標題: 世界級球手都唔識打長膠? [打印本頁]

作者: Georgett    時間: 2012-8-3 22:50     標題: 世界級球手都唔識打長膠?

仲以為業餘果D先會出現咁既情形, 原來世界級球手都會係咁, 我覺得冇理由亦唔應該.
仲要輸0-3, 對方大部份波都出枱, 點解香港隊仲要搓咁多板呢? 攻多D不會好一些嗎?
作者: 太陽之子    時間: 2012-8-3 22:53

誰輸給誰?
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-3 22:57

姜華珺輸比奧地利...蘇住亞
作者: Georgett    時間: 2012-8-3 22:58     標題: 回復 2# 的帖子

彊華君輸畀奧地利怪球手, 唔知叫乜名...
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-3 22:58

我覺得姜華珺打得唔錯架啵

人地正手長膠..但佢唔係用正手削喎
作者: chrisho2010    時間: 2012-8-3 22:59

0-3 姜華珺輸比奧地利...蘇住亞
作者: chrisho2010    時間: 2012-8-3 23:00

全埸遊緊雲
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-3 23:00

我覺得睇打波唔好批評人打得差..係應該講點樣打

其實講真個波我地唔係現場唔知個波幾飄
我見佢都已經好盡力打架啦
作者: 太陽之子    時間: 2012-8-3 23:00

可能對手的打法比較冷門,而且名氣不大,對她的情況不太了解
作者: eddiegoody    時間: 2012-8-3 23:01

佢果塊好似係防孤,唔係長膠黎
作者: Georgett    時間: 2012-8-3 23:01

對方都冇乜點攻. 港隊又係咁搓....真唔明!
作者: Georgett    時間: 2012-8-3 23:02

我覺得真係冇借口囉...
作者: (=^x^=)    時間: 2012-8-3 23:03

我們在甘肅好多削球 基本上我們全輸
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-3 23:04

我們應該支持香港隊..不是批評香港隊....
人地打出黎的波的確怪
作者: okt05018    時間: 2012-8-3 23:05

蘇佳阿
作者: freeman    時間: 2012-8-3 23:05

印象中... 奧地利那女孩反手是防弧
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-3 23:09

其實我真係覺得唔可以怪姜華珺...人地既旋轉真係好怪...唔知止姜華珺接得辛苦..帖雅娜都係啊
作者: wlwlwl    時間: 2012-8-3 23:11

Ameila SOLJA 正手生膠反手防弧
原本係德國人但德乒總不給機會
所以去左奧地利
作者: 言兼    時間: 2012-8-3 23:17

我想問防弧有咩特性? 生膠又有咩特性?
咁生膠同長膠, 仲有防弧同長膠又有咩唔同?
作者: kangaroo626    時間: 2012-8-3 23:20

即係咁~唔好批評人地打得差~
自己都未去到人地個level~~
作者: Georgett    時間: 2012-8-3 23:22     標題: 回復 20# 的帖子

我係指世界級唔應該有呢D情況發生.
業餘級就絶對唔出奇.
作者: ttfei    時間: 2012-8-3 23:38

引用:
原帖由 Georgett 於 2012-8-3 23:22 發表
我係指世界級唔應該有呢D情況發生.
業餘級就絶對唔出奇.

作者: 蔡頭    時間: 2012-8-3 23:39

佢反手應該係防弧,之前馮天薇對住佢都打得好辛苦
作者: vickyw288    時間: 2012-8-3 23:40

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-8-3 23:20 發表
即係咁~唔好批評人地打得差~
自己都未去到人地個level~~
又黎d踢波勁唔過美斯就唔可以批評佢既理論
作者: ttfei    時間: 2012-8-3 23:57

引用:
原帖由 vickyw288 於 2012-8-3 23:40 發表

又黎d踢波勁唔過美斯就唔可以批評佢既理論

作者: atvb    時間: 2012-8-4 09:32

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-3 23:04 發表
我們應該支持香港隊..不是批評香港隊....
人地打出黎的波的確怪
為何只有支持不可批評?打得差唔系事實?d口吻咁似強國
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-4 09:48

引用:
原帖由 atvb 於 2012-8-4 09:32 發表

為何只有支持不可批評?打得差唔系事實?d口吻咁似強國
打得差係事實
但我們為何要批評呢?
我們是香港人 應該給予鼓勵
更何況對手的確勁 我覺得輸無問題
打波不是贏就輸架啦
為何贏就讚到天上有地下無?
輸就踩到地底泥
作者: monkey330    時間: 2012-8-4 10:16

