標題: Andro Rasant [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2012-8-29 11:07     標題: Andro Rasant

琴晚有位(超級)以燒器材為樂的波友打電話給我,
(因為我冇機會打波已2個月)
閒聊之間我問佢近期有咩反貼好打 ?
答案 = Andro Rasant (綠魔)

所以今日即刻開個 post 來收集意見 !
作者: wlwlwl    時間: 2012-8-29 11:13

變形俠醫
作者: lycong    時間: 2012-8-29 11:29

唔通系閃X
作者: rxzzzvga    時間: 2012-8-29 11:33

同M1一樣都係較重'但真係比hexer衝同轉
作者: alanchan    時間: 2012-8-29 11:38

我打左Andro Rasant個半月~~~~

作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-29 11:43

咁感覺如何?
作者: alanchan    時間: 2012-8-29 12:03

以我呢d新手水準評快膠好似對快膠唔係幾公平, 不過如果以吹水友又唔同~~~

唔知你地有無打過Hexer HD, 其實我最初上手打Rasant的時候以為買錯左Hexer HD的~~~
Rasant佢承繼左Hexer HD的通透手感, 感覺上平面打擊速度差Hexer HD一個馬鼻, 但旋轉真係強左一級.
而且新一代的膠如Hexer HD, Rasant, Blue Fire M1, 其實佢地都好似, 面膠都係果種 韌 的感覺, 只不過取向不同. 如HexerHD(偏速度), Rasant(中間), Blue Fire M1(偏旋轉).

Rasant 同 Blue Fire M1, 比我的感覺就似係當年Hexer 同 Baracuda一樣, 打對檯的對手, 又似係孖生兄弟~~~

大家唔好認真, 當我吹水友吹水就好鳥~~~~
作者: 米老苦    時間: 2012-8-29 12:30

rasant 比 m 1價錢貴左幾拾,,現在我反手膠考慮緊買rasant定m2好
作者: 是神    時間: 2012-8-29 12:43

我的台灣朋友 評佢完全好過hexer +   但我未試
作者: jcclee    時間: 2012-8-29 14:04

琴晚位波友就話Rasant 比 M1 硬少少.....
睇黎似啱我用在正手
作者: jcclee    時間: 2012-8-29 14:05

引用:
原帖由 lycong 於 2012-8-29 11:29 發表
唔通系閃X
琴晚呢位波友....燒器材勁過我一倍(有多冇少)
作者: neku    時間: 2012-8-29 14:17

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-29 14:04 發表
琴晚位波友就話Rasant 比 M1 硬少少.....
睇黎似啱我用在正手
如果以 Rasant / M1 作比較, 我覺得M1 較硬一點, 兩塊海綿d 氣孔都好大, 彈力一定足, 但M1 膠面較硬, 不易打透, 但力量十足, 拉前衝發力打勁度超爆; Rasant 比較透, 手感傳遞好, 膠面似hexer, 有韌性, 較適合喜歡操控型的朋友.
( 用在日直上 , 可能跟橫板有點不同 )
作者: jcclee    時間: 2012-8-29 14:18

Thanks
作者: okt05018    時間: 2012-8-29 14:20

太陽教練話我反手要練發力,5知呢塊得唔得
作者: alanchan    時間: 2012-8-29 14:32

膠的順序為:
Donic Coppa X2
Andro Rasant
Andro Hexer
Donic Coppa X2

Rasant的面膠比Hexer重要厚架!!
作者: sunny1995911    時間: 2012-8-29 15:42

邊度有得賣rasant????
作者: jcclee    時間: 2012-8-29 18:42

引用:
原帖由 sunny1995911 於 2012-8-29 15:42 發表
邊度有得賣rasant????
我都未知....
不過九龍就華/陞, 香港就萬達
是旦一間總會有

決定盡快一試 :

(正手) Andro Rasant
(反手) Donic Blue Fire M1

作者: lycong    時間: 2012-8-29 18:45

友壇可以BUY到
作者: okt05018    時間: 2012-8-29 19:03

無論乜野組合,我永遠都系狂3做正手,可能普,可能省
反手一定會係大韓同德意志
作者: alanchan    時間: 2012-8-29 19:32

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-8-29 18:42 發表

我都未知....
不過九龍就華/陞, 香港就萬達
是旦一間總會有

決定盡快一試 :

(正手) Andro Rasant
(反手) Donic Blue Fire M1
留意丫超級重丫
作者: jcclee    時間: 2012-8-29 19:38

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-8-29 19:32 發表

留意丫超級重丫
Yes, 視乎貼在甚麼板形上....
Compact 的應該點都唔會覺得重,

但eg. OC / Clipper...之類大板形的, 就唔敢包.(一定會過重)
作者: r_t    時間: 2012-8-29 23:44

using Rasant for BH, as above ching said,
the top sheet is hard and little heavy~

but powerful than Hexer+

超級版主, u are welcome to try my one at Kei's game this Fri if u interested
作者: jcclee    時間: 2012-8-29 23:48     標題: 回復 22# 的帖子

我都想盡快回歸球局...
希望9月第2/或第3個星期可以啦.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0