標題: 一次過用了一枝BB油 [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2012-5-23 22:41     標題: 一次過用了一枝BB油

平時去開定期練波的球館, 暫停2次....
之後便走過去希望館(諗住去捉猫)....點知卻摸了門釘(只怪自己事先冇打電話上去)

返到了屋企之後, 無所是事....便把家中的套膠都弄了出來,
開了一枝新的BB油(200ml)用來擦在套膠的海綿上,
擦吓擦吓....擦左40幾塊, 重複再擦了幾遍, 終於成枝BB油都用晒了.

而家塊塊海綿都拱起晒 !

作者: JJJJJ    時間: 2012-5-23 22:43

大量使用
作者: BIRDF2998    時間: 2012-5-23 22:44

一次過換到40幾塊膠??定係你有好多板??
作者: iacentre    時間: 2012-5-23 22:45

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-23 22:41 發表
今晚平時去開定期練波的球館, 暫停2次....
之後上過去希望館....點知卻摸了門釘(因為事先冇打電話上去)

返到了屋企之後, 無所是事....便把家中的套膠都弄了出來,
開了一枝新的BB油(200ml)用來擦在套膠的海 ...
Are you also planning to put the BB oil on the surface of the rubber sheet (in additional to the sponge)?
作者: tykm2000    時間: 2012-5-23 22:46

咁壯觀, 影張相睇下啦!
作者: iacentre    時間: 2012-5-23 22:47

引用:
原帖由 BIRDF2998 於 2012-5-23 22:44 發表
一次過換到40幾塊膠??定係你有好多板??
40 x $300 (estimated price for each) = HK$12,000 spent on rubber sheets!

作者: BIRDF2998    時間: 2012-5-23 22:49

都未計板
作者: jcclee    時間: 2012-5-23 22:51

引用:
原帖由 iacentre 於 2012-5-23 22:45 發表

Are you also planning to put the BB oil on the surface of the rubber sheet (in additional to the sponge)?
(如有需要)我會擦澎漲劑上膠面
作者: monkey330    時間: 2012-5-23 22:52     標題: 回復 7# 的帖子

計埋晒可能五位數字
作者: jcclee    時間: 2012-5-23 22:53

引用:
原帖由 tykm2000 於 2012-5-23 22:46 發表
咁壯觀, 影張相睇下啦!
唔喇
好"撈攪"....整左2個鍾
而家仲要忙於清理中....
作者: jcclee    時間: 2012-5-23 22:55

引用:
原帖由 iacentre 於 2012-5-23 22:47 發表

40 x $300 (estimated price for each) = HK$12,000 spent on rubber sheets!
唔係一次過買, 唔多覺的....
我呢d 只係冰山一角, 呢度好多師兄勁過我好多啦
作者: BIRDF2998    時間: 2012-5-23 22:56

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-23 22:52 發表
計埋晒可能五位數字
6,7位都泥緊
作者: BIRDF2998    時間: 2012-5-23 22:58

認真問一問外套對bb oil 有反應嗎?
作者: alanchan    時間: 2012-5-23 23:01

極重型灌膠成癮病患者, 需要:
行為治療 - 減少在沒有灌膠的情況之下而打不到乒乓, 治療包括用成品拍打基本功100小時.
認知治療 - 減少在沒有灌膠的情況之下而對膠皮的能力錯誤評估, 治療包括將所有牌子的膠都燒一快全新的.
心理治療 - 減少在沒有灌膠的情況之下而對減小對膠皮的信任, 治療包括要張一快全新的套膠用基本功打至完全爆裂, 要每一吋的海綿都爆開為止.!!!

作者: jcclee    時間: 2012-5-23 23:02

引用:
原帖由 BIRDF2998 於 2012-5-23 22:58 發表
認真問一問外套對bb oil 有反應嗎?
當然有啦 !
任何海綿都會有反應(同以往用左快速膠水般差唔多)
作者: jcclee    時間: 2012-5-23 23:07

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-5-23 23:01 發表
極重型灌膠成癮病患者, 需要:
行為治療 - 減少在沒有灌膠的情況之下而打不到乒乓, 治療包括用成品拍打基本功100小時.
認知治療 - 減少在沒有灌膠的情況之下而對膠皮的能力錯誤評估, 治療包括將所有牌子的膠都燒一快 ...
都是沒有用的 !

