標題: [橫打] 日式直板還有無前途? [打印本頁]

作者: 無情劍    時間: 2012-7-11 21:31     標題: 日式直板還有無前途?

上兩個禮拜系多倫多舉行了一場韓國隊與加拿大國家隊的奧運熱身賽。雙方爭奪得好激烈。韓國隊中有一名日式直板選手。雖然他被對方險勝。但睇距打得好辛苦。
因為無用直板橫打。下下要側身。打到決勝局體力開始下降。

該場比賽的視頻:  http://mypingpong.ca/bbs/read.php?tid=9544

作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-11 21:54

很好的討論
外國先不說,今天日式直板在香港青少年裏已沒有空間了。(個人認為)
日直對正手要求高,步法快,小朋友要左走右走腳又短,不容易
橫板可以擰,橫打都可以,但日直呢?爆推不是不可以在要求好高,太短太重下旋好難推
中直還有前途,只是正手強,跑得快,好似吉田甯甯咁一樣可以很出色
作者: KSLiu    時間: 2012-7-11 21:59

現代乒乓球運動講求速度, 力量, 旋轉, "全枱無死角".  所以我認為如果現在學打直板的最好也練好反手進攻技術如横打横拉.  和波友對打時樂趣會較多.
作者: 葉師傅    時間: 2012-7-11 22:03

好遺憾 ! 日直打法係現今國際職業水平,真係好落後 ! 近數年,更難搵到代表人物,會有好成績 .  

作者: KSLiu    時間: 2012-7-11 23:15

But one thing for sure, 少人打日直的話, 就不會有太多専門人才去鑚研新技術, 因此日直的發展便比較局限.  中直的優勢, 是植根於中國, 有廣大的羣眾基礎.  最近十多年發展出來的中直反面打技術, 由劉國樑到馬琳及王皓, 我相信背後有不少學術研究和理論基礎支持的.
作者: sunny1995911    時間: 2012-7-11 23:16

D波越來越大,, 日直D 波慢咗,, 易擋D  ,,威力下降,, E+大趨勢係相持,,唔係日直ED 爆沖,,
作者: bond    時間: 2012-7-11 23:32

個人認為還有前途的, 視乎你怎樣去運用
作者: (=^x^=)    時間: 2012-7-12 00:29

先不說是否落后
橫板還是可以打耐點 (對老人家)
作者: pearpang    時間: 2012-7-12 00:43

日直對前三板要求真係好高,以前前三板擺短比橫板OR直板都係搓波,而家有擰之後就冇咩用,所以打日直真係好辛苦,對步法,小球上的處理真係要好準確
作者: rxzzzvga    時間: 2012-7-12 01:23

我唔認同啊,馬琳既打法近乎直板單面,一樣可以稱皇稱霸,日直單面都可以架

日直單檜既魔力更加令好多人着迷
作者: 無情劍    時間: 2012-7-12 01:50

之前國家二隊的黃建軍也是打日直的。可能是用他來模仿柳承敏的打法吧。依家去佐歐洲打俱樂部聯賽。馬上就改番中國式直板。而且仲新加上直板橫打。可想而知,要同依家先進的橫板打法較量。日直太難了。主要系反手“蹩咗”。 試問有幾多個能夠好似馬琳的反手控球0甘好。直板一定要前三板解決戰鬥。日直又唔得反手擰對方的短發球。只能夠搓過去。一搓過去就比人地打死。除非控短波控得好靚。
作者: lkkrjkfj    時間: 2012-7-12 09:27

講真 家陣日直仲未鑽研到一種新技術 只係差一個突破
步法 小球都要處理得好好
最重要的是 中直接發球能夠反手擰波 但日直只能磋番過去or側身挑打
相對而言 打日直需要更多的體力和步法 現今小朋友都很少會花咁多時間去練體能吧
但我相信 日直仲會有出路
作者: fonglongyin    時間: 2012-7-12 18:01

