - 7-ply, 但因為看不到木層, 不知結構, 雖然速度不是最快, 但也不慢, 控制也是好, 打法全面. 9分

(9) Yasaka Extra Special - 整體板身薄了, 面材的胡桃木比奧查薄一些和夠乾燥(更硬), 令球速更快, 木材也比奧查的明顯好, 第3/第5層的染色夾層也是次偏硬的, 中間的芯材估計是ayous, 似5夾+7夾的結合, 手感更是最好的, 控制也是最高分的, 甜區是我所有板中之最, Well Done Yasaka ! 9.5分

作者: jasonkywong    時間: 2011-1-27 01:08

拍里奧的PC又怎樣呢??
70大元就可以入手,如果好打會是十分超值.

因為剛剛入手,未曾試打過,但手感不俗.
作者: jcclee    時間: 2011-1-27 01:14

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2011-1-27 01:08 發表
拍里奧的PC又怎樣呢??
70大元就可以入手,如果好打會是十分超值.

因為剛剛入手,未曾試打過,但手感不俗.
講真, 我未試過 Palio 的木板, 如果可以, 借來試打, 好的必讚 !
作者: BrianDD    時間: 2011-1-27 01:46

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-27 00:30 發表
先看一看我自己手上的所有7夾板, 做個快速/簡單的評估....

(1) Avalox P700 - 夠力, 中力控制一流, 但發暴力時會有發飄感覺(特別是反手). 8分

(2) Stiga Clipper Wood - 情況和 Avalox P700 相約, 芯木更不及 ...
yes結構和奧查相近, 只是板身做薄了??
那裡來的資料??
作者: jcclee    時間: 2011-1-27 01:59

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-27 01:46 發表

yes結構和奧查相近, 只是板身做薄了??
那裡來的資料??
師兄, 不是都是7夾+胡桃木面嗎 ?
呢塊是我第一塊 Yasaka, 只打過3次, 但印象好好.
請指教

作者: BrianDD    時間: 2011-1-27 02:29

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-27 01:59 發表

師兄, 不是都是7夾+胡桃木面嗎 ?
呢塊是我第一塊 Yasaka, 只打過3次, 但印象好好.
請指教
如果你說o荼和yod相似...........正確
yes和老cl相似...........正確
如只是胡桃面材而定板相似那就不行
相似是結構相似才行
如只是面材相似和夾數相同而定
那就會出現yo和cl相似或ac和p500相似等錯誤
上一支yasaka和o荼相似的sample給大家看看[attach]10098[/attach]
作者: jcclee    時間: 2011-1-27 08:32

更新了
Clipper 的其中2層染色ayous應該是(橫向)排列, 估計 YES 也是 ?
YES 薄薄的胡桃木面材令速度強化, 又增加了好的手感, 這才是我最欣賞此板的地方
作者: BrianDD    時間: 2011-1-27 12:36

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-27 08:32 發表
更新了
Clipper 的其中2層染色ayous應該是(橫向)排列, 估計 YES 也是 ?
YES 薄薄的胡桃木面材令速度強化, 又增加了好的手感, 這才是我最欣賞此板的地方
我找了三支cl看了2層染色ayous都是直向排列的
而yes 也一樣
作者: jcclee    時間: 2011-1-27 13:11

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-27 12:36 發表

我找了三支cl看了2層染色ayous都是直向排列的
而yes 也一樣
Thanks for your answer !
作者: jcclee    時間: 2011-1-27 13:37

引用:
原帖由 spoon 於 2011-1-21 19:30 發表
Hi Bro. J, I have tried the following 7 layer-wood:
1. Stiga CL WRB FL- Yellow label 95g (F: DHS H3, B: Andro 450)   

2. Nittaku P700 ST 94g (F: DHS H3, B: BTY T ...
師兄,

其實你都幾識貨, 見到你所有橫板的重量都在 90g 以上
作者: jcclee    時間: 2011-1-29 08:54

引用:
原帖由 mathew1734 於 2011-1-28 01:14 發表
HYBRID WOOD 9夾...不錯
呢塊都唔錯, 但一定要 95g-100g 先好打 !
(以前我打過2塊, 一塊89g, 另外一塊86g, 太輕咬波差d)
作者: spoon    時間: 2011-1-29 23:36

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-27 13:37 發表

師兄,

其實你都幾識貨, 見到你所有橫板的重量都在 90g 以上
Bro. J, Do you know me....?

