標題: [球板討論] 玫瑰五的底勁 [打印本頁]

作者: tt11375    時間: 2012-10-12 09:12     標題: 玫瑰五的底勁

新配置:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V,打落覺得D波只有塊膠的彈力,塊板D力好似打唔到個波度,D聲都唔爽,薄薄聲。朋友話因為塊紅V呔淋,令到塊板底勁不足所至。心念玫瑰五都唔平,口碑好好,甘都唔夠力???  請各位師兄指點下。謝謝
作者: 是神    時間: 2012-10-12 09:23

你睇下板評 做下工課,便知道評論過多次 這是一塊弧圈拍,折彎變形明顯。  合適拉球為主。  是nano oc 面材強化板。
作者: 是神    時間: 2012-10-12 09:25

擊打唔sharp 唔實  是合理的
作者: 是神    時間: 2012-10-12 09:28

如果要打紮實感重  要打加料拍 或硬七夾。 或一些厚五夾。  薄五夾  runlox ~5 也ok
作者: KSLiu    時間: 2012-10-12 09:50

剛好Runlox-5我打過大半年, 然後轉打玫瑰5 so far 也差不多半年.  Runlox-5正手Roxon Pro 500, 反手Bryce FX; 玫瑰5正手Vega Pro, 反手Hammond Pro Beta.  兩塊板比較, 無論正手和反手横打, 玫瑰5的底勁都較強, 自身發力要求較低, 拉前冲比較爆.
作者: kitkit003    時間: 2012-10-12 10:20

引用:
原帖由 tt11375 於 2012-10-12 09:12 發表
新配置:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V,打落覺得D波只有塊膠的彈力,塊板D力好似打唔到個波度,D聲都唔爽,薄薄聲。朋友話因為塊紅V呔淋,令到塊板底勁不足所至。心念玫瑰五都唔平,口碑好好,甘都唔夠力???  請各 ...
彭...油
作者: 省港騎乒    時間: 2012-10-12 11:20

塊膠可能太新未開膠,多打幾次塊海綿會吃波好多,才會體現玫5的底勁
作者: KSLiu    時間: 2012-10-12 11:33     標題: 回復 7# 的帖子

You're right.  我初打玫瑰5 + Vega Pro 也差點想换Vega Asia (因海綿較軟), 多打幾次纔愛不釋手.
作者: 是神    時間: 2012-10-12 14:14

也可能板的品質分別,我有80g 的玫瑰  有80g 的runlox 5.  Runlox 是sharp 一點  反而 玫瑰拉球到枱些
作者: 是神    時間: 2012-10-12 14:23

其實要定義何為  底勁。
作者: 是神    時間: 2012-10-12 14:25

是擊球的敏銳度,還是拉球的堅韌度?
作者: 是神    時間: 2012-10-12 14:27

樓主意思可能是擊球敏銳度
作者: 反膠王子    時間: 2012-10-12 14:39

作者: KSLiu    時間: 2012-10-12 15:03     標題: 回復 9# 的帖子

我的玫瑰5 85g, Runlox-5 79 g.  我對底勁的理解是打和冲的力度是否剛勁.
作者: 是神    時間: 2012-10-12 15:04

我不反對拉球 玫五是好  有勁    你看許昕 用nano oc 同玫五拉球速 就看出分別。   nano oc  我也有過!
作者: 是神    時間: 2012-10-12 15:05

所以要看樓主意思是什麼?
作者: 是神    時間: 2012-10-12 15:56

其實玫五擊打球速不算快
作者: tt11375    時間: 2012-10-12 23:41

用玫五現在拉波眞係定咗,又西咗。但當有D較高或機會波,想打一個前冲,一板沖死人時,效果便不理想,咁大板沖擊落去,隻手仍然唔係好感受到個度磨擦+撞擊力,由板面存落黎。呢D係唔係叫打唔透呢?
作者: 省港騎乒    時間: 2012-10-13 11:26

我和樓主配置一樣:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V
多打兩星期你會愛不釋手
作者: tt11375    時間: 2012-10-13 14:30

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2012-10-13 11:26 發表
我和樓主配置一樣:玫瑰五86G+Omega4pro+反手紅V
多打兩星期你會愛不釋手
好,咁我又有番D信心打好里塊板。
作者: mcm    時間: 2012-10-13 15:38

CORNILLEAU玫瑰, 正手SIGMA EURO,反手M2 2mm..拉球和冲好到不得了.
作者: tt11375    時間: 2012-10-13 17:54

引用:
原帖由 mcm 於 2012-10-13 15:38 發表
CORNILLEAU玫瑰, 正手SIGMA EURO,反手M2 2mm..拉球和冲好到不得了.
冇la,其實我個配置,三樣都好多人話好的,所以我諗(亦希望係 )自己未打 出它應有的水平吧了!

作者: pearpang    時間: 2012-10-13 18:28

其實當你打多幾次就會覺得好打,我之前塊狂皓打左一年只係覺得橫打爽,依家練埋發力,感覺正反手都好正
作者: tt11375    時間: 2012-10-13 20:28

對!不過我仍想知底勁,其實係咪要用一塊硬D做反手,正手才有力有勁呢?
作者: ttprince    時間: 2012-10-15 23:42

好似誤解左底勁ge意思

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0