作為一個合資格的(等同心理學專家)
我建議病患者轉用 : (正正, 反長)
作者: alanchan    時間: 2012-5-23 23:10

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-23 23:07 發表

都是沒有用的 !

作為一個合資格的(等同心理學專家)
我建議病患者轉用 : (正正, 反長)
嗯, 有道理丫~~~~~ ~~~~果然有研究~~~~
作者: jcclee    時間: 2012-5-23 23:18

其實擦BB油上海綿的主要原因是 :

(1) 預防套膠內捲
(2) 一次過的保育海綿性能
(3) 令日後除膠水積的過程更加輕而易舉
作者: lycong    時間: 2012-5-23 23:22

請問擦BB油點操作,擦幾次?
作者: god    時間: 2012-5-23 23:24

BB油過唔過到機呀?
作者: jcclee    時間: 2012-5-23 23:27

引用:
原帖由 lycong 於 2012-5-23 23:22 發表
請問擦BB油點操作,擦幾次?
唔難架, 攤開定晒d 套膠出來 (一次過擦幾塊, 唔好浪費左d BB油)
像擦膠水一樣(我用麗的化妝綿)
先每塊薄薄的擦一層, 再重複3-4次....
(每層油)15分鐘-20分鍾就會被海綿吸乾
最後由得佢風乾一晚, 跟住就可以如常使用.
作者: jcclee    時間: 2012-5-23 23:28

引用:
原帖由 god 於 2012-5-23 23:24 發表
BB油過唔過到機呀?
肯定是過到的 ! (試過了, 因為BB油比較溫和, 所以也不會過厚)
作者: 太陽之子    時間: 2012-5-24 01:42

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-23 22:41 發表
今晚平時去開定期練波的球館, 暫停2次....
之後上過去希望館....點知卻摸了門釘(因為事先冇打電話上去)

開了一枝新的BB油(200ml)用來擦在套膠的海 ...
你幾點上去啊?
作者: qq2010    時間: 2012-5-24 02:07

係咪呢D就得架啦??
有無話邊一隻唔可以??
作者: 亞俊    時間: 2012-5-24 02:11

any BB oil brands to introduce?
just wanna try~Thanks
作者: BIRDF2998    時間: 2012-5-24 07:35

我塊joplatin 2日先拱左小小咋
作者: wlwlwl    時間: 2012-5-24 08:09

200ml/40sheets=5ml/sheet
actually 5 ml is not that much
I bought a bottle yesterday and it should last me one whole year
the way I use BB oil is different, I apply iy to the top sheet only
作者: 乒乓在線    時間: 2012-5-24 09:25

那要買大枝的BB油, 以備不時之需
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 09:27

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-5-24 01:42 發表

你幾點上去啊?
6:50pm - 7:00pm
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 09:35

一次過答晒以上幾位的問題 :

是 Johnson BB oil ! (就係嗰枝)
藥房買(300ml) = $27
超市買(200ml) = $29
用麗的化妝綿, 一滴都不會浪費 ! (呢個一定要順便買埋, 擦膠水時都啱用)

Jo Platin 應該反應都可以好大, 隔2日後乾透再擦油, 效果會再好d !

我會再買一枝(300ml)的, 今晚有時間又擦一返 !

作者: Perucat    時間: 2012-5-24 09:53

頂....我都試下先.....
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 09:58

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-24 09:53 發表
頂....我都試下先.....
試啦 ! 唔會上癮架 !

(你 Sigma Pro 用左會轉d !)
作者: pearpang    時間: 2012-5-24 10:07     標題: 回復 32# 的帖子

用完BB油有排汁
作者: 黑暗武士    時間: 2012-5-24 10:15

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-24 09:27 發表

6:50pm - 7:00pm
我每次上去都先打電話問隻貓喺唔喺度,所以未試過摸門釘!
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 11:03

引用:
原帖由 黑暗武士 於 2012-5-24 10:15 發表

我每次上去都先打電話問隻貓喺唔喺度,所以未試過摸門釘!
我以為平時星期三至少太陽都會係度....點知鬼影都冇隻
作者: 太陽之子    時間: 2012-5-24 11:24

