標題: [是非] 懷疑大專打假波事件 [打印本頁]

作者: CJB6    時間: 2014-1-26 23:41     標題: 懷疑大專打假波事件

作者: 乒乓在線    時間: 2014-1-26 23:52

畢業重要還是某年某月某日某場賽事重要
作者: samson2012717    時間: 2014-1-26 23:56

有確實 証據嗎?
作者: 玫瑰木    時間: 2014-1-27 00:07

我當時亦在現場, 港大的確是特登輸晒三場, 直落九比零, 港大球員趙, 李, 表現十分玉酸, 其他在場人士都睇到.......大專球壇搞成咁真悲哀
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 00:18

咁都不能怪人, 怪只能怪自己(我是局外人), 如城大能贏港大, 或城大能贏專教院三比零(我不知實際比數), 咁港大輸三比零有風險??
作者: tomcat    時間: 2014-1-27 00:19

枉為大學生:影衰港大!
垃圾教練+垃圾學生=垃圾!!!!!

我講錯咗.....

呢d係國家隊精神...
係打出中國國家隊最崇高精神......

保証最後勝利的精神.....

係中國國情.....

富中國社會主義特色的奧運精神.......神經個神....!!!!!

要包容.....香港與中國接軌啦....

國民教育有成....

作者: cgwc    時間: 2014-1-27 00:28

引用:
原帖由 tomcat 於 2014-1-27 00:19 發表
咁城大對專教院是……???
作者: 玫瑰木    時間: 2014-1-27 00:44

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-27 00:26 發表
有冇片睇?!関乎人家信譽。。。。。。。。
我都想睇番....如果大家睇見一定會恥笑該幾位球員
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 00:49

因資料不完整, 只知如果三隊同分就勝/勝+負; 但港大如果次名要對方首名 理大是否又有風險??始終波係㘣??? 又或者是否避中大次名???
作者: dior    時間: 2014-1-27 00:54     標題: 回復 11# 的帖子

就算係為避中大都唔應該咁打,不過我冇睇到所以都唔知究竟係真定假
作者: donald999    時間: 2014-1-27 00:54

又真係差d,出後備打輸都好d
作者: artin    時間: 2014-1-27 00:56

引用:
原帖由 CJB6 於 2014-1-26 23:41 發表
世風日下,道德淪亡﹗假球文化滲透大專乒乓球界﹗號稱香港最高學府的香港大學,乒乓球隊陣容鼎盛,成員有被喻為神童的現役港隊球員趙x熙、前港隊球員李x毅、前港青球員李x僖、甲組球員黃x聰、甲組球員李x衡及乙組球員 ...
李同學好似傷左WO師兄,
你有冇係現場睇?其實冇你講到咁誇張 雙打賽的賽果亦不意外
作者: artin    時間: 2014-1-27 01:03

BTW, 甲組球員黃x聰已離開HKU, 做咩又關佢事
作者: 玫瑰木    時間: 2014-1-27 01:20

引用:
原帖由 artin 於 2014-1-27 00:56 發表

李同學好似傷左WO師兄,
你有冇係現場睇?其實冇你講到咁誇張 雙打賽的賽果亦不意外
公道d講句,就當李同學傷左,吾通趙和伍都受傷?港大有冇打假波走線自己心知肚明,在場人士看見該場面相信都會有與我一樣的感受,但畢竟港大沒有犯規,只係冇體育精神,就係咁犧牲了城大,可惜......
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 01:34

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-27 00:58 發表
C兄好似講到走線有理,體育精神次要咁喎!!!
sorry, 我是局外人, 我只是估計, 我不知實情。 不過, 我想帶出比賽的事, 乜野情況都有發生, 做教練的要有多些準備, 反而城大的教練是否負最大責任???為何會輸港大三比零? 而輸了情況, 為何不調整所有隊員心態, 務必餘下所有賽事盡數爭取最佳名次???
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 01:42

引用:
原帖由 dior 於 2014-1-27 00:54 發表
就算係為避中大都唔應該咁打,不過我冇睇到所以都唔知究竟係真定假
其實我真的不知道, 我只是根據suki姐提供的link估計, 實際,還是問三位教練即城大, 港大及專教院更清楚????
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 02:13

又或者會唔會專教院教練出色? 在不可能出線的情況下出線? 小弟都 經常mission impossible 地帶校隊出線。
作者: VR2VRA 小肥    時間: 2014-1-27 02:39

作者: 雀仔    時間: 2014-1-27 02:47

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-27 01:34 發表

sorry, 我是局外人, 我只是估計, 我不知實情。 不過, 我想帶出比賽的事, 乜野情況都有發生, 做教練的要有多些準備, 反而城大的教練是否負最大責任???為何會輸港大三比零? 而輸了情況, 為何不調整所有隊員心態, 務必 ...
cgwc兄:

第一,你的邏輯是否有點問題?別隊打假波走線使自己不能出線,反而自己教練要負最大責任?教練已經在平時用心指導球員,而球員都為對港大積極備戰,雖然最尾敗3:0,但每場都打得很緊,勝負都是一兩分,輸都沒辦法,唯有再作檢討.....但你自己都說比賽的事乜野情況都有可能發生,為何城大輸港大三比零就不可能發生?而且要把別隊沒體育精神行為的結果,歸咎於已經盡心指導的教練?

