標題: 通帳終於都來臨了乒乓球的世界 [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2011-7-16 09:31     標題: 通帳終於都來臨了乒乓球的世界

近期各大主流乒乓球品牌都差不多同時加價,
加價的幅度還大到令人髮指 ! (遠超過通帳)
再係咁落去, 想試新器材的意欲將會大減

可能論壇遲d 真係有需要攪吓團購活動, 才能抗衡對加價帶來的影響.

作者: (=^x^=)    時間: 2011-7-16 09:39

really so expensive
作者: jcclee    時間: 2011-7-16 09:43

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2011-7-16 09:39 發表
really so expensive
今個月買貴左好多...

我接受唔到囉
作者: 火鳥號    時間: 2011-7-16 09:59

冇辦法
我也要團購
咁就好似30幾年前一樣, 人人用流星牌, 踢同一款西瓜波
作者: alanchan    時間: 2011-7-16 10:05

其實板我都差不多固定打那一兩快的了, 最慘就係膠同膠水.........以前虫虫牌的37ml 只要 75蚊, 依家.........
作者: feideepking    時間: 2011-7-16 10:07

覺得其中一個原因 : 隨住而家國際乒乓球星'華麗'咗好多, 乒乓球迷迷到幾近以前歌影迷, 多人中毒, 產品價格漲暴, 舊款產品亦未必肯跌價... ...

作者: 是神    時間: 2011-7-16 10:15

我半年前己經sense 到, 發狂咁入貨,  但都發覺入唔夠,
作者: wlwlwl    時間: 2011-7-16 10:16

樣樣都加, 最糟就係"負擔"加得最快

今年尾/下年頭的加薪一定係負值...人工就永遠都係加得最慢
作者: 是神    時間: 2011-7-16 10:19

最typical 的滯漲....

大look.... 
作者: kelvin    時間: 2011-7-16 10:36

年頭brian已經講德國膠會加膠, 可惜無入
德圖膠比起bty 加得算少了
作者: jcclee    時間: 2011-7-16 11:02

引用:
原帖由 kelvin 於 2011-7-16 10:36 發表
年頭brian已經講德國膠會加膠, 可惜無入
德圖膠比起bty 加得算少了
佢講你要信呀 ! 對於行情佢好熟悉...你早d 講吖麻
作者: kangaroo626    時間: 2011-7-16 11:41

/__\ 招團購計劃
作者: kanlok    時間: 2011-7-16 11:51

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-7-16 11:41 發表
/__\ 招團購計劃
agree
作者: alexeiwong    時間: 2011-7-16 11:53

其實會搞到之後D人
唔想打乒乓
都冇錢砌拍
作者: alanchan    時間: 2011-7-16 11:55

如果搞團購, 不如買Andro Hexer la, 一來好多人用, 二來如果可以壓到200蚊留下的話, 真係好多人會入丫~~
作者: kelvin    時間: 2011-7-16 12:02

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-7-16 11:02 發表

佢講你要信呀 ! 對於行情佢好熟悉...你早d 講吖麻
費事講左, 其他人當吹水
算啦 果廿蚊..過海來回都去左
作者: jcyli    時間: 2011-7-16 12:23

加幅直係好多......想買野都要諗過個價先
作者: jcclee    時間: 2011-7-16 12:30

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-7-16 11:55 發表
如果搞團購, 不如買Andro Hexer la, 一來好多人用, 二來如果可以壓到200蚊留下的話, 真係好多人會入丫~~
呢個價位...幾乎肯定係冇可能 !

都係發洩吓啫, 一來團購唔係咁易攪, 只係為左二/三十蚊就唔值得大費周章,
仲有...星哥同 Eric 都會...

作者: jcyli    時間: 2011-7-16 12:35

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-7-16 12:30 發表

呢個價位...幾乎肯定係冇可能 !
最低價可能係$200??
而家出面賣緊幾錢/??
作者: jcclee    時間: 2011-7-16 12:41

引用:
原帖由 jcyli 於 2011-7-16 12:35 發表

最低價可能係$200??
而家出面賣緊幾錢/??
Hexer $250 左右
作者: jcyli    時間: 2011-7-16 12:47

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-7-16 12:41 發表

Hexer $250 左右
Crazy - -
呢個價已經買唔落手了
作者: 是神    時間: 2011-7-16 13:13

c 兄你買唔落手, 佢就會再加, 加到你覺得唔買就會又貴d 為止..
作者: 是神    時間: 2011-7-16 13:18

咁不如叫阿星哥 做一次團講,
唔洗自己煩, 又可以增加佢的售貨量,
一次ship 點都好過分十幾廿次..
作者: alanchan    時間: 2011-7-16 13:23

其實我相信在HKTTF搞一次團購, 可能一次過可以賣2-3百快 Hexer也說不定.

d人打開的買十快都唔奇.

如果價錢夠平的話!!

作者: feideepking    時間: 2011-7-16 13:29

想乘機剷埋花旗佬, 用盡辦法自貶幣值, 變相玩起咗HK人, 覺得早角領班都有盡量減低對HK人o既損害, 直接出到HK或轉過彎出到HK貨品(不過係衰在個別生產倣品商倣製迷哥迷姐愛好品)貴咗; 但表面風光歐佬同懶勁o既東洋佬絕唔肯加得慢d氹HK人, 有迷哥迷姐的更貴... ...

