標題: 反對轉新波40+,大家簽名反對 [打印本頁]

作者: nwa10    時間: 2014-9-16 16:53     標題: 反對轉新波40+,大家簽名反對

we don't use new ball 40+
打自已網名

作者: nwa10    時間: 2014-9-16 16:54

nwa10
作者: kthc    時間: 2014-9-16 16:58

kthc
作者: sammon    時間: 2014-9-16 17:45

哩度簽了名有咩用?
作者: songyip    時間: 2014-9-16 17:55

引用:
原帖由 sorry 於 2014-9-16 17:43 發表
支持轉新波
SORRY
點解咁支持用新波? 莫非樓主係超級高手?
作者: cheungwahlee    時間: 2014-9-16 18:00

cheungwahlee反對用新波
作者: johnlam    時間: 2014-9-16 23:04

Johnlam反對。
作者: HKSpurs    時間: 2014-9-16 23:25

反對用新波,但ittf好似勢在必行
作者: wlwlwl    時間: 2014-9-17 08:01

在這反對係無用的。ITTF 都唔識睇中文。而且又有好大嘅利益問題。。。。。
作者: alexsiu1234    時間: 2014-9-17 09:34

但生產同埋運送舊波真係好危險喎
作者: 乒乓在線    時間: 2014-9-17 10:26

大財團要搵食 , 散家很難阻止
作者: keroroworld    時間: 2014-9-17 12:57

明知不可為而為,一個字,型
自我中心化,兩個字,K型
作者: 葉師傅    時間: 2014-9-17 13:03

人人都有權表達自己的意向 . 老世接唔接受肯唔肯改係另一回事 .
作者: nwa10    時間: 2014-9-17 17:03     標題: 回復 5# 的帖子

sorry e條友仔成日為反常理我都無佢辦法
作者: nwa10    時間: 2014-9-17 17:08     標題: 回復 8# 的帖子

我諗好屎波先想用新波,因為長期對佢都無影響
作者: nwa10    時間: 2014-9-17 17:11     標題: 回復 12# 的帖子

wlwlwl兄.....不如改dont use new ball40+,可能佢地會睇到
希望收集1000人
作者: nwa10    時間: 2014-9-17 17:25     標題: 回復 13# 的帖子

如果ittf能做出一個好似現在或比現在高性能的波,我一定贊成,但現在的波是速度慢左旋轉小了,真是新波不如舊波,如果強行用,都只會影響該運動的發展
作者: nwa10    時間: 2014-9-17 17:38

還記得38mm年代球是非常快和旋,打賽路路打出來是有彈性,但現在40+好似打梗石頭咁,真是不能接受 我40mm年代退出了乒乓球,有無人反對我就唔知,但剛回來打番,40mm球都還可接受

作者: songyip    時間: 2014-9-17 20:06

有一部份人(我認識的)都話新波吳係咁好打, 但他們好像都是丁組排名 (當然小弟認為他們的技術水平在丁組之上, 或者更勁), 所謂人微言輕, 就算反對新波都冇乜用!

相反, 那些甲乙組排名的, 有可能未試新波, 又或者根本覺得新波不外如是(佢地水平高, 新波對佢地完全冇影响),  發覺很少在此討論區作出回應 (*** 可能愈勁愈吳會出聲吧!!!)...所以, 變相反對之聲都好像冇乜力啦!!!