第二,你又知道教練事後沒有調整球員心態?事件發生後城大球員的確十分憤怒,但經過教練的勉勵和隊員檢討後,他們已經收拾心情,亦會繼續盡全力打好餘下賽事,並不如你所說

請cgwc兄知悉詳情才加以評論,如有得罪,多多包涵!
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 03:11

引用:
原帖由 雀仔 於 2014-1-27 02:47 發表

cgwc兄:

第一,你的邏輯是否有點問題?別隊打假波走線使自己不能出線,反而自己教練要負最大責任?教練已經在平時用心指導球員,而球員都為對港大積極備戰,雖然最尾敗3:0,但每場都打得很緊,勝負都是一兩分,輸都沒辦 ...
sorry, 雀兄, 我不在現場, 我只是估計及換個角度來看而已。 別隊是否打假波, 我真的不知道。但如前文所說城大之前贏個港大, 今次城大輸三比零, 那教練肯定有一定責任, 又或者今次港大教練排陣成功, 當然波是圓的, 或下次城大贏番港大三比零, 那要看臨場教練的功力及球員的臨場發揮。
至於是否排名較高及名氣較高是否一定贏較低的球員及球隊, 歡迎大家討論。
我估計, 專教院可能係非勝不可, 港大可能有機會較大出線, 咁心態上專教院可能爆seed, 港大可輪換一些球員或試不同的陣式來應戰, 可能變咗爆大冷都不出奇(重申, 我真的不在場及不知道, 或者雀兄放哂所有片及所有有關對賽球員成績結果以作參考更佳)
那如果城大能贏三比零專教院是否更佳? 主動權在自己手, 變咗壓力在專教院上, 那專教院可能贏唔到三比零, 或就算贏咗可能要計細局甚至細分。
作者: 金擇魚    時間: 2014-1-27 03:12

邊個夠胆叫馬SIR孭鑊.
作者: jacky1021    時間: 2014-1-27 03:19

如大家認為不公, 可以去信乒總及大專體育聯會, 及媒體
今時今日唔會唔做野, 足球都可以拉人啦
作者: henrytam    時間: 2014-1-27 04:56

你冇錄影好難證明佢未盡全力,
好似奧運場羽毛球, 港甲球烏龍, 全部有片有真相, 只靠講好難令公眾信服
如果有人錄影左, 咁就真相大白
作者: Creamy    時間: 2014-1-27 06:40

係咪走線咋,如果係走線,咁唔出奇+_+
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 08:22

球員聽從教綀,如果要怪就怪教練
其實比赛係會有 loophole, 人會在些灰色地帶做手脚
世上無絶對,每人的做法同做化也不同
作者: iseeyou    時間: 2014-1-27 09:29     標題: 回復 20# 的帖子

請問你覺得邊位教練可以勁到教到個學生贏港隊?而請問你又係邊位咁勁可以覺得港大無做錯?你覺得佢地無錯嘅原因係咪你自己平時都係咁做,教學生打假波?
作者: sohin    時間: 2014-1-27 09:31

其實年年都有,,之前係中大專登打輸 搞到POLY 出唔到線
作者: 玫瑰木    時間: 2014-1-27 10:59

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-27 10:21 發表
<<香港大專體育協會>>
香港大專體育協會於一九六一年成立。是中國香港體育協會暨奧林匹克委員會成員之一。

其宗旨是透過籌辦體育比賽培養大專同學的{體育精神};並不時舉辦與體育有關之研討會及課程,提高體 ...
我現場睇見連土生土長既港隊成員都要做到咁,真係睇到眼都突,完全蔑視體育精神,以後仲點叫人支持港隊鴉......
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 11:02

他們參加比賽是想贏冠軍, 他們先贏了主要對手城大, 而最後贏了冠軍, 理所當然.

戰略上,港大用盡賽規把最強對手淘汰了,之後港大贏了冠軍, 從戰略上看是做對了.

從乒總排名分數上看,這大專賽是不計分,所以球員沒輸分, 輸了無所謂.

