標題: 依家租場難,將來租場會否更難??康文署新一年開始新政策...玩中港大融合!@@ [打印本頁]

作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 11:28     標題: 依家租場難,將來租場會否更難??康文署新一年開始新政策...玩中港大融合!@@

康文署由新一年開始實施新政策,非香港居民可參加訂場使用香港的設施,予非香港人運動...
租開場的波友都知香港難BOOK場,依家香港體育設施權益也要逐步玩中港大融合,其實那些所謂高薪高智高官所為何事??
為何689上場後,那麼多令人費解事件出現呢??

作者: 乒乓人    時間: 2014-2-18 11:47

康髒活動  :  乒乓球區賽算唔算?
香港不是Dying.. 香港"Die 突".
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 11:59

引用:
原帖由 乒乓人 於 2014-2-18 11:47 發表
康髒活動  :  乒乓球區賽算唔算?
香港不是Dying.. 香港"Die 突".
想一想,他們真的每一個地方都把香港人趕絶!

這是那班粉人製造的禍??

據說足球場也能book,兄估乒乓球場可以豁免嗎?

作者: ttman    時間: 2014-2-18 12:48

哎..............................阿弥陀佛!
作者: rxzzzvga    時間: 2014-2-18 13:19

呢個消息真係晴天霹靂
作者: 反膠王子    時間: 2014-2-18 13:25

作者: kei    時間: 2014-2-18 13:26

我想問, 非香港身份證持有人BOOK場, 收費是否一樣?
因為據我所知, 他們去政府診所求診, 收費都比香港身份證持有人貴好多。
作者: 太陽之子    時間: 2014-2-18 13:29

這些場地是用納稅人的錢來運作的。
他們憑什麼可以使用?
再者,如他們損壞設施,應如何追究?
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 13:35

引用:
原帖由 太陽之子 於 2014-2-18 13:29 發表
這些場地是用納稅人的錢來運作的。
他們憑什麼可以使用?
再者,如他們損壞設施,應如何追究?
太陽兄,人地大肚在香港生仔咁多錢都可以輕易走數,這些損壞設施的十元八塊小數目,真的會難得了他們嗎?
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 13:37

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2014-2-18 13:19 發表
呢個消息真係晴天霹靂
唉,其實依家有身份證和冇身份證有什麼區別呢
作者: joeman    時間: 2014-2-18 13:41

完全荒謬!爲何要有此政策?
作者: kelvinyaar    時間: 2014-2-18 13:45

吹脤
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 14:23

引用:
原帖由 joeman 於 2014-2-18 13:41 發表
完全荒謬!爲何要有此政策?
因為要提高香港體育設施使用率,是一項體恤香港民情的政策

作者: (=^x^=)    時間: 2014-2-18 14:27

他們會否在洗手盆 尿尿
我在向陽杯,見有小朋友在垃圾桶尿尿
當我上前同佢講,佢話是當地文化
小朋友尿無問題
我好想問佢,那麼你可以飲來看下有無問題
作者: (=^x^=)    時間: 2014-2-18 14:28

我不想一支竹打一SHIP人, 但若他們要用,是否應按私人球管來收費
乒乓球枱最少$40﹣$50一小時,如果那樣我認為較合理
作者: jcclee    時間: 2014-2-18 14:29

最驚是會將H7N9的病毒也留在我們的乒乓球檯上 !
作者: (=^x^=)    時間: 2014-2-18 14:38

更可以企上枱到打網球
一邊開餐一邊打波
仲有是沒有運動鞋 穿住西裝來打波
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 14:45

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-2-18 14:27 發表
他們會否在洗手盆 尿尿
我在向陽杯,見有小朋友在垃圾桶尿尿
當我上前同佢講,佢話是當地文化
小朋友尿無問題
我好想問佢,那麼你可以飲來看下有無問題
所以香港已是一個好有容忍和禮讓的地方,在外國任何一個地方發生此等行為,必定比當地警察拉走和被當地人唾罵.....