其實日直真係唔可以橫打嗎? 這是我一直不明白的地方
作者: Felix    時間: 2012-7-12 18:40

要步法和體能都非常好的球員才可以打日式直板,體力消耗比其他打法球手大,以香港人來講,應該沒有前途,看看香港的小孩,體能非常差,又不肯挨苦,如何能夠練好步法和體能呢?
看來只有寄望韓國球手,不過頂尖球手對壘,日式直板始終屬於落後,看來日式直板球手只會買少見少。
作者: 無情劍    時間: 2012-7-12 22:53

引用:
原帖由 fonglongyin 於 2012-7-12 18:01 發表
其實日直真係唔可以橫打嗎? 這是我一直不明白的地方
日直波板的設計限制咗直板橫打的打法。無得救。。
作者: 葉師傅    時間: 2012-7-12 23:33

引用:
原帖由 atrix 於 2012-7-12 20:36 發表
所以,想打日直真係打得好的
-定要好有天份$_$
潛質&錢質 ?! 不過最近又多了人用日直常用的檜木做中直,或許可有更大發展吧 ! (突破原有日直界限 !)
作者: monkey330    時間: 2012-7-12 23:34     標題: 回復 21# 的帖子

但不是日直打法(算改良還是捨棄?值得深思)
作者: 葉師傅    時間: 2012-7-12 23:42

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-7-12 23:34 發表
但不是日直打法(算改良還是捨棄?值得深思)
小弟上兩三個禮拜前買了塊檜木中直,但從形狀及重心比例,卻和時興的中直有多少分別,感覺上有多少日直的影子,很可能這算是中日結合的新技術吧 !

作者: michaelwwk    時間: 2012-7-13 01:43

打到日直應有的技術,估計够殺,有冇前途睇自已了
作者: TurboZ    時間: 2012-7-13 12:41

日直在民間重有生存空間, 見好多有番咁上下球齡的高手左推右攻已經殺晒, 唔理你橫板定橫打, 只要正手夠爆就足夠KO對手。但上到高級d 既賽事就好難講, 正手爆沖一招已經唔夠用, 要講求全面, 正手強反手弱的日直始終較為輸蝕, 除非技術同體能都好過對手, 否則凶多吉少。

睇番咁多界奧運金牌, 6 界中有兩界係日直, 兩界係中直, 兩界係橫板, 三種打法出奇的平均, 而且5次係亞洲, 只有1次歐洲人攞, ITTF經常改例想整死中國, 點知殺錯隔離, 令日直幾乎在國際大賽中消失, 最可悲的是連發源地日本都早就放棄了。

又難怪冇乜新人學, 買塊似樣d 既日直都要過千, 開頭重好難打得出乜嘢成績, 相反橫板的確係易上手好多。其實中直都有隱憂, 如果唔係劉國樑, 換一個打橫板的做總教練, 相信中直前途都不敢樂觀。有說王皓手骨異於常人至打到橫打出神入化, 普通人好難可以去到佢既水平。
作者: neku    時間: 2012-7-13 12:53

其實日直單面還有back hand的, 我相信前途是有的, 但較艱辛
作者: 乒乓人    時間: 2012-7-13 14:40

日式直板還有無前途?
我冇諗。 只係為興趣。 業餘水平打波簡單點, 為興趣的話 樂趣多一點。
如果係職業水平, 日直的確係要艱苦啲。因為體能要求係高啲。
作者: pearpang    時間: 2012-7-13 17:38     標題: 回復 11# 的帖子

你睇下馬琳近年比賽對柳成敏,你就知佢唔係近乎直板單面
作者: 葉師傅    時間: 2012-7-13 18:33

講到尾日直打法較弱是因為只能打單面,反手冇得拉弧圈相持吧 ! 但其他技術都很卓越呢 !
作者: iamalan2008    時間: 2012-7-13 19:05

日直也可以橫打
作者: 葉師傅    時間: 2012-7-13 19:14

引用:
原帖由 iamalan2008 於 2012-7-13 19:05 發表
日直也可以橫打
當然可以啦 ! 但手感會冇咁好囉 !
作者: pearpang    時間: 2012-7-13 19:25     標題: 回復 31# 的帖子

