標題: [砌版討論] 求中式直板砌法 [打印本頁]

作者: akb1960    時間: 2011-8-24 12:47     標題: 求中式直板砌法

小弟技術有一定水準
細個塊板都由教練砌,但懷疑被昆水
而家塊板太舊,需要換塊新
小弟正手比較大力,近中台進攻較多
反手橫打為主
預算不限
感謝
作者: devilaaron    時間: 2011-8-24 12:50

馬林yeo 正手國狂3  反手可揀一啲旋轉較好的

作者: kangaroo626    時間: 2011-8-24 12:55

rosewood~
neo 國天2
反手t64/t05
包正
作者: akb1960    時間: 2011-8-24 13:09

馬碳好像有好多種,有什麼3D,應該是那種?
我希望達到近台爆沖力量強

rosewood是5或是7?
橫打會不會不太適合
作者: kangaroo626    時間: 2011-8-24 13:25

mca 馬碳
msc  馬軟碳
ma lin max carbon
馬林系列碳得3種

rosewood5 較好打
橫打不錯的

近台爆沖好緊係mca~~直板85-88g為佳
太重好難控~~
暴力得黎又唔會失去控制

或者試下yeo/yeo7
試過一次yeo7~非常好用

作者: devilaaron    時間: 2011-8-24 13:39

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 13:09 發表
馬碳好像有好多種,有什麼3D,應該是那種?
我希望達到近台爆沖力量強

rosewood是5或是7?
橫打會不會不太適合
ma lin extra offensive
neo國天2做正手都好岩你 夠爆衝
以上組合係馬琳塊板
佢反手係bryce speed fx
可以參考下

作者: akb1960    時間: 2011-8-24 13:50

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-8-24 13:25 發表
mca 馬碳
msc  馬軟碳
ma lin max carbon
馬林系列碳得3種

rosewood5 較好打
橫打不錯的
這個我就不懂
我在網上球拍店看到很多都叫馬琳碳
可能他是直板橫板分開吧

ma lin max carbon 同 rosewood5 邊個較好?
正手國狂3? 我想找不用不停灌膠的
可否有其他介紹?
作者: devilaaron    時間: 2011-8-24 13:54

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 13:50 發表

這個我就不懂
我在網上球拍店看到很多都叫馬琳碳
可能他是直板橫板分開吧

ma lin max carbon 同 rosewood5 邊個較好?
正手國狂3? 我想找不用不停灌膠的
可否有其他介紹?
rosewood5比較好控 如果你話正手大力 rosewood7會更好 比5更大力
omega4pro做正手 r7反手
不過聽其他c兄講r7有少少重手 你呢啲大力士唔知會唔會快攰?

作者: akb1960    時間: 2011-8-24 14:18

馬琳 max carbon 加omega4pro可以嗎?
omega4pro 近台暴挑 效果好不好?
作者: devilaaron    時間: 2011-8-24 14:27

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 14:18 發表
omega4pro配好多板都岩打 近台爆衝或挑都唔錯
max carbon你可以係論壇搜索搵下有冇相關資料
作者: jcclee    時間: 2011-8-24 15:25

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 14:18 發表
Max Carbon 試過配 (雷) / (電) 都是很好的膠, 極容易上手

O-4 Pro 近台暴挑不及 Rakza7 好, 中遠台就 O-4 Pro 借力會舒服d
作者: jcclee    時間: 2011-8-24 15:28

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-24 13:54 發表

rosewood5比較好控 如果你話正手大力 rosewood7會更好 比5更大力
omega4pro做正手 r7反手
不過聽其他c兄講r7有少少重手 你呢啲大力士唔知會唔會快攰?
其實我在其他貼有提及過; Omega4 Pro 還比 Rakza7 重 1g - 2g (cut 了膠後計算)
作者: devilaaron    時間: 2011-8-24 15:41

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 15:28 發表

其實我在其他貼有提及過; Omega4 Pro 還比 Rakza7 重 1g - 2g (cut 了膠後計算)
原來是這樣..
另外借一借地方 我想幫fd問一問
yes直板正手配r7 好唔好衝?
作者: jcclee    時間: 2011-8-24 16:02

