標題: [生膠] 生膠有咩好? [打印本頁]

作者: Cyrus_Law    時間: 2011-1-28 23:01     標題: 生膠有咩好?

請大家討論一下,踴躍發言,給小弟一些有用的意見
作者: Cyrus_Law    時間: 2011-1-28 23:12

例如?
作者: feideepking    時間: 2011-1-28 23:27

或者令個球少少急, 少少沉, 有時又好似唔願去咁... ...
作者: chifaifung    時間: 2011-1-28 23:30

較少人打
有d人會吾習慣
作者: 閃人    時間: 2011-1-29 00:15

發球,轉飄
推擋,下沈
拉衝,快飄沈
作者: Cyrus_Law    時間: 2011-1-29 09:56

唔該大家
作者: Cyrus_Law    時間: 2011-2-2 13:25

生膠可以用咩打法?
作者: edenlam    時間: 2013-3-28 15:59

接發球唔多食人西
下沉 ,如果對手中意退台打簡直系自取滅亡
cut波怪又飄 令人好難打

但系缺點就好多
例如要經常性練球 兩三日唔打波就好似咩都唔識打咁
要有相當ge經濟支持 因為生膠d粒粒都比較容易爛 要經常換
步法要快 因為生膠打ge時間同點都較快
心理質素要好好 因為比賽一到關鍵時刻萬一手緊or手軟就會打失

希望我ge分享對你有幫助
作者: old-cake    時間: 2013-3-28 16:08

睇下何志文的video,何能會有點啟發
作者: hungwahsun    時間: 2014-9-27 07:10     標題: 轉帖,希望對你有幫助

你适合用生胶吗?作者:李晓东 文章来源:小球世界
http://www.chinatt.com/forum.php ... 118908&x=286867
作者: johnny1996    時間: 2014-9-27 21:40

以現在器材發展,生膠明顯落後,缺點多個優點,難道較大,業餘影響相對細D。
作者: fredclho    時間: 2014-12-31 14:59

我太高不合打生胶。
作者: 明哥    時間: 2015-8-26 14:34

生膠有呢樣好, 就是對手不知有幾 "生"?

Eg: 偏正? 偏長?偏沉? 偏決? 偏飄? 偏反旋轉? 偏加轉?

隻隻生膠唔同手感, 自己都玩唔晒

所以一般對手初時難適應, 又難捉摸。
作者: 明哥    時間: 2015-8-26 14:35

生膠有呢樣好, 就是對手不知有幾 "生"?

Eg: 偏正? 偏長?偏沉? 偏快? 偏飄? 偏反旋轉? 偏加轉?

隻隻生膠唔同手感, 自己都玩唔晒

所以一般對手初時難適應, 又難捉摸

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0