日直橫打太厚啦,應該好難擰到
作者: 球痴    時間: 2012-7-13 21:38

其實日直都可以橫打,只是沒人去研究。因有人認為日直橫打會失去其特性。
作者: wlwlwl    時間: 2012-7-13 21:47

May need to modify the Jpen racket to accommodate the RBH stroke
作者: monkey330    時間: 2012-7-13 23:44

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-7-12 23:42 發表

小弟上兩三個禮拜前買了塊檜木中直,但從形狀及重心比例,卻和時興的中直有多少分別,感覺上有多少日直的影子,很可能這算是中日結合的新技術吧 !
咁你認為這是改良還是取締?
作者: 葉師傅    時間: 2012-7-14 00:11

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-7-13 23:44 發表

咁你認為這是改良還是取締?
沒什麼所謂 ! 只要適合/合理地向前進,就無需那麼執著 !
作者: monkey330    時間: 2012-7-14 00:37     標題: 回復 36# 的帖子

不同
前者是positive
後者是negative的
作者: kei    時間: 2012-7-14 12:22

引用:
原帖由 乒乓人 於 2012-7-13 14:40 發表
日式直板還有無前途?
我冇諗。 只係為興趣。 業餘水平打波簡單點, 為興趣的話 樂趣多一點。
如果係職業水平, 日直的確係要艱苦啲。因為體能要求係高啲。
絕對同意!!
昨晚同一個波友講開點解用日直
我只可以講, 一方面係n年前教練既啟發
另一方面係enjoy用日直打波, 一野好大力打落去果個感覺,
輸贏, 好小事, 在過程中感到好玩才是重點
作者: kei    時間: 2012-7-14 12:29

昨晚, 計埋我, 18個人, 有3個用日直
作者: Arnold    時間: 2012-7-14 17:20

日直難用呀!
作者: Arnold    時間: 2012-7-14 17:21

日直難用呀!
作者: 天龍    時間: 2012-7-14 23:49

仲有我
作者: 乒乓人    時間: 2012-7-15 01:33

引用:
原帖由 天龍 於 2012-7-14 23:49 發表
仲有我
You will never walk alone
作者: songyip    時間: 2012-7-15 01:41

引用:
原帖由 天龍 於 2012-7-14 23:49 發表
仲有我
香港日直既前途, 靠哂你地年輕一輩啦!!!
作者: 無情劍    時間: 2012-7-15 06:24

日直的板柄設計也限制了倒板。我曾經睇過國家二隊一名選手打中直的。後面貼咗一塊半長膠。可以倒板正手攻球。打過去的波好沉。這樣就多咗一D變化。呢種打法系打比賽中好實用(我指系一般業餘球手的比賽中)。日直既唔得橫打又唔得倒板。這可能亦係越來越少人用日直多原因。
作者: Arnold    時間: 2012-7-15 18:45

雖然難打,但只要正手強,步法快,照樣贏波!
作者: 飛鷹    時間: 2012-7-15 18:54

技術最重要!
作者: 葉師傅    時間: 2012-7-15 19:56

不管是用單面定雙面打,其取勝的先決條件係你的正手強唔強 ?! 而反手亦只是助攻呢 !
作者: songyip    時間: 2012-7-15 22:43

引用:
原帖由 葉師傅 於 2012-7-15 19:56 發表
不管是用單面定雙面打,其取勝的先決條件係你的正手強唔強 ?! 而反手亦只是助攻呢 !
深感贊同 !!!
作者: AlanT    時間: 2012-7-16 13:50

傳統的日直板(特別是檜木),由於太厚,如果背面貼上反膠用作橫打的話,將會減低靈活性;但貼上單膠(長膠)
使用,問題不大,但需要撑握長膠的技術。

此外,日直愛好者可考慮改用較薄的碳板,背面貼上反膠,並加強直板橫打的技術 ~ 我認為日直因為以食指扣著
板柄,在發力及加強旋轉時較一般直板更為有效。
作者: 天龍    時間: 2012-7-16 13:56

引用:
原帖由 AlanT 於 2012-7-16 13:50 發表
傳統的日直板(特別是檜木),由於太厚,如果背面貼上反膠用作橫打的話,將會減低靈活性;但貼上單膠(長膠)
使用,問題不大,但需要撑握長膠的技術。

此外,日直愛好者可考慮改用較薄的碳板,背面貼上反膠, ...
失去日直的意義
作者: fundexpo    時間: 2012-7-17 05:03

日直前途無限: 見其位, 握其勢, 攻其位, 領其勢!