講真飲水機尿尿,洗手洗臉都發生過,垃圾桶WEWE已經是小事了

作者: (=^x^=)    時間: 2014-2-18 14:48

在徐州發生 無耐
最慘是小朋友的眼界不太好
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 14:59

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-2-18 14:48 發表
在徐州發生 無耐
最慘是小朋友的眼界不太好
唉,他們有一批人最大問題是不論去到什麼地方,香港又好,歐美都好,只會做他們認為對的事情,基本上不懂尊重當地的文化,不顧當地人的感受,所以外國人以前已經一直不喜歡他們.
不是因為外國人要歧視他們是中國人,而是他們的行為令人家要歧視他們.
試想日本,台灣,香港,星加坡這些亞洲人去外國玩,外國人何曾會有這種態度.
作者: Benlo    時間: 2014-2-18 15:43     標題: 回復 20# 的帖子

算了吧!香港要與祖國融合是無可避免!
要國內"同胞"在文化/品德上,表現到如"香港人"或你提到其他地區的人一樣,需要很長時間.
忍吓啦!
你不滿意,仍然可以出聲,更甚可以離開香港,這是亞爺的取態!
香港政府對住亞爺,必定死狗.
無話可說了!!!
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 18:28

引用:
原帖由 Benlo 於 2014-2-18 15:43 發表
算了吧!香港要與祖國融合是無可避免!
要國內"同胞"在文化/品德上,表現到如"香港人"或你提到其他地區的人一樣,需要很長時間.
忍吓啦!
你不滿意,仍然可以出聲,更甚可以離開香港,這是亞爺的取態!
香港政府對住 ...
兄此言是事實,但離開香港這意見個人不敢苟同。
作者: nwa10    時間: 2014-2-18 19:55

d大陸人e+玩到旺角,尖沙咀,銅鑼灣,上水已好亂,前幾日己有人班人反大陸自由行,差d打大架,民怨已去頂點,搶完醫院位,奶粉,學位,雙非產子攞身份證,現在仲要搶我地d體育設施,政府成日叫我地忍讓d大陸人,e壇野點忍,強烈反對
本來我不打算去佔領中環,今次事件殺到埋身即是迫我去姐
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 20:07

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-18 19:55 發表
d大陸人e+玩到旺角,尖沙咀,銅鑼灣,上水已好亂,前幾日己有人班人反大陸自由行,差d打大架,民怨已去頂點,搶完醫院位,奶粉,學位,雙非產子攞身份證,現在仲要搶我地d體育設施,政府成日叫我地忍讓d大陸人,e壇野點忍,強 ...
其實最大問題係689政府,以上問題在外國見到,一定一早已經ban哂,唔使煩。
作者: michaell    時間: 2014-2-18 20:31

有冇效也好, 去了康文處留意見! 希望多些人去表達意見! 唔想硬食!

本人想問問貴處是否決定了非香港居民由2014年二月起可租用康文處屬下的設施!如此是屬實,我有以下疑問!眾所週知康文處屬下的設施是政府以優惠價租給香港居民使用!所用的經費是由政府庫房撥出,即是香港人所納的稅!如以港人租用價租給非香港人使用,豈不是叫港人去補貼給非香港人?本人認為非香港居民想使用康文處屬下的設施應如公立醫院一般另定一個非香港居民收費!這才正確!否則必會引至民憤!請貴處考慮!
作者: nwa10    時間: 2014-2-18 20:50     標題: 大陸人連體育設施都要內分,不如一人一電郵向康文署反對

如果都唔得,即是迫我去佔中,
作者: 道山才子    時間: 2014-2-18 21:18

XYZ@#$%
作者: nwa10    時間: 2014-2-18 21:19     標題: 回復 25# 的帖子

agree
不過醫院服務給非香港居民用,是因為緊急同人道理由,但體育設施不是,理應只租給香港人使用 ,689同政府官員是不是擦大陸人鞋擦到傻左,好似d人反大陸自由行咁,佢地係有遊行自由既,如果佢地反法你咪搵差佬拉佢羅,d店舖係自已關門唔做生意,無人搵槍指住佢關門,點樣叫影響旅遊聲譽,洗唔洗十幾個政府官員同689出來顯責呀,仲要講到d大陸人好有貢獻,個個唔知係唔係想學湯顯明咁擦鞋擦番個政協黎做

作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 21:30

引用:
原帖由 michaell 於 2014-2-18 20:31 發表
有冇效也好, 去了康文處留意見! 希望多些人去表達意見! 唔想硬食!

本人想問問貴處是否決定了非香港居民由2014年二月起可租用康文處屬下的設施!如此是屬實,我有以下疑問!眾所週知康文處屬下的設施是政府以優惠價租 ...
兄可否留下連結,方便各位波友向康文署反映意見?