從體育精神上看, 我不是聖人, 所以不作評論

作者: shlam6    時間: 2014-1-27 11:31     標題: 回復 34# 的帖子

請問是否支持打假波呢?真係為求勝利,用咩手段都得??
作者: ivan2028    時間: 2014-1-27 12:01

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-1-27 11:50 發表
好明顯係走線的策略,比賽想贏冠軍,除左技術,也講戰術,更要有策略。這是符合賽制的造法,但有欠體育精神!

我認為大會應該檢討一下賽制,以避免下次再發生這情況。
認同

作者: cgwc    時間: 2014-1-27 12:08

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 09:29 發表
請問你覺得邊位教練可以勁到教到個學生贏港隊?而請問你又係邊位咁勁可以覺得港大無做錯?你覺得佢地無錯嘅原因係咪你自己平時都係咁做,教學生打假波?
都是個句, 波是圓的, 如果單靠對手的排名及名氣高低來主觀地來判斷勝負, 那我們以後不用比賽。至於是否打假波, 我真的不知道, 最好放哂所有有關對賽成績細節及片段來分析;而假波係一個嚴重的指控, 我以為法庭未有判斷前, 以疑似的說法會較合適(重申:我真的不知道, 認識部分港大及城大的學生,只是想大家和平冷靜處理)
至於本練今年的帶隊情況, 最經典例子,小組賽與某南x會的教練和新鮮出爐於程x球館教練表現出色林教練同組,而該名南x會教練同時帶領上年學界冠軍及擁有丙組最強姚x軒的學校。第一場比賽意外地輸給丙組最強的學校2:3, 到第二場比賽幸運地贏對方甲組教練的學校三比零, 可是丙組最強的學校故意輸2:3比上年學界冠軍的學校,到第三場比賽,唔通我就走去鬧那位南x會教練打假波???我當然唔會咁做, 我只是叫學員盡贏, 靠自己不能怨人,最後負責第五分的鍾x贏2:0, 而最神奇的是該名南x會教練竟然很快就得知他戰術失敗,第三名出局, 原來如果第五分鍾x即使贏2:1,我們也會第三名出局, 即是說, 有時立心不良, 有時害人終害己,佢地故意疑似輸波,有時要承擔出局風險, 做教練要在最關鍵的時候撑球員及調整球員心理。
而所有甲組或港隊的球員都是由零分打起, 不是嗎?今年試過零分的贏三百幾分, 以往也試過零分的贏七百幾分, 三百幾分的贏差唔多一千分的球員, 當然也試過高分的輸低分的球員, 即是說, 不是排名及名氣的高低來決定勝負, 要不我們真的不用比賽, 分數只是當時性並沒有必然性。
作者: iseeyou    時間: 2014-1-27 12:17     標題: 回復 39# 的帖子

既然你吾在場就吾好偏幫港大,一係你思想有問題,一係你係打手?如果照你所講,奧運冠軍都可以輸俾一個小朋友?波係圓但吾係咁離譜!
作者: kwildsman2020    時間: 2014-1-27 12:20

道德標準每個人都唔同,體育精神在於佢地黎講可能一文不值。
所以,這班人以後無論佢地出現喺邊個比賽裡面,我會由尊敬同欣賞嘅
眼光,換上卑視同不屑嘅眼神就得嘞。
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 12:34

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 12:17 發表
既然你吾在場就吾好偏幫港大,一係你思想有問題,一係你係打手?如果照你所講,奧運冠軍都可以輸俾一個小朋友?波係圓但吾係咁離譜!
重申, 在未有所有比賽細節及片段之前, 我並沒偏幫港大及城大, 因兩間院校的人我都認識,我只是路人甲。 不如你post哂所有比賽細節及片段啦???就香港的現役的比賽,暫時未有奧運冠軍, 而小朋友如果冇在大專院校註冊, 好像不能打大專盃, right? 如改例, 請告知。 不過現在香港的小朋友水平比以前大幅提高, 故有很多小朋友贏過前甲組或前香港冠軍或港隊也不出為奇。
作者: 金擇魚    時間: 2014-1-27 12:44

擺明係靠害城大,攪到城大冇杯攞。
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 13:25

引用:
原帖由 反衝 於 2014-1-27 12:50 發表

Cgwc,根據你logic, 有個女仔著短裙比人非禮, 係個女仔錯,所以先比人有機可乘, 唔想比人非禮, 就一早唔應該著短裙, 著得短裙就預左有機會比人非禮, 你係咪咁既意思?
真係不知所謂,that's totally unbelievabl ...
反衝兄, 本練不是刑事案專家或律師, 也不是你所指的logic, 故把口在你身上, 你怎樣說, 也不能控制, 只能看個人的道德修養。 不過如果你有更多詳細資料就非禮案事件, 我可以考慮幫你查詢或研究, 或你尋求專業的法律意見更佳。謝謝。
作者: super_phoenix    時間: 2014-1-27 14:01