作者: 62886356    時間: 2012-7-18 02:25     標題: 我係怪人 XD----

小弟今年15, 學波1年2個月, 打柳承敏G-MAX , 別於他人既係我打生膠 JOOLA EXPRESS ULTRA,
平日練習,主要練 正手挑&打下旋 , 打走人地既拉打同加旋 , BACKHAND打直線,斜線, 下旋
推擋練加力推左/右側旋,減力切下旋 ;大量 步法 同 正反擺速 ,以及突然發力
其實日直正膠出學界都好黑馬,因為人地唔慣快攻,我打正膠小食西,學界人人都拉,D橫板仔拉我既時候,我就正手抽or快壓佢地D拉,如果佢地沖我反手位就減力切下旋沉佢打,而閃身正手之前就先加力推側先再爗打,如果加旋都照打,發球搶攻就發逆下旋既旋與不旋,笫三板不搶反而縮短近網,引對手挑失OR搓起 ,第五板就抽佢地既挑同搓. 其實本身中直正膠遠台係唔夠攻,但係日直底板200%POWER夠力,令我响中遠枱可以用正手打出又沉又快既波,沉死佢地
結論:日直試下打正/生膠 ;)
作者: 長膠進攻    時間: 2012-7-18 15:22

日直除了厚些,其他都差不多。。。。。。。。。
作者: 無情劍    時間: 2012-7-25 22:48

如果反手仲系用推擋的話,在2000分以下的比賽仲勉強OK。 超過2000分比賽就一定無用。只有系側身正手反拉對方的反手弧圈。0甘就要自己的步法好好。唔系話你夠氣夠力跑得快就實掂。

作者: SIUWW    時間: 2012-7-29 02:05

引用:
原帖由 atrix 於 2012-7-25 23:34 發表
點解大家討論到世界最top 個幾位噤遠呢
乒器係取決於個人的喜好和習慣
有人愛用手鎗 ,有人用ak47 ,但用得得而
手鎗都可勝ak47
不如大家討論下自己用中直,橫板 有無輸给
橫板和中直,有無覺得自己的板不足呢 ...
我有個波友用銀河988日直兩面貼膠都苦練緊橫打。
作者: 馬琳    時間: 2013-3-13 15:42

引用:
原帖由 atrix 於 2012-7-25 23:34 發表
點解大家討論到世界最top 個幾位噤遠呢
乒器係取決於個人的喜好和習慣
有人愛用手鎗 ,有人用ak47 ,但用得得而
手鎗都可勝ak47
不如大家討論下自己用中直,橫板 有無輸给
橫板和中直,有無覺得自己的板不足呢 ...
我渣中直既@@ 主要係控小路球結合正反手弧快
前3板 全橫打  但係反手真係蝕比橫板 平時相持都係輸多
上手既話 橫拉絕對有優勢
作者: owentam_manutd    時間: 2013-6-3 16:34

其實打日直的確唔容易 但如果步法練得好 全台正手威力會相當大 現今香港既小朋友已經好少打日直 我認為若要學打日直 一定要有個好師傅
作者: 金擇魚    時間: 2013-6-3 16:35

除左技術全面之外,更加要有特長技術,不論任何握板方式或打法.
作者: Vincero    時間: 2013-6-3 16:41

在業餘賽中, 日直是有空間的
作者: 乒乓在線    時間: 2013-6-3 16:56

雀得有沒有前途是對人不對死物的, 某年紀和人生大事前打球可能是偏向練技術, 之後人是利用打球鍛鍊或保持體魄在有運動而不過勞狀態
作者: yuen123321    時間: 2013-7-22 23:27

