標題: 港青欠缺防弧球手 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-1 01:22     標題: 港青欠缺防弧球手

今次去星加坡見到好多防弧球手
因為星加坡十二歲以下不能打長膠
以致我們香港球手面對防弧都不習慣
打得十分吃力
如果香港青年代表有防弧球手便好
若有左手防弧更加好
作者: monkey330    時間: 2014-7-1 01:25

香港有個左手小妹妹防弧
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-1 01:26

真系?
咁乒總一定要好好栽培
作者: miss leung    時間: 2014-7-1 01:30

個妹妹眼大大
今年仲入選向陽杯,最近丙組入埋16強,尋日雞翼杯亦得到至尊雞翼獎
早前421復活杯更ko前港青,雖有讓分,但小妮子前途無可限量
作者: monkey330    時間: 2014-7-1 01:33

聽講之前貓仔同佢打都輸
作者: monkey330    時間: 2014-7-1 01:34

雖然讓分,但睇佢打得都辛苦
識打長膠唔一定識打防弧
作者: jcclee    時間: 2014-7-1 01:35

冰個咁叻女?
作者: eddieho    時間: 2014-7-1 01:36

港青冇防弧,但少精有。左手女孩珈珈就是反手防弧了!
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-1 01:40

其实香港的確欠缺多種類的球手
新加坡有1�3是打削球,國家隊必有一名削球
而今次新加坡 U15 及 OPEN 冠軍都是打削球

防弧香港更未有
貓仔面對防弧問我點打,我都唔知點答佢

珈珈好有天份,有勤力,仲好有禮貌
只要乒總好好陪育,相信香港乒壇將會出現新一代防弧小花
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-1 01:42

男仔都欠削球手,朗朗加油!
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-1 01:44

By the way 左手真是好D
昨天在雞翼杯見前 7 碎女子新一代冠軍技術水平又提昇了另一個層次
廖SIR 真是教波有方
作者: youtube    時間: 2014-7-1 01:48

新鮮熱棘向陽杯選拔
恒生學界亞軍文廸君都選唔到向陽杯
而前新一代冠軍都被防弧小花3:0直落KO
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-1 01:50

引用:
原帖由 youtube 於 2014-7-1 01:48 發表
新鮮熱棘向陽杯選拔
恒生學界亞軍文廸君都選唔到向陽杯
而前新一代冠軍都被防弧小花3:0直落KO
咁我應該有飯食,我一直支持佢打防弧
膠膠出狀元,邊個話一定要打 Tenergy 05
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-1 04:24

連李皓睛都要揾佢合照及取簽名
作者: eddieho    時間: 2014-7-1 06:55

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-7-1 01:42 發表
男仔都欠削球手,朗朗加油!
朗朗好少削球了,盧sir要佢:不準退枱,在前面閘波。比人打到失位出了枱先比削球。
作者: vickyw288    時間: 2014-7-1 09:52

就算有大個都只係做陪練 遲D轉無縫波更加就...
作者: kelvinyaar    時間: 2014-7-2 08:36

始終覺得長膠高手最難對付
作者: tomcat    時間: 2014-7-2 09:01

以學習球技角度,
不建議小朋友在未有扎實基本技術前打防弧或長膠.
長遠技術/技巧/心態發展受限制.

作者: tomcat    時間: 2014-7-2 09:14

引用:
原帖由 mao 於 2014-7-1 01:22 發表
今次去星加坡見到好多防弧球手
因為星加坡十二歲以下不能打長膠
以致我們香港球手面對防弧都不習慣
打得十分吃力
如果香港青年代表有防弧球手便好
若有左手防弧更加好
上有政策,下有對策.
對星發展乒乓不是好事.

好彩當年hk禁膠令后,
d教練冇推防弧,如果唔係今日就有好多人打波時淨識閘吓閘吓.

作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-2 10:33

打粒仔冇前途
所以唐鵬取不到世界冠軍

打直板也不及橫板👌
所以黃振庭win唔到水谷隼

打削球想更糟糕
朱世赫永遠排名排不到世界第一
作者: tomcat    時間: 2014-7-2 11:40

(=^x^=)CHING:
我係從小朋友學習技術/掌握球藝角度/過程及時間,
提出學習使用異質膠皮 (不包括正貼膠及生膠} 需掌握技術程度提出意見.
我不反對使用長膠及防弧膠皮

我對以上三類型打法並無偏見,
易不否定以上三類型打法可打出世界級好成績或冠軍.