或者簡單啲講, 為了走線而輸波的話係戰術上的行為,你可以話佢冇體育精神但呢種係其中一種戰術(在足球同NBA場上顯而易見)但這是打假波嗎?打假波係收咗利益後特登輸波,這樣做只是走線!當然, 有片更好, 可以睇到事實是怎樣.但老實講, 只要你是強大的話洗乜走線, 實行見一個贏一個.所以只可說佢哋冇體育精神而非打假波(除非佢哋有收受利益).當然, 我都明白樓主睇到眼火爆但你都係對港大表達不滿同城大的不甘姐
作者: steven0212    時間: 2014-1-27 14:14

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-1-27 14:01 發表
或者簡單啲講, 為了走線而輸波的話係戰術上的行為,你可以話佢冇體育精神但呢種係其中一種戰術(在足球同NBA場上顯而易見)但這是打假波嗎?打假波係收咗利益後特登輸波,這樣做只是走線!當然, 有片更好, 可以 ...
咁呢個可能只係你對打假波既定義,而且我唔同意。
如果係有利益輸送,咁直程係犯法,可以向icac 舉報Tim。

走線的而且確係常有,但唔係將行為正當化既理由。

這次事件中有港隊成員,没有體育精神,不尊重對手,真令人失望。

此外不訪回顧一下羽毛球打假ball 既新聞(注意他們没有收受別國利益輸送)
http://hk.apple.nextmedia.com/in ... t/20120802/16568218

作者: niceiceman    時間: 2014-1-27 14:22

呢句岩聽..
引用:
原帖由 tomcat 於 2014-1-27 00:19 發表

我講錯咗.....

呢d係國家隊精神...
係打出中國國家隊最崇高精神......

保証最後勝利的精神.....

係中國國情.....

富中國社會主義特色的奧 ...

作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 14:24

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 11:31 發表
請問是否支持打假波呢?真係為求勝利,用咩手段都得??
他們沒有收錢,沒有殺人放火 沒有受賄賂,沒有犯罪
我也相信球員同教練也不是大奸大惡之人
這是一個好細既比賽,不要把事件放大十萬倍來看

我覺得大家在沒有真憑實據之前不易在些灰色地帶之事把幾個非大奸大惡之人,繪畫成撒旦

今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線,但在實力上沾優的一隊贏不出既話,咁又點睇???
唔通咁又話隊強隊打假波? 囯際刑警都要有真憑實據先會查有無人受賄
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 14:25

引用:
原帖由 steven0212 於 2014-1-27 14:14 發表

如果係有利益輸送,咁直程係犯法,可以向icac 舉報Tim。

這次事件中有港隊成員,没有體育精神,不 ...
不如各位網友的當日在場人士把所有有關比賽的細節及片段post 上網, 待大家理性分析???
作者: niceiceman    時間: 2014-1-27 14:26

個賽制唔比出D水平冇咁高的後備嗎?
作者: bing    時間: 2014-1-27 14:41

各位記唔記得,上次亞運羽毛球比賽也有因走綫打假波,全部運動員被取消资格?末盡全力兢賽就係錯! 祗想赢就不擇手段係錯,發生在我們的大學生身上,就錯上加錯!
作者: iseeyou    時間: 2014-1-27 14:50     標題: 回復 49# 的帖子

好細嘅比賽?咁點解每間院校都要爭啲港隊番嚟?睇嚟你未打過大專,未打過就吾好扮好熟咁
作者: alberluk    時間: 2014-1-27 14:51

趙xx 不是在港大讀法律吗?這是誠信問題,如果真的利用規則把對手打走,真是香港不幸,出了這種人。
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 15:08

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 14:50 發表
好細嘅比賽?咁點解每間院校都要爭啲港隊番嚟?睇嚟你未打過大專,未打過就吾好扮好熟咁
本港的大專賽我係未打過,不過在外國就有打過吓

如果大專賽係大比賽, 作者CJB6就唔洗等事隔三個之後先攞出來講.
如果大專賽係大比賽, 就一早有人會把這件事攞出來討論.
如果大專賽係大比賽, 咁賽會大可以學奧運或亞運咁取消港大既參賽資格.
作者: super_phoenix    時間: 2014-1-27 15:10

所以更改賽規為如出現不君子行為及遺反體育精神可取消資格,這樣便可以解決打假波或走線問題
作者: iseeyou    時間: 2014-1-27 15:16     標題: 回復 56# 的帖子

