標題: [砌版討論] 我的Darker Speed 90 厚度9.5mm 中式直板測試(之一:打磨砌板篇) [打印本頁]

作者: friendlybrother    時間: 2014-4-7 21:27     標題: 我的Darker Speed 90 厚度9.5mm 中式直板測試(之一:打磨砌板篇)

各位熱愛乒乓球運動的網友,

小弟上星期五終於買了Darker Speed 90單檜中式直板,重量85g,厚度9.5mm,價錢HK$1,580。

小弟首先用沙紙打磨握拍位置的板邊,然後用半透明噴油把球板噴了薄薄的保護層,可以防汗水及防拉絲。

最後是貼上膠皮:
1. 反手是黑色的Tibhar Evolution FX-P厚度2.2mm
2. 正手是紅色的紅雙喜Neo天極2厚度2.2mm,硬度39

切割膠皮海棉採用特硬鋒利的黑鋼刀片。膠水是紅雙喜無機水浴性膠水。

作者: 葉師傅    時間: 2014-4-7 21:59

請問此拍的拍面是否比一般拍面細 ? 上膠後睇落塊拍好厚呢 !
作者: 1357    時間: 2014-4-7 22:02

作者: 是神    時間: 2014-4-7 22:03

無機油?。。。。。。
作者: friendlybrother    時間: 2014-4-7 22:10

引用:
原帖由 葉師傅 於 2014-4-7 09:59 PM 發表
請問此拍的拍面是否比一般拍面細 ? 上膠後睇落塊拍好厚呢 !
我和YEO比較過,拍面的面積相若,但拍柄比較YEO短。Darker Speed 90厚度9.5mm,YEO只有6.5mm
作者: friendlybrother    時間: 2014-4-7 22:11

引用:
原帖由 是神 於 2014-4-7 10:03 PM 發表
無機油?。。。。。。
半透明噴油是油性的,比較耐用耐磨。
作者: 葉師傅    時間: 2014-4-7 22:13

明白 ! 咁會令塊拍既重心有d似日直feel !

作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-7 22:21

雀得上旋狂較迷單檜
作者: kenken168    時間: 2014-4-7 22:33

噴油////?????
作者: 是神    時間: 2014-4-8 00:03

好重。。。。。。。95 g加50 g天極 加50g fx~p   共195g

作者: 是神    時間: 2014-4-8 00:05

共重 185左右。。。。。
作者: 直直地    時間: 2014-4-8 17:54

巧令仔。。。。
作者: 葉師傅    時間: 2014-4-9 18:30

打大路相當唔錯 . 但唔知小路如何 ?!
作者: friendlybrother    時間: 2014-4-9 21:39

引用:
原帖由 葉師傅 於 2014-4-9 06:30 PM 發表
打大路相當唔錯 . 但唔知小路如何 ?!
葉師傅你好,

Darker Speed 90中式直板的台內控制能力特別好,可惜太過厚,有點影響手腕靈活性,有得也有失!

最新消息,小弟昨晚從陞威買了剛到貨的8mm厚Darker Speed 90中式直板,比這塊薄了,手腕握拍靈活性可能有改善,由於重量都是85g,換句話說底板密度比較高,小弟正在進行打磨程序,希望幾日後又可以試打並忠實報告給各位網友。

作者: 直直地    時間: 2014-4-10 12:30

薄 1.5 mm?

可以差gum多??
作者: hamh    時間: 2014-4-10 12:38

日本darker j speed 90 cpen official size 係 8.5mm 厚㗎

作者: johnli    時間: 2014-4-10 15:44

點解師兄塊yeo厚度有6.5mm ?  我果塊只係5.9 ~ 6.0mm左右.