Your fd ar....
作者: feideepking    時間: 2011-1-29 23:41

引用:
原帖由 spoon 於 2011-1-29 20:06 發表

'我是誰'網上版
作者: jcclee    時間: 2011-1-30 17:03

引用:
原帖由 spoon 於 2011-1-29 23:36 發表

俾d貼士吖, 真係估你唔到
(係咪友論壇人 ? 唔通你係 treX ? 似喎睇你用嗰d 膠)

作者: samson2012717    時間: 2013-3-28 11:32

現在 (純木橫板)邊塊係7夾板之王 ?
作者: vickyw288    時間: 2013-3-28 11:46

CL我果塊6.5MM 厚 91G
6.5MM係新定舊?@@
作者: tone613    時間: 2013-3-28 12:37

支持馬龍特制506
作者: alan_lokwunlun    時間: 2013-3-28 15:20

咁多7 P 木.....我打過最中意都係勁極7~~ 可能我好彩買到自己岩的板
作者: Dikkuk    時間: 2013-3-28 19:11

其实YE也是一个不错既选择,虽然唔系7夹,但系手感好,十分咬,是纯木中的表表者
作者: steven0212    時間: 2013-3-29 16:33

用緊 yes
感覺好好
夠力, 有手感.
性價比高.
作者: johnli    時間: 2013-4-17 10:38

有冇人打過Nittaku Ludeack, Donic Persson Seven?

兩塊都係 limba-ayous (x5) - limba.

再加上 Nittaku Adelie.

作者: kenken168    時間: 2013-4-17 10:54

小鳥手感好好,但紅毛鳥更好!小鳥反應直接D,球速好像小鳥快少少
作者: johnli    時間: 2014-2-12 13:24

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-1-27 00:30 發表

(2) Stiga Clipper Wood - 情況和 Avalox P700 相約, 芯木更不及 ...
去過一間舗, 試左YES, Donic Ovtchanov Senso v1, DHS 天極506.   自己比較Like YES, Donic Ovtchanov Senso V1, 但老細話DHS 天極506最好.   其實YES, Ovtchanov Senso V1滴波時聲音比較低沈, 應該合拉波多的.  DHS 天極506好彈, 估唔到Limba面材都咁彈, 老細話, Ovtchanov Senso V1比較岩初學打波.

所以想問下大家孤快打法係唔係Yes同Ovtchanov Senso V1比較岩.
作者: 直直地    時間: 2014-2-12 14:07

7P2A 點碳 arm 開始打。
都幾正。
係覺得底勁差dd。
作者: Boo    時間: 2014-2-17 18:30

應該係Stiga  CLIPPER

作者: jcclee    時間: 2014-2-17 18:44

最近我又試左幾塊7夾木, 新野來講真係唔錯, 價錢亦都大眾化 !
印象中有好感的 :

Andro CS7 Velocity (檜面7夾) 有速度但唔難控 !
Donic Bloodwood 7 (紅木) 比 Rosewood 7 手感更柔和, 但支撐力也不遜色 !
作者: atcf    時間: 2014-2-17 22:10

我最喜歡木結他的拉球手感十分責實,控制好,拉打皆宜,用來練球十分好,制造弧線都十分穩定,它是我用過最好手感的球拍了,只是本人意見分享 謝謝
作者: jcclee    時間: 2014-2-17 22:36

