標題: [球板討論] 求助:請問有無中直的木會較厚 [打印本頁]

作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 06:12     標題: 求助:請問有無中直的木會較厚

我使用銀河N8是因為厚度有7點幾,有助推波同力量好一D,請問大家有無板推薦給我,價錢無所謂。感謝各位。
作者: hungwahsun    時間: 2014-9-28 06:25

銀河N字頭好控,價錢平,質量一般.如果想要好一D,可選T字頭,T7,T8都不錯,檜木面加芳碳,厚度同N8相若,價錢也不貴,2百度就買到.

作者: alexsiu1234    時間: 2014-9-28 08:54

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2014-9-28 06:25 發表
銀河N字頭好控,價錢平,質量一般.如果想要好一D,可選T字頭,T7,T8都不錯,檜木面加芳碳,厚度同N8相若,價錢也不貴,2百度就買到.
感謝師兄分享,我都搵緊一塊可以打單面反膠既木
作者: KSLiu    時間: 2014-9-28 08:59

Darker Speed 50/70 中直有8.5 mm 厚, 可上陞威網找尋。
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 11:08

感謝師兄,那如果要配膠,可配什麼膠,因為唔想打狂飆,但又只想打中國膠。
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 11:20

請問銀河j-1巨無霸中直好打嗎?,10mm厚。
作者: ma23    時間: 2014-9-28 12:51

吉田海偉
作者: 反膠王子    時間: 2014-9-28 14:00

作者: KSLiu    時間: 2014-9-28 14:07

其實要打10 mm厚的直板,為何不選日直單檜,拉打推不是更好力嗎? 此純屬layman意見,因為我祇打5夹中直(till now), max 6.0 mm厚,不過球友中有用Cypress, 真的很勁(當然先决條件是有一定的水平)。
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 16:04

因為我打雙面直板,反手都常用,所以便有這問題
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 16:11

其實我是業餘,我從小開始打波都以中直為主,正反手拉波常中枱,而且自己喜歡拍中國的板同膠,自小喜歡直板也只因王晧。
作者: ma23    時間: 2014-9-28 16:26

國產勁極好打/抵食
作者: 反膠王子    時間: 2014-9-28 16:34

作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 21:15

但有人說橫打王推波有D無力
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 21:17

現在729-2正手好嗎?因為不想打外國膠,而又想打有彈性的中國膠,有好膠推薦嗎?
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 21:21

我認為板不用貴,只有適合自己的板,因為自己打波以快弧為主,也望以速度打敗對手。
作者: KSLiu    時間: 2014-9-28 22:38

打双面而用超厚的板,佩服佩服!有人戲言,横打用到7.0mm以上的球拍,就好像拿着砧板打球。
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 23:27

之前用過一塊6點幾,就快7mm
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-28 23:28

其實厚D,重心在板頭,有助拉波,都係物理問題 。
作者: jasonkywong    時間: 2014-9-29 00:04

Clipper wood cr 比較穩陣
作者: 葉師傅    時間: 2014-9-29 21:30

既然價錢冇問題,點解唔試下蝴蝶王呢 !
作者: tomtom1995    時間: 2014-9-29 22:52     標題: 回復 22# 的帖子

都好,蝴蝶王可一試,也許真的好
作者: jeff_whc    時間: 2014-10-2 16:27

JOOLA KOOL底板夠晒厚,接近10MM,合唔合你口味?
[attach]26881[/attach]
作者: Kinng248    時間: 2014-10-3 09:39

ching 瑩戀是否在tb找到哩
作者: tomtom1995    時間: 2014-10-5 17:40

感謝各位,我找到我的乒器了
作者: alexsiu1234    時間: 2014-10-29 08:55

其實厚唔代表有力嫁喎,有d木好似發泡膠咁,厚就幾厚啦,7-8mm, 但只有5x grams,  肯定唔夠力啦!計我話要有番咁上下重就真。
作者: johnny1996    時間: 2014-10-29 10:52

厚度硬度只係表面指標,要看制造過程,要看密度,如果密度高,底勁會強,那就肯定有力,行內叫做『沉』了。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0