聽講呢件事前日先發生,我吾明咩隔三個月?!即係話城大學生接受呢個事實就叫細比賽?大細比賽都吾應有啲個心態去打波,吾通細比賽就吾使理?完全吾明你諗咩。。
作者: shlam6    時間: 2014-1-27 15:28     標題: 回復 49# 的帖子

今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線!!你都識講一齊出線啦,今次事件係影響到第三者呀ma...
作者: 玫瑰木    時間: 2014-1-27 15:36

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 15:08 發表

本港的大專賽我係未打過,不過在外國就有打過吓

如果大專賽係大比賽, 作者CJB6就唔洗等事隔三個之後先攞出來講.
如果大專賽係大比賽, 就一早有人會把這件事攞出來討論.
如果大專賽係大比賽, ...
比賽係本月25日打的.....

比賽的大小冇一個客觀標準,但根據你之前既意思,係咪小型比賽就可以吾理體育精神?

果陣城大自己仲打緊比賽應該冇錄,而專教院即使有錄都吾會隨便交片出來,實質證據的確好難搵,但咁係咪代表港大冇做過? 睇番而家討論左咁耐,港大受到咁嚴厲既指控,都冇港大人企出來講自己冇做過.....港大有冇做過各人其實心裏有數..

而家只希望大專會改下賽制或加例懲罰冇體育精神隊伍啦....
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 15:36

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 15:16 發表
聽講呢件事前日先發生,我吾明咩隔三個月?!即係話城大學生接受呢個事實就叫細比賽?大細比賽都吾應有啲個心態去打波,吾通細比賽就吾使理?完全吾明你諗咩。。
Sorry, 我睇漏眼以為大專賽係三個月前發生, 因作者沒有提及大專賽的日期,在文中只提及到"事緣十月的成龍盃乒乓球比賽"
我只想講這是一個普通的比賽,人誰無錯,
他們也不是犯法,而賽會也沒有取消他們資格, 不要把港大球隊邪惡化.
他們只是利用漏洞提早把主要對手趕出局.
作者: shlam6    時間: 2014-1-27 15:39     標題: 回復 56# 的帖子

你既大比賽我唔知係點定意啦,不過我相信大專盃,對各位大學生黎講都係一個得到重視既比賽黎
作者: shlam6    時間: 2014-1-27 15:43

引用:
原帖由 draw爆 於 2014-1-27 15:42 發表
大專盃 ----- 嘈嘈嘈
like!!!!
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 15:52

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 15:28 發表
今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線!!你都識講一齊出線啦,今次事件係影響到第三者呀ma...
其實好難定對錯,如果強隊打贏,咁一樣影響第三者.....
城大只可怪
1). 賽制, 双淘汰制會可以比較公平地打出冠亞季軍
2). 抽籤運, 抽到同港大同組
3). 港大為何要趕絕城大
4). 大會條文, 沒有例明或(大會/球証)沒有理行 冇體育精神 既懲罰. 但一定要有真憑實據

作者: samson2012717    時間: 2014-1-27 15:59

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 15:43 發表

like!!!!

作者: shlam6    時間: 2014-1-27 16:00

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 15:52 發表

其實好難定對錯,如果強隊打贏,咁一樣影響第三者.....
理大只可怪
1). 賽制, 双淘汰制會可以比較公平地打出冠亞季軍
2). 抽籤運, 抽到同港大同組
3). 港大為何要趕絕城大
4). 大會條文, 沒有例明或(大會 ...
你d咩道理黎架??而家係特登輸去做走一隊球隊呀!先生!
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 16:09

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:00 發表

你d咩道理黎架??而家係特登輸去做走一隊球隊呀!先生!
你入世未深, 所以先咁大反應.
佢地提早把對手趕出局,在賽制上無問題.
我一早講過我不是聖人,我不討論他們體育精神既問題.
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 16:09

引用:
原帖由 玫瑰木 於 2014-1-27 15:36 發表

比賽係本月25日打的.....

比賽的大小冇一個客觀標準,但根據你之前既意思,係咪小型比賽就可以吾理體育精神?

