標題: 2014 日本公開賽決賽: 于子揚 Vs 水谷隼(h0t..!!~) [打印本頁]

作者: JJJJJ    時間: 2014-6-22 20:58     標題: 2014 日本公開賽決賽: 于子揚 Vs 水谷隼(h0t..!!~)

[youtube]pkEF24Veu9I[/youtube]
作者: 閃人    時間: 2014-6-22 20:59

于子揚
作者: JJJJJ    時間: 2014-6-22 21:06

3:23-3:27 大家睇清楚 真係唔知邊度有擦邊 用1080P睇清楚
作者: 暐仔    時間: 2014-6-22 21:09

作者: tszchun    時間: 2014-6-22 21:12

太離譜了。。。。。。
作者: lkkrjkfj    時間: 2014-6-22 21:31

5:43 同5:51果2下叫聲同奧查有得比
作者: tszchun    時間: 2014-6-22 21:37

引用:
原帖由 lkkrjkfj 於 2014-6-22 21:31 發表
5:43 同5:51果2下叫聲同奧查有得比
起碼Ovtcharov 沒有向對手喊。。。
作者: JJJJJ    時間: 2014-6-22 21:40

雖然奧查叫得GAY 但無于子揚咁銀耳
作者: Georgett    時間: 2014-6-22 21:40

SHIT....
作者: tszchun    時間: 2014-6-22 21:44

說不給水谷準公道也算他了。。。那不給唐鵬一些尊重又如何?
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=67934
作者: ★KiT;$    時間: 2014-6-22 22:32

完全冇擦邊
作者: hotmanlap    時間: 2014-6-22 22:43

嬴了波, 輸了品......
作者: JJJJJ    時間: 2014-6-22 22:45

睇于子揚打完果球之後既反應 應該都知自己打失 但唔明點解佢會同裁判話係擦邊球~
作者: tszchun    時間: 2014-6-22 23:34

那個官方錄影沒有把討論的過程剪出來。。。
作者: tentena83    時間: 2014-6-23 00:52

感覺魔神上身,快召天使打救!!!
作者: belcher168    時間: 2014-6-23 01:00

Only 15 years old.

It is a long way to learn la.
作者: tentena83    時間: 2014-6-23 01:58

調較下或可成極品..應該下了不少苦功
作者: oldchiu2008    時間: 2014-6-23 03:18

誤審...4 - 8 と 5 - 7 とじゃ違うyo...:http://youtu.be/D0XTNPbSn9Y
作者: 儍峰    時間: 2014-6-23 08:44     標題: 回復 13# 的帖子

佢應該冇講到話擦邊
只系見到誤判打左個突但又唔想俾返果分人
作者: charmway    時間: 2014-6-23 10:08

冇品呢
作者: 乒乓在線    時間: 2014-6-23 11:53

大家都知強國代表即使遇到誤判都不能與裁判溝通到, 頂多一味做個人式手語溝通.......
額外野只會着力個人簽名設計, 忽視與外間溝通[總之忘記其身份是一位代表].

作者: 乒乓人    時間: 2014-6-23 12:33

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2014-6-23 11:53 發表
大家都知強國代表即使遇到誤判都不能與裁判溝通到, 頂多一味做個人式手語氣溝通.......
額外野只會着力個人簽名設計, 忽視與外間溝通[總之忘記其身份是一位代表].
如果其心正直。要做的事很簡單,不需要甚麼言語溝通。
首先,行去執起個波,用手捉住個波翻做一次刷網出界,再去球証分牌處推翻分數。
作者: atcf    時間: 2014-6-23 12:47

好精采。。。。。。
作者: calvinlam911    時間: 2014-6-23 13:33

于子揚的確好波, 而且極冇品!
作者: tszchun    時間: 2014-6-23 19:15

引用:
原帖由 calvinlam911 於 2014-6-23 13:33 發表
于子揚的確好波, 而且極冇品!
枉他兩次是香港青少年公開賽的冠軍 今年如果他來衛冕,。。。
作者: johnli    時間: 2014-6-23 23:18