作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 21:38

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-18 21:19 發表
agree
不過醫院服務給非香港居民用,是因為緊急同人道理由,但體育設施不是,理應只租給香港人使用 ,689同政府官員是不是擦大陸人鞋擦到傻左,好似d人反大陸自由行咁,佢地係有遊行自由既,如果佢地 ...
因為一大班香港人文明地遊行,689及高官可以視而不見,但今次行動的確會影響他們,又怎會無反應.

就好似今次體育設施事件,如果冇人提,冇人有反應,又會係靜靜雞通過,遲D有香港身份證同冇都無甚分別......

作者: nwa10    時間: 2014-2-18 21:39     標題: 回復 29# 的帖子

明天會send email去康文署反對
作者: nwa10    時間: 2014-2-18 21:49     標題: 回復 30# 的帖子

其他野都可以忍,香港人既福利就唔可以忍,再搞落去港獨都似
作者: 道山才子    時間: 2014-2-18 22:10

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-18 21:39 發表
明天會send email去康文署反對
大力支持!!
作者: NTPF4    時間: 2014-2-18 22:21

現時康文署在元朗的乒乓球班,只有三張枱(連教練枱)卻收18人,擠迫不堪。不少人報名都抽不到,為何還要實行新措施? 香港的官員簡直不知所謂。
作者: michaell    時間: 2014-2-18 22:34

大家可去留言反對!

http://www.lcsd.gov.hk/b5/contactus.php
作者: HK-KC    時間: 2014-2-18 22:42

引用:
原帖由 michaell 於 2014-2-18 22:34 發表
大家可去留言反對!

http://www.lcsd.gov.hk/b5/contactus.php
謝謝兄的連結分享

如果各波友對此新措施有意見,請支持向當局反映寶貴意見.
作者: HK-KC    時間: 2014-2-19 10:22

小弟剛剛SENT左,感謝Michael兄的連結.
其實有多少波友已經向康文署反映呢個政策問題呢?
作者: sorry    時間: 2014-2-19 10:38

作者: jackiekiki    時間: 2014-2-19 11:41

其實我真係唔太擔心,內地人落嚟book場,如果講乒乓波內地大把市場,使乜落到嚟香港同你book場打?
同埋又唔只內地人,其他國家旅客都可以book,又唔好針地內地人嚟講!
如果話非香港人收貴啲,依個都可行~
作者: 乒乓在線    時間: 2014-2-19 11:56

雀得不敢說完全沒有影響, 以遊客身份, 應該沒必要閒逛康文場, 康文場又不會有球拍, 乒乓球等供應, 不便即興. 港政此舉反而可令一些外隊來港時多個地方熱身, 對緊張的私館有些影響.

作者: cgwc    時間: 2014-2-19 11:59

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2014-2-19 11:56 發表
雀得不敢說完全沒有影響, 以遊客身份, 應該沒必要閒逛康文場, 康文場又不會有球拍, 乒乓球等供應, 不便即興. 港政此舉反而可令一些外隊來港時多個地方熱身, 對緊張的私館有些影響.
有得供應, 但可能係一般的紅雙喜球板。 不過佢地就唔知可否借???
作者: (=^x^=)    時間: 2014-2-19 12:30

我同意Jackie 其實估計不會有太多旅客訂場打波
因為他們來只是買奶粉多
唯一是那些無身份證偷雞在香港教波得教練可以自己訂場
作者: NTPF4    時間: 2014-2-19 13:00

蘇錦良話十年後每年有一億旅客來港,如果其中每一萬人有一人訂場,每年就多了一萬人訂場;如果每一千人有一人訂場,每年就多了十萬人訂場,香港的設施和訓練班頂唔頂得順?
作者: 乒乓在線    時間: 2014-2-19 13:01

是喎, 遊客鮮會租用康文場, 但似幫了偷雞租康文場過境教練, 故真的要像公家醫院對訪港客特貴收費外(如和港人打, 多用港人身份證訂), 場務亦應檢視場內有沒有訪港客, 當遇有訪港客與港人一起玩須要像長者優惠和普通市民玩要補租場差額.

作者: 乒乓在線    時間: 2014-2-19 13:09

引用:
原帖由 NTPF4 於 2014-2-19 13:00 發表
蘇錦良話十年後每年有一億旅客來港,如果其中每一萬人有一人訂場,每年就多了一萬人訂場;如果每一千人有一人訂場,每年就多了十萬人訂場,香港的設施和訓練班頂唔頂得順?
收費應可令很多情況變得名存實亡, 如果市民租十四元, 訪港客租要百四元, 巡場見市民和訪港客使用要補差額, 經衡量應近乎沒訪港客會租/使用.