果陣城大自己仲打緊比賽應該冇錄,而專教院即使有錄都吾會隨便交片出來,實質證據的確好難搵,但咁係 ...
咁都可以列出具體成績及結果??? 如邊個對邊個? 個排陣方式及結果???如城大輸三零的情況, 港大輸三零的情況, 專教員輸三一的情況等等? 作客觀冷靜分析???
作者: 速鳥    時間: 2014-1-27 16:13

打假波就係打假波,唔洗包裝;錯就係錯,唔洗掩飾;任何理由都係做錯了事,就要得到社會人士的責備。
作者: shlam6    時間: 2014-1-27 16:14     標題: 回復 69# 的帖子

我仲未有咁深,你高人黎既,以你既說法葉繼歡都唔應該坐牢
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 16:16

其實作者用 "乒壇醜聞:港大打假波" 來做標題, 好易被港大告返轉頭
作者: 乒乓在線    時間: 2014-1-27 16:21

雀位, 言論自由還言論自由, 請勿罵人, 或即日就話題開新戶口搞大規模....................
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 16:22

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:14 發表
這是你講的, 不是我講的.

葉繼歡係犯了法, 係法官審的, 理應坐監.  

而我也不是什麼人,沒權批評他們球隊的對錯
作者: smallstar    時間: 2014-1-27 16:26     標題: 警告- draw爆

身為城大學生, 在網上請小心發言
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 16:36

我自覺沒權批評他們球隊的對錯. 所只討論體育精神以外的觀點.

如果任何人覺得他們球隊有錯,你係有言論自由去討論, 但不要用粗口或人身攻擊.
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 17:00

係乒乓球球壇既, 都知港大係"特登"輸啦

不過........., 用呢種方法, 今次又唔係首次, 當年中大都係為走線.......而棄權 不過呢次真係高難度, 而呢三個都輸三比零, 即係輸九比零. 當日有人錄影吧!!

真係好慶, 你可以搞大佢. 寫去生果同有線. 記住留真實姓名. 上到傳媒, 學校高層過問, 就有好戲看了

信我. 記住題目要用港大校隊違反體育精神, 打假波. 記住, 講清楚證據, 佢地既排名, 對手既排名, 有無錄影......等等.

仲有, 學校教練唔會做o架, 係要做, 就學生做. 你忍, 定唔忍, 由你地自己決定
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 17:10

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 15:36 發表

Sorry, 我睇漏眼以為大專賽係三個月前發生, 因作者沒有提及大專賽的日期,在文中只提及到"事緣十月的成龍盃乒乓球比賽"
我只想講這是一個普通的比賽,人誰無錯,
他們也不是犯法,而賽會也沒有取消他們資格, 不要把 ...
咁老實講, 十年前, 呢個真都係見仁見智既問題, 但現在....   搞大佢, 港大一定一身蟻, 件事可以慘過輸波, 睇睇倫奧羽毛球事件. 呢個係上綱上線到違返體育精神, 刻意打假波事件.

呢個題目做頭條, 報紙銷紙都多幾千, 好易比人炒作.
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 17:15

比埋條link你.........

http://cablenews.i-cable.com/webapps/story/upload.php
作者: 阿舜    時間: 2014-1-27 17:17

論壇係俾大家討論, 而唔係俾大家互罵.

討論請理性, 如果有資料有錄影歡迎放出來俾大家研究, 但不要人身攻擊(無論對人或者對學校)或者謾罵.

另外論壇唔係法庭, 點都無可能裁決誰是誰非, 所以如果覺得有人或有學校違反規則, 應該盡快主動向大會作出投訴
作者: 阿舜    時間: 2014-1-27 17:17

論壇係俾大家討論, 而唔係俾大家互罵.

討論請理性, 如果有資料有錄影歡迎放出來俾大家研究, 但不要人身攻擊(無論對人或者對學校)或者謾罵.

另外論壇唔係法庭, 點都無可能裁決誰是誰非, 所以如果覺得有人或有學校違反規則, 應該盡快主動向大會作出投訴
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 17:26

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-27 17:10 發表

咁老實講, 十年前, 呢個真都係見仁見智既問題, 但現在....   搞大佢, 港大一定一身蟻, 件事可以慘過輸波, 睇睇倫奧羽毛球事件. 呢個係上綱上線到違返體育精神, 刻意打假波事件.

呢個題 ...
其實城大如果要擴議就應既時作出
現在兩天後才搞大佢有D馬後炮

如果係二十年前我係當事人,我就唔知會點處理
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 17:39

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 17:26 發表

其實城大如果要擴議就應既時作出
現在兩天後才搞大佢有D馬後炮

如果係二十年前我係當事人,我就唔知會點處理
咁又唔係,唔向賽會投訴,唔代表唔可以向傳媒投訴. 而且只係過左兩日.呢件事, 可以唔係違規, 但可以係醜聞.其實嚴格一些講,可以變成一個政治事件.重點,港大係唔係打假波.o個班球手,呢度打開比賽既, 個個都識啦.港大輸九比零.你信唔信曼城輸九比零史篤城

即係, 如果皇馬係歐聯輸左比中央陸軍九比零 剛好令到曼聯出唔到線,輸七粒都出到,呢個咁既賽果,我想歐洲足協都要查一查, 係唔係?同埋.....皇馬都好難交代.

