標題: 【本站通告】請勿鼓催賭博 [打印本頁]

作者: 魚腩    時間: 2011-9-7 08:53     標題: 【本站通告】請勿鼓催賭博

各網友,請勿鼓催賭博,因所有型式的賭博在本論壇是禁止的!多謝大家合作!
連打汽水亦不鼓勵!
作者: 乒乓在線    時間: 2011-9-7 09:18

GOT IT
作者: wlwlwl    時間: 2011-9-7 09:19

同意請勿鼓催賭博
作者: 太陽之子    時間: 2011-9-7 10:30

Got It.
作者: 44_66    時間: 2011-9-7 11:20

作者: 魚腩    時間: 2011-9-7 11:30

為閣下健康着想,切勿打汽水!因你哋三個...............;titter
作者: james007    時間: 2011-9-7 12:26

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-9-7 11:30 發表
為閣下健康着想,切勿打汽水!因你哋三個...............
Tong Liu Bang ar ding too fat fat ar???  
作者: 野田妹    時間: 2011-9-7 13:17

你都係阻止唔到佢地變肥仔架啦...
作者: wlwlwl    時間: 2011-9-7 13:23

最好打 1.5L 氣水
加速變 fat fat
加速變 Tong Liu Bang
作者: james007    時間: 2011-9-7 14:22

引用:
原帖由 44_66 於 2011-9-7 11:20 發表
提到賭博,可以說是婦孺皆知。但何謂賭博?能夠給予圓滿回答者,恐怕寥寥無幾。因為賭博作為一種社會文化現象,在中國歷史上已經流傳了數千年,其間經歷了種種變遷。

賭希望館詞,最早出現於唐宋時期,《唐律疏議 ...
賭一詞,最早出現於唐宋時期???  

Why is mentioned in this article ge???
作者: james007    時間: 2011-9-7 14:24

引用:
原帖由 野田妹 於 2011-9-7 13:17 發表
你都係阻止唔到佢地變肥仔架啦...
If you ask, I will do anything for you...hehe  
作者: james007    時間: 2011-9-7 14:26

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-9-7 13:23 發表
最好打 1.5L 氣水
加速變 fat fat
加速變 Tong Liu Bang
1.5L 氣水??? OK wor....I can share with Yea Tin Mui....
作者: stephen1019    時間: 2011-9-7 16:34

YEa Tin Mui Ng height ga draw 人mei....
作者: 聰聰    時間: 2011-9-7 16:36

me 4
作者: wlwlwl    時間: 2011-9-7 16:42

引用:
原帖由 stephen1019 於 2011-9-7 16:34 發表
YEa Tin Mui Ng height ga draw 人mei....
She has been privatized only, not ga draw 人
作者: 卓朗    時間: 2011-9-7 17:50

noted and thanks
作者: 出奇老鼠    時間: 2011-9-7 18:07

其實比賽本質都係賭博既一種 何必咁執著?
作者: 快弧    時間: 2011-9-7 18:38

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2011-9-7 18:07 發表
其實比賽本質都係賭博既一種 何必咁執著?
唔同意
比賽係技術實力既比拼
作者: james007    時間: 2011-9-7 18:47

引用:
原帖由 stephen1019 於 2011-9-7 16:34 發表
Really, no wonder so many boys have sad faces la...
作者: 快弧    時間: 2011-9-7 18:57

打汽水其實有摧化作用,令兩位球員更專注集中計分
如果只係兩位球員打吓牙較,我覺得o.k.
但收外圍就唔得啦
作者: james007    時間: 2011-9-7 19:02

引用:
原帖由 快弧 於 2011-9-7 18:57 發表
但收外圍就唔得啦
Agree 100%  
作者: 聰聰    時間: 2011-9-7 19:29

引用:
但收外圍就唔得啦
Agree 100%
作者: 小閒    時間: 2011-9-7 19:36

100%支持.反對買雞。
作者: 出奇老鼠    時間: 2011-9-7 19:44

引用:
原帖由 快弧 於 2011-9-7 18:38 發表

唔同意
比賽係技術實力既比拼
打汽水本質都係技術實力既比拼
仲可以令雙方更加投入比賽
你打比賽 嬴左有獎牌
打汽水 嬴左有汽水
本質係一樣的
作者: 快弧    時間: 2011-9-7 20:12

所以比賽係靠技術實力,
唔同賭博靠運氣靠附碌
作者: borkee    時間: 2011-9-7 20:27

我諗都係想大家身體健康啫,啲糖尿病好恐怖架!飲得多又會肥、又注牙、有啲又話致癌添,都係少飲為妙呀!
作者: kanlok    時間: 2011-9-7 21:04

引用:
但收外圍就唔得啦

作者: jackw19970920    時間: 2011-9-7 21:05

support~!=]
作者: (=^x^=)    時間: 2011-9-8 12:35

本論壇並不鼓勵任何賭博, 包括打汽水.

