標題: 政冶的最低工資 [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2014-6-4 18:08     標題: 政冶的最低工資

頭先出街買d日用品,
回程時坐小巴回家,
車上只得2個師奶和—個聽緊耳機既學生哥。
(當然仲有司機和坐在最後座位的Jcclee )
師奶A開始大聲閒談:喂,你今晚去唔去行呀?
師奶B:今晚唔行啦......咁鬼熱!
師奶A:—千蚊喎!做乜唔去啫?
師奶B:咁多年(六四遊行)都冇加過,今年係屋企開枱可能仲揾得多d!

見到司機大佬也忍唔住在倒後鏡偷看了一眼......
作者: 李賢    時間: 2014-6-4 18:12

係支持定反對的陣營呀?........
作者: jcclee    時間: 2014-6-4 18:15

引用:
原帖由 李賢 於 2014-6-4 18:12 發表
係支持定反對的陣營呀?........
出得起$1000/per head
你自己估吓......
作者: grizzlyhk    時間: 2014-6-4 18:24

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-4 18:15 發表

出得起$1000/per head
你自己估吓......
你有無聽錯。。。。。
不如組團報名啦 1000/head
作者: jcclee    時間: 2014-6-4 18:30

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2014-6-4 18:24 發表

你有無聽錯。。。。。
不如組團報名啦 1000/head
我肯定冇聽錯!
唔係咁熱,我差d都想問點報名??
作者: grizzlyhk    時間: 2014-6-4 18:31

佢有錢俾嘅話 拉夠10萬人去應該唔難
咁支聯會就有多一億元經費啦
作者: grizzlyhk    時間: 2014-6-4 18:34

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-4 18:30 發表

我肯定冇聽錯!
唔係咁熱,我差d都想問點報名??
係確認有錢俾嘅話我估三幾十萬人唔係問題。,,,
作者: kennethkam    時間: 2014-6-4 19:07

有錢俾嘅話...果個唔係支聯會喇掛
作者: grizzlyhk    時間: 2014-6-4 19:16

引用:
原帖由 kennethkam 於 2014-6-4 19:07 發表
有錢俾嘅話...果個唔係支聯會喇掛
你睇清楚我打乜先啦
點解我話有1000蚊一個人派, 組織10萬人去 支聯會就多咗1億經費
作者: jcclee    時間: 2014-6-4 19:19

總之就覺得好笑啦!
今日仲要係俾我親耳聽到!
作者: kennethkam    時間: 2014-6-4 19:22     標題: 回復 9# 的帖子

收到 明你意思喇
作者: 乒乓在線    時間: 2014-6-4 21:10

T64單野,郁文直言過桌人
作者: nwa10    時間: 2014-6-8 13:30

64有18萬人參加wo,如果個個比,要比幾多先夠呀,如果支聯會咁有錢,佢就唔洗開個64記念館都要籌咁多年,今年先開到啦
最好有証據先講,好似d左仔派錢比d金毛飛�師奶去立法會坐震,比d記者影晒相咁
不過聽聞支聯會會請義工,維持秩序,義工是有車馬費的,有d有人工都唔出奇,可能你聽d唔聽d下話
作者: nikipang9041    時間: 2014-6-8 15:48

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-4 18:08 發表
頭先出街買d日用品,
回程時坐小巴回家,
師 ...
你有冇問清楚兩個師奶先?定你自己估咋?$1000咁著數我諗有100萭人參加,個2個係咪發輪功師奶黎架?都係唔好談政治d污穢野啦,講打波啦
作者: jcclee    時間: 2014-6-8 17:36

樓上2個師兄無須反應過大!
請先再細看清楚我的原文!
只是將當時的實況搬到去吹水區,
絕無任何政冶意圖!
我講的,也是99.99%真確的當場對白,
至於過中或背後的真相,我冇興趣深究。

作為論壇的管理層,甚麽可以講,我應比你們更清楚。
作者: smallstar    時間: 2014-6-8 20:00

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-6-4 18:08 發表
頭先出街買d日用品,
回程時坐小巴回家,
師 ...
師奶去維園OT幫手做清潔, 晚會之後,垃圾都唔少!
作者: nwa10    時間: 2014-6-8 20:23     標題: 回復 14# 的帖子

agree
作者: nwa10    時間: 2014-6-8 20:48     標題: 回復 15# 的帖子

無什麼意思.......只驚你聽d唔聽d,比人唔道
其實政治d野好醜惡,我都唔膽保無泛民人士比錢人去示威遊行集會,但64是一個嚴肅既集會,記念為爭取民主死去的學生,是直得我們尊重,我諗無人會做ed野
作者: nwa10    時間: 2014-6-8 20:49     標題: 回復 16# 的帖子

師兄e個推段都有可能
作者: laukwok    時間: 2014-6-8 21:15

18萬出席講大5出奇,有人有得收有人冇得收更加5出奇!數系計埋情況,如搬18萬照乘以1000想想應5應笑自己有問題?????64對一般港人影響真正有幾大大家心中有數.

