標題: [球板討論] TAKSIM / TAKSIM X 配2面T05有無問題? [打印本頁]

作者: sev3n    時間: 2013-3-5 08:20     標題: TAKSIM / TAKSIM X 配2面T05有無問題?

我係一個嚴重上癮既先磨後撞病患者,超級沉迷係側身爆沖同中遠桌拉波。
身高184CM,遠桌輕輕扯個波都上到桌,發力應該吾係問題。
我夢想既板所追求既係 : 二跳好惡,拉波好轉,配合到我既嚴重磨波上癮症。
請問TAKSIM�TAKSIM X 配2面2.1MM T05 會滿足到我要求嗎?
橫打T64同巴拉古打應該吾考慮了
請問會有其他更好的推介嗎?謝謝。
如果各位師兄有更好既配答意見,希望你能與我分享分享。
萬分感謝各位樂於助人既網友同師兄,謝謝。

作者: henrytam    時間: 2013-3-5 08:25

05 FX 吧, 英國咁多人打05FX 你應該知啦
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 08:28

引用:
原帖由 henrytam 於 2013-3-5 08:25 發表
05 FX 吧, 英國咁多人打05FX 你應該知啦
還好吧,反而2 面64同 打狂三配BTY 既人比較多
我學校暫時未見有人打05FX。。。
英國咁大,哈哈
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 08:40

其實t64冇可能差過bryce speed fx
你不嫌厚重的話兩面t05冇問題
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 08:49

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-3-5 08:40 發表
其實t64冇可能差過bryce speed fx
你不嫌厚重的話兩面t05冇問題
可能係我比較奇怪啦,打64個陣感覺無咁輸服,打左幾日64都MEET反落來打返BRYCE SPPED FX。。。
厚就應該吾介意,但係重既意思大約係90∼93G?,我自己塊YEO就92G,咁樣打多塊TAKSIM問題會吾會好大
多謝師兄意見
作者: 速鳥    時間: 2013-3-5 08:50

你咪睇下似 timo 试下 m1。
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 08:55

引用:
原帖由 速鳥 於 2013-3-5 08:50 發表
你咪睇下似 timo 试下 m1。
師兄言下之意係吾係想講其實M1都會吾錯
作者: henrytam    時間: 2013-3-5 09:36

ARYLATE carbon 親05FX算唔錯
我呢度12月有個比賽, 全英國頭15有10個黎打, 佢地大部分都係05fx

作者: 健健    時間: 2013-3-5 09:55

tenergy80
作者: 速鳥    時間: 2013-3-5 10:07

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-3-5 08:55 發表

師兄言下之意係吾係想講其實M1都會吾錯
因為有柔中帶轉和剛中帶轉,如果是第一種,即是似 timo 打法,德系或外套膠会好點。

作者: ttprince    時間: 2013-3-5 10:48

樓主想要二跳很賊 既然t64滿足不了 m1更加冇可能的
t05兩面 過百克 加埋底板二百多克到
很多人負荷不到
不過樓主似乎十分大隻
作者: 速鳥    時間: 2013-3-5 11:35

咁高加大隻,不得了。
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 13:41

咁應該學許昕打法
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 16:35

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-3-5 10:48 發表
樓主想要二跳很賊 既然t64滿足不了 m1更加冇可能的
t05兩面 過百克 加埋底板二百多克到
很多人負荷不到
不過樓主似乎十分大隻
係,我想二跳好賊!
師兄言下之意姐係,如果我夠力揮之就滿足到我要求?
TAKSIM 底板大約幾多G先算重?
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 16:38

引用:
原帖由 henrytam 於 2013-3-5 09:36 發表
ARYLATE carbon 親05FX算唔錯
我呢度12月有個比賽, 全英國頭15有10個黎打, 佢地大部分都係05fx
咁好!05FX我未打過,大約個FEEL會係有什麼特別吾同嗎。
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 16:53

05fx 比較肉 你可能會覺得太慢
至于底板沒有重量的標準 taksim 86克左右已經差不多了
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 16:58

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-3-5 16:53 發表
05fx 比較肉 你可能會覺得太慢
至于底板沒有重量的標準 taksim 86克左右已經差不多了
好迷網。。。姐係如果吾怕重T05配TAKSIM正手拉出來既球,2跳可而拉到好賊?
我打過T05配玫五,都幾吾錯。05同TAKSIM會係好朋友嗎?
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 17:12

可以的!
作者: kenken168    時間: 2013-3-5 17:51

What about Yasaka R7 max?
作者: mimimike    時間: 2013-3-5 18:48

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-3-5 16:58 發表

好迷網。。。姐係如果吾怕重T05配TAKSIM正手拉出來既球,2跳可而拉到好賊?
我打過T05配玫五,都幾吾錯。05同TAKSIM會係好朋友嗎?
小弟正用TAKSIM + T05,朋友正用 Rosewood 5 + T05.
如果師兄覺得配玫五唔錯的話.配TAKSIM一定合你意 [attach]18849[/attach]
作者: eddieho    時間: 2013-3-5 19:20

其實樓主有打開狂3,正手不如M1,反手O5.我打過M1後已經不喜歡o5正手了.我塊張繼科都配錯左O5,想改番M1.
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 20:02