這是本論壇的忠旨, 因為論壇有大人, 也有小朋友. 若小朋友習慣每次打波要打汽水才能認真, 才能專注, 那麼相信體院訓練或乒總賽事要找可口可樂公司贊助.

本身打汽水沒有百份百對或錯. 任何人也可以搬100個理由支持, 同樣也可以轉貼100篇文章來反對, 吸煙唔好一樣大把人吸, 賭博唔好馬會也大排長龍, 六合彩那次巨額奬金也很多人排隊.  只是這些行為香港政府規定在18歲以上才能做, 每人的標準唔同, 不認同的人不用般理由來解釋你的不認同, 我相信你有你的原因. 而本論壇亦有本論壇的立場. 打本論壇比賽我們不希望有人講粗口, 不希望有人問候娘親, 也不希望有人賭博, 奈何每人的標準不同, 價值觀不同. 有人覺得自己發脾氣講兩句粗口發洩無傷大雅, 也有人認為打$5汽水不是賭博.  論壇會員近6000, 我無意要所有會員認同我們, 亦無咁的能力 .  只是若參加我們活動的朋友儘可能遵重我們的遊戲規則便可以

對於我來說賭壹毫子也賭, 曾經有網友與朋友賭一罐汽水, 輸了賭兩罐, 然后四, 8, 16....最后好像輸了近30多罐汽水, 有很多人最初只是打衛生麻雀, 打下打下唔覺意會越打越大, 有些人控制能力強一點, 但有些人控制能力差一點.  你們在外面的球局, 怎樣打, 打什麼, 說什麼我們也不會理會, 只是這種風氣不想在論壇漫延, 畢竟論壇內有不同年齡的網友, 也有很多小朋友. 我不希望聽到小朋友一埋枱便說同你打汽水.

最后重申, 事件沒有絕對的. 以上只是本論壇的立場. 請各位尊重及合作. 謝謝

作者: (=^x^=)    時間: 2011-9-8 12:48

上次我到藝x 打波....有個 uncle 出來話同我打汽水....
雖然我知道上面的習慣, 但后來我還是告訴他不管羸或輸, 我請你飲汽水....十元八塊我還出得起,
雖然最后我win了, 但還是堅持請uncle 飲汽水.
作者: kensze    時間: 2011-9-8 13:02

支持..............貓兄
作者: 長膠進攻    時間: 2011-9-8 22:51

引用:
原帖由 ncc321 於 2011-9-8 22:19 發表

下次來不用打波.請我飲氣水便可   
同你不是很熟   
作者: 日本仔    時間: 2011-9-9 11:05

引用:
原帖由 長膠進攻 於 2011-9-8 22:51 發表

同你不是很熟   
你可以用長膠,但唔可以進攻我!這樣我就請你飲氣水
作者: 貓仔    時間: 2011-9-9 20:31

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2011-9-7 09:19 發表
同意請勿鼓催賭博
請勿鼓催賭博
作者: (=^x^=)    時間: 2011-9-10 03:15

終於番到香港....
昨天晚上與國內某網站負責人交流這個問題,
國內論壇與我們一樣, 不會鼓勵公開談論打汽水, 但不禁 (不鼓勵..不等如禁)
他們的比賽有奬品, 也有奬金, 但奬金好奬品好都是由大會負責, 而不是由負方支付.
所以若我們有球會攪比賽, 奬品可以提供汽水....
私底下私片打汽水本論壇立場仍然是不鼓勵,
但若論壇網友私人約打汽水我們不會干預,
論壇如香港政府一樣不鼓勵市民賭博, 但同樣不會禁止賭博, 唯必須年滿18歲
但學香港政府一樣入馬場買六合彩要18歲
若18歲或以下的小朋友在我們球局請勿提出打汽水.
超過18成年人你們便要自己行量風險,
作者: 長膠進攻    時間: 2011-9-11 09:35

打波不鼓催計較分數    { 打波不是求分收}   

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0