日直對力量需求好大
作者: NitChit    時間: 2013-8-25 11:02

日直正手擊球既快感... 係講唔出口既令人著迷,
作者: 乒乓人    時間: 2013-8-25 11:15

引用:
原帖由 atrix 於 2013-3-13 17:27 發表
看見那麼多人討論日直的出路
自己身胃曰直人,都聽到恨不是味兒
其實大家在以世界性去討論曰直的出路
定在香港以1個比賽或打波娛樂去看
日直板單面反手,的確不及橫板和橫打靈活
但靈活只限於拉波,擰波,但問題 ...
我仍然熱愛打日直。 近來仲打了一場令自己滿意的比賽。
作者: johnli    時間: 2013-12-30 22:24

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-7-12 01:23 發表
我唔認同啊,馬琳既打法近乎直板單面,一樣可以稱皇稱霸,日直單面都可以架

日直單檜既魔力更加令好多人着迷
絕對同意, 都KEEP左一塊Butterfly 日直.
作者: johnli    時間: 2013-12-30 22:33

引用:
原帖由 NitChit 於 2013-8-25 11:02 發表
日直正手擊球既快感... 係講唔出口既令人著迷,
同意, 同意.
作者: friendlybrother    時間: 2013-12-31 22:56

作為業餘愛好的運動,喜歡怎樣就怎樣,日直可以照樣玩。

只是世界級專業球星越來越少用日直,日直的發源地日本隊也不用日直了,南韓的新球員也不用日直。部份球迷會跟現在球星的風,轉打橫板或中直兩面拉。中直仲有生存空間,因為中直打法吸取了橫板打法的兩面拉優點,還有中國隊的王皓及新秀許昕採用,國際賽成績也不錯。

球拍生產商,在商言商,按照市場的需求,可能會減少投資生產研發日直球拍,引致日直產品越來越少。除非突然出現一位用日直的球星能夠再次拿大賽冠軍,引起球迷跟風,情況才會扭轉。又或者日直也可以可以在後面貼膠皮玩埋橫打,有球星肯咁做又贏大賽,就會改變趨勢。

其實,根本唔關是日直、中直或橫板的握拍方式,而是有沒有球星肯採用及拿大賽冠軍。當年中直也可以從單面拉打法轉做兩面拉而獲取好成績,日直也照樣可以。

作者: TurboZ    時間: 2014-1-8 09:38

當年國際乒聯改大球及禁無機膠水後, 日直殺手鐧的大力爆沖已無可避免地受到直接影響, 到今年七月再改塑料球時, 乒乓球尺寸將進一步限定在40mm以上(現在賽路路球普遍都略小於40mm), 這只會對追求力量與速度贏波的日直雪上加霜, 未來想再產生新一代日直世界冠軍恐怕會更加困難。

不要說日直, 就是中直也令人擔憂, 直拍橫打雖然能把直拍生命延續, 但一個王皓之後似是後繼無人, 許昕主攻正手, 橫打以一兩板突擊為主, 少有打相持, 直拍的反手問題仍然存在, 難以有壓倒性優勢, 年紀大了步法稍慢也不成, 馬琳退役, 王皓也不遠了, 許昕獨力支撐直拍大局連劉國樑也不樂觀, 希望王皓他朝當上教練時能積極培養出一批新一代世界級的直拍選手吧。
作者: easyinfo    時間: 2014-2-28 22:18

懷念柳承敏呀 ...
作者: johnli    時間: 2014-6-23 23:22

引用:
原帖由 easyinfo 於 2014-2-28 22:18 發表
懷念柳承敏呀 ...
柳承敏正手強到咁, 真係依家都好難見到咁勁既正手.
作者: ThomasKwok    時間: 2014-6-27 11:36     標題: 回復 72# 的帖子

同意!!!
作者: jayden_dse    時間: 2014-8-29 21:25

其實大家有冇諗過日直反手痴膠呢?正如中直一樣,變成日直有橫打,咪襟打囉
作者: johnli    時間: 2014-8-29 21:51

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2014-8-29 21:25 發表
其實大家有冇諗過日直反手痴膠呢?正如中直一樣,變成日直有橫打,咪襟打囉
已試過, 板太厚, 唔係果會事.
作者: 乒乓人    時間: 2014-9-1 23:53

