標題: [砌版討論] 大家有無發現 當 板 打了一段時間之後~~ [打印本頁]

作者: alanchan    時間: 2012-3-31 11:12     標題: 大家有無發現 當 板 打了一段時間之後~~

好似感覺變左, 應該係好似變軟左.

因為自從轉番橫板之後, 我連續集中打 小鳥板 三個月. 以前雖然感覺似五夾, 但大板大板沖的時候, 感覺都係7夾的 "硬頂". 但依家大板沖好似無以前 敢 "硬頂", 變左 "中頂"...

唔知係我自己的問題, 定係快快板都係感.....

作者: jasonkywong    時間: 2012-3-31 11:19

可能係力材已經打鬆左.
作者: devilaaron    時間: 2012-3-31 11:22

我個塊小鳥打左三個幾月又係冇晒力咁
拉啲波好柔 不過好轉
作者: 乒乓在線    時間: 2012-3-31 12:05

小島脫毛............   是否夾板間黏合膠水時日和潮濕<多天99%對天然物料或不好>影響呢 ?!
作者: jcclee    時間: 2012-3-31 12:53     標題: 回復 1# 的帖子

應該係2塊套膠性能下跌(膠水都會下跌)....要從新貼過

你板是我一手, 你是二手, 我只打過幾星期....
作者: monkey330    時間: 2012-3-31 12:57

我覺得好多板都會係咁,打多左就唔好打
作者: 閃人    時間: 2012-3-31 13:34

我沒有這感覺 因為每月換一塊
作者: monkey330    時間: 2012-3-31 13:45

每月都換...撕落泥個D都應該仲打到嫁,你點處理?
作者: monkey330    時間: 2012-3-31 13:46

我可以幫你分擔下嫁喎閃人大哥
作者: alanchan    時間: 2012-3-31 13:55

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-3-31 12:53 發表
應該係2塊套膠性能下跌(膠水都會下跌)....要從新貼過

你板是我一手, 你是二手, 我只打過幾星期....
有機會係, 因為之前正手買左Omega IV Pro, 唔習慣, 打左幾次之後, 轉番正手Hexer, 一直用到現在未C過出來.

其實我都想去買過快新的了, 因為個面真係花洒, D邊開始有輕量爆邊~~~~但感覺都係好轉, 所以未有留意.....
作者: alanchan    時間: 2012-3-31 13:57

引用:
原帖由 閃人 於 2012-3-31 13:34 發表
我沒有這感覺 因為每月換一塊
閃發光的米

作者: 閃人    時間: 2012-3-31 13:59

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-3-31 01:46 PM 發表
我可以幫你分擔下嫁喎閃人大哥
收到 pm您
作者: Mark6    時間: 2012-3-31 14:11

Like a girl friend, when you date with her a long time, you won't have a sweet feeling.
Seperate a short time or date with another one, the sweet feeling comes again.

So, change your blade when you don't have good feeling.
作者: BrianDD    時間: 2012-3-31 15:03

萬物也有限期的
乒乓球板也一樣
用久了
水份的吸收
夾層之間的鬆脫
也昰成因
作者: 小馬哥    時間: 2012-3-31 15:14

如果冇傷,底板應該打得越耐越正的吧
作者: wilson2020    時間: 2012-3-31 17:12

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-3-31 11:12 發表
好似感覺變左, 應該係好似變軟左.

因為自從轉番橫板之後, 我連續集中打 小鳥板 三個月. 以前雖然感覺似五夾, 但大板大板沖的時候, 感覺都係7夾的 "硬頂". 但依家大板沖好似無以前 敢 "硬頂", 變左 "中頂"... ...
原來內左會有甘的情況出現 ,我都唔知tim
作者: jcclee    時間: 2012-3-31 18:31

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-3-31 17:12 發表

原來內左會有甘的情況出現 ,我都唔知tim
業餘來講, 塊板打幾個月應該唔會有問題,
如果換轉是國家隊級數, 打一個月塊板就會打柴了.
不過, 當然最理想就係每幾個月就換過塊新的
所以我通常都會買幾塊相同型號的板, 未殘之前就放出去....
作者: alanchan    時間: 2012-3-31 18:43

所以果d 號稱 乜野國家隊 流出來的二手板, 其實就係內傷板~~~~~但係大陸炒得好鬼貴.......
作者: pearpang    時間: 2012-3-31 18:46     標題: 回復 18# 的帖子

內傷應該都好過我市場?質料都唔同
作者: pearpang    時間: 2012-3-31 18:47     標題: 回復 17# 的帖子

唔怪之得王皓之前全運之後冇咩力水,聽講好似話個塊野打左WTTC2009同埋全運會,王皓打落好似打唔死人
作者: monkey330    時間: 2012-3-31 22:48     標題: 回復 12# 的帖子

多謝閃人大哥

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0