引用:
原帖由 devilaaron 於 2011-8-24 15:41 發表

原來是這樣..
另外借一借地方 我想幫fd問一問
yes直板正手配r7 好唔好衝?
YES 直/正手 可能 O4-Pro 會好d, 冇 R7 脫板咁快,
因為 YES 有返咁上下速度和硬度, 配 O4-Pro dwell time 會磨得好d
(好似我朋友的"小鳥"直 又唔同喎, 板冇咁硬, 用 R7 就啱數)
作者: devilaaron    時間: 2011-8-24 16:05

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 16:02 發表

YES 直/正手 可能 O4-Pro 會好d, 冇 R7 脫板咁快,
因為 YES 有返咁上下速度和硬度, 配 O4-Pro dwell time 會磨得好d
(好似我朋友的"小鳥"直 又唔同喎, 板冇咁硬, 用 R7 就啱數)
thanks 我會suggest佢^^
作者: akb1960    時間: 2011-8-24 17:10

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 15:25 發表

Max Carbon 試過配 (雷) / (電) 都是很好的膠, 極容易上手

O-4 Pro 近台暴挑不及 Rakza7 好, 中遠台就 O-4 Pro 借力會舒服d
可否提議某些板給小弟?
Max Carbon 還有沒有其他選擇...
主要打近中台 暴挑暴沖 中遠台相持不弱就可以了
作者: kangaroo626    時間: 2011-8-24 20:17

碳板已經好快好大力
yeo7   有yeo既優點~
相持也不錯 ~~
推擋就無yeo咁順手~~
推薦

正手你想中國膠定外個膠~
作者: kanlok    時間: 2011-8-24 20:40

yeo neo天極2 T05/64
作者: kangaroo626    時間: 2011-8-24 21:13

引用:
原帖由 kanlok 於 2011-8-24 20:40 發表
yeo neo天極2 T05/64
yeo配neo天2真係一流~~

橫打支持德國膠XD
作者: kanlok    時間: 2011-8-24 21:15

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2011-8-24 21:13 發表

yeo配neo天2真係一流~~

橫打支持德國膠XD
我唔多鐘意德國膠 大多數都好易爆邊
作者: kangaroo626    時間: 2011-8-24 21:41

haha~~  我真係未試過打爆邊 ~~~
我塊baracuda打左成年都無爆過
日本膠正係得t05做正手我店/__\
作者: kanlok    時間: 2011-8-24 22:08

baracuda 唔易爆
但係F系統 真係易爆到你唔信
作者: jcclee    時間: 2011-8-24 23:22

引用:
原帖由 akb1960 於 2011-8-24 17:10 發表

可否提議某些板給小弟?
Max Carbon 還有沒有其他選擇...
唔好誤會, 我冇建議你咁樣砌板呀 !
(橫打用薄d 的板好過 Max Carbon)

但聽左你打法, 覺得 馬碳是適合的.
作者: kangaroo626    時間: 2011-8-24 23:30

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 23:22 發表

順手問下 馬碳近台爆沖好d定係yeo好d
作者: akb1960    時間: 2011-8-26 21:48

引用:
原帖由 jcclee 於 2011-8-24 23:22 發表

馬琳 Max Carbon 橫打會唔會唔適合
因為小弟反手大部分用橫拉,推擋非常少
Yeo 橫打是否較Max Carbon 適合?
作者: devilaaron    時間: 2011-8-27 11:25

你的打法都偏向大力同進攻多
馬碳同yeo都岩你
正手用neo狂3/neo天2
反手用baracuda

作者: kangaroo626    時間: 2011-8-28 22:50

yeo橫打較好~~
天2推擋岩d~~
爆沖同對拉用狂3~天3好d~
yeo配baracuda感覺幾好~~不過馬林碳配baracuda會更好~
作者: extrem    時間: 2011-8-29 00:01     標題: 求中式直板砌法

If that is the case, Butterfly Taksim or Donic Waldner Black Devil, Forehand rubber can be T05 (more spin) or T64 (more speed), backhand T05 or Barracuda (but even Barracuda is not durable. I have one that has a crack in the middle, not just the edge, after a few practising a few hours, and I have used more than 7 Barracudas) or Milky Way Mars which is similar to T64 (to me, Mars is more durable than Barracuda and I have used about 10 pieces of Mars).
作者: newmancheung    時間: 2011-8-29 23:11

馬琳YEO

正手 New 省狂3  40% 2.1mm

橫打膠用 BTY Bryce Speed FX

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0