引用:
原帖由 乒乓人 於 2013-8-25 11:15 發表

我仍然熱愛打日直。 近來仲打了一場令自己滿意的比賽。
又是同一個比賽, 仍可以打出一場令觀眾留意的比賽。 已滿足了。 日直攻球的快感太爽了。
作者: 反膠王子    時間: 2014-9-2 06:44

作者: 直直地    時間: 2014-9-2 23:20

唔系單檜既日直 可能 兩面膠都得播。。。
作者: songyip    時間: 2014-9-2 23:41

引用:
原帖由 直直地 於 2014-9-2 23:20 發表
唔系單檜既日直 可能 兩面膠都得播。。。
你所指的是否夾檜? 有些夾檜可貼兩面膠,像中直一樣,但因是夾檜關係,正手威力會有所減弱!
作者: johnli    時間: 2014-9-3 09:17

如果有好似許昕呢d國手打日直, 步法好, 力量又大, 咁就精彩.
作者: ThomasKwok    時間: 2014-9-3 10:13     標題: 回復 76# 的帖子

日直攻球的快感真係好難代替
好似 Benz 車關門既聲一樣特別
作者: cheungwahlee    時間: 2014-9-3 10:44

個位韓國球員有D似貓哥喎
作者: 乒乓人    時間: 2014-9-3 11:09

引用:
原帖由 反膠王子 於 2014-9-2 06:44 發表

推波又勁左
你有睇這場比賽??
作者: 直直地    時間: 2014-9-3 11:14

引用:
原帖由 songyip 於 2014-9-2 23:41 發表

你所指的是否夾檜? 有些夾檜可貼兩面膠,像中直一樣,但因是夾檜關係,正手威力會有所減弱!
當然,日直都應該係打單檜靚仔,爽口,彈牙。
正手威力,夾板日直唔知可唔可以用d 乜lc 物lc 或 纖維碳粉水晶鑽石之類 黎提升番呢?
作者: nggideon    時間: 2014-10-20 01:05

作者: alexsiu1234    時間: 2014-10-20 07:00

講真,如果去到國家級運動員,大家實力差唔多,唔打橫打真係唔夠打。
但好似我e d餘閒時間打下波,我覺得又無話直定橫有優勢,睇下邊個打波耐d嫁姐
作者: KSLiu    時間: 2014-10-20 15:14     標題: 回復 86# 的帖子

Agree.  不過我覺得長者如果打直板的話,具備基本横打技巧樂趣也會較多,例如對方攻反手位大斜綫時可以用横打擋一板,甚至反打,因為這個角度大側身難度比較大。
作者: mansun2011    時間: 2014-10-20 16:24

有前途如果你擁有一雙飛毛腿,年齡不超過25歲的話!
作者: johnli    時間: 2014-10-20 16:36

引用:
原帖由 mansun2011 於 2014-10-20 16:24 發表
有前途如果你擁有一雙飛毛腿,年齡不超過25歲的話!
好同意, 再加上要正手要好似柳成敏咁強.
作者: 直直地    時間: 2014-10-20 17:31

就算 Rsm 既失身位沖力射球,依家好多時都比對手擋到。。。
只要到倒枱就得分,失左身位,反魂乏術。
作者: mansun2011    時間: 2014-10-20 17:35

引用:
原帖由 johnli 於 2014-10-20 16:36 發表

好同意, 再加上要正手要好似柳成敏咁強.
柳成敏最利害的時候,都是25左右,个人認為顛峰期的他,步法比馬林更快!
作者: ernestho113    時間: 2015-10-18 03:59

引用:
原帖由 atrix 於 2012-7-12 05:50 發表
其實橫板反手擰波對日直威脅不大
曰直反手可以發力推和彈出去  也可收力回短台
如果擰正手,右腳大步跨前正手反拉過去:-D
你說的沒錯呀∼日直其中一個要點係力道控制。
還有的是日直反手的確很很強
作者: Kenixting    時間: 2016-1-12 21:52

後生,步法,強勢就可以。當體力下降年齡大就唔使諗大家心照

唔可以因為鍾情日直就話仲咩有發展,反手冇弧圈就係事實

橫板 中直就對抗性平等些。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0