標題: [橫打] 邊隻膠橫打最好打 [打印本頁]

作者: y0y0_pang    時間: 2012-4-28 22:42     標題: 邊隻膠橫打最好打

好拉..易起...
作者: kennylam    時間: 2012-4-28 22:46

Rakza 7!!!!!!!!
作者: kanlok    時間: 2012-4-28 23:01

S2/ Energy green power
作者: pearpang    時間: 2012-4-29 02:42

其實好在乎個人感覺同配咩板,好似我之前上CL配450,我覺得幾好控制,彈力一流,但係上左656就完全唔同,好陌生難控,所以都係睇咩底板
作者: friendlybrother    時間: 2012-4-30 17:29

Butterfly Tenergy 64
作者: fonglongyin    時間: 2012-4-30 20:54

BARACUDA 好正
(但係唔係BIG SLAM, BIG SLAM 太慢)
作者: 回憶從前~~安    時間: 2012-5-1 00:02

TENERGY05
作者: 健健    時間: 2012-10-12 22:53

donic jo platin
作者: bmhv    時間: 2012-10-19 21:56

平平地729焦点3, 銀河火星2,月亮。

二百多元有上面回復的幾種,打起來又好控又旋又快。

我也試過05 &64, 而05 係我個人覺得最好打的。

作者: isolator    時間: 2012-10-30 22:57

用緊hexer+都唔錯.
作者: Kinng248    時間: 2012-12-2 21:20     標題: 回復 9# 的帖子

平平地729焦点3, 銀河火星2,月亮。

二百多元有上面回復的幾種,打起來又好控又旋又快。

我也試過05 &64, 而05 係我個人覺得最好打的。

729焦点3 在香港好像很少是用, 但是在外國很多人喜歡, 奇怪
作者: jackw19970920    時間: 2012-12-2 21:56

黑檀5配咩好(#^.^#)
作者: ttprince    時間: 2012-12-28 02:02

個人認為nittaku很多都唔錯
作者: ta40gt    時間: 2013-2-2 03:04

太多選擇,但個人感覺,最緊要你好控,唔要速度和力量!本人用緊D牌S1!
作者: hkshape    時間: 2013-2-8 21:25

Cj8000c,Focus3,Mopha and Zap Spin, thoses rubber all seems OK! cheap and control well.
作者: 馬琳    時間: 2013-3-13 15:29

M2    自動導航
作者: bmhv    時間: 2013-3-24 11:39

Yasaka R7 soft is my resently used!!
作者: 20050974    時間: 2013-3-26 22:45

Hexer duro, hexer,  jo platin, baracuda
作者: lycong    時間: 2013-3-26 22:49

銀v都五錯
作者: KSLiu    時間: 2013-3-27 21:41

如果球拍較硬, 應該配軟海綿.  我用Rosewood 5, 打過Bryce FX, Hammond Pro Beta, 紅V, Acuda S3.  S3 is the best, 横拉一流, 好控, 旋轉強, only $240.  個人技術問題, 完全駕御不了紅V.  T系不是我杯茶.
作者: friendlybrother    時間: 2013-6-3 16:04

選擇橫打膠要考慮的因素比較正手更多。若果一向只是單面攻打法,現在想擴展球技,想在球拍底面也貼上膠皮,球拍的整體重量就會增加了,所以要兼顧重量這因素,除非連底板都換埋。此外,反手的力量始終不及正手,所以適合打正手的膠未必也適合反手,通常要配一些彈力比較強,不需要自身發力很強的膠皮。由於臺內擰拉是反手技術之一,所以膠皮的起下旋能力也是考慮的因素,綜合各點:重量輕、彈力好、容易起下旋(咬波)。還有一個實際的因素,就是價錢,因為要負擔兩面膠皮的費用,所以對於某些家庭可能是額外的負擔。要做到:平、輕、快、咬波!
作者: friendship729    時間: 2013-6-3 16:18

Stiga Innova Ultra Light
作者: 橫變直    時間: 2014-8-23 20:25     標題: 回復 21# 的帖子

咁有咩係「平、輕、快、咬波!」?
作者: jeff_whc    時間: 2014-8-23 23:05

T64首選,次選Donic  X1
作者: hamh    時間: 2014-8-24 01:43

小弟用過以下膠皮,順序係:
Innova Ultra Light Synergy(灌油)
T64
T80
T80x
Sriver EL (灌油)

而家暫時覺得T80FX 同 Sriver EL 最好, T64係真嘅,但係以小弟嘅技術,未必可以控制得好,上抬percentage 冇T80FX 同 Sriver EL咁多。

Innova Ultra Light 係輕,但係就relatively無乜力水。

Conclusion:T80FX最方便,唔使煩。Sriver EL就皓哥情意結,但係就一定要灌。
作者: tt05    時間: 2014-10-3 23:58

個人認為板和膠的配合很重要,一般反手用較軟的海面會比較適合。
作者: 樂天之命    時間: 2014-10-4 01:41

要視乎你用什麼底板同反手發力既能力而定,729天翼,CJ8000,平價膠中唔錯選擇,由於呢2塊膠海綿算硬,配係5夾或玻炭底板比較適合,如果反手發力冇甘好,就要選打2.0厚度既海綿,反之可以打 max,極力推介 R7或M2
作者: mansun2011    時間: 2014-10-18 20:26

小弟用緊EL-P 都 oK
作者: KSLiu    時間: 2014-10-18 21:48

Xiom Vega Europe (藍v)很適合横打,又輕又軟,用於玫瑰5效果非常好,屬於中等價錢,only 50% of Tenergy series prices.
作者: mansun2011    時間: 2014-10-18 21:56

[quote]原帖由 KSLiu 於 2014-10-18 21:48 發表
Xiom Vega Europe (藍v)很適合横打,又輕又軟,用於玫瑰5效果非常好,屬於中等價錢,only 50% of Tenergy series prices. [/quot

呢隻膠有注意事項
硬度: 45 Med Hard要求用水性膠水,請勿使用快速膠水或使用含有機溶劑之膠水貼拍,否則容易產生膠皮面膠脫離海棉起泡之損害發生。
有機會我都會試下

作者: okamaokama    時間: 2014-10-24 23:06

個人認為焦點3極難台內擰球
作者: q9450    時間: 2015-5-7 13:11

橫打平價野
拍里奧 CJ8000 (36-38度)
世奧得 2000F (橫打專用)
友誼 (天翼)

好d既
T64
作者: TomLai    時間: 2015-8-1 12:46

Re. #31 樓. 我打橫板. 早兩日有人俾我試咗次直板橫打. 用焦點3
枱內都拧到下旋波. 好多時好义燒下. 應該係自己問題. 會努力.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0