結他是好板 !
但是不符合這版標題 !
因為結他不是7夾純木....是5夾 !!
作者: 天樂    時間: 2014-2-17 22:45

引用:
原帖由 BrianDD 於 2011-1-21 16:51 發表

yes找一些87g的最好
你咁似講緊我塊拍嘅?我不知不覺都打左幾年了
手感好而不失速度感,攻防我個人都覺得唔錯
作者: jcclee    時間: 2014-2-17 22:52

引用:
原帖由 samson2012717 於 2013-3-28 11:32 發表
現在 (純木橫板)邊塊係7夾板之王 ?
沒有最好的....只有最適合 !
作者: johnny1996    時間: 2014-2-18 11:32

紅標金字CL,宜家的CL較淋。
作者: kenyy    時間: 2014-5-3 12:52

請問jcclee板主/其他師兄 對 YES 7 和 Donic 紅木7 的意見。 Thanks!
作者: jcclee    時間: 2014-5-5 11:07

引用:
原帖由 kenyy 於 2014-5-3 12:52 發表
請問jcclee板主/其他師兄 對 YES 7 和 Donic 紅木7 的意見。 Thanks!
已pm回覆了你的問題。
作者: rlmbit    時間: 2014-5-5 15:09

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-5 11:07 發表

已pm回覆了你的問題。
我也想知道、可以說出來給大家參考一下嗎?
作者: jcclee    時間: 2014-5-7 01:56

YES 和 Bloodwood 7
我都對這2瑰7夾甚有好感,
分別上是個人用後感,只供大家參考,及請指教。
2塊板都有好的控制和底勁,很適合業餘波友所用。
YES 是偏向弧快的板,且稍剛陽,2面反貼易於拉起有質量的弧圈球。
Bloodwood 7 板面稍細,指向性強,是偏向快弧的底板,
但因為面材是用上了比rosewood 之類較柔和的物料,拉起弧圈也非難事。
在小路球的處理上Bloodwood 較優,遠枱則YES 小勝,
但在中/近枱而言,這2塊都是優秀且手感很好的底板!
如有錯漏,還望各位不嫌賜教。
作者: hungwahsun    時間: 2014-5-7 07:31

不同牌子的板可以适合不同的打法.大部份7夹纯木板我都用过,觉得最硬最重是老08,最百搭是老黄标CL,性价比最高是奥查洛夫.
作者: Rayz    時間: 2014-5-8 14:24

奥查洛夫 真係平靚正
作者: JACKYHEI    時間: 2014-5-8 18:16

clipper cr才是皇道
作者: jcclee    時間: 2014-5-14 16:34

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2014-5-7 07:31 發表
不同牌子的板可以适合不同的打法.大部份7夹纯木板我都用过,觉得最硬最重是老08,最百搭是老黄标CL,性价比最高是奥查洛夫.
7夾純木我都真的打過唔少,記憶中超50塊以上,但有做記錄的只有40幾塊。

Nittaku:
Barwell
Adelie
Flame
Septear
Ludeack
Ludeack Power

Butterfly:
TB W7
All Hinoki 7
Power 7
Kobel SK7
Timber Shot Off+
吉田海偉

Stiga:
Rosewood 7
Ebenholz 7
Optimum 7
Maplewood 7
Clipper CC
Clipper wood

Donic:
Ovtcharov
Baum Carrera Senso
Persson Powerplay
Waldner Lagonda
Bloodwood 7

Yasaka:
Galaxya
YE7
YES
Overdrive
Maxwood

Avalox:
P700
Blue Thunder 777

Andro:
CS7 Pro
CS7 Velocity
Super Core Cell Off+
Super Core Cell All+

Tibhar:
Samsonov Force Pro
Curious
Furious

Adidas:
Avenger 7

Banda:
Taurus wrb

Xiom:
Extreme S

Tulpe:
T 7007

Double Happiness:
勁極 7
作者: wilkin    時間: 2014-5-14 18:16

Adelie
作者: calab    時間: 2014-5-15 00:21

FORCE PRO
作者: jcclee    時間: 2014-5-15 01:19

紅鳥羽係好好打架!