NWA10 兄意下如何?!
作者: JACKYHEI    時間: 2014-9-17 22:24

JACKYHEI反對轉用40+波
作者: newmancheung    時間: 2014-9-18 08:35

newmancheung支持反对用新波
作者: nwa10    時間: 2014-9-18 14:06

都唔係呀,你好似oldcake,hungwahsun同乒乓在線兄都有表達個波唔好打,這班都是乒乓論壇的高手,不過就唔知佢地反對換新波嗎?
不過現在都是那麼小人簽名,真係唔通個波好好打,我地會錯意
作者: nwa10    時間: 2014-9-18 14:08

暫時得9個人
作者: 乒乓在線    時間: 2014-9-18 14:11

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-9-18 14:06 發表
都唔係呀,你好似oldcake,hungwahsun同乒乓在線兄都有表達個波唔好打,這班都是乒乓論壇的高手,不過就唔知佢地反對換新波嗎?
不過現在都是那麼小人簽名,真係唔通個波好好打,我地會錯意
吾只是膠手
作者: nwa10    時間: 2014-9-18 14:30     標題: 回復 27# 的帖子

但收風你球技都不弱
作者: 乒乓在線    時間: 2014-9-18 14:46

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-9-18 14:30 發表
但收風你球技都不弱
空穴流風, 可以无因 ........ 打球以大+打得開心寫意為主

作者: HKSpurs    時間: 2014-9-19 10:30

原來實際上論壇都冇咩人反對轉新波
作者: HKSpurs    時間: 2014-9-19 10:33

睇乒乓世界仲講到d球員同乒協組織個個樂於換新波
作者: HKSpurs    時間: 2014-9-19 10:37

我問過兩個乙組朋友,兩個都話用新波後打得仲勁,不介意轉新波
作者: HKSpurs    時間: 2014-9-19 10:41

莫非新波真係更高技術水平會覺得好打
作者: 乒乓在線    時間: 2014-9-19 10:43

國王的新波
作者: TurboZ    時間: 2014-9-19 11:02

我也覺得因為球大了, 速度慢了, 旋轉少了, 彈跳低了, 所以對體能佳, 步法好的人影響不大, 對一般球友反而會更吃力, 要求更高, 球慢了, 轉少了, 你要更發力打, 更精準的擊球製造旋轉, 球不彈, 你要更好步法到位回球, 有汰弱留強之勢, 也是的, 始終是運動項目, 這也無可厚非。
作者: tomcat    時間: 2014-9-19 12:06

理性係反對,年幾大肌力退!!
感性係支持,又有新玩具玩!!

其實38轉40時又咪係一樣!!!!!

作者: nwa10    時間: 2014-9-19 13:14     標題: 回復 29# 的帖子

你謙虛姐
作者: nwa10    時間: 2014-9-19 13:17     標題: 回復 33# 的帖子

e度都有兩位高手oldcake/ hungwahsun都話個波唔好打wo
作者: nwa10    時間: 2014-9-19 13:18     標題: 回復 34# 的帖子

個波差左是一個現實
要高技術控制新波也是一個現實
好波的免強可以控制好新波,屎波的只會覺得控制困難,這也是一個汰弱留強的新球也是一個現實
但還故38mm球其實一樣難控,同現在情況一樣,但速度和旋轉超快同轉,這就是打乒乓球樂趣,但現在不繼倒退,打乒乓球的樂趣己沒有了
作者: nwa10    時間: 2014-9-19 13:45

新波對打滴滴仔的朋友梗係無問題啦
對玩器材的朋友,有新野玩梗係鼓掌
但真是打球者其實是不斷想追球最高境界,速度和旋轉都要快同旋,而不是為別人觀賞而打球
作者: 乒乓在線    時間: 2014-9-19 15:29

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-9-19 13:14 發表
你謙虛姐
李仲虛
作者: HKSpurs    時間: 2014-9-19 16:23

聽聞本來ittf係沙拉斯落台後本來都唔堅持一定要轉新波,但由職業乒乓球員組成的運動員委員會極力支持轉新波,結果ittf先決定真係轉新波
作者: nwa10    時間: 2014-9-19 17:01     標題: 回復 44# 的帖子