不過都係o個句,體育部職員唔會做架, o的學生玩唔玩大佢, 就由佢決定啦. 係就快手啦!! 不過老實講,件事真係可以搞到好大.

作者: atcf    時間: 2014-1-27 17:46

引用:
原帖由 steven0212 於 2014-1-27 14:14 發表

這次事件中有港隊成員,没有體育精神,不 ...
totallt agree ching point
作者: 蔡頭    時間: 2014-1-27 17:54

路過,其實個人認為打假波係出場球員刻意留力而輸
其實港大只係沒有出盡主力球員,派了他們的"副選"上陣,有冇留力就唔敢講,但勝率當然不會高如主力球員。但假如副選已盡力但輸波咁又算唔算係打假波呢?
還有,樓主好似強調伍同學為乙組球員,其實他的對手同是乙組球員,單論排名比伍同學更高,為何就不可以是對手把握到他有所鬆懈而連追?
至於雙打其實默契有時比個人能力更為重要,當日港大場雙打第一局都係落後數分追番嬴11:9,如果真係要輸其實大可唔追。
個人認為好像忽略了一點是其實專教院並不是真的那麼弱。
純粹路過,覺得有些球員其實是無辜有感而發而已,當然每人的觀點都不同,不喜勿插。
作者: atcf    時間: 2014-1-27 17:56

引用:
原帖由 速鳥 於 2014-1-27 16:13 發表
打假波就係打假波,唔洗包裝;錯就係錯,唔洗掩飾;任何理由都係做錯了事,就要得到社會人士的責備。
我都好同意,這是大是大非的問題,,不是要上晒法院定罪先叫錯,各位Ching認同吧
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 18:00

如果城大現在先至擴議就對個獎杯于事無保,如果無估錯,賽事己打完.
現在擴議就係對大會賽制和港大的行為作事後剖析
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 18:00

引用:
原帖由 蔡頭 於 2014-1-27 17:54 發表
路過,其實個人認為打假波係出場球員刻意留力而輸
其實港大只係沒有出盡主力球員,派了他們的"副選"上陣,有冇留力就唔敢講,但勝率當然不會高如主力球員。但假如副選已盡力但輸波咁又算唔算係打假波呢?
還有,樓主好 ...
金田一探案
1.貼主你話, 你路過. 但係你又好清楚港大輸緊,再追返贏. 咁其實你係路過, 定係當日你在場
2.其實港大係三場直落都輸3:0, 即係9:0, 好似有人咁講, 定唔係呢?
3.有無港大既對手,可以發表下意見呢? 港大都要有對手先可以打到假波, 咁問佢對手, 就知港大正唔正常啦.

我真係路過 放假前無野做,係度kill緊time. 等放工.
作者: shlam6    時間: 2014-1-27 18:02     標題: 回復 82# 的帖子

你下下都針對住城大,似乎你對人不對事,事件都係發生左兩日,兩日既事,要用20年前黎做比喻,誇張
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 18:02

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 18:00 發表
如果城大現在先至擴議就對個獎杯于事無保,如果無估錯,賽事己打完.
現在擴議就係對大會賽制和港大的行為作事後剖析
老實講, 件事搞大o左, 有無獎杯都係事小, 隨時人頭落地 邊個決定打假波? 教練定球員? 定幕後黑手? 呢件事,可以搞到好大.
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 18:04

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 18:02 發表
你下下都針對住城大,似乎你對人不對事,事件都係發生左兩日,兩日既事,要用20年前黎做比喻,誇張
唔好咁傻,咁天真啦, 得一間院校同學係度咩
作者: 蔡頭    時間: 2014-1-27 18:04     標題: 回復 88# 的帖子

小弟當日在場的,第一場冇留意,第二場好像是1:3,第三場2:3,第五局刁時
作者: samson2012717    時間: 2014-1-27 18:11

不認真沒盡全力比賽,有無違背香港大學精神。如果是不認真沒盡全力比賽,違背奧運精神,有足夠証據奥運會取消資格的,理得你乜嘢走線。
作者: artin    時間: 2014-1-27 18:12

公道D講句,
第二場HKU的伍同學排名的確低於對手,輸都不足為奇,未必係打假!
作者: lmichael    時間: 2014-1-27 18:12

不過無錄像, 又真係好難告得入 有圖有真相. 我收工啦.
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 18:20

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:14 發表
其實shlam6兄點解到現在都唔願意提供所有有關比賽的詳細資料, 對賽成績及細節???法律的事留待法律專家處理。
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 18:23

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 18:02 發表
我同兩間大學無任何關係
我攞二十年前來講係想話如果後生既我都唔知可以點様反應

作者: 阿舜    時間: 2014-1-27 18:26

之前玫瑰木兄唔係話港大輸三個3:0, 直輸9隻蛋? 重要係場場排名比對方高? 邊個先係講大話?