作者: kenken168    時間: 2014-4-10 16:12

引用:
原帖由 hamh 於 2014-4-10 12:38 發表
日本darker j speed 90 cpen official size 係 8.5mm 厚㗎
Then,......9.5mm厚 is.......?????
作者: friendlybrother    時間: 2014-4-10 21:28

Darker Speed 90 有幾個厚度,包括:特厚的10.5mm,中等的9.5mm,正常的8.5mm。小弟用相同的尺量度上星期買的第一塊証實是9.5mm厚,也度了前天買的是8mm。和正常的只相差0.5mm,我認為是屬於制作過程的可接受誤差。其實薄D,但重量都是相同的85g,即是第二塊的密度比較高,彈力會更強,拉波可能會爆D。這一點有待小弟過兩天再去測試,驗証一下。
作者: hamh    時間: 2014-4-10 22:27

通常係日本網頁訂或行貨嘅 『J』 speed 90 中直,係 8.5mm 嘅

市面上見到嘅 9mm 或 10mm,有兩個可能性:
1)大陸代理『銳特』嘅特注,係淘寶可以輕易見到
2)以前darker Speed 90 中直水貨,留意係無『J『 嘅
作者: hamh    時間: 2014-4-12 13:30

咁就好啦,個次返香港同陞威個老闆吹水,佢話大陸『銳特』嗰啲有人話唔係真係日本做。

我之前都心郁郁想買支darker中直,但係全部日本網頁都只係賣緊J-Speed, 即係得8.5mm.

作者: 反膠王子    時間: 2014-4-12 14:18

作者: johnli    時間: 2014-4-14 09:09

明白.  係我太緊張.

作者: kenken168    時間: 2014-4-14 09:33

0.7mm 制作的誤差范圍之內 制作的誤差 NOT acceptable wor......   尺有誤差不夠精準 is OK.

作者: hamh    時間: 2014-4-15 04:51

快啲評測塊Darker 8.5mm cpen啦,我已經等唔切訂咗塊speed90,但係係jpen

作者: 直直地    時間: 2014-4-15 09:10

所言甚是。
打波是一種享受,體驗器材也是一種享受。業餘者如是,專業球手如是。
我都覺得單檜快感真系好正。
(好彩一般器材都系一千幾百。。。)

hamh: 簽名都5塊好野,咩叫  “等唔切” 。。。擺明就系毒癮發作。。。。

我都有塊Darker 7夾檜木cpen,打起上黎puk puk 聲。雖然技術未到位,不過都好享受。

作者: hamh    時間: 2014-4-15 11:03

直直地兄: 你真係無講錯,小弟中毒極深,就快會俾老婆踢去車房訓架啦。。。
作者: 直直地    時間: 2014-4-16 09:07

我都喜歡 紅色打正手。。。黑色打反手。。。

作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-16 10:44

雀得外國套膠紅色既爆且耐用些
作者: 直直地    時間: 2014-4-16 11:01

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2014-4-16 10:44 發表
雀得外國套膠紅色既爆且耐用些
顔色對質量有影響??

我喜歡紅色做正手 因為記得以前塊流星都系紅色正手(無反手)。只係情意結。

如果膠有五顔六色就好。。。塊板會更靚仔。
作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-16 11:16

引用:
原帖由 直直地 於 2014-4-16 11:01 發表

顔色對質量有影響??

我喜歡紅色做正手 因為記得以前塊流星都系紅色正手(無反手)。只係情意結。

如果膠有五顔六色就好。。。塊板會更靚仔。
有, 是用家經驗和有超過一間乒店主持人支持的.
此外, 再有指黑色外套是舊膠回翻造<類似豉油雞前身是白砌雞>的, 所以.........
作者: hamh    時間: 2014-4-16 11:19

點會認為顏色而唔同性能呀,心理作用姐

作者: hamh    時間: 2014-4-16 11:36

哎呀,唔好意思,research過之後, 搵到個合理解釋

黑色膠係橡皮嘅天然原色,毋須染料,所以較黏和軟,打出嚟會轉啲
紅色膠唔係天然原色, 要加化學染料,所以會relatively較硬和無咁黏,打出嚟個波會快啲,就好似乒乓在線兄講咁爆啲
作者: 直直地    時間: 2014-4-16 11:48

