標題: [砌版討論] 想砌塊好控食波既球拍 (初學者用) [打印本頁]

作者: Edward_Chan    時間: 2013-8-7 13:15     標題: 想砌塊好控食波既球拍 (初學者用)

初初諗住我女朋友只係玩票性質,所以求求其其買左塊紅雙喜三星比佢玩下就算  
點知佢依家玩玩下玩到上癮,仲自己去BOOK場叫我教佢打
佢已經學識左開下旋同搓下旋
但係撞平波仲未學識
想正正經經幫佢砌返塊岩佢用既球拍

我諗緊YE + CJ8000,咁既配搭有無問題 ?
作者: alanchan    時間: 2013-8-7 13:17

橫板的話~~~Yasaka Classic(比YE重要軟)

作者: 乒乓在線    時間: 2013-8-7 13:37

雀得普通五夾木, 不要重過九十克, 亂發力, 磨不應沒有好弧線都不易出界較適合........

作者: Creamy    時間: 2013-8-7 13:41

Cj8000 (36-38)查有機不錯
作者: Edward_Chan    時間: 2013-8-7 13:44

佢用開直拍多D
作者: vr1717    時間: 2013-8-7 14:05

試下納米OC~ 真係唔錯的
作者: johnli    時間: 2013-8-7 16:18

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2013-8-7 13:37 發表
雀得普通五夾木, 不要重過九十克, 亂發力, 磨不應沒有好弧線都不易出界較適合........
師兄你既見解同另一位師兄 (JCxxx) 剛剛相反, 佢就話超過90g橫板先好打.  如果唔計女仔, 細佬仔手力問題, 其實真理係乜?  純粹想知真相, 絕對尊重師兄你意見, 亦冇挑釁既意思.
作者: kenken168    時間: 2013-8-7 16:36     標題: 回復 7# 的帖子

John 兄,可以用個例子,你用一個輕的鐡鎚去㧵釘,擺動容易,但比較難㧵落去,相反換個大鐵鎚就控制難,但質量高,一下就可以㧵下。
當然,乒乓球除左扳,重要配合膠皮才會成為最合你打的武器。
相信在線兄想講,一塊輕板容易上手同控制,合初學人事。

作者: alanchan    時間: 2013-8-7 16:40

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-8-7 16:36 發表
John 兄,可以用個例子,你用一個輕的鐡鎚去㧵釘,擺動容易,但比較難㧵落去,相反換個大鐵鎚就控制難,但質量高,一下就可以㧵下。
當然,乒乓球除左扳,重要配合膠皮才會成為最合你打的 ...

同使用方式有關丫~~~~
作者: kenken168    時間: 2013-8-7 16:50

樓主諗緊的YE 係薄5夾,輕身,撃球反應軟,又平,十分合初學人事。
另外Nittaku 的 Ristal 同Bizelox 都係同類形。
如果橫板就Latika 或石川佳純
作者: johnli    時間: 2013-8-7 17:23

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-8-7 16:36 發表
當然,乒乓球除左扳,重要配合膠皮才會成為最合你打的 ...
明白啦, Ken兄.  多謝你既詳細又生動既解說.
作者: rxzzzvga    時間: 2013-8-7 19:11

如果女仕用會否考慮D彈性強D既5夾?
作者: 馬琳    時間: 2013-8-7 19:25

你預幾錢先
女仔用黑壇好適合
作者: 壹點壹    時間: 2013-8-7 20:12

首選當然石川,話曬美女代言
作者: Edward_Chan    時間: 2013-8-7 20:35

引用:
原帖由 壹點壹 於 2013-8-7 20:12 發表
未用過石川佳純,佢同YE主要有乜野分別 ?
作者: 乒乓在線    時間: 2013-8-7 20:40

引用:
原帖由 johnli 於 2013-8-7 16:18 發表

師兄你既見解同另一位師兄 (JCxxx) 剛剛相反, 佢就話超過90g橫板先好打.  如果唔計女仔, 細佬仔手力問題, 其實真理係乜?  純粹想知真相, 絕對尊重師兄你意見, 亦冇挑釁既意思.
C兄, 各有各喜好, 選九十克以上或想工具上有大致統一的保障,吾說的都是很個人見解, 想的是不要太重方便挑選膠,當用較廉宜的膠時可能難兼顧重量, 如果兩面貼膠過了兩百克, 打一些球放鬆加力時懶了而活動硬了………………… [個人看法] _外出前看到這帖而覆_

作者: eddieho    時間: 2013-8-7 20:53

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2013-8-7 20:35 發表

未用過石川佳純,佢同YE主要有乜野分別 ?
YE比石川更軟身,如果是女仔打石川好D!YE我只推薦比初學的小朋友.但石川板身較大選塊輕身D的,否則上了膠後會好重.