作者: mike仔    時間: 2011-7-16 15:16

agree
作者: KSLiu    時間: 2011-7-16 15:26

還好我們今年有$6000津貼!!!  如果平均每一片膠皮貴$30, $6000可幫補我們買200片膠皮了.  感謝曾司長!  (也許到明年又派$6000呢).
作者: Riccardo    時間: 2011-7-16 16:35

平有平打...貴有貴打...
其實做乜都有樣姐...要變通
引用:
原帖由 alexeiwong 於 2011/7/16 11:53 發表
其實會搞到之後D人
唔想打乒乓
都冇錢砌拍

作者: 乒乓在線    時間: 2011-7-16 17:19

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-7-16 15:26 發表
還好我們今年有$6000津貼!!!  如果平均每一片膠皮貴$30, $6000可幫補我們買200片膠皮了.  感謝曾司長!  (也許到明年又派$6000呢).
U ED 係 中毒
作者: jcclee    時間: 2011-7-16 18:15

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-7-16 13:23 發表
其實我相信在HKTTF搞一次團購, 可能一次過可以賣2-3百快 Hexer也說不定.

d人打開的買十快都唔奇.

如果價錢夠平的話!!
講真, 平得幾多俾你吖 ?
你都唔會為左平$30(即係以前個價)就無啦啦去買10塊相同既膠啦 ?!
作者: alanchan    時間: 2011-7-16 18:40

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-7-16 18:15 發表

講真, 平得幾多俾你吖 ?
你都唔會為左平$30(即係以前個價)就無啦啦去買10塊相同既膠啦 ?!
平10%當然唔吸引la, 如果可以平到20%, 就唔同. 我以前就試過一次過買20快, 比市價平20%左右的膠. (當然最後有d賣番比自己人, 而我自己都打左10幾快左右)

現在無以前敢痴線, 但10快我都真係會(大前提係真係平好多).
作者: 是神    時間: 2011-7-16 19:05

同一塊膠又真係好少打咁多, 除非真係主力.
作者: KSLiu    時間: 2011-7-21 15:08     標題: 回復 29# 的帖子

Don't you sense my ironical tone?  What I meant is our FS is only good at giving away money!
作者: 乒乓在線    時間: 2011-7-21 15:12

引用:
原帖由 KSLiu 於 2011-7-21 15:08 發表
Don't you sense my ironical tone?  What I meant is our FS is only good at giving away money!
i HAVE UNDERSTOOD NOW
作者: Riccardo    時間: 2011-7-21 15:16

You tongue did plant deep in your cheek indeed!

p.s... sorry.. is Your...

作者: 乒乓在線    時間: 2011-7-21 15:22

引用:
原帖由 Riccardo 於 2011-7-21 15:16 發表
You tongue did plant deep in your cheek indeed!
DON'T KNOW WHAT'S MEANING
作者: Riccardo    時間: 2011-7-21 15:32

http://en.wikipedia.org/wiki/Tongue-in-cheek

http://www.nciku.cn/search/en/detail/tongue%20in%20cheek/2609583

http://odict.net/tongue-in-cheek/
作者: 乒乓在線    時間: 2011-7-21 15:42

引用:
原帖由 Riccardo 於 2011-7-21 15:32 發表
http://en.wikipedia.org/wiki/Tongue-in-cheek

http://www.nciku.cn/search/en/detail/tongue%20in%20cheek/2609583

http://odict.net/tongue-in-cheek/
THX Q FOR YOUR TEACHING
作者: poon    時間: 2011-7-21 15:59

反通漲....一於DIY喇....
作者: Riccardo    時間: 2011-7-21 16:09

原材料照漲...吹丫
引用:
原帖由 poon 於 2011/7/21 15:59 發表
反通漲....一於DIY喇....

作者: 乒乓在線    時間: 2011-7-21 16:14     標題: 回復 39# 的帖子

引用:
$6000 IN ONLY AN ALLOWANCE TO FIGHT INFLATION, NOT AN EXTRA INCOME

作者: john88    時間: 2011-7-21 16:31

團購係好ge
作者: feideepking    時間: 2011-7-21 16:43

乜嘢方法都頂多係減輕個'痛楚'唧
作者: Riccardo    時間: 2011-7-21 16:53

我幾年前剛剛打番波時,
當時一的痛楚都無。
當時一塊Taksim都係600蚊。
據聞家下要1,000蚊。
好彩我仲係玩緊當時買落既野...板同膠。
作者: feideepking    時間: 2011-7-21 20:13

引用:
原帖由 Riccardo 於 2011-7-21 13:23 發表
我幾年前剛剛打番波時,
當時一的痛楚都無。
當時一塊Taksim都係600蚊。
據聞家下要1,000蚊。
好彩我仲係玩緊當時買落既野...板同膠。
汝放心, 汝以前買落o既名牌好型號用到而家呢個情況, 應該非常普及!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0