Force Pro 雖然是大陸造,但質量和價性比都好高!
作者: 亂沖    時間: 2014-5-15 03:13

近而幾年都係打緊紅雙喜既7夾
勁極7 506 狂飆龍2/3 都打過
4塊都幾似 勁極7同506就好好拉 特別係勁極7 剛剛出果期買,果塊真係點拉都到台 好夠轉但係唔夠沖
506就厚左好力左但容錯性相對降低左小小
去到狂飆龍2 就好好力 好快但係板面相對比勁極7同506細左D 所以台內波會好D 出左台之後就對比起勁極7同506就無咁到台
去到狂飆龍3就真係   板面加番大 硬番少少 令到攻波加大殺傷力 但比起勁極7同506旋轉會差小小
我覺得紅雙喜做既純木其實以經好好  睇番個人本身力量可以簡番打咩7夾好
發力好 力量夠 勁極7以經好夠 其餘既個人愈細力就要打D貴番D既板了
其他7夾打過CL 黑7 玫7但   但試過打仲差過勁極7.......
作者: crazyvin    時間: 2014-5-15 04:01

我打過幾塊7夾
Butterfly power 7 CS
黃標 CL wrb
奧查
勁極7
HRT 黑檀
當中最滿意既係黃標CL 我直板當橫板用 十分得心應手
勁極7唔錯 可惜我反轉成個taobao都搵唔到st
依家就用緊hrt既黑檀7 (ST )正手用訓練型海夫 反手冥皇星生膠
唔錯 性價比幾高
作者: 乒乓在線    時間: 2014-5-15 10:01

引用:
原帖由 crazyvin 於 2014-5-15 04:01 發表
我打過幾塊7夾
Butterfly power 7 CS
黃標 CL wrb
奧查
勁極7
HRT 黑檀
當中最滿意既係黃標CL 我直板當橫板用 十分得心應手
勁極7唔錯 可惜我反轉成個taobao都搵唔到st
依家就用緊hrt既黑檀7 (ST )正 ...
HRT廠好像不敢出ST柄, 要自己鋸...... 很久以前用過HRT黑檀七, 好用但很重, TB買東西怎樣要求要輕最後到發到94克以上. 勁極七ST柄手頭上有兩支(不是在TB買), 頭一支好好用, 方柱的柄, 很爽.

作者: sorry    時間: 2014-5-15 10:11

作者: crazyvin    時間: 2014-5-15 14:20     標題: 回復 77# 的帖子

有ST的,但唔多,仲少過ST既勁極7
我間間都去問先問到一間ST有貨
作者: crazyvin    時間: 2014-5-15 14:21

我個人認為方形ST比教舒服
依家打算係世奧得訂塊塊返黎
作者: crazyvin    時間: 2014-5-15 14:41

結構為KOTO+蓝芳碳+3层等厚的阿由丝+碳素+林巴 打法正反反生 厚度6.4
唔知大家有無咩意見?
作者: 乒乓在線    時間: 2014-5-15 15:05

引用:
原帖由 crazyvin 於 2014-5-15 14:21 發表
我個人認為方形ST比教舒服
依家打算係世奧得訂塊塊返黎
估不到HRT肯出ST, 謝報料. 世奧得的超劍系列的ST不是方形的(AN就超粗厚), 但其ST都好適中, 柄頭的D形斜面好夠闊大, 反手時可以容納大手指公按去, 不過都是很少遇到有90克內, 打兩個弧不容有重套膠.......

作者: jcclee    時間: 2014-5-15 18:09

引用:
原帖由 sorry 於 2014-5-15 10:11 發表

ADIDAS 7 好唔好打
冇令人可以留下深刻印象般的好!
作者: crazyvin    時間: 2014-5-16 17:56     標題: 回復 82# 的帖子

作為參考

作者: jcclee    時間: 2014-5-16 18:45

以往見過的假Rosewood,假黑壇,假科貝爾等等....
都只是FL或中直手柄的,
我一直都在放心地買ST&AN柄,
因為多數不假!