作者: kenken168    時間: 2013-8-7 20:57

引用:
原帖由 壹點壹 於 2013-8-7 20:12 發表
可惜樓主要直板,石川冇直板
作者: eddieho    時間: 2013-8-7 21:00

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-8-7 20:57 發表

可惜樓主要直板,石川冇直板
真可惜!
作者: KSLiu    時間: 2013-8-7 21:55

我覺得Nittaku Runlox-5(直板)會符合你的要求.  板身軟5夹純木, 手柄偏幼小, 厚度大約5.5 mm, 重量可挑80 g或稍輕於80 g. R5 控球好, 咬波, 中枱發力打也够力. 正手配Hexer, 反手Hexer+.
作者: calab    時間: 2013-8-8 00:33

銀河MC-2/3
CJ8000+天極III
作者: friendship729    時間: 2013-8-8 00:52

紅雙喜3星 係好板 可以唔駛換
其實由零開始學的話 由1星板打起仲好
初學板 要求手感好 控制好 旋轉一般
(因製造旋轉與力量有關,同時影響擺速)
作者: johnli    時間: 2013-8-8 09:11

樓主會否考慮以下既五夾純木板. 都係4 - 5佰左右.  都比YE彈些少, 可能女仕適合.  面材最軟應該係Butterfly Petr Corbel. 控制應該係Stiga 黑水晶 同 Butterfly Petr Corbel好的.  波速應該係Stiga橙水晶最快, 佢面材比其他兩塊都硬.
1. Stiga 黑水晶
2. Stiga 橙水晶
3. Butterfly Petr Corbel

可以同你女友一齊去舖頭滴個波上板試下彈力, 再握下塊板, 希望幫到你.
作者: Baukaw    時間: 2013-8-8 09:42

帶你女友去睇bty timo boll w5橙劍 or w7红劍。
兩塊木板外型都好。我也買了一塊俾我太太。
作者: eddieho    時間: 2013-8-8 12:50

引用:
原帖由 Baukaw 於 2013-8-8 09:42 發表
帶你女友去睇bty timo boll w5橙劍 or w7红劍。
兩塊木板外型都好。我也買了一塊俾我太太。
兩者W5好D,W7甜區比較細不適合初學用。
作者: Edward_Chan    時間: 2013-8-8 20:22

引用:
原帖由 johnli 於 2013-8-8 09:11 發表
樓主會否考慮以下既五夾純木板. 都係4 - 5佰左右.  都比YE彈些少, 可能女仕適合.  面材最軟應該係Butterfly Petr Corbel. 控制應該係Stiga 黑水晶 同 Butterfly Petr Corbel好的.  波速應該係Stiga橙水晶最快, 佢面材 ...
都有考慮橙水晶,但係驚佢控唔到打哂出街  
作者: 亂沖    時間: 2013-8-8 22:13

木材應該選勁極介例,唔洗擔心新手撞台爆板問題 本身板又唔差  平靚正 淨木$200~300左右 又唔洗擔心3分鐘熱度 一舉兩得
膠皮就睇個人打法再定
作者: jasonkywong    時間: 2013-8-8 23:17

如果想彈少少而且又係單面可以考慮Butterfly Supreme Speed,
而食球,又要有速度可以選Butterfly Chinese AL.
兩塊都係偏輕,控制不俗.

p.s. 初學的銀河n-10都已經夠晒,好過紅大媽d5星板.

作者: kenken168    時間: 2013-8-9 00:17

引用:
原帖由 jasonkywong 於 2013-8-8 23:17 發表
如果想彈少少而且又係單面可以考慮Butterfly Supreme Speed,
而食球,又要有速度可以選Butterfly Chinese AL.
兩塊都係偏輕,控制不俗.

p.s. 初學的銀河n-10都已經夠晒,好過紅大媽d5星板.
係!我上次上升威用兩佰元砌左塊N10+兩面大6膠比個新手,總重量168g
作者: amlkey827    時間: 2013-8-9 02:00

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-8-9 00:17 發表

係!我上次上升威用兩佰元砌左塊N10+兩面大6膠比個新手,總重量168g
但呢個配置膠一定要灌(蛋糕海綿除外),因為塊板本身勁冇力,自己之前就已試過因為想換板而又貪便就N10+狂3 ,結果高球先打得過網(彈力甚至比DHS五星更差),如果師兄油、膠水、澎脹劑已買響身既,不仿再試!

作者: Edward_Chan    時間: 2013-8-9 09:35

我諗緊幫佢塊紅雙喜三星換膠皮,咁做可唔可行?
作者: johnli    時間: 2013-8-9 10:57

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2013-8-9 09:35 發表
OK.  如果日後想買板, 都可以撕下來再用.
作者: eddieho    時間: 2013-8-9 12:03

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2013-8-9 09:35 發表
我覺得浪費金錢同塊新膠,有心打波買塊真係可打波的板LA!
作者: alberluk    時間: 2013-8-9 12:54

其實,初學者,最好選五夾,納米OC,YE,W5也可以,正手大陸膠,返手butterfly 吧,選平一点就可以!木板輕一点如比女仔打
作者: atcf    時間: 2013-8-9 13:43

新手不用太貴喔,Donic stiga 銀河280~450大把選擇呢,Botterfly D木板價比性低……nittaku和Butterfly炭板對初學者未免浪費喔,反而個人認為膠皮可要大陸729,狂飆正手,反手 cj8000已經十分好用喔,唔知各位認同嗎
作者: 雲霧    時間: 2013-8-9 23:41

唔洗心大心細,直板初學者,YE根本就係不二之選。只要配一張較硬既膠皮就好好。如果筆直唔多,CJ8000係唔錯既選擇。
   唔洗心塊拍力水差。初學者跟本唔會對出球質量有幾高要求,講穩定性同手感,YE完勝。對打好基本功好有幫助。 而且王皓同馬琳用YE一樣用到曉飛。
   我相信你開得呢個POST,應該做過功課,信自己啦!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0