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-24 11:03 發表

我以為平時星期三至少太陽都會係度....點知鬼影都冇隻
我昨晚都返左去啊,不過晏左啲嘛
作者: (=^x^=)    時間: 2012-5-24 12:36

r u talking yesterday, 昨天好多WOR
甲乙丙丁,男女老幼都齊腳,不過只是私人聚會
歡迎你也來,下次你找太陽伯伯便可以,不用找我
作者: (=^x^=)    時間: 2012-5-24 12:38

昨天我整天都在!!莫非你去錯隔離一c
作者: (=^x^=)    時間: 2012-5-24 12:39

引用:
原帖由 mao 於 2012-5-24 12:36 發表
r u talking yesterday, 昨天好多WOR
甲乙丙丁,男女老幼都齊腳,不過只是私人聚會
歡迎你也來,下次你找太陽伯伯便可以,不用找我
甲組是馬木木
乙組太多,不能儘6
小丙也不少
反而無人丁組
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 12:55

無呀 ! 點會去錯 ?
我見門是上了鎖, 有告示和電話號碼貼在門口(入面又冇聲)

反而無人丁組 <----- 我本來就諗住上來"搵丁", 既然冇....咪走左囉.
作者: 太陽之子    時間: 2012-5-24 13:22

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-24 12:55 發表
無呀 ! 點會去錯 ?
我見門是上了鎖, 有告示和電話號碼貼在門口(入面又冇聲)

反而無人丁組  
噢, 我七點半後先返到
累您摸門釘添
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 13:27

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-5-24 13:22 發表

噢, 我七點半後先返到
累您摸門釘添
唔緊要, 我都係順路啫....有時間下星期可以再來.
作者: Perucat    時間: 2012-5-24 13:30

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-24 09:58 發表

試啦 ! 唔會上癮架 !

(你 Sigma Pro 用左會轉d !)
我驚塊檜木吸晒d油...連板都軟化埋......
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 13:33

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-24 13:30 發表

我驚塊檜木吸晒d油...連板都軟化埋......
最後你要等足一晚, 讓海綿完全風乾了才上膠水, 貼板.(如果唔放心, 可等夠2晚, 一定冇油)

其實板和海綿擦了膠水, 油 - 根本是不會接觸到底板.

作者: Perucat    時間: 2012-5-24 13:55

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-24 13:33 發表

最後你要等足一晚, 讓海綿完全風乾了才上膠水, 貼板.(如果唔放心, 可等夠2晚, 一定冇油)

其實板和海綿擦了膠水, 油 - 根本是不會接觸到底板.
我想会不会..sponge 会吸油、膠皮面又会吸..膠水層会吾会都会吸ne?
当然都値得試試...好想再改善1下塊sigma..現在膨張剤茶面5,6層後都幾好。
作者: jcclee    時間: 2012-5-24 14:00

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-24 13:55 發表

我想会不会..sponge 会吸油、膠皮面又会吸..膠水層会吾会都会吸ne?
当然都値得試試...好想再改善1下塊sigma..現在膨張剤茶面5,6層後都幾好。
咁為左穩陣d, 你自己考慮和決定好了
不過既然你都已經用左澎漲劑...(即是澎漲油)
TRF 的穿透性其實仲勁過BB油
作者: Perucat    時間: 2012-5-24 14:10

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-24 14:00 發表

咁為左穩陣d, 你自己考慮和決定好了
不過既然你都已經用左澎漲劑...(即是澎漲油)
TRF 的穿透性其實仲勁過BB油
我上左1塊...其他本来未有覚悟...
想開泥look look 犠牲左個塊、look look 個木面..先敢大量使用。
本来.....
作者: rxzzzvga    時間: 2012-5-25 01:05

舊膠搽完油再去磨邊會唔會有影響?
作者: Perucat    時間: 2012-5-25 09:10

昨晩茶完bb oil 上omega 4 sponge...好似無反応.....

作者: jcclee    時間: 2012-5-25 09:47     標題: 回復 48# 的帖子

唔會太大影響, 我成日都係咁做....
作者: iacentre    時間: 2012-5-25 09:54

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-25 09:10 發表
昨晩茶完bb oil 上omega 4 sponge...好似無反応.....
You wants 反応, add cooking oils!
作者: jcclee    時間: 2012-5-25 09:57

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-25 09:10 發表
正常 !