作者: 青見人    時間: 2014-6-8 21:30

其實亞記以前都有好片,例如丹爺拍個套陳真好似,劉志榮演上海青幫老大蔡六根,劇情係講靑幫被日本商會吞拼咗,當時六爺就係講咗句:「我從來都冇睇少我嘅對手!但係我係估唔到我面對嘅唔係一個總商會,而係一個國家!」
作者: jcclee    時間: 2014-6-8 21:43

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-6-8 20:48 發表
其實政治d野好醜惡,我都唔膽保無泛民人士比錢人去示威遊行集會,但64是一個嚴肅既集會,記念為爭取民主死去的學生,是直得我們尊重,我諗無人會做ed野
我冇加多,也冇減少,全是當日聽見的原內容。
$1000—晚,其實唔係好多錢(可能是5-6小時的擔擔抬抬)
更不知2個師奶的背景......
聽左就算!
至於六四,對我來講,是永記心中!
當年我剛從大學畢業不久,未算好有經濟能力,
但我也有自掏腰包,收留過不少當時流亡到Sydney 的中國學生,
總之,—切盡在不言中......
作者: laukwok    時間: 2014-6-8 21:59

最好5好睇輕交易廣場頂樓American Club
作者: grizzlyhk    時間: 2014-6-8 22:01

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-6-8 20:48 發表
其實你係唔係有嘢睇唔明 我講明d 丫
簡單講返就係jclee 聽到段疑似愛國人士派錢discussion
然後我話有錢派不如組織10萬人去拿佢一億 然後捐俾支聯會做經費。。。
作者: grizzlyhk    時間: 2014-6-8 22:03

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-6-8 13:30 發表
64有18萬人參加wo,如果個個比,要比幾多先夠呀,如果支聯會咁有錢,佢就唔洗開個64記念館都要籌咁多年,今年先開到啦
最好有証據先講,好似d左仔派錢比d金毛飛�師奶去立法會坐震,比d記者影晒相咁;ti ...
你睇清楚先回啦都係
作者: nwa10    時間: 2014-6-9 12:44     標題: 回復 25# 的帖子

我一早明你所講唔洗再解釋  
但jcclee一路都無認同過你,你都是再問問佢是否想講你的說話
作者: nwa10    時間: 2014-6-9 12:52     標題: 回復 22# 的帖子

$1000一晚都唔多錢 一般打工仔都是一日得300蚊到
唔怪得有d球友話你是有錢仔啦
作者: jcclee    時間: 2014-6-9 12:54

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-6-9 12:44 發表
我一早明你所講唔洗再解釋  
但jcclee一路都無認同過你,你都是再問問佢是否想講你的說話
我當然明佢講乜!
心熊......
但只是想輕輕的戴過......
作者: nwa10    時間: 2014-6-9 13:01     標題: 回復 29# 的帖子

原來兩位是打情罵俏,sorry sorry唔好意思
作者: 乒乓在線    時間: 2014-6-9 13:19

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-6-9 13:01 發表
原來兩位是打情罵俏,sorry sorry唔好意思
N,又是你呀? 桌人是否與你有親?
作者: nikipang9041    時間: 2014-6-9 13:38

引用:
頭先出街買d日用品,
回程時坐小巴回家,
師 ...
其實呢d都吾係新鮮野,一兩年前都有人講.....兩個師奶傾計...好大聲話有$1000蚊(有無須要咁大聲去宣傅?),你去吾去行?根本佢地可能係收左錢玩抹黑,我無話你聽錯,亦吾知真定假,你自己諗
作者: 乒乓在線    時間: 2014-6-9 13:46

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2014-6-9 13:38 發表

其實呢d都吾係新鮮野,一兩年前都有人講.....兩個師奶傾計...好大聲話有$1000蚊(有無須要咁大聲去宣傅?),你去吾去行?根本佢地可能係收左錢玩抹黑,我無話你聽錯,亦吾知真定假,你自己諗
當有少許耐性看出席的群眾, 一樣會感受到事情的真假(大眾的感受有好多是相同的, 例如見一進零食店, 店員就由貴而不受觀迎的零食SELL起, 就覺得那店員好似驚被炒, 跟住售後連封口都未封實, 更加似........ )

作者: jackiekiki    時間: 2014-6-9 16:20

不嬲都係咁,唔係咩秘密!有啲政黨專係屋邨搞71旅行團,包車接送,行完有飯食,亦都有好多收錢坐馬路~
其實爭取民主咪堂堂正正咯,唔好成日吹水報大數同搞破壞啦,而家幾個成日話爭取民主既政黨都狗咬狗骨,講到尾又係為咗啲利益!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0