標題: 非常不愉快的球局! [打印本頁]

作者: rosawyn    時間: 2013-4-26 00:04     標題: 非常不愉快的球局!

話說,今晚參加新界區球局,
一個平時对人都幾nice既教練埋黎撩我打(佢都知我打波水平大約去到邊...)打左幾板唔夠,有個青少年走左埋黎想揾教練打波。
單都唔單聲就走左去同個o靚仔打。

我就好無奈

,明明同我打緊,人地埋黎講一句話想同佢打

就走左去?

禮貌何在?咩叫尊重?

依家算點先

?明明係你

搵我打?唔想同我打就不應該揾我啦?

作者: artin    時間: 2013-4-26 00:05

來我到打
作者: rosawyn    時間: 2013-4-26 00:09

更正:
一個平時对人都幾nice既教練埋黎找我打(佢都知我打波水平大約去到邊...)
打左幾板唔夠,有個青少年走左埋黎想找教練打波。
單都唔單聲就走左去同個青少年打。
我就好無奈,明明同我打緊,人地埋黎講一句話想同佢打就走左去?
禮貌何在?咩叫尊重?
依家算點先?明明係你找我打?唔想同我打就不應該找我啦?
作者: rosawyn    時間: 2013-4-26 00:34     標題: 回復 2# 的帖子

TKS!
暫時不想參加任何球局了
作者: rosawyn    時間: 2013-4-26 00:51

del.........
作者: ice-wood    時間: 2013-4-26 01:12

算了,可能不是有心的,為了小事,不要放棄参加球局.球局當中可能會有其他人願意想和你打球,而打球的人往往只追求激情快感,打得太投入,忙記其他事情和對手,而我覺得有時間参加球局,做運動,可走動,出些汗,摸摸塊板,打下球,就已經滿足.其他事情忘記吧!
作者: rxzzzvga    時間: 2013-4-26 01:31

球局中咩人都有可能參加,耐唔耐更有D唔如意既事,只要自己問心無愧就得,千萬不可影響自己心情
作者: cococheung    時間: 2013-4-26 08:23

Rosa,其實我覚得你打得好好,反手用長膠,回過來的球好沉和落點都幾好。
作者: 王子    時間: 2013-4-26 08:47

努力,加油.乒乓球好玩的地方是一人企在一邊,喜歡的就一起玩,不喜歡就下次先玩,千萬別放棄,快樂乒乓
作者: alanchan    時間: 2013-4-26 08:55

引用:
原帖由 cococheung 於 2013-4-26 08:23 發表
Rosa,其實我覚得你打得好好,反手用長膠,回過來的球好沉和落點都幾好。
認同丫,你用長膠用得好好!我輸得好開心!
作者: 速鳥    時間: 2013-4-26 09:22

呀囡揾妳打波呀!!!
作者: PingPongLeung    時間: 2013-4-26 10:02     標題: 回復 4# 的帖子

我都試過類似不愉快經驗,果次係新波友(一個大叔),打打下同另一個大叔對換,佢自己走左,冇同我down聲,所以如果係教練更加不該!
作者: bing    時間: 2013-4-26 10:11

祗係代表佢無品,何必要同佢計較,快樂乒乓! 相信99%波友都唔會做, 下次開心D。
作者: kei    時間: 2013-4-26 10:22

引用:
原帖由 rosawyn 於 2013-4-26 00:09 發表
更正:
一個平時对人都幾nice既教練埋黎找我打(佢都知我打波水平大約去到邊...)
打左幾板唔夠,有個青少年走左埋黎想找教練打波。
單都唔單聲就走左去同個青少年打。
我 ...
不要想太多, 打乒乓球不是我們的職業/ 工作,
打乒乓球只是為興趣, 為娛樂, 以及跟朋友相聚,
不要因為一些事情令自己不開心

再講, 其實你真的打得很好
尤其是你改打長膠之後
比以前厲害很多
作者: BDH    時間: 2013-4-26 13:41

咁多球友支持你, 要繼續努力呀 !