如果蔡頭講既野係真, 我諗除左第一場比賽外, 第二同第三場既賽果都係正常賽果
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 18:30

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-27 18:02 發表

老實講, 件事搞大o左, 有無獎杯都係事小, 隨時人頭落地 邊個決定打假波? 教練定球員? 定幕後黑手? 呢件事,可以搞到好大.
我不是當事人,不會搞大件事
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 18:34

咁其實係細局輸零比九定?:?, 1:3,2:3???

咁點解唔列舉埋港大對城大的詳細資料??

及城大對專教院的詳細資料???

我覺得這個可以是一個好好的教材, 讓教練員及學生們如何佈局排陣及如何在比賽時調整心理???
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 18:34

咁其實係細局輸零比九定?:?, 1:3,2:3???

咁點解唔列舉埋港大對城大的詳細資料??

及城大對專教院的詳細資料???

我覺得這個可以是一個好好的教材, 讓教練員及學生們如何佈局排陣及如何在比賽時調整心理???
作者: 阿舜    時間: 2014-1-27 18:34

原本聽完玫瑰木兄講到咁誇張, 我都覺得事件可能有問題. 但既然有人講大話, 感覺上事件嚴重程度大打折扣, 令我感到原本覺得既憤慨有點傻

既然第二同第三場既賽果係正常, 咁第一場都有可能係因為趙入左港大後要日日溫書考律師, 無時間練波, 話晒對手都應該係頭甲掛, 咁輸都唔出奇.

另外我自己都試過嬴緊8:0俾人追返輸左, 比伍同學既9:4更加誇張, 咁唔通我又係打假波?

但都係果句, 我都無係現場睇過, 一切都只係假切. 希望有現場睇既或者有錄影既可以放上網, 俾大家討論一下.

同埋唔好講大話.
作者: 蔡頭    時間: 2014-1-27 18:36     標題: 回復 102# 的帖子

趙只出了第三場雙打.
作者: 阿舜    時間: 2014-1-27 18:42

引用:
原帖由 蔡頭 於 2014-1-27 18:36 發表
趙只出了第三場雙打.
唔該晒, 咁即係港大其實只係出副手打兩場單打, 而唔係出主力? 咁既話, 只可以代表港大肯定出線後, 俾副手出場練波, 好難話佢地打假波喎
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 18:44

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-27 18:34 發表
原本聽完玫瑰木兄講到咁誇張, 我都覺得事件可能有問題. 但既然有人講大話, 感覺上事件嚴重程度大打折扣, 令我感到原本覺得既憤慨有點傻

既然第二同第三場既賽果係正常, 咁第一場都有可能係因為趙入左港大後要 ...

作者: 金擇魚    時間: 2014-1-27 18:49

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-27 18:34 發表

既然第二同第三場既賽果係正常, 咁第一場都有可能係因為趙入左港大後要 ...
專教院有邊D球員係甲頭?城大就有好多甲組。
作者: happyben    時間: 2014-1-27 18:51

第一二場分別係李忠x甲組和郭世×乙組冠軍,李隻腳好似有傷紮住了,郭贏,另一場單打乙組對乙組,邊個贏都正常,双打就趙仔夾乙組球員輸3-2。從賽果來講除了双打有點奇外,另外兩場正常。因港大出線第一的話對中大四強,中大有謝加俊,無人想對,咁港大呢場用後備好正常了。
作者: wlwlwl    時間: 2014-1-27 18:55

李小練波而郭就好熟波,郭Win一D都唔出奇
作者: 阿舜    時間: 2014-1-27 18:57

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-27 18:49 發表

專教院有邊D球員係甲頭?城大就有好多甲組。
我原本都以為係甲頭, 點知原來趙都無打到單打, 咁唔駛甲頭都有機會可以嬴到
作者: cgwc    時間: 2014-1-27 18:59

引用:
原帖由 happyben 於 2014-1-27 18:51 發表
第一二場分別係李忠x甲組和郭世×乙組冠軍,李隻腳好似有傷紮住了,郭贏,另一場單打乙組對乙組,邊個贏都正常,双打就趙仔夾乙組球員輸3-2。從賽果來講除了双打有點奇外,另外兩場正常。因港大出線第一 ...
咁是否要改標題??? 輸2:3, 即冇講到咁誇0:9??? 咁城大對專教院 及港大對城大呢????

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0