標題: 成年人打教練打幾錢? [打印本頁]

作者: dlwtong    時間: 2015-9-15 09:03     標題: 成年人打教練打幾錢?

學生時代未識自己搵錢。對金額毫無概念,食米唔知米貴。如今步入中年,上有高堂下有妻女,錢不多,亦不缺。大學時期接觸乒乓球後興趣一直未減,唯實在說服不到自己近三百多大元一小時在港聘請教練,寧長途跋涉北上深圳練球。想問者裡有沒有成年人在香港找教練?收費如何?
作者: atcf    時間: 2015-9-15 09:19

認識的有百多元到幾百元,,,但重點是教練是否幫到你解決某方面問題?
真心講300元一小時如果是全心教導和幫到你於技術,實戰和問題上幫到你是唔貴的
相返百多元每次只是和你例行公事掃球吹水而提唔到你問題幫唔到你解決咪仲大wor  lo
以上只是本人意見
作者: fredclho    時間: 2015-9-15 09:28

有些国内体校教练不用这么贵的。
我和對囝囡都跟这些教练學打球中。
作者: dlwtong    時間: 2015-9-15 10:12

引用:
原帖由 fredclho 於 2015-9-15 09:28 發表
在香港還是國內?什麼收費?
作者: 金擇魚    時間: 2015-9-15 11:58

想學打波,梗係搵濕父.
作者: hoiwong9    時間: 2015-9-15 12:48

引用:
原帖由 金擇魚 於 2015-9-15 11:58 發表
想學打波,梗係搵濕父.
濕父
作者: hoiwong9    時間: 2015-9-15 12:53

引用:
原帖由 fredclho 於 2015-9-15 09:28 發表
講真,如果大陸教練收人民幣$100一個鐘。加上上落車費大約計約$70-80
大約成本學一個鐘波是$200港幤一個鐘。如果加埋交通時間我覺得香港學好過。
作者: 閃人    時間: 2015-9-15 13:07

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-15 12:53 PM 發表

講真,如果大陸教練收人民幣$100一個鐘。加上上落車費大約計約$70-80
大約成本學一個鐘波是$200港幤一個鐘。如果加埋交通時間我覺得好過。
當初和你一樣想法在香港學,但是回深圳學過完全兩回事,因為  專業
作者: dlwtong    時間: 2015-9-15 13:10

讚同,但香港有$200教練咩?包波包場喎,我覺得無。有介紹?
作者: kit0506    時間: 2015-9-15 14:40

你在什麼地區想學?
香港?
九龍?
新界?
作者: hoiwong9    時間: 2015-9-15 14:43

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-15 13:07 發表

當初和你一樣想法在香港學,但是回深圳學過完全兩回事,因為  專業
其他我唔知上過幾次小鳯凰練波,教練我覺得都係專業…專業既回波機器囉,指導就非常少
作者: kenken168    時間: 2015-9-15 14:50

時間就是金錢!  
香港都有$200一小時而且專業的! 當然,5丶6百元的名牌亦有很多
作者: 閃人    時間: 2015-9-15 15:16

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-15 02:43 PM 發表

其他我唔知上過幾次小鳯凰練波,教練我覺得都係專業…專業既回波機器囉,指導就非常少
昨天小鳯凰休息關門,過了實利X,一個省隊大學生教練一樣指導近台技術,
回波機器理工大把,
作者: egghead1969    時間: 2015-9-16 09:23

純八掛
雖然級數唔代表一切:最重要係教到你自已個套路,香港現在三百蚊個教練係乜級數?
回波機器都好,專業既分波機器重大獲,見過一名教練教私鐘,三定點,成盤波個學生(我朋友)個動作都錯,都唔停;咁攪法學幾堂,出到國家隊教練都救唔返
作者: dlwtong    時間: 2015-9-16 09:58

學生時代揾個球技相約嘅朋友練吓發球搶攻,兩三點,檔兩條線可其容易。人到中年身邊同齡友人全部為口奔馳,抽到時間出嚟打波已經恩賜,又要朋友同一時空同一時段得閒,可能性極低,唯有間唔中出去燒吓銀紙...
作者: 青見人    時間: 2015-9-16 19:25

引用:
個人覺得上內地打球冇打返3丶4個鐘不如在港打!除非你另有節目!
作者: old-cake    時間: 2015-9-16 19:56

其實如果要求吾高,先join返幾個球局,然侈渽返幾個波友,再約出來練波囉
作者: kenyy    時間: 2015-9-16 21:22

和乒乓論壇有聯繫的xx乒乓球訓練及器材中心提供私人單對單教授都是每小時收費$300,應是一般公價了。
作者: BaaBaaChris    時間: 2015-9-16 21:23

我都想砍悼重練
作者: egghead1969    時間: 2015-9-17 06:16

引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2015-9-16 21:23 發表
我都想砍悼重練
年記大,唔讚成砍掉重練,應該在改善現有套路和技術;當然教練唔係咁諗
作者: carfielddog    時間: 2015-9-17 10:12

引用:
原帖由 old-cake 於 2015-9-16 19:56 發表
其實如果要求吾高,先join返幾個球局,然侈渽返幾個波友,再約出來練波囉
搵oldcake練波好過搵教練
作者: dlwtong    時間: 2015-9-17 10:27     標題: 回復 23# 的帖子