點解每羸一個波要叫成咁?  羸波輸品羸左都冇用.
作者: ThomasKwok    時間: 2014-6-24 16:17

作者: sammon    時間: 2014-6-24 17:12

京華時報訊(記者毛烜磊)國際乒聯日本公開賽落幕,名不見經傳的國乒小將於子洋以4比2力克東道主頭號選手水谷隼奪冠,16歲的他成為獲得公開賽男單冠軍年齡最小的選手。

此次日本公開賽僅僅派出二隊小將出賽。上個月底剛滿16歲的于子洋一路連克對手,出人意料地殺進決賽。決賽面對世界級名將水谷隼,于子洋4比2贏得冠軍。

于子洋賽後表示,來日本的目標是打進8強或準決賽,打進決賽後自己就是力拼對手,“我很尊重水谷隼,他是日本頭號選手,也是世界上最好的選手之一。剛開始有點緊張,這是我第一次打公開賽男單決賽。

http://big5.taiwan.cn/ty/list/201406/t20140624_6373355.htm
作者: explozthelimit    時間: 2014-6-24 19:07

引用:
原帖由 sammon 於 2014-6-24 17:12 發表
京華時報訊(記者毛烜磊)國際乒聯日本公開賽落幕,名不見經傳的國乒小將於子洋以4比2力克東道主頭號選手水谷隼奪冠,16歲的他成為獲得公開賽男單冠軍年齡最小的選手。

此次日本公開賽僅僅派出二隊小將出賽。上個月 ...
羸左果分,仲贏埋比賽,緊係要講反D 好聽既說話啦
作者: newmancheung    時間: 2014-6-24 21:21

誤判对水谷心理質素影响極大。
作者: tszchun    時間: 2014-6-24 21:26

引用:
原帖由 sammon 於 2014-6-24 17:12 發表

此次日本公開賽僅僅派出二隊小將出賽。上個月 ...
緊張到不會了公平競爭。
作者: 乒乓在線    時間: 2014-6-24 21:35

于子, 方博都是應該雪藏
作者: 葉開    時間: 2014-6-24 21:44

一場看了令人很不爽的比賽.

水谷隼明顯受誤判影響, 往後發球失誤至少有兩次.

年少氣盛, 空有一身技術又如何?
作者: leoxiom    時間: 2014-6-25 19:59

水佬好明顯被錯判影響!
作者: PPA    時間: 2014-6-25 23:16

超勁大影響
作者: sammon    時間: 2014-6-26 16:49

我覺得誤判的最大責任係裁判,不是對手。

無論對手有冇示意,最終決定權都是裁判。

好明顯,裁判堅持果球係滴死。大家冇理由只話于子揚冇品。
作者: JJJJJ    時間: 2014-6-26 18:30

引用:
原帖由 sammon 於 2014-6-26 16:49 發表
我覺得誤判的最大責任係裁判,不是對手。

無論對手有冇示意,最終決定權都是裁判。

好明顯,裁判堅持果球係滴死。大家冇理由只話于子揚冇品。
你睇左佢打完果球既反應先好嗎~ 無理由裁判判完 都可以無動於衷
作者: tsomlay    時間: 2014-6-26 19:26

贏咗都唔光榮,正cheap 精垃圾。
作者: tsomlay    時間: 2014-6-26 19:28

引用:
原帖由 sammon14-6-24 17:12 發表
于子洋賽後表示,來日本的目標是打進8強或準決賽,打進決賽後自己就是力拼對手,“我很尊重水谷隼,他是日本頭號選手,也是世界上最好的選手之一。剛開始有點緊張,這是我第一次打公開賽男單決賽
去食蕉啦你

作者: 儍峰    時間: 2014-6-26 19:39

其實就算系誤判, 都可以好似王皓果d咁自己走去分牌度俾返分對手
再唔系下一球故意接失, 肯定現場掌聲如雷

不過各位問心如果自己系于子揚, 作為一個中國隊員可以出去打世界賽, 如果攞唔到冠軍分分鐘以後都冇機會再出去打
(贏到都有可能冇機會可況輸埋....) 所以每一分都非常重要, 尤其對手系連主力都需要苦戰既日本no.1. 鬆少少都隨時俾人反敗為勝. 系一場響唔響到朵既關鍵比賽入面, 一個細路邊可能做到咁清高呢
作者: tsomlay    時間: 2014-6-26 19:42