但現在就開始要小心了!
作者: crazyvin    時間: 2014-5-17 19:57

依家係Taobao買野要好小心
我早一排見係世奧得 大量訂做果d紅雙喜特制既板
而且像真度極高 大家要小心
買HRT 依d擺明仿製 200幾蚊就無所謂
成千蚊買左塊假既506就心痛啦
作者: 亂沖    時間: 2014-5-18 01:04

引用:
原帖由 crazyvin 於 2014-5-17 19:57 發表
依家係Taobao買野要好小心
我早一排見係世奧得 大量訂做果d紅雙喜特制既板
而且像真度極高 大家要小心
買HRT 依d擺明仿製 200幾蚊就無所謂
成千蚊買左塊假既506就心痛啦
有無多D資料/LINK可以提供?
作者: gx7615    時間: 2014-5-18 01:07

世奧德經常有位叫ROBERT既用戶訂製一堆紅雙喜拼花既板..
不過我諗未必關事既
作者: crazyvin    時間: 2014-5-18 01:11

作者: crazyvin    時間: 2014-5-18 01:17

有個叫羅拔仔既人成日大批咁訂
我見到之後就自動亂想左D不法行為 不過我自己亂諗姐,no offense
作者: theoc    時間: 2014-5-22 12:41     標題: 回復 71# 的帖子

請問可以約略簡單地對比一下 Bty Timo Boll W7 和 Xiom Extreme S 嘛?
作者: jcclee    時間: 2014-5-22 13:03

引用:
原帖由 theoc 於 2014-5-22 12:41 發表
請問可以約略簡單地對比一下 Bty Timo Boll W7 和 Xiom Extreme S 嘛?
Extreme S is all limba
較厚,有7mm,手感中硬,偏弧快板,價錢平。

W7 limba/ayous
較薄身,大約由6.3mm - 6.7mm,手感中硬+ ,偏快弧板,價錢比前者貴。

作者: davidlai0426    時間: 2014-8-10 19:13

當然係Stiga Clipper Wood,此板是傳統硬7夾,速度编快,控制遜色一些,但正手配快或慢的套膠都可以放心使用,現在我已有Clipper Wood及Clipper Wood CR,將來都會買多塊CW,因為此拍實在太好用。
作者: super_phoenix    時間: 2014-8-10 19:26

我鐘意bt777同w7,手感好好設計同顏色超靚
作者: alexsiu1234    時間: 2014-9-18 21:45

想問下 勁極7 同 勁極9 相比呢?
作者: 電磁波    時間: 2015-8-20 13:57

而家幾乎全面40+後唔知在呢方面大家感覺有冇咩大分別呢 ?
作者: qq2010    時間: 2015-12-4 10:43

引用:
原帖由 電磁波 於 2015-8-20 13:57 發表
而家幾乎全面40+後唔知在呢方面大家感覺有冇咩大分別呢 ?
我都想知

個個牌子都出新板
作者: sorry    時間: 2015-12-4 11:02

作者: 明哥    時間: 2015-12-4 12:15

法國可牛黑檀7
七夾 橫拍两面生膠
撞擊超快 爽脆比得起08
不過小球難駕馭
各位師兄有沒有方法指正呢?

作者: TomLai    時間: 2015-12-4 13:48

引用:
原帖由 明哥 於 2015-12-4 12:15 發表
法國可牛黑檀7
七夾 橫拍两面生膠
撞擊超快 爽脆比得起08
不過小球難駕馭
各位師兄有沒有方法指正呢?
呢塊板比較stiff同hard. 師兄貼咩生膠?OX? 幾厚海棉?

作者: 明哥    時間: 2015-12-4 18:22

正手Andro Hexer pips+ max, 負手Joola tango ultra max
作者: johnny1996    時間: 2015-12-4 19:39

40+後,用7夾真係有D難道,要碳板,雖然我也試了很多7夾。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0