Omega4 Pro 的海綿真是不會有太多視覺上的改變,
但實際是有的 ! (Xiom 的海綿比任何套膠更需要用油)

(1) 碳素海綿擦了油之後, 海綿會耐用一點, 已比較過, 跟用澎漲劑不同
(澎漲劑會令Xiom 的碳素海綿軟化, 脆弱易破爛, 但用了油之後反而令海綿堅韌了)
(2) 視覺效果唔太明顯, 但實際性能上改變是有的.
(3) 減少Xiom套膠的捲曲, 才是用油的真正目的, 起膠水積更易令壽命更長 !
作者: pearpang    時間: 2012-5-25 09:59     標題: 回復 52# 的帖子

上次開返紅V,超捲,好似用左有機咁,好難上板
作者: jcclee    時間: 2012-5-25 10:36

引用:
原帖由 pearpang 於 2012-5-25 09:59 發表
上次開返紅V,超捲,好似用左有機咁,好難上板
Xiom d 膠如果用 Cutter 界, 撕出來就點都有少少捲曲.(我多數用較剪了)
可以在海綿上擦油 (照我的方法)
捲曲情況一定可以有所改善, 上板就容易得多.
作者: Perucat    時間: 2012-5-25 10:52

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-25 09:57 發表

正常 !

Omega4 Pro 的海綿真是不會有太多視覺上的改變,
但實際是有的 ! (Xiom 的海綿比任何套膠更需要用油)

(1) 碳素海綿擦了油之後, 海綿會耐用一點, 已比較過, 跟用澎漲劑不同
(澎漲劑會令Xiom 的碳素海 ...
wow 謝過宝貴情報!
作者: jcclee    時間: 2012-5-25 11:02

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-25 10:52 發表

wow 謝過宝貴情報!
其實除左

(1) 提升性能
(2) 方便除膠
(3) 防止捲曲
(4) 加強使用週期

暫時我只有想到會用BB油, 如果有其他途徑....我都想知.

作者: iacentre    時間: 2012-5-25 11:14

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-25 11:02 發表

其實除左

(1) 提升性能
(2) 方便除膠
(3) 防止捲曲
(4) 加強使用週期

暫時我只有想到會用BB油, 如果有其他途徑....我都想知.
There are almost no difference between BB oil and cooking oil. There are two differences: 1) Cooking oil need more time to dry than BB oil, and 2) cooking oil is even milder than BB oil because cooking oil pure vegi oil and no chemical. You could try one more they can be applied on the surface of rubber in addition to the sponge to create more spin (but lesser speed).
作者: jcclee    時間: 2012-5-25 11:26

引用:
原帖由 iacentre 於 2012-5-25 11:14 發表

There are almost no difference between BB oil and cooking oil. There are two differences: 1) Cooking oil need more time to dry than BB oil, and 2) cooking oil is even milder than BB oil because co ...
我其實在自己之前的"玩油"過程當中, 都試過了6 款不同性質的 Oil (包括3 款 Cooking Oil)
也試過把油直接擦在膠面上, 亦試過成塊 Sriver 完全浸晒落油之中.

現時推薦給大家試用的 BB 油, (和使用方法)
暫時覺得會是最適合, 和比較簡潔 / 簡單.
作者: iacentre    時間: 2012-5-25 11:36

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-25 11:26 發表

我其實在自己之前的"玩油"過程當中, 都試過了6 款不同性質的 Oil (包括3 款 Cooking Oil)
也試過把油直接擦在膠面上, 亦試過成塊 Sriver 完全浸晒落油之中.