共產黨治下的人品好極有限,大陸蝗最叻男盗女娼,偷扼拐騙。 大陸兵乓球員一样,為了贏
波可以不擇手段。
作者: 儍峰    時間: 2014-6-26 20:05

未至於不擇手段既,最多叫求勝心切
係呢個case嚟講佢冇主動做過如何事去求呢一分,只係將原本唔屬於佢既一分袋袋平安
講到不擇手段,係本港教育制度同競爭過大下既產物– 怪獸家長面前,呢d算得咩
如果咁既事情發生係香港,就算成場波既賽果係3鋪 11-0 而個誤判仲要最後先發生,都會有機會聽到怪獸家長上訴要求重賽
作者: tsomlay    時間: 2014-6-26 20:11

引用:
原帖由 儍峰 於 2014-6-26 20:05 發表
未至於不擇手段既,最多叫求勝心切
係呢個case嚟講佢冇主動做過如何事去求呢一分,只係將原本唔屬於佢既一分袋袋平安
講到不擇手段,係本港教育制度同競爭過大下既產物– 怪獸家長面前,呢d算得咩;l ...
原來求勝心切就可以扼人, I see
作者: 儍峰    時間: 2014-6-26 20:27     標題: 回復 44# 的帖子

分清楚,佢的確係自欺但係冇欺到人,可謂欺人? 明明冇擦,自己走去話"喂,擦邊wor"
呢件事入面劉國正都有責任,佢應該指示于子揚去改返個分而唔係兩個都唔出聲,可見佢做教練都有待改進
但係有冇大家講到咁嚴重呢? 基本上係一個因為裁判發傻而導致出嚟既幸運球,同擦網搽擦邊一樣都唔係自己刻意做出嚟既結果
你擦邊得分之後,會唔會故意俾返分人或者直頭否定呢一球呢?
作者: explozthelimit    時間: 2014-6-26 22:21

引用:
原帖由 儍峰 於 2014-6-26 20:27 發表
分清楚,佢的確係自欺但係冇欺到人,可謂欺人? 明明冇擦,自己走去話"喂,擦邊wor"
呢件事入面劉國正都有責任,佢應該指示于子揚去改返個分而唔係兩個都唔出聲,可見佢做教練都有待改進
但係有冇大家 ...
佢既動作我覺得明顯係示意擦邊
但佢明知係無擦
如果係咁既話仲唔算嚴重?
作者: 儍峰    時間: 2014-6-26 23:58     標題: 回復 46# 的帖子

冇錯,係"你覺得" 你唔係親耳聽到佢咁講
佢個表情令到"我覺得"佢係好突然自己明明出界都有分,然後佢就好唔客氣地要左呢分
所以真相?只有天知地知佢自己知
作者: 乒乓在線    時間: 2014-6-27 00:13

禮貌上執錯分又不懂向材判表達, 跟著的一球波要假假地故意失波, 但于子沒有這樣做 ......... 于子和方博那類沒有做國家代表的使命感物體應該要雪藏幾年才對, 嘗做其一場球王滋味

作者: 儍峰    時間: 2014-6-27 00:26

其實我好樂意見到有咁多富正義感既人
不過最好可以貫徹到呢份信念,而且係由身邊開始
係呢度鬧得再狠,于子揚都唔會知(我唔覺得佢會上hkttf )
而且係本地比佢更冇品既大有人在(剛才我提到既怪獸家長就係表表姐)
係度鬧于子揚既人,有冇試過將呢份不滿向一d影響緊本地球壇風氣既人提出呢?
作者: 儍峰    時間: 2014-6-27 00:30     標題: 回復 48# 的帖子

胸襟唔係廣闊,冇辦法始終係小朋友……
所以我覺得劉國正作為教練咁都唔提佢係更有問題
作者: 乒乓在線    時間: 2014-6-27 00:41

引用:
原帖由 儍峰 於 2014-6-27 00:30 發表
胸襟唔係廣闊,冇辦法始終係小朋友……
所以我覺得劉國正作為教練咁都唔提佢係更有問題
原來國正是他教練, 不怪得了, 當年他退役後入大學, 因太忙經常沒上堂, 後來被退學, 入學後很少上學件事給人感覺是想以名氣和功勞來拿文憑。
作者: JJJJJ    時間: 2014-6-27 23:21

宜家要鬥無品?? 傻峰哥哥唔係掛
作者: pscpscpk    時間: 2014-8-26 20:12

接班人

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0