請善意討論
不要無意中變為爭吵,罵戰
我相信大家都不想此事情發生

作者: vickyw288    時間: 2012-8-4 11:03

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-4 09:48 發表

打得差係事實
但我們為何要批評呢?
打波不是贏就輸架啦
輸就踩到地底泥
咩道理
香港人應該要支持香港人
輸左話對手勁 打得差不能批評
批評一個人唔關佢係咩地區既既人
仲有人 提出踢波勁唔過美斯就唔可以批評既理論實在令人

作者: gyjcom    時間: 2012-8-4 12:09

0-3 姜華珺輸比奧地利...蘇住亞
作者: KSLiu    時間: 2012-8-4 12:20

也不是太奇怪, 以福原愛及石川佳純的水平, 對着削球手武揚及范英不也是經常處下風嗎?  乒乓球専業球員訓練時應該都會有側重的.
作者: timothymak    時間: 2012-8-4 12:23

個怪球手好似哈利波特
作者: atvb    時間: 2012-8-4 12:28

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2012-8-4 09:48 發表

打得差係事實
但我們為何要批評呢?
打波不是贏就輸架啦
輸就踩到地底泥
輪實力佢贏,但打三盤都找不出應方法系球員,教練問題.
雙打帖雅娜第一盤系唔適應,第二盤已找出應方法,第三盤已無得打,對手真系咁勁?
變明顯系對不同膠皮應變,訓練不足,沒有相關訓練
有錯誤為不可批評?有人批評先會有進步,反醒.
明明打得唔好,唔通重要話你打得好好架那,這些假鼓勵真系有幫助?
支持一樣可以批評.但不可盲目.

作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-4 12:39

香港的文化就只有批評..沒鼓勵
雖然個個說蘇佳亞是業餘球手..但入到奧地利國家隊已經算係國家級球員
就算真係輸又如何??我唔係話佢無錯..只係我覺得佢已經盡力....
佢雖然打輸左..但已經唔差我覺得
沒有球員能熟習各種球員的打法
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-4 12:41

我覺得球員已經盡自己能力打好每一場波..已經很好
即使輸左..我們都不能怪責佢
作者: 亂沖    時間: 2012-8-4 17:03

女子打防弧用到佢咁,我諗唔會好多,平時訓練都應該唔會搵個防孤出黎練,
話人打得差,但你落場會點呢?
我諗佢隊一板出黎,比你睇10次你都唔知係咩轉啦,
係咁好打,咁易打個個都炒佢啦,我覺得香港打得唔錯,最少佢有盡力,
其實我覺得連個水平都無,最少起碼知道人地做緊咩先"連咩轉都睇唔到咩都唔明
仲點批評?
個人睇法,不喜勿
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-4 17:36

我覺得不是批評人打得差
而係應該要去講點樣去打先係
作者: poon    時間: 2012-8-4 17:43

在正常合法合理的比賽中,
「贏」只系一個原因............因為技高一籌.....!!
「輸」同樣地都系只得一個原因............技不如人!
支持還支持,批評還批評,檢討的應該是比賽者, 而不是支持者或是批評者
個人觀點, 不喜可插!!!
作者: ninthuncle    時間: 2012-8-4 19:01

有冇片睇?  
作者: 青見人    時間: 2012-8-4 20:19

引用:
原帖由 eddiegoody 於 2012-8-3 23:01 發表
佢果塊好似係防孤,唔係長膠黎
經過現場友人講解,她用的確實是防弧!
作者: 阿舜    時間: 2012-8-4 20:25

我覺得Georgett 既批評無乜大問題喎, 佢又無謾罵, 亦有俾建議應該長台既話唔應該搓咁多板, 應該攻多D
如果輸左波後只係一味讚美, 明明睇到有問題都要扮睇唔到, 咁就真係對運動員最差既支持啦
作者: (=^x^=)    時間: 2012-8-4 20:47

我都想看片
作者: 青見人    時間: 2012-8-4 21:53

引用:
原帖由 Georgett 於 2012-8-3 22:50 發表
仲以為業餘果D先會出現咁既情形, 原來世界級球手都會係咁, 我覺得冇理由亦唔應該.
仲要輸0-3, 對方大部份波都出枱, 點解香港隊仲要搓咁多板呢? 攻多D不會好一些嗎?
整場賽事我只係睇咗重温嗰三球咁大把,就這 三球而論吧! 首先確認了對手是用防弧膠, 蘇住亞用的防 弧打法比較特別,根據防弧的特點,來球沉, 旋轉弱或接近冇,不能制造旋轉(不過現在有 一些能制造旋轉的防弧套膠),不太吃轉,球 速慢,不好借力!甚至能把一切旋轉及力量回 歸為零!就球速而言,她採用相當快的擊球節 奏如上升初期來彌補球速慢的缺點,是進攻型 的防弧打法,就這一點而言,知識上認知來球 是防弧的特質,可是球就是逼得很快,意識上 走不開!例如:試想像如果力王拉哂手在發力 爆衝,大家的正常反應如何呢會?被衝爆吧, 即意識上球會好快好轉!但係如結果係球來到 跟前卻冇力冇轉又唔快?那打球意識就會很 亂,意識調不好! 回到現實,明明來球應該慢,但現下卻快得要 命,心理及意識調不過來!第二係,生膠對著 不轉球、弧線低以及無力的球是相當不好打, 所以這場賽事是打著下風波!輸球也未嘗不 可,至於輸多少、强弱,有冇盡力在這不評, 始終要看整場賽事才能估計的。另外雙打和單 打是不同的,不過如果係 蘇住亞一個打兩個 就不好打了! 最後,我個人認為,支持還支持,鼓勵還鼓 勵,批評還批評!我批評並不代表我不支持! 我們不要盲目鼓勵也不應惡意批評!最後就是平心討論!
作者: (=^x^=)    時間: 2012-8-4 22:50

