標題: 看了作死不離三兄弟的後感 [打印本頁]

作者: eddieho    時間: 2011-10-30 23:09     標題: 看了作死不離三兄弟的後感

看了作死不離三兄弟的後感

前一排仔仔學校舉行家長會,當時他的校長在台上演講.校長說:我雖然作為一個官校的校長,都覺得香港教育很有問題,讀書求什麼呢?家長要子女做什麼呢?
校長再說:我最近看了一套很有教育意義的電影,就是作死不離三兄弟.可能找到一點啟發.
今日就同太太仔仔三人去看此片,看了後得到不少得著,如果有看過的家長或不是家長的人.會知我想講什麼一回時.
就如家長想小朋友學乒乓波,他是不是真的想打波.還是佢有其他有興趣的活動想學習.
有時看見,有D家長帶小朋友打比賽,打得差就罵.其實是家長想佢打波,定小朋友想打呢?
其實打波,要取冠亞季,定要享受打波過程呢?
我自己都怕自己,想比仔仔同我一樣打乒乓球.是我意思定他自願呢?
幸好我今天再問佢喜歡打乒乓球嗎?仔仔說:喜愛,要繼續學習打球呀!
PS:只是小弟想分享,不喜勿插.

作者: kangaroo626    時間: 2011-10-30 23:17

E套戲幾年前已經有
作者: 王子    時間: 2011-10-30 23:32

Good,
今天亦問了小王子愛打乒乓球ma
他說 : 很喜歡
問他為何 : 他說很好玩
再問他不如放棄一段時間去玩吓其他活動,
他說 : 點解? 我就是不喜歡放棄
之後,拿著拍滴波仔
笑死我
作者: amazingharry    時間: 2011-10-30 23:36

我都覺得小朋友志願好重要
我細個就係其中一個受害者
我只知道放學就要去練波, 之後媽咪就會報晒D比賽
我到時到候就要去比賽
次次教練父母都比好大壓力
輸左我仲試過比人打....
所以只能話我真係好憎好憎好憎打波, 但就一路打, 直到中4先下定決心唔再打.

直到而家入左大學先再pick up返, 自己發起練波, 自己報比賽
我先發現原來打波可以咁開心, 完全唔明我以前咁多年做緊d咩, 獎係攞唔少, 但諗起打波都只係痛苦,
替父母痛心, 自己傷心.

但其實我係絕對認同父母堅持小朋友要學返1種運動同1種音樂作為個人修養培育,
有時小朋友真係未必知咩係鍾意唔鍾意, 有時興趣真係會迫迫吓出來.
好過咩都唔要佢做, 大個左先發現一個旁身技能都無.

都係個人意見 勿插xd
作者: Bluemoon    時間: 2011-10-31 12:21

套戲如果我無記錯, 應該係2009年電影藝術節上演過, 不過當時無mud 人提起, 而我當時錯過左, 好彩事隔兩年再上畫, 我好開心有得睇.
如eddieho 所言, 的確是一套值得推介的好片, 作為教育工作者, 家長, 以至學生都應該去看, 以不同的身份去看此片都有不同的得著, 片中所帶出的道理和金句, 都令我再三回味 (再三自省...).  特別是作為家長, 有很多我們為子女所安排的事, 本意可能是很純真, 都是"為企地好", 可惜漸漸變質, 漸漸走向牛角尖 ....  此片內容我不會作詳談, 因精粹之處儘在不言, 希望大家有興趣的儘快去睇 (未知落畫未 ....), 各人都有所得著.
作者: eddieho    時間: 2011-10-31 19:49

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-31 12:21 發表
套戲如果我無記錯, 應該係2009年電影藝術節上演過, 不過當時無mud 人提起, 而我當時錯過左, 好彩事隔兩年再上畫, 我好開心有得睇.
如eddieho 所言, 的確是一套值得推介的好片, 作為教育工作者, 家長, 以至學生都應該 ...
真係我今年看過,最好的一套片!
作者: 魚腩    時間: 2011-11-9 22:40

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-31 12:21 發表
如eddieho 所言, 的確是一套值得推介的好片, 作為教育工作者, 家長, 以至學生都應該 ...
剛剛睇完,好耐冇睇到啲咁豐富,包括歌舞、愛情、笑料、教育、靚景於一身嘅電影,仲要多角度思考,未睇嘅網友要快喇!爆讚呀!
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2011-11-9 23:04

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-11-9 22:40 發表

剛剛睇完,好耐冇睇到啲咁豐富,包括歌舞、愛情、笑料、教育、靚景於一身嘅電影,仲要多角度思考,未睇嘅網友要快喇!爆讚呀!
男主角另外主演左套"未知死亡",呢套係我最喜愛既印度電影,我覺得重好睇過三兄弟!!
作者: 魚腩    時間: 2011-11-9 23:21

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 2011-11-9 23:04 發表

男主角另外主演左套"未知死亡",呢套係我最喜愛既印度電影,我覺得重好睇過三兄弟!!
咁正!唔該哂!咁呢套戲係幾時架?
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2011-11-9 23:37

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-11-9 23:21 發表

咁正!唔該哂!咁呢套戲係幾時架?
好似08年或之前!
http://so.tudou.com/nisearch.do?kw=%CE%B4%D6%AA%CB%C0%CD%F6

作者: TWKJOE    時間: 2011-11-9 23:40

影片帶出正面信息:
就是每個人最緊要暸解自己,想將來生活怎样過。
反思我們現在是否向著巳確立的方向去做。
作者: eddieho    時間: 2011-11-10 23:00

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-11-9 22:40 發表

我都話好正架la!值得再推一推呢!
作者: free80272002    時間: 2011-11-10 23:10

呢套我睇左十幾次
真係好好睇
all is well

作者: eddieho    時間: 2011-11-10 23:13

引用:
原帖由 free80272002 於 2011-11-10 23:10 發表
呢套我睇左十幾次
真係好好睇
all is well
十幾次甘西利!
作者: 魚腩    時間: 2011-11-11 20:16

引用:
原帖由 free80272002 於 2011-1,1-10 23:10 發表
呢套我睇左十幾次
真係好好睇
all is well
咁強!
作者: free80272002    時間: 2011-11-12 20:43

引用:
原帖由 eddieho 於 10-11-2011 23:13 發表

十幾次甘西利!
係ar 因為我兩年前 第一次睇

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0