太大喊十會失港人氣派.

作者: NTPF4    時間: 2014-2-19 13:24

剛問過康文署(轉1823回答):劃一收費。
作者: NTPF4    時間: 2014-2-19 13:32

水浸眼眉定係大喊十,大家拭目以待吧。
作者: 乒乓在線    時間: 2014-2-19 13:40

引用:
原帖由 NTPF4 於 2014-2-19 13:32 發表
水浸眼眉定係大喊十,大家拭目以待吧。
如劃一收費真是失誤, 建議反對要找社民連幫手搞, 驚散戶力量有限
作者: jackiekiki    時間: 2014-2-19 13:53

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-2-19 12:30 發表
我同意Jackie 其實估計不會有太多旅客訂場打波
因為他們來只是買奶粉多
唯一是那些無身份證偷雞在香港教波得教練可以自己訂場
內地人偷雞教波一直都有,學員會自己去book,冇需要佢地親自book場,邊一個去book根本冇分別,相信個政策對依個問題影響唔大...
你講得啱,內地人來港有時間都去排隊買奶粉,買藥,買名牌,唔會浪費時間book場做運動...
至於其他國家旅客,去香港旅行都係購物觀光,點會去康文署打波~~~
作者: nwa10    時間: 2014-2-19 14:13     標題: 回復 39# 的帖子

咁你又知唔知游泳池已有好多內地人使用,仲係度野餐同隨處小便
and then現在好多郊野公園路營位已被大陸人佔用,正常是要有身份證book架,有空位先比佢地用
作者: nwa10    時間: 2014-2-19 14:17     標題: 回復 40# 的帖子

體育館有球拍同波借個wo,你唔係唔知下話
其實我去日本都想去佢地體育館玩禾,但現在有十億人來香港,香港能夠成受到呀,現在旅遊業都成受唔到啦
作者: nwa10    時間: 2014-2-19 14:25     標題: 回復 46# 的帖子

太唔公平 ,體育館是納稅人比錢運作個wo

作者: nwa10    時間: 2014-2-19 14:30     標題: 回復 49# 的帖子

你是否內地人呀?
作者: NTPF4    時間: 2014-2-19 14:39

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2014-2-19 13:53 發表

內地人偷雞教波一直都有,學員會自己去book,冇需要佢地親自book場,邊一個去book根本冇分別,相信個政策對依個問題影響唔大...
你講得啱,內地人來港有時間都去排隊買奶粉,買藥,買名牌,唔會浪費時間book場做運 ...
大家莫以為內地旅客只是來買奶粉,其實不少大陸人都在香港買樓投資及作短暫居留,有些則住在親友處。雖然不是香港居民,但時常來度假,平日飯茶食飯行山,他們有的是時間,日後自然成為康文署設施的常客。
作者: 乒乓在線    時間: 2014-2-19 15:00

引用:
原帖由 NTPF4 於 2014-2-19 14:39 發表

大家莫以為內地旅客只是來買奶粉,其實不少大陸人都在香港買樓投資及作短暫居留,有些則住在親友處。雖然不是香港居民,但時常來度假,平日飯茶食飯行山,他們有的是時間,日後自然成為康文署設施的常客。
既然汝遇見此情況, 真的很想汝提供給社民連, 等社民VS康文, 社組織真的會接的, 根據事件大小規模和屬性以不同分部搞, 不是一定要在開會時飛蕉的.......
對於一些不是很大眾關注的事項, 他們會用不明顯驚動大眾的方法解決的

作者: jackiekiki    時間: 2014-2-19 15:53

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-19 14:30 發表
你是否內地人呀?
你係唔係有少少走火入魔?
康文署將場租比外地旅客,依一件事可以講成針對內地人,又同政治特首有關...最可笑就係講到迫你去佔中
使唔使咁偏激呀? 你鐘意咪佔中,鐘意咪去遊客區指住啲內地旅客嚟鬧咯,如果你對依件事咁大反應,相信你對政府任何嘢都不滿,反正依家遊行示威搵到食,佢地應該好需要你加入!
作者: jackiekiki    時間: 2014-2-19 16:06

引用:
原帖由 NTPF4 於 2014-2-19 14:39 發表

買樓係有,但政府已經一早應對打壓樓市,所以依家樓市停滯不前,至於奶粉都有限奶令。
至於book場,如果同親友一齊住,依家啲親友book場亦都可以打,影響不大...
打乒乓波,內地大把場,啲設施又好過香港又有教練,你見啲人成日上內地打波就知
作者: HK-KC    時間: 2014-2-19 16:33

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2014-2-19 13:53 發表

你講得啱,內地人來港有時間都去排隊買奶粉,買藥,買名牌,唔會浪費時間book場做運 ...
這是合乎邏輯的推論.