相反我歡迎以上三類型各類打法並存,
正正這些就是乒乓球運動的元素及提色之處.
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-2 13:21

我只是講下笑,不要太認真
正常來說打2邊反貼是技術較全面,但亦要因材施教
小時候我打了多年日直,但原來我腳還是慢,看旋轉也不好,正手攻球還原也慢
后來我轉打長膠,雖然水平仍不太好,但成績總算比以前有過之而無不及

以前我反對小朋友打長膠,也不太讚成打生膠,不過同樣要看看你想要什麼
無錯現金世界頂尖的球手都是打兩邊反貼,但同樣要知道可能90﹪的小朋友也是打2邊反貼,
但能打出來的百份比未必一定高
直板是否無前途,但中國到今天仍堅持團体賽以兩橫一直
星加坡在女子隊更要求必有一名削球
工作有行行出狀元,打波相信亦有膠膠出高手
王國明本地長膠同樣打到甲組中位置
趙國偉長年亦穩守乙組,便是甲組打WIN佢亦不容易
雄昇PETER打防弧出神入化
劉騏全職港隊都是正貼
當然很多技術直板及粒仔很難做到,反貼無可否認是全面
但若全部只有反貼,無特點的技術誰怕你?
看看現今港青女子隊,有長膠,有削球,也有生膠,唯獨欠直板及防弧
當然最重要是香港有無好的教練
彩虹陳永宝教練多名學生都打不同怪膠,很多也好出色
香港必須訓練削球,但阻力不少,其中主要是欠好的教練,
除了內地來的星級削球教練外,有誰可以教削球,要知道不是人人能負擔昂貴的教練費
作者: cheungwahlee    時間: 2014-7-2 16:01

小弟唔識什麽防弧,即係什麽膠?請指教。
作者: wlwlwl    時間: 2014-7-2 16:43

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2014-7-2 16:01 發表
小弟唔識什麽防弧,即係什麽膠?請指教。
其實在網上Google 一下就會知道什麽是防弧
http://baike.baidu.com/view/357674.htm
http://tabletennis.about.com/od/glossary/g/antispin.htm
作者: 乒乓在線    時間: 2014-7-2 16:46

印象中防弧膠像打滑了的反膠, 不能製造旋轉, 不吃轉....... 是"悶"人不習慣的防守膠來.
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-2 16:47

作者: wlwlwl    時間: 2014-7-2 16:52

Perhaps this better explains what is anti-spin
作者: vickyw288    時間: 2014-7-2 17:57

咁大力發展削球同防弧 其實係咪想港青多D人做陪練員ONLY?
而家港青係將來既港隊係代表香港出戰世界賽 難道真係覺得防弧/生膠/長膠有前途?
加上遲下轉做無縫波 競爭力再次下降 真的有出路嗎? 我認為女子隊都尚有機會 但男隊確實真係訓練出黎做陪練只係
要係國際賽同其他國家抗衡天方夜譚 國家隊堅持兩橫一直 許昕都叫係世界第一(分數黎講)都叫有成績有代表 但防弧/生膠/粒仔?放眼未來我認為應該 唔應該為左小朋友係兒時有利拎獎就去揀呢D邪膠 中國隊正選出邪膠既歷年又有幾多個
以上係小弟愚見 不喜勿插
作者: cheungwahlee    時間: 2014-7-2 18:01

完全明白晒,多謝𧶽教。
作者: cheungwahlee    時間: 2014-7-2 18:02

多謝指教,(又嚟乱碼)
作者: alberluk    時間: 2014-7-2 21:51

本人認為訓練這些另類打法,不如,實實在在加強主流打法訓練,加強多些體能訓練,現在,我所見年青人体能實在太一般。
作者: (=^x^=)    時間: 2014-7-2 23:31

對於打削球星加坡人有不同的体會,不如我邀請他們來分享
作者: cheungwahlee    時間: 2014-7-3 16:55

我的仔仔就是體能不佳,又不肯苦練
體能,所以本人只要他練攻擊型,
前三板不能KO對手就危了。
作者: alberluk    時間: 2014-7-6 13:26

有時家長很難叫小孩練體能,不忍心吧!我以前教過小孩運動,不是乒乓球,有家長在場做多一点点体能,家長好些想殺了我一様,不在場小孩反而很聽話,什麼—都做。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0