標題: [長膠] 正手正膠 反手生膠 [打印本頁]

作者: crazyvin    時間: 2014-6-8 21:59     標題: 正手正膠 反手生膠

正手正膠 反手生膠係技術上行得通嗎?
睇左唔少反手生膠運動員,正手都以快攻為主
如果用正膠會更為有利嗎?
作者: old-cake    時間: 2014-6-8 22:33

有位甲組的朱小朋友就是正手正膠 反手生膠
作者: atcf    時間: 2014-6-8 23:07

我想問下反手生膠打下旋球時和反膠動作分別大嗎?謝謝
作者: 葉師傅    時間: 2014-6-9 01:07

冇話行唔行得通,事在人為姐 ! 不過打橫拍冇板拉波較為蝕張 .
作者: hungwahsun    時間: 2014-6-9 05:57

快攻型打法,防守会较差,特别对弧圈球.反手换长胶变化会大一点.
作者: 反膠王子    時間: 2014-6-9 06:43

作者: johnny1996    時間: 2014-6-9 20:24

兩面粒仔基本上沒有正反手擊球点矛盾,因為兩面的擊球点都在前和細動作,但對自身者要求甚高,要到位,十分精準,追波打,無得等,慢少少都唔得……就等如在沿崖邊打波,唔係你死就佢亡。
作者: 馬琳    時間: 2014-6-11 12:42

http://media.happypingpang.cn/play.php?id=11457600003022

呢種打法都可以打出成績 有咩冇可能
作者: bombombom1120    時間: 2014-6-12 21:17

[沿崖邊打波,唔係你死就佢亡]......正!
作者: crazyvin    時間: 2014-6-12 22:09

最後聽過大家意見後
選用左
正手 802 1.8
反手 563 膠加櫻花1.2
配HRT黑7
試左之後 再話感覺比大家知
作者: 反膠王子    時間: 2014-6-13 19:05

作者: crazyvin    時間: 2014-6-13 19:08

分開買的,上去Taobao就有
作者: johnny1996    時間: 2014-6-13 20:06

可以試吓萬達np1正膠和np8生膠(大顆粒塔形),兼控性好D,海綿再自己配(紅色綠色藍色大氣孔海綿)。
作者: 反膠王子    時間: 2014-6-13 21:38

作者: johnny1996    時間: 2014-6-13 23:04

引用:
原帖由 反膠王子 於 2014-6-13 21:38 發表
NP8 以唔以外國個D甘好打先
兩個世界嘅野,很難直接比。首先,純以面膠NP1和NP8來看,工藝不輸大廠,另外,主要看你配甚麼海綿和粘合技術,很難同大廠相比,這主要是DIY過程中樂趣。

買大廠或外套主要貪佢高品質海綿和已膨脹的內能效果,和它的粘合手工,品質有保證。
作者: 反膠王子    時間: 2014-6-13 23:19

作者: 李刀仔    時間: 2014-11-28 22:52

請問反手生膠,正手正膠边隻夠力及稳
作者: fredclho    時間: 2014-12-31 14:09

我打TSP正胶就好沉。生胶未打过不知。
作者: 明哥    時間: 2015-8-27 01:25

作者: 明哥    時間: 2015-10-6 18:47

我思量已久
終於開始採用了
正手 Joola Express Ultra 2.2
反手 Joola Tango Ultra 2.0
配橫板黑薩7夾 Black Edition
試左兩天, 感覺比想像中更快狠準
作者: TomLai    時間: 2015-12-9 08:49

引用:
原帖由 crazyvin 於 2014-6-12 22:09 發表
最後聽過大家意見後
選用左
正手 802 1.8
反手 563 膠加櫻花1.2
配HRT黑7
試左之後 再話感覺比大家知
樓主試過塊板之後, 同大家分享下?
作者: johnny1996    時間: 2015-12-10 20:43

引用:
原帖由 明哥 於 2015-10-6 18:47 發表
我思量已久
終於開始採用了
正手 Joola Express Ultra 2.2
反手 Joola Tango Ultra 2.0
配橫板黑薩7夾 Black Edition
試左兩天, 感覺比想像中更快狠準
近期也改回兩面粒仔,sardius + np1綠海绵x2
作者: sorry    時間: 2015-12-10 23:12

作者: teadow    時間: 2015-12-18 16:58

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-6-9 20:24 發表
兩面粒仔基本上沒有正反手擊球矛盾,因為兩面的擊球都在前和細動作,但對自身者要求甚高,要到位,十分精準,追波打,無得等,慢少少都唔得……就等如在沿崖邊打波,唔係你死就佢亡。

作者: yellowmelon380    時間: 2016-2-2 09:19     標題: 回復 1# 的帖子

这个配置行得通,澳大利亚的苗苗底板stiga CL,正手tsp20822正胶特厚  反手友谊1.8mm海绵563生胶。
香港选手桑亚婵正手Juic MASTER SPIN SPECIAL(半长胶),反手Juic OFFENSE ULTIMA(正胶)
作者: sorry    時間: 2016-2-2 09:44

作者: yellowmelon380    時間: 2016-2-2 11:48     標題: 回復 27# 的帖子

没办法了,现在国际比赛都没有这样的选手了,只能拿以前的选手来讲了 哈哈哈··

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0