但試舉一個例子會容易理解些,一個地方從來都天下太平,從來冇人會偷野,
而且大家也知無人會偷野,但是否說那個地方的所有門戶就可以任意對外開放,家家户户不需門鎖?
當真的發生了問題,個個嘈喧巴閉時,才去處理?

這不是什麼內地人的問題,他們是接受者;反之,最大問題是推出這些有問題政策的年薪過百萬的香港當權者問題.
外地人不是香港公民和納稅人,現在卻可任意享用港人設施和福利,是否沒有問題?是否一國兩制所倡議?
依家除左乒乓球,其他運動場地短缺情況也是人所共知,需知道不是人人都有CLUB HOUSE的,但為何在極度有限資源和港人亦未能夠足夠享受下,
要開放給外地人?

這就是問題所在

作者: 反膠王子    時間: 2014-2-19 17:21

作者: michaell    時間: 2014-2-19 19:14

政策有問題!不論佢帶來的影嚮有幾大或少都係有問題!公民有權利及責任向政府提出意見!當大家認為小事宗而不去發聲!更離譜的政策就陸續有來!
作者: nwa10    時間: 2014-2-20 01:36     標題: 回復 56# 的帖子

問下你姐,唔洗咁惡下話,不過現在好明顯你是內地人啦,句句都橕大陸人,如果你是香港人咁真係死啦,香港人都唔橕香港人
e度好多人都講唔指我一個,現在偏激果個好似係你唔係我wo,睇下新聞啦比錢遊行果d係親中人士,唔好亂咁up 同埋無人支持鬧遊客,唔好又亂屈
如果一人一電郵都唔得,我可能會去中環遊個圈咁都叫激,咁以前暴動d左仔放菠蘿炸死人叫什麼呀?當年有份參與既人現在是民政事務局局長曾德x,左派人士,康文署都是佢管,唔令人聯想有關就奇

作者: nwa10    時間: 2014-2-20 01:41     標題: 回復 60# 的帖子

agree
作者: nwa10    時間: 2014-2-20 13:47     標題: 回復 58# 的帖子

完全講出心聲 ,當年雙非來港產子都無人會想到有咁多啦,現在體育設施大開中門,佢地唔同外國遊客咁要搭飛機黎咁遠,大陸人只需搭火車或渣車已可以來到香港,將來仲要有高鐵tim,你話點死

作者: HK-KC    時間: 2014-2-20 14:28

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-20 13:47 發表
完全講出心聲 ,當年雙非來港產子都無人會想到有咁多啦,現在體育設施大開中門,佢地唔同外國遊客咁要搭飛機黎咁遠,大陸人只需搭火車或渣車已可以來到香港,將來仲要有高鐵tim,你話點死
報紙有報導囉,仲要訪問左個乒乓球教練
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20140220/52205524

作者: kenken168    時間: 2014-2-20 14:32

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-20 13:47 發表
師兄,雙非完全係兩樣野!
雙非產子,因為有香港居留權!
來港買樓,因為有當年650萬投資就有居留權!
來港買奶粉,因為國產毒奶!
以上種種都係有利益做誘因。

當然,我係唔認同可以開放場地比非香港居民。 但不可以亂扣帽子!
作者: calvinlam911    時間: 2014-2-20 15:11     標題: 康文署澄清:一向准非港人租場

【明報專訊】早前有網民瘋傳康文署的新訂場指引,指署方本月開始容許內地人租用康體設施。康文署昨指有關傳聞純屬誤會,又指署方一直容許非香港居民租用轄下康體設施。立法會議員范國威認為,非港人與港人用同一價錢租場是浪費納稅人金錢。
范國威指署方一直容許非香港居民租場不代表事情合理。他說,所有康體設施均由納稅人金錢大量補貼,本地居民才可以低價租用;非香港居民沒有納稅,享用同一低價租場,做法荒謬。
稱非港人使用率低 70萬訂場僅佔17節
康文署總康樂事務經理香靜儀昨在商台《在晴朗的一天出發》指出,早前申訴專員發現有個別市民除以香港身分證訂場外,還使用其旅遊證件如護照等訂場,企圖「炒場」,署方逐步收緊有關安排,在2012年8月20日起只接受以香港身分證於網上登記,而本月開始,到櫃枱訂場亦只接受以香港身分證登記。非本港居民如欲訂場須先登記成為「康體通」臨時用戶。她又說,新措施實施17個月來,只有93名非香港身分證持有人成為「康體通」臨時用戶,上月70萬個訂場節數,只有17節被非香港居民預訂,顯示他們使用率偏低。

