標題: [長膠] 旋轉最强的正膠 [打印本頁]

作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 13:52     標題: 旋轉最强的正膠

請問各位可否分享一下旋轉最強是那一款正膠?本人用過TSP Super spin pip 21都覺得OK,不過速度比較慢但好控。
作者: HKSpurs    時間: 2014-11-7 13:56

TSP Super spin係要灌膠先有速度,旋轉不錯
作者: johnny1996    時間: 2014-11-7 14:01

tsp是經典,但要用膨脹劑,純無機的話海夫海豚。另外,np1, 龍燦正膠也不錯。

作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 14:11

對!我都有灌膠,發覺灌了之後容易透板底速度明顯加快。
作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 14:12

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-11-7 14:01 發表
tsp是經典,但要用膨脹劑,純無機的話海夫海豚。另外,np1, 龍燦正膠也不錯。
謝謝介紹!,未用過龍燦正膠,不知道旋轉怎樣和是否正路?

作者: old-cake    時間: 2014-11-7 17:20

龍燦正膠可以係邊度買到?
作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 18:09

引用:
原帖由 old-cake 於 2014-11-7 17:20 發表
我都想知,問左幾間都冇
作者: gattfry    時間: 2014-11-7 19:16

802-40 都好轉
作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 19:39

引用:
原帖由 gattfry 於 2014-11-7 19:16 發表
802-40 都好轉
世奧龍燦口碑好好,主要是旋轉,應比804∼40強,灌膠應該好打
作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 19:39

引用:
原帖由 sorry 於 2014-11-7 19:16 發表
http://www.ttshop.cn/goods.asp?id=3303
Thx
作者: fly1983    時間: 2014-11-7 20:22

引用:
原帖由 old-cake 於 2014-11-7 17:20 發表
淘寶購買
Oldcake仲未出killer生膠評價
作者: jeff_whc    時間: 2014-11-7 20:53

咁而家改新球後應該用咩底板配正膠呢?會唔會都係用番cl, yes等等
作者: johnny1996    時間: 2014-11-7 21:13

龍燦我直接找老世買,我覺得不錯,用碳板和无機膠水,不灌,下沉好控,但我打不出旋轉,但官方話是旋轉型正膠?

有些網友又話不沉,手感古怪。但我覺得如有打底版本會更好,要另外加$和制作時間多4-5天,看自己需要。
作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 22:01

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-11-7 21:13 發表
龍燦我直接找老世買,我覺得不錯,用碳板和无機膠水,不灌,下沉好控,但我打不出旋轉,但官方話是旋轉型正膠?

有些網友又話不沉,手感古怪。但我覺得如有打底版本會更好,要另外加$和制作時間多4-5天,看 ...
網上有不少人都用它來和Tsp super spin pip,804~40比較都說它的旋轉比較強。我未用過不願致評
作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 22:03

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2014-11-7 20:53 發表
咁而家改新球後應該用咩底板配正膠呢?會唔會都係用番cl, yes等等
小弟暫時試用Stiga sense 7.6,感覺良好
作者: mansun2011    時間: 2014-11-7 22:22

引用:
原帖由 fly1983 於 2014-11-7 20:22 發表

淘寶購買
Oldcake仲未出killer生膠評價
淘宝有,不過要小心選擇商户,因為好多流野!
作者: johnny1996    時間: 2014-11-7 23:31

引用:
原帖由 mansun2011 於 2014-11-7 22:01 發表

網上有不少人都用它來和Tsp super spin pip,804~40比較都說它的旋轉比較強。我未用過不願致評
我有一些samples多了,但外觀有問題,不影響測試,如合適,拿去試試。
作者: johnny1996    時間: 2014-11-7 23:33

引用:
原帖由 mansun2011 於 2014-11-7 22:22 發表

淘宝有,不過要小心選擇商户,因為好多流野!
龍燦理論上無假野,蝴蝶就不敢說,如要淘,去「老世」那店。
作者: bing    時間: 2014-11-8 12:04

各位CHing,請教下,我以為打正膠係想快,沉,怪,令對手不適應。如果要轉,可能就唔夠快或唔沉。正膠的轉,點都唔及反膠。點解要用好轉的正膠?有物好處?
作者: mansun2011    時間: 2014-11-8 13:09

引用:
原帖由 sorry 於 2014-11-8 13:01 發表
正膠一樣可以轉個反膠
睇人而定
對!我以前就對過這樣的對手,不但轉而且怪,十分難防,劉国樑就是一例。

作者: 鷹眼    時間: 2014-11-8 13:17

我嘗試完全唔用反貼打波差不多三至四年,雖然自己一向屎波,亦不是經常打球的人,
但發覺始終用來發球的正貼係需要能自身製造一定程度的旋轉,
至於另一面,配長膠/半長膠/防弧...... 隨你喜好,需要。
我個人認為唔用反貼亦能夠娛己娛人,因為只係業餘興趣。
當對手係用反貼對你,不論輸贏,如能做到一些自己滿意的
動作,嗰種滿足感係用反貼比唔到我,仲有用正貼唔駛經常換膠。
作者: mansun2011    時間: 2014-11-8 16:16

引用:
原帖由 鷹眼 於 2014-11-8 13:17 發表
我嘗試完全唔用反貼打波差不多三至四年,雖然自己一向屎波,亦不是經常打球的人,
但發覺始終用來發球的正貼係需要能自身製造一定程度的旋轉,
至於另一面,配長膠/半長膠/防弧...... 隨你喜好,需要。
我個人認為 ...
現在反貼是主流,是因為9成以上國手都用,而反贴價格昴貴,製造啇利潤豐厚,換了新波後磨蝕程度亦會增加,製造商絕對有利可圖,正膠就不然,一塊正膠可能最少用上半年之久。如果你問反贴和粒子誰優誰劣的話,你不妨參考下馬琳vs刘国樑一戰。