唔好理D無品人喇 !
作者: tykm2000    時間: 2013-4-26 16:17

下次我在球局見到你, 一定搵你打
作者: nicholas    時間: 2013-4-26 16:28

來陽光球會打下波啦!唔會有咁嘅事發生。
作者: 大樹快車    時間: 2013-4-26 20:34     標題: 回復 3# 的帖子

rosa,無謂激親自己喇!相信當事人都是無心之失,打波打到一時忘形都有可能,不要太介意,算了吧!冇理由罰自己唔打球局,應該努力加油!!!
作者: peterpenfd    時間: 2013-4-26 22:33

請聽我說句公道話,這位教練是我相識多年,絕對是位受人尊重的前輩,每當遇到技術上的問題向他請教,他都樂意回答,待人亦很nice,同意冰木兄所說,只是一時大意或太投入而忽略对手,希望不要介懷,大家都是朋友,休息後希望球局再見
作者: mym    時間: 2013-4-27 01:56

球局見到你, 一定搵你打
作者: 時雨    時間: 2013-4-27 06:03

我出來打左咁多次 , 一場都冇贏過...
甚至有次響深水埗遇到有個師兄...可能真係因為我太渣...佢同我打個陣態度輕挑 , 目光充滿不泄
by the way ... 佢發球仲用手遮掩 , 我都冇出過聲 (你唔尊重我唔緊要 , 我尊重自己)

冇野既 ... 個人修養呢家野 , 每個人既造藝都唔同
唔鍾意既咪下次唔同佢玩 ja ma

小事啦~Rosa姐姐 , 唔好放呢D人同事響個心度la
作者: PingPongLeung    時間: 2013-4-27 09:50     標題: 回復 19# 的帖子

其實吾主動同波友打波吾係問題,一旦同台打波,就應該互相尊重!
如果下次見到你老友,不如叫佢同Rosa say聲sorry 仲比同佢"兜"黎得實在d啦~
作者: (=^x^=)    時間: 2013-4-28 11:07

我唸該位朋友也是無心之失
作者: BDH    時間: 2013-4-28 20:16

似乎有部份人覺得無心或大意就等如無錯,
咁無心殺左人都可以無罪乎?
可能某人都系咁諗, 所以唔出來道歉!
作者: fly1983    時間: 2013-4-28 20:35

引用:
原帖由 cococheung 於 2013-4-26 08:23 發表
Rosa轉左打長膠???我真係太耐冇打波了,,,都唔知幾時會有時間打波
作者: HCLAI    時間: 2013-4-28 20:38

rosawyn,你其實比去年己進步不少,現在暫停下來更為不值。希望早點收拾心情再上一層樓。
作者: Crocotai    時間: 2013-4-28 22:14

我好明白Rosa的感受,亦明白任何參加球局的人也希望與水平較高的球友打球
我自己身為球局搞手,也曾經因為有球友想與高水平球友打,忽略水平較弱的球友,令水平較弱的球友呆等40分鐘也未能打球,搞得不歡而散,也失去一名好球友
我很希望任何球友明白,你有現在的水平和進步,也是因為有其他高水平的球手不介意你水平比他低,願意和你交流,希望每一位出席球局的球友能尊重不同水平的球友。
作者: rosawyn    時間: 2013-4-28 23:21

其實出這個post的原意不是想有人道歉,而是想帶出一點:
搞球局和參與球局的球友都應抱著’’友誼第一’’的心態,互相尊重、互相體諒,不要以自己得到的利益為首要。

球局應是使每一個人都能樂在其中,而不應把自己的快樂建築在別人的『難受』之上。
謝謝支持及體諒我的波友們,萬分感激!
作者: kei    時間: 2013-4-28 23:40

我都是一個球局搞手, 亦可能是hkttf當中最懶惰的一個
真是十分需要一些熱心波友不時提點
才能將球局搞好, 令球友樂在其中
作者: PingPongLeung    時間: 2013-4-30 23:24     標題: 回復 28# 的帖子

非常認同! 最緊要打得開心, comfortable.....
作者: sisikok    時間: 2013-5-1 00:08

引用:
原帖由 rosawyn 於 2013-4-26 00:04 發表
一個平時对人都幾nice既教練埋黎撩我打(佢都知我打波水平大約去到邊...)打左幾板唔夠,有個青少年走左埋黎想揾教練打波。
單都唔單聲就走左去同個o靚仔打。
我就好無 ...
小事啫。。。別上心

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0