文章來源: http://news.sina.com.hk/news/20140220/-2-3193575/1.html

作者: nwa10    時間: 2014-2-20 15:59     標題: 回復 65# 的帖子

我只是想反影香港資源己被分薄,如果體育設施又再被分薄,我諗唔係淨係打乒乓球既人要抗議,連其他運動也會 聽聞六日有好多球局,教練己好難book場,如果再加內地人來港book場,有無人可以肯定佢地唔會影響香港市民先
作者: nwa10    時間: 2014-2-20 16:07     標題: 回復 64# 的帖子

thank you brother提供最新新聞,睇完其實大多香港市民都是反對
作者: ivan2028    時間: 2014-2-20 17:26

我覺得如果收正價係可以的,政府補貼比香港人打波係正確的,都算是褔利的一種,遊行比正價係正常。等於我們去大陸我主題公園玩都有國內人價及香港人價。
作者: NTPF4    時間: 2014-2-20 17:40

將來乒乓球場一定更難訂,因為香港有退休大軍。
現時康文署的乒乓球場,不少都有長期擁躉,主要是退休人士,部份幾乎日日打。
乒乓球較諸其他運動,受傷或勞損機會較少,而且訂場收費最便宜,現代耆英注重運動和健康,乒乓球是最佳選擇。
隨着上世紀嬰兒潮臨近退休,乒乓球場自然供不應求。
作者: Crocotai    時間: 2014-2-20 19:30

我身為蝗蟲老師,不怪他們用香港的資源(你比使用權佢,佢盡量用盡,人之常情),但對香港主動把我們已不足的資源(康體設施、教育、奶粉等)雙手奉上非常反感!

甚麼中港共融,根本是政府開大門讓其他人把我們溶了!把香港建立多年的獨有文化一野KO
作者: nwa10    時間: 2014-2-21 13:41     標題: 回復 66# 的帖子

仲恐怖,仲黑暗,原來以前已有,我打左咁耐波都唔知可以用護照book場,仲要一樣價錢,佢話今次是收緊,但其實非香港居民仲可以申請康體用戶繼續使用,以前就無人知姐,現在通晒天,你估會點呀
作者: calvinlam911    時間: 2014-2-21 13:49     標題: 回復 72# 的帖子

我都覺得之後會多左非香港居民租用康體設施, 希望政府今次唔好等17個月之後咁耐先都再收緊e條例啦.
作者: nwa10    時間: 2014-2-21 14:05     標題: 回復 73# 的帖子

一人一投訴信你send左未,未就快d,好似乒乓在線兄咁講,唔得真係要找立法會議員幫幫手啦
作者: 乒乓在線    時間: 2014-2-21 14:39

事情大概是'訪港客與港居民以同等價使用本地文康資源, 等同胡亂獻媚'

社民連
http://www.lsd.org.hk/
作者: god    時間: 2014-2-23 19:29

前國家隊,省隊,落黎香港打區賽.
作者: ttman    時間: 2014-2-24 00:20

引用:
原帖由 god 於 2014-2-23 19:29 發表
前國家隊,省隊,落黎香港打區賽.
確實真係有,哎............!
作者: nwa10    時間: 2014-2-24 15:15     標題: 回復 75# 的帖子

原來乒乓在線兄是最熱愛乒乓球那位 遇神殺神見鬼殺鬼 佩服佩服
作者: 乒乓在線    時間: 2014-2-24 15:23

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-2-24 15:15 發表
原來乒乓在線兄是最熱愛乒乓球那位 遇神殺神見鬼殺鬼 佩服佩服
汝勇於發言吾佩服 , 歡迎電聯23755338投訴康文署
作者: HKSpurs    時間: 2014-2-25 09:22

其實公道d講句,以前一路外地遊客就咁可以book場,現在外地人反以要先登記康體通才可book場,外地人反而冇咁易就咁book場喎

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0