作者: aklover    時間: 2014-11-8 19:09

引用:
原帖由 sorry 於 2014-11-8 17:33 發表

個個係38mm 小球
現在波大左反貼旋轉減弱左,粒仔速度又慢左,兩樣都吃虧!
作者: johnny1996    時間: 2014-11-8 19:54

其實不止9成,差不多9成9都係反貼(男子),出名那3位男子球手都做了海外兵團。

99年那場球是經典和絕唱,但和現在很多嘢改變了,可以參考。大細波,有機无機都唔重要,皆因雙方都有影響,重點是2000年粒仔規格改例,記得乒乓世界訪問本地老字號,誇張的說正膠變長膠…
作者: mansun2011    時間: 2014-11-8 21:14

[quote]原帖由 johnny1996 於 2014-11-8 19:54 發表
其實不止9成,差不多9成9都係反貼(男子),出名那3位男子球手都做了海外兵團。

99年那場球是經典和絕唱,但和現在很多嘢改變了,可以參考。大細波,有機无機都唔重要,皆因雙方都有影響,重點是2000 ... [/quote
當年呢塲比賽,是當代兩位最強的右直交鋒,反貼對粒仔,精彩絕倫。
作者: johnny1996    時間: 2014-11-9 11:12

引用:
原帖由 sorry 於 2014-11-9 07:35 發表

個市場永遠都係打正生膠沒着數!40+後速度又對我地不利 點會仲有市場
本身粒仔都落後,89年已開始,2000改例是致命。如果說近期粒仔有得對抗嘅比賽(不是贏),2013世界杯小組賽,許恩vs唐鵬(4:3)。
作者: bing    時間: 2014-11-9 20:08

正膠至命傷是穩定性遠比反膠底。唔係就嬴晒啦!
作者: SIUWW    時間: 2014-11-11 00:31

np8呢?有冇師兄用過
作者: SIUWW    時間: 2014-11-11 01:29

好抽嗎?感覺如何呢?
作者: johnny1996    時間: 2014-11-11 07:45

np8看你配甚麼海綿,試過3款不同海綿,出球特性都不同,之前用碳板,好控得嚟帶下沉,但用木板我做不到。
作者: SIUWW    時間: 2014-11-11 12:17

配紅色海綿?視覺有少許通透,其實佢係生膠定正膠呢
作者: johnny1996    時間: 2014-11-11 14:18

1熟8生。。。。。。。。
作者: old-cake    時間: 2014-11-11 16:32

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-11-11 14:18 發表
1熟8生。。。。。。。。
6如何?
作者: SIUWW    時間: 2014-11-12 04:30

咁龍燦正膠除左網上買之外,有冇門市有得賣呢?
作者: johnny1996    時間: 2014-11-12 08:18

引用:
原帖由 old-cake 於 2014-11-11 16:32 發表

6如何?
np6是半長膠,用料應該是生,十分透,詳情可看萬達另外一帖。你打np8合適。
作者: johnny1996    時間: 2014-11-12 08:22

引用:
原帖由 SIUWW 於 2014-11-12 04:30 發表
咁龍燦正膠除左網上買之外,有冇門市有得賣呢?
世奧得香港沒有代理,直接去淘宝找「老世」那店。另外要留意北京香港運費,如只買一塊龙灿,運費佔一半以上,不抵。
這麼多人關心燦哥,遲些發一帖關於世奧得正膠和生膠―龍灿和舞。

作者: SIUWW    時間: 2014-11-12 14:20     標題: 回復 44# 的帖子

我個人覺得江嘉良勁啲。師兄,用幾厚海綿好呢?

作者: SIUWW    時間: 2014-11-12 14:47     標題: 回復 25# 的帖子

十幾年冇打波,因為個仔鍾意打先打番波用反膠吾識打,反膠經常打失,只用正膠才打得到,可能是轉了大波的緣故
作者: 乒乓在線    時間: 2014-11-12 14:48

男性計數條神經是天生的, 簡而言之誰都曉計常數............ 如果純為了搞到減低運費佔總價格的比重就去做團購牽頭人真的要衡量一下. 一件半件最好不淘, 買粒仔膠皮貼超軟海綿最旋

作者: johnny1996    時間: 2014-11-12 14:50

市場版紅海綿2.0/2.1,你可以找老世另外配海綿,紫色,橙色,綠色,多數2.1厚。[attach]27627[/attach][attach]27627[/attach]

作者: johnny1996    時間: 2014-11-12 14:55

引用:
原帖由 SIUWW 於 2014-11-12 14:20 發表
我個人覺得江嘉良勁啲。師兄,用幾厚海綿好呢?
燦哥同江兄是不同風格如是老江fans, 打np1綠海綿。
作者: SIUWW    時間: 2014-11-13 01:15

萬達介紹我用後但都未有時間試打,不過手工好靚

作者: 明哥    時間: 2015-8-26 14:50

NP-8 上年見到江家良玩波, 也是用中直正手Winning NP-8, 擊球快而準
他有時拉下低波作過渡, 負手反貼橫打但只是輔助, 主要靠步法及正手側身攻
作者: 明哥    時間: 2015-8-26 14:55

我拿拿声去找了一塊NP-8, 用了上海海棉, 橫拍正手和負手打了一段時間, 好快好彈.
喜歡正膠可以試下. 由於我嗰塊略呈粉紅色, 應該少少偏生膠
作者: 無為    時間: 2016-2-8 20:30

nice post, thanks
作者: lwponglwpong    時間: 2016-2-9 12:16     標題: 回復 52# 的帖子

明師兄,請問np-8貴?除了萬達?可以可裏買到?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0