標題: [長膠] 應該點打長膠對手 [打印本頁]

作者: johnli    時間: 2012-10-1 18:18     標題: 應該點打長膠對手

我打日直, 前幾日對住一橫板波友. 我拉過去的波佢有時用長膠擋返來, 好似好慢又好高, 節奏變左, 多數再拉都出界.  請指點一下.
作者: monkey330    時間: 2012-10-1 18:37

我都唔識打
長膠點打長膠
作者: 鍾少    時間: 2012-10-1 18:42

猜住過去先
作者: dash1995    時間: 2012-10-1 19:33

拉高吊dum下波鐘
作者: chrisyeung0530    時間: 2012-10-1 19:36

摩擦多D......
作者: (=^x^=)    時間: 2012-10-1 19:47

一板沖爆佢
作者: wlwlwl    時間: 2012-10-1 21:16

先要了解長膠的旋轉特性
同要對多些長膠
同要一番咁上下基本功
作者: 青見人    時間: 2012-10-2 17:30

引用:
原帖由 johnli 於 2012-10-1 18:18 發表
我打日直, 前幾日對住一橫板波友. 我拉過去的波佢有時用長膠擋返來, 好似好慢又好高, 節奏變左, 多數再拉都出界.  請指點一下.
這要看看你第一球拉上手的質量如何?長膠反旋轉的能力比以前弱了,舉個例,如你拉球的質量為10,那長膠回球後的質量則為6-7大約,加上球也不著力,若你以第一球的力量去拉及發力,球就較易出界吧!
作者: 李清33888    時間: 2013-1-14 18:49

""我拉過去的波佢有時用長膠擋返來, 好似好慢又好高, 節奏變左, 多數再拉都出界""

你拉過去的波是上旋, 對方用長膠擋回的球是下旋, 但如他削回球,變了上旋 ,你再拉球會拉出界, 最好在球最高點抽打進攻.
發球最好不要發下旋球, 貓兄說對要沖爆對方, 最好在第二板要主動進攻, 第三板要小心過度.

我是全打長膠正反手的, 希望以上資料對你有幫肋.
作者: devilaaron    時間: 2013-1-14 20:26

長膠擋高左
個波去到最高點唔爆落去唔係人
練多啲啦
作者: wlwlwl    時間: 2013-1-15 10:58

其實每個人對付長膠都應睇自己既長處
發上旋或下旋跟著搶攻,兩樣都無問題
有些人搶爆下旋係比較有信心
有些人對平推球(無西或上旋)係比較發得出力
所以發什麼西搶攻都無問題
最重要係自己知道來球係什麼西
我個人就一般不會連衝兩板或連續兩板加轉弧圈,因第二板既下旋可能好重
自己就比較多用一搓一拉 或 一下假弧圈加下一板前衝
作者: 乒乓人    時間: 2013-1-15 16:55

引用:
原帖由 johnli 於 2012-10-1 18:18 發表
按John言詞表示,我會這樣估計:
其實John你都基本知道拉波後,長膠回來會是下旋,於是就再拉。結果出界。
我估原因係錯估回球有幾轉。
長膠基本是反旋轉,而質量比來球較弱。青見人所說。  (而長膠可以做到加轉的話,算高手了)
若你第一板拉過去不是太轉, 回來的下旋都不會太轉, 所以不用當重下旋向高拉,把角度稍壓。
若第一板自覺拉上旋好轉, 第二板可選擇搓或再加力(稍向高)拉。
我都是日直單面的。
作者: 乒乓人    時間: 2013-1-15 16:58

引用:
按John言詞表示,我會這樣估計:
其實John你都基本知道拉波後,長膠回來會是下旋,於是就再拉。結果出界。
我估原因係錯估回球有幾轉。
長膠基本是反旋轉,而質量比來球較弱。青見人所說。  (而長膠可以做到加轉的話,算高手了)
若你第一板拉過去不是太轉, 回來的下旋都不會太轉, 所以不用當重下旋向高拉,把角度稍壓。
若第一板自覺拉上旋好轉, 第二板可選擇搓或再加力(稍向高)拉。
我都是日直單面的。
作者: 省港騎乒    時間: 2013-1-15 17:35

多D同貓哥打波  他本身就是長膠高手
作者: 李清33888    時間: 2013-1-15 17:48

如一般長膠球員衹是擋球回去,你是可以進攻這上旋球, 但是長膠高手利用這好機會向你加力進攻角位,回去的上旋球很快, 你會很吃力接球或會打出界, 我最喜愛對手發左右下側旋, 我可進攻3個不同位置, 左,中,右.

作者: antony    時間: 2015-7-19 14:24

thanks for sharing

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0