原來原始
作者: super_phoenix    時間: 2014-9-19 19:01

其實國際乒聯同乒總要改新球都冇辦法,除非全香港球員都唔報乒總比賽可能得的,至於nwa10成日話屎球,滴滴仔支持轉新波我就覺得唔好踩人屎波,可能比你屎波的人有好多但你好波極都唔會好波過代表國家出場的選手(我屎波但唔支持轉新波),屎波不是問題,人品才是問題。至於轉新波係想幫歐洲球員打低中國隊,咁改新球就一定會改,可能仲有其他改革要改到中國攞唔到冠軍。不過改咁多嘢中國隊都係冠軍的常客(我指波,膠水,膠皮等改革),遇強越強,你改乜中國都贏,我覺得這才是乒乓球的樂趣。

作者: jayden_dse    時間: 2014-9-19 19:14

jayden_dse反對用新波
作者: 文盲    時間: 2014-9-19 19:20

如來報夢,指點迷津。苦惱不再,茅塞頓開。玄機大意,詳列於此:

無常乃天道
變幻本永恒
昔時鴿送信
如今網傳情

大球代小球
十一替廿一
有機隨風逝
遮擋成追憶

頻頻推新制
屢屢攻國乒
招招含毒計
統統未得逞

抗命必徒然
修例難止息
勤練為上策
熟習得裨益
[attach]26645[/attach]

作者: littleray    時間: 2014-9-20 02:44

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-9-19 13:17 發表
e度都有兩位高手oldcake/ hungwahsun都話個波唔好打wo
聽聞高手oldcake用新波係仲勁左的,袛係覺得舊波好玩些,可能用新波太冇挑戰性
作者: TurboZ    時間: 2014-9-20 07:05

我玩過兩種ittf認證的3星新波, 無縫的 (只有拍里奧同許紹發) 比舊波高彈, 較易打, 有縫的比舊波低彈, 打起來較吃力, 其實從八月開始ittf世界巡迴賽已舉辦了四場, 全部用DHS新波, 頭兩場中國無派隊參加, 最近兩場中國派出的都是B隊新仔, 十八歲樓下, 結果全包四項男女單及U21冠軍, 幾乎連所有亞軍都是中國人, 可以話新波對中國跟本全無影響。
作者: songyip    時間: 2014-9-21 02:57

引用:
原帖由 TurboZ 於 2014-9-20 07:05 發表
我玩過兩種ittf認證的3星新波, 無縫的 (只有拍里奧同許紹發) 比舊波高彈, 較易打, 有縫的比舊波低彈, 打起來較吃力, 其實從八月開始ittf世界巡迴賽已舉辦了四場, 全部用DHS新波, 頭兩場中國無派隊參加, 最近兩場中國 ...
謝謝分享! 如果係咁, 改乜波都難不倒中國隊奪冠, 咁乒聯仲咁大力谷新波做乜? 真無謂!
作者: Donaldmak    時間: 2014-9-21 13:27

新波不如舊波
作者: nwa10    時間: 2014-9-22 13:00     標題: 回復 47# 的帖子

brother請不要對號入坐,屎波......係有人話屎波,我只是串番某人姐,因為某人入來搞事
至於滴滴仔支持轉新波,我不是這個意思,只是覺得對佢地影響不大,轉不轉也無所謂,因為他們都是用來強身健體,喜愛該運動的朋友,如有無犯,請多多包涵

作者: arthurkan    時間: 2014-9-25 03:04

新波系鬼老搞出來,旋轉小左,慢左,就番鬼老打法,來對付中國隊,打削球就影響大一點.
作者: nwa10    時間: 2014-9-25 16:59     標題: 回復 56# 的帖子

agree
不如足球個場縮細,就番亞洲人,因為亞洲人體力不及歐洲人,一樣道理也可以

作者: nwa10    時間: 2014-9-25 17:20     標題: 回復 53# 的帖子

songyip兄新波有幾大影響,可能要看將來的大賽先可看到,不過連咁多職業球員都贊成換新波,我真係莫名其妙,同好失望,人只追求進步,但現在的球是不斷退步我現在都可能會退出乒乓球
作者: bigfour    時間: 2014-10-17 08:29

反對轉新波.......

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0