標題: [砌版討論] 終於砌好塊拍了, 但係... [打印本頁]

作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 01:27     標題: 終於砌好塊拍了, 但係...

小弟初次砌拍, 之前開咗POST, 大家都俾咗好多意見我

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=69612&extra=page%3D1

最後我買咗
板: Andro Temper off- (貪佢輕同易控過YEO)
正手: Baracuda 2.0 (全面, 易控)
反手: 729 啟源 2.1 (貪佢夠旋同輕)

但一打上手, 心諗:點解會咁既....
近枱還可以, 出球好旋, 我打開近枱快攻, 問題不大
但一拉波, 球路線好奇怪, 路線好高, 但急墮, 速度唔夠, D波仲慢過我之前塊紅雙喜4星

係咪我配置出咗咩問題? Andro temper off- 同 Baracada 會不夾嗎?
還是重量大輕(167G)?

請各路英雄相助
作者: jcclee    時間: 2014-10-4 02:01

試多幾次先再討論吧!
雖然不是甚麽超強組合,但也不見有太大問題。
是可以重一點會更好……
不過覺得你需要先適應,再檢討!
反正都已經買了,物盡其用吧!
作者: table    時間: 2014-10-4 02:42

如果自己不知自己的球拍有什麼問題的話 可以請教一些懂得打乒乓的高人幫助 因為他們已有一些基本功 可以試出球拍的優點和缺點 你買左已經無得番轉頭
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 02:53

本身技藝不精, 我砌拍時都係以好控為主, 速度其次, 但無諗過會慢過我塊合成DHS...

我會試多幾次再作結論, 我也知道有D膠要打多幾次先會現真正威力

另外, 一塊中直大概什麼重量才算合適?
作者: table    時間: 2014-10-4 02:53

買番來打可能唔適應 未必不好打 好的球拍是可提升手感和速度等等 但不能因為好球拍就能提升自己的技術。 例如乒乓球的基本功
作者: table    時間: 2014-10-4 02:56

我唔知中直幾重最合適  因為我打日直 我幫不到你
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 02:57     標題: 回復 5# 的帖子

對! 也許是時候學習正確的自身發力和拉球姿勢了
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 02:58     標題: 回復 6# 的帖子

作者: table    時間: 2014-10-4 03:01     標題: 回復 7# 的帖子

你是讀小學? 學打乒乓球
作者: table    時間: 2014-10-4 03:03     標題: 回復 9# 的帖子

如果很細個開始打乒乓球 是一個優勢
作者: jcclee    時間: 2014-10-4 03:03

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-10-4 02:53 發表
本身技藝不精, 我砌拍時都係以好控為主, 速度其次, 但無諗過會慢過我塊合成DHS...

我會試多幾次再作結論, 我也知道有D膠要打多幾次先會現真正威力

另外, 一塊中直大概什麼重量才算合適?
重量可以由輕開始,慢慢加磅,一定不會錯!
可在板或膠方面作調整。

我初打橫板時,第一塊板重83g,
現時,我打100g以上的板都不覺得是問題。
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 03:04     標題: 回復 9# 的帖子

哈哈哈, 我大學都畢業了, 臨老才學人打乒乓波
作者: table    時間: 2014-10-4 03:09     標題: 回復 12# 的帖子

正直壯年期 體力和領悟力都很高 肯學都會很快識打
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 03:09     標題: 回復 11# 的帖子

我塊4星好重磅, 打到手都痛

我或者下次試下換走塊啟源用塊重D既膠啦
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 03:10     標題: 回復 13# 的帖子

希望係
作者: hungwahsun    時間: 2014-10-4 06:33

如果把反手膠換729天翼2.0效果會好D.啟源太硬太粘,加上你正手係2.0德套,前輕后重發不到力.
作者: atcf    時間: 2014-10-4 10:28

試試掉轉用729正手,baracuda反手應該會好啲,因為件729我都打過半年,較硬,做正手會好啲
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 11:21     標題: 回復 16# 的帖子

换完之後唔會更加輕更唔夠力?
作者: newmancheung    時間: 2014-10-4 11:22

問題有可能在板果度,Off-本身就是較冇力的板。
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 11:23     標題: 回復 17# 的帖子

聽日再試下
作者: uglyduckling    時間: 2014-10-4 11:25     標題: 回復 19# 的帖子

我新手諗住買塊好控啲嘅板,無諗過off-對唔打開強攻的我都嫌太慢
作者: explozthelimit    時間: 2014-10-4 11:28

可能未適應,或者唔夾你
作者: atcf    時間: 2014-10-4 13:14

這板子雖然叫off一,但只要給力加姿勢正確,出現的球速旋轉一啲都唔約,這板子性能平均所以請你試多幾次啦
作者: jayden_dse    時間: 2014-10-4 19:38

In fact Off- means that you need your power to give out,so that you should not use 729
作者: okamaokama    時間: 2014-10-5 14:53

重量可能輕左少少
我果塊直拍反面換左焦點3都成172g左右
塊拍重D正手力量更好
不過反面膠貼到頂會好好多 重心唔同哂
作者: calab    時間: 2014-10-5 21:27

729 啟源 2.1 可換 729極光...
作者: 葉師傅    時間: 2014-10-5 21:58

可能係塊拍唔係超好力,而正手膠厚度太薄所致 .
作者: sohin    時間: 2014-10-5 22:58

應該係手法問題
作者: friendlybrother    時間: 2014-10-10 22:29     標題: 回復 1# 的帖子

既然已買,可以從動作調節去遷就球拍特性。拉波動作可以略為增加打磨比例,即是向前發力撞擊多一點,少一點向上提拉磨擦的動作,弧線就會低而長,球速會快一點。
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-9 21:03

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0