青見人寫得太好了
作者: niceiceman    時間: 2012-8-6 12:50

https://www.youtube.com/watch?v=hxEZZVBFIn0&feature=related

咁打就痛苦了
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-6 13:05

引用:
原帖由 niceiceman 於 2012-8-6 12:50 發表
https://www.youtube.com/watch?v=hxEZZVBFIn0&feature=related

咁打就痛苦了
只欲磋 OR/AND 只磋記
作者: wlwlwl    時間: 2012-8-6 16:38

1) 其實蘇住亞不是用長膠, 她是用正手生膠反手防弧
2) 姜華珺輸一場但齊體香港贏了, 所以無麥問題 (但香港0:3輸Korea 反而問題大)
3) 蘇住亞既打法 基本上係全世界獨一無二, 輸比佢唔出其 (但如果再打一次, 姜華珺會贏面好大)
作者: csdaokeung    時間: 2012-8-6 19:04

當年仇寶林香港二流手,但經常嬴到一流尾發忟憎,實戰不足,輸天份
作者: 青見人    時間: 2012-8-6 20:48

引用:
原帖由 csdaokeung 於 2012-8-6 19:04 發表
當年仇寶林香港二流手,但經常嬴到一流尾發忟憎,實戰不足,輸天份
誰說仇是二流球手呢!當年佢板長膠殺敗不少好手,手感之強,真係一絕!
作者: 青見人    時間: 2012-8-6 21:07

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-6 16:38 發表
2) 姜華珺輸一場但齊體香港贏了, 所以無麥問題 (但香港0:3輸Korea 反而問題大)
3) 蘇住亞既打法 基本上係全世界獨一無二, 輸比佢唔出其 (但如果再打一次, 姜華珺 ...
其實中國咁強大,除咗訓練外,他們背後擁有極龐大嘅團隊,去分析對賽嘅對手,在訓練上也有不同打法嘅球手去陪練,這是無可比疑的!單單一個一隊陪練唐娜到了韓國就打贏了帖雅娜。
作者: adrian98    時間: 2012-8-6 21:50

講到底其實係輸唔適應
打多次姜羸面都幾大
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-8-7 10:53

請問O甘多位C兄, 香港乒總有無這類型的球手
作者: wlwlwl    時間: 2012-8-7 11:40

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-8-7 10:53 發表
請問O甘多位C兄, 香港乒總有無這類型的球手
在香港打防弧差不多係絕種.
打得最好果個係 徐祥齡 老前輩
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-8-7 11:51

引用:
原帖由 wlwlwl 於 7/8/2012 11:40 發表

在香港打防弧差不多係絕種.
打得最好果個係 徐祥齡 老前輩
多謝C兄 請問徐前輩是打乒總那一個組別
作者: wlwlwl    時間: 2012-8-7 11:57

佢至小六十幾啦, 可能七十都有了
早幾年都贏過某些甲組球員

可以睇番2003年既乙組團體錦標賽, 佢既成績:
http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/display/event_result_display.cgi?event=470&type=S

作者: C.Y.Paul    時間: 2012-8-7 14:35

引用:
原帖由 wlwlwl 於 7/8/2012 11:57 發表

http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/ ... vent=470&type=S
Thank you very much
作者: 一燈大師    時間: 2012-8-9 12:47

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-6 16:38 發表
3) 蘇住亞既打法 基本上係全世界獨一無二, 輸比佢唔出其 (但如果再打一次, 姜華珺 ...
第三點完全中point..., 基本上如果係第一次打既絶大可能會出現呢種情況...再打落去我相信姜會適應...一定會反勝。
作者: 一燈大師    時間: 2012-8-9 12:50

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2012-8-7 11:57 發表

http://www.hktta.org.hk/cgi-bin/ ... vent=470&type=S
徐師父已年過七十...佢係香港隊五、六十年代既代表..., 有本書 "香港乒乓七十年"..裡面有講及徐師父...

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0