現時推薦給大家試用的 BB 油, (和使用方法)
暫時覺 ...
Thank-you very much your suggestion!
作者: jcclee    時間: 2012-5-25 11:52     標題: 回復 59# 的帖子

都是不想大家走枉路....我真是試了很多, 很多....很久, 很久....
現在有一少點眉目, 才夠膽公開分享

我試過用某品牌的煮食油 - 結果, 攪到海綿和面膠分離開了....
又有d 油擦左在膠面上之後 - 永久性破壞了面膠....
又有某d 油很難乾透, 最後都 ok, 但浪費了不少時間, 效果又未見是特別....
又有d 油, 令到膠面好 dirty, 不能夠清洗....
作者: iacentre    時間: 2012-5-25 11:59

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-25 11:52 發表
都是不想大家走枉路....我真是試了很多, 很多....很久, 很久....
現在有一少點眉目, 才夠膽公開分享

我試過用某品牌的煮食油 - 結果, 攪到海綿和面膠分離開了....
又有d 油擦左在膠面上之後 - 永久性破壞 ...
Maybe I was lucky, The one I used work!
作者: Perucat    時間: 2012-5-25 12:55

吾知係吾係膨張剤上得太多層....実物個面有d溶溶地...
真係要交下学費...
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/h ... 66_1992014161_n.jpg
作者: jcclee    時間: 2012-5-25 13:05

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-25 12:55 發表
吾知係吾係膨張剤上得太多層....実物個面有d溶溶地...
真係要交下学費...
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/h ... _807566_1992014161_ ...
凡事都適可而止, 唔好話是澎漲劑, 就算食得太多維他命丸都會適得其反
膠面唔應該隨便咁去處理

撕下來等返一個月 (應該會非常之捲曲的)
之後再用 BB油擦返海綿, 讓套膠回平.

越早撕下來, 除膠....就越好 (俾多d 時間套膠面復原)

作者: Perucat    時間: 2012-5-25 13:13

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-25 13:05 發表

凡事都適可而止, 唔好話是澎漲遇劑, 就算食得太多維他命丸都會適得其反
膠面唔應該隨便咁去處理

撕下來等返一個月 (應該會非常之捲曲的)
之後再用 BB油擦返海綿, 讓套膠回平.
玩出禍...haha
吾試下吾知衰...下次醒水。
作者: tsomlay    時間: 2012-5-25 22:08

How do you stick the rubbers on the blade, because the rubbers are so greasy???
作者: virtuososiu    時間: 2012-5-25 22:15

it will end eventually...or u can wash it, and let it dry again.
作者: jcclee    時間: 2012-5-25 23:15     標題: 回復 65# 的帖子

BB 油, 等一/兩日就會完全乾透, 那就可以上板了.

(其他油, 我就唔擔保會一樣)
作者: 乒乓小妹    時間: 2012-5-26 10:49

請問可唔可以將BB油查係膠面
作者: wlwlwl    時間: 2012-5-26 10:50

可以, no problem
作者: jcclee    時間: 2012-5-26 22:18

引用:
原帖由 乒乓小妹 於 2012-5-26 10:49 發表
我好少會咁做, 由其是新膠,
我多數在膠面會塗上澎漲劑,
如果是舊膠的話, 可塗油一試也無妨.
作者: virtuososiu    時間: 2012-5-26 22:26

引用:
原帖由 乒乓小妹 於 2012-5-26 10:49 發表
效果係有既, 但如果海綿唔夠力, 可能有風險

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=49674&page=2#pid700335
作者: rxzzzvga    時間: 2012-5-26 22:30

如果海綿有爛有孔,會有咩影響?請指教
作者: jcclee    時間: 2012-5-26 22:50

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-5-26 22:30 發表
如果海綿有爛有孔,會有咩影響?請指教
殘舊的海綿正好適合用來做嘗試
直到你可以掌握, 才拿塊新膠來擦油
作者: jcclee    時間: 2012-5-28 17:27

估唔到一個無聊的話題, 一枝200ml 的 BB油, 在短短幾日換來了這麼大的回響 !
超過了1,500 瀏覽, 更加收到了近乎令我爆信箱的 PM....(恕我不可能全數回應)

其實用油, 並不是甚麼新的發明, 都已經有千萬前輩在我之先....
我只是使用時在工具上會有所改變, 希望能使過程簡易/簡潔.

(1) BB油
(2) 化妝綿(Leed)
(3) 擺放的地方

多謝支持 !
但還望所有問題都可以在版內共同討論 !

Thanks with Regards,
jcclee
作者: yuen123321    時間: 2012-6-7 22:58

即係潤手霜?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0