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-3-5 19:20 發表
其實樓主有打開狂3,正手不如M1,反手O5.我打過M1後已經不喜歡o5正手了.我塊張繼科都配錯左O5,想改番M1.
正手M1 會比O5更合適拉到2跳變化更大嗎,因為我真的很追求旋轉和上旋球的二跳,狂三我都會故意把球拉到個2跳變化較大。

作者: sev3n    時間: 2013-3-5 20:04

引用:
原帖由 mimimike 於 2013-3-5 18:48 發表

小弟正用TAKSIM + T05,朋友正用 Rosewood 5 + T05.
如果師兄覺得配玫五唔錯的話.配TAKSIM一定合你意 18849
師兄你對ROSEWOOD V 同TAKSIM 分別既評價係如何。。。?能分享一下嗎
作者: 8899    時間: 2013-3-5 20:27

You have understand , T-05, T-64. T-80, they are 36"o ,  Bryce speed FX is 32"o,  it is more soft rubber , and you can said it should be more  comparitable for your Taksim,  Taksim is a hard blade. that is why you feel more comfortable on Bryce speed FX. Please try T-64 FX for at least 2-3 week. I think you will change you mind.  May be this way. try T-05 fx and T-64 FX.... 2-3 week.... Of course you need time to understand your new rubber.
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 20:42

引用:
原帖由 8899 於 2013-3-5 20:27 發表
You have understand , T-05, T-64. T-80, they are 36"o ,  Bryce speed FX is 32"o,  it is more soft rubber , and you can said it should be more  comparitable for your Taksim,  Taksim is a hard blade. th ...
Thank you for your suggestions and feedbacks.
You feel that 06,64FX is much better than bryce speed fx because Taksim should be made up with much softer rubbers.
Have I caught those right?
Thank you very much.
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 21:03

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-3-5 20:02 發表

正手M1 會比O5更合適拉到2跳變化更大嗎,因為我真的很追求旋轉和上旋球的二跳,狂三我都會故意把球拉到個2跳變化較大。
我已經講過 m1做不了你想要的效果
作者: bond    時間: 2013-3-5 21:05

想第二弧線好惡, 就不建議用TAKSIM了!
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 21:06

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-3-5 21:03 發表

我已經講過 m1做不了你想要的效果
謝謝師兄,T05 是最能配合我的要求了嗎?
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 21:07

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-3-5 20:42 發表

Thank you for your suggestions and feedbacks.
You feel that 06,64FX is much better than bryce speed fx because Taksim should be made up with much softer rubbers.
Have I caught those right?
Thank  ...
其實如果你通常發猛力拉球
t05比Bryce speed fx好
Bryce speed fx我用來打yeo反手
作者: gx7615    時間: 2013-3-5 21:07

TAKSIM無論配咩膠 想二跳好難度都幾大..
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 21:08

引用:
原帖由 bond 於 2013-3-5 21:05 發表
其實我都想講
不過見樓主好似ㄧ定要taksim
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 21:12

引用:
原帖由 bond 於 2013-3-5 21:05 發表
有其他好推介嗎?
TAKSIM我喜歡他夠硬,拉球不需硬撞個波都夠力,而且控制幾好。
THANK YOU
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 21:16

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-3-5 21:12 發表

有其他好推介嗎?
TAKSIM我喜歡他夠硬,拉球不需硬撞個波都夠力,而且控制幾好。
THANK YOU
你在外國的話可買的直板應該好少種類?
作者: sev3n    時間: 2013-3-5 21:19

引用:
原帖由 ttprince 於 2013-3-5 21:16 發表

你在外國的話可買的直板應該好少種類?
3月24號我會返香港,到時我再買都得
作者: eddieho    時間: 2013-3-5 21:48

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-3-5 20:02 發表

一定轉同沖
作者: ttprince    時間: 2013-3-5 22:06

可爬不同文搜集下資料
個人認為純木較能做到賊弧圈
作者: bond    時間: 2013-3-5 23:02

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-3-5 21:12 發表

有其他好推介嗎?
THANK YOU
看你的簽名檔, YEO, 狂3基本上都ok
作者: mimimike    時間: 2013-3-5 23:54     標題: 回復 34# 的帖子

到時可以拿我塊試試,看看是否合意
作者: sev3n    時間: 2013-3-6 03:30

引用:
原帖由 mimimike 於 2013-3-5 23:54 發表
到時可以拿我塊試試,看看是否合意
十分感謝!
作者: gattfry    時間: 2013-3-6 10:09

會唔會Timo Boll ALC 好D 呀!
作者: 8899    時間: 2013-3-7 18:41     標題: 回復 25# 的帖子

Hi Sev3n,  You are right,  I had experience on Taksim almost 1 year since on 2005-2006. Taksim is very espeically for Top-spin player.  one thing I'm quite sure, T-64 had better performance than bryce speed fx. but BS fx is 32"o softer than T-64.  For hard blade try softer rubber. naturally you can had better hand feeling. and can caught up the ball even on mid distance spinning playing.,  or you can try Y R-7 soft... R-7 is really suitable for back hand as well.   cost lower.  
作者: yeo    時間: 2013-3-10 14:29

taksim 配2面T05 应该会几重
作者: kelvinyaar    時間: 2013-3-11 13:09

反手64更佳,除非發力很好

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0