我覺得。。。

日直就一定要紅色。。。
黑色日直硬係覺得唔太順超。
作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-16 11:57

引用:
原帖由 hamh 於 2014-4-16 11:36 發表
哎呀,唔好意思,research過之後, 搵到個合理解釋

黑色膠係橡皮嘅天然原色,毋須染料,所以較黏和軟,打出嚟會轉啲
紅色膠唔係天然原色, 要加化學染料,所以會relatively較硬和無咁黏,打出 ...
謝更正, 根據資料紅色<以前弧生好像亦說過>才是加工豉油雞, 快D硬彈D. 而在用過的外套都好似非常打得少的黑膠都可以不撞都爛或氧化, 或者因為太天然和"嬌嫩"
作者: BrianDD    時間: 2014-4-16 12:04     標題: 回復 43# 的帖子

在生產商而言,红和黑也有用染料
只說染料而言而黑的一定比紅硬
作者: friendlybrother    時間: 2014-4-16 23:58

各位網友,

剛試打了第二塊Darker Speed 90底板,正如我所料,8mm厚的,比第一塊9.5mm,由於重量相同,密度會比較高,所以拉弧圈球,無論是正手或反手,都比較爆!再試台內挑打及擰拉,也威力不俗。驚喜是反手配了Tenergy 80,原本Tenergy 80出左名難控制,拉球失誤多,但配合特別好控制的單檜木底板,命中率提高了好多,橫拉又特別衝,落台第二跳的前衝性及下沉好厲害!小弟對這塊底板的性能好滿意,只是仍然不習慣握住咁厚底板,始終有點唔舒服,小弟決定要再繼續打磨至滿意為止!

作者: 乒乓在線    時間: 2014-4-17 00:29

這薄而有力的單檜貼上噴噴的套膠應該好爽

作者: hamh    時間: 2014-4-17 10:32

可唔可以post張相睇下呀?

作者: Perucat    時間: 2014-5-8 08:52

小的都打算買speed 90 shake hand 試下....but見到塊日直10.5mm...又破財
作者: Perucat    時間: 2014-5-8 11:38

到手未、有没有相看看?

作者: Perucat    時間: 2014-5-8 12:46

你的我看過了.....厚猪扒..超可愛。

我前日買的....10.5mm 105g...重重重...

作者: Perucat    時間: 2014-5-8 13:31

都吾係嫁...揮拍動作、速度、発力方式不同...我打98g 板都係打開o個陣先得...休左1排、我家陣打塊91g 嫁搾。。。

作者: Perucat    時間: 2014-5-8 13:45

中直、日直個概念可能有d不同o巴。。柳承敏好似都係選98-103g(伝説).我吾敢話自己打105g lor....
之前打中直...無得out住..我飛左塊拍出去....

作者: Perucat    時間: 2014-5-8 17:29

吾洗LA..好多塊....家陣O個DO岩打...打住先...
兼膝頭吾多好....買買埋埋...第時焼落去係下面打....

作者: Perucat    時間: 2014-5-9 15:17

我家陣要企定定左面拉..吾脾人打過右面台...

作者: Stiga_Fans    時間: 2016-6-2 15:37

thanks for sharing
作者: hendrywai    時間: 2016-10-14 07:43

板主 好有心機 磨得好靚
作者: hendrywai    時間: 2016-10-19 17:28

Thx for shearing
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-19 17:33

嘩好重,我都打緊塊板192,但單檜中直更墜手
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-19 17:57

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-10-19 17:37 發表
我試打過300克
正呀,練力
作者: tianji350    時間: 2017-3-24 10:45

一直看单桧 从来没用过
作者: chorong    時間: 2017-4-27 23:49

利害,fxp如何? 我都用緊,覺得穩定性同攻擊性夠哂平衡
作者: yexinad    時間: 2017-7-3 11:05

反面贴上胶皮又厚又重,单桧天生就是单面使用。半光泽的模型保护漆会影响底板性能,喷得太多尤其容易导致套胶贴不上。
作者: nckin9924    時間: 2017-10-18 21:30

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0