我同Paul哥打過啦,自己未夠班,差幾皮,浪費咗佢兩個鐘
作者: old-cake    時間: 2015-9-17 10:30

想練攻削球手就要揾carfieldog喇,,,
作者: q9450    時間: 2015-9-17 11:03

引用:
原帖由 carfielddog 於 2015-9-17 10:12 發表

我都想搵人教我打波...不過冇錢請教練...
作者: kei    時間: 2015-9-17 11:17

好慘,就我而言,不是考慮找什麼水平的教練,
根本連打波時間都無

我相信不少波友都有同樣問題
作者: 速鳥    時間: 2015-9-17 12:29

香港學打乒乓波,幾乎成為了中產階層的運動;
作者: dlwtong    時間: 2015-9-17 12:49

當你哋口中公價$300嚟計,當我每日做八個鐘,做五日半。8小時x5.5日x4.4星期x$300 = $58000。如果每月搵$58000以上就可以自己同教練一小時換一小時。
作者: LITTLEMAN    時間: 2015-9-17 13:10

dlwtong哥, 好耐冇見! 有時間可約出來打下波?
作者: extrem    時間: 2015-9-17 18:50

HK Sports adult class Wed. 8-10pm, HK$200. Great value. round robin games and practice with Chen Bing Qiang.

作者: wing0000    時間: 2015-9-17 19:36

same situation here
引用:
原帖由 q9450 於 2015-9-17 11:03 發表

我都想搵人教我打波...不過冇錢請教練...

作者: 勁揪俠    時間: 2015-9-17 19:54

引用:
原帖由 kei 於 2015/9/17 11:17 發表
好慘,就我而言,不是考慮找什麼水平的教練,
根本連打波時間都無

我相信不少波友都有同樣問題
非常同意!
作者: 勁揪俠    時間: 2015-9-17 19:56

引用:
原帖由 速鳥 於 2015/9/17 12:29 發表
香港學打乒乓波,幾乎成為了中產階層的運動;
個人認為乒乓球可以係好平民化。找朋友對練便可。想請教練的話真的要先想清楚自己在追求什麽。

作者: alberluk    時間: 2015-9-17 21:38

大人練波,出下汗最好,反正,都不是太要求成積。
作者: 勁揪俠    時間: 2015-9-17 22:00

加入 ‘‘小刀會‘‘,免費學 ‘‘平民小刀法‘‘。
作者: atcf    時間: 2015-9-17 22:02

練球到了一定程度就會想出去了解下自己實力
作者: egghead1969    時間: 2015-9-18 05:27

引用:
原帖由 extrem 於 2015-9-17 18:50 發表
HK Sports adult class Wed. 8-10pm, HK$200. Great value. round robin games and practice with Chen Bing Qiang.
如果私鐘一般三百,group lesson 收二舊,好似幾貴
作者: 速鳥    時間: 2015-9-18 10:51

為了保身,每星期要吃燕窩三次,無次三百蚊,定期一個月就要吃下$4000元,身體好左,波練好左;如果吃冬虫草,身體就更好,波就更練得好,但無次起碼要六百蚊。
作者: wing0000    時間: 2015-9-18 11:48

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-9-17 22:00 發表
加入 ‘‘小刀會‘‘,免費學 ‘‘平民小刀法‘‘。
Where and how to join this club?
作者: 無情燒賣    時間: 2015-9-18 22:24

有陣時一分錢一分貨,教學ge野好多時都相對,未深入ge時候就總覺得好多價錢都唔合理,北上的教練實力當然不用置疑,但對新手的教法或者節奏又是否適合?(未計舟車勞頓)樓主比小弟ge感覺係:三百幾ge教練唔值,百幾二百ge我又信佢唔過…抱住呢個心態去搵教練就…祝君好運…有陣時小弟覺得用銀碼去衡量是否一個好教練真係有d膚淺
作者: atcf    時間: 2015-9-20 18:40

引用:
原帖由 無情燒賣 於 2015-9-18 22:24 發表
有陣時一分錢一分貨,教學ge野好多時都相對,未深入ge時候就總覺得好多價錢都唔合理,北上的教練實力當然不用置疑,但對新手的教法或者節奏又是否適合?(未計舟車勞頓)樓主比小弟ge感覺係:三百幾ge教練唔值,百幾二 ...
很認同C兄觀點
作者: 勁揪俠    時間: 2015-9-20 22:27

引用:
原帖由 wing0000 於 2015/9/18 11:48 發表

Where and how to join this club?
要講緣份。
作者: 青見人    時間: 2015-9-20 23:35

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-15 13:07 發表

香港也有很多非常專業嘅教練,睇你有冇碰到!而且內地也不一定所有教練也專業吧!
回看早前及近期較打得不錯的球手,有的沒在內地打,就算有回內地跟教練,主教練仍是香港的!
作者: egghead1969    時間: 2015-9-21 10:52

..............
作者: egghead1969    時間: 2015-9-21 10:52

引用:
原帖由 青見人 於 2015-9-20 23:35 發表

香港也有很多非常專業......
專業與否,最重要係可以因你個心型打出味道,唔通退休阿嬸來學,都係教你鬥快,拉起搶攻;
你打進攻乒乓球(現在九成都係 ),內地既教練真係要上過先得,幫你頭幾板心態調整一下  
作者: dlwtong    時間: 2015-9-21 11:06

我有無限子彈親戚用$400一個鐘請極強教練教兩個六歲八歲完全初學嘅小朋友。平時自己打嘅時候又見過隔離台啲教練極度hea教(唔知收幾錢),真心唔明點解個學生仲繼續學。肯燒子彈,香港好教練真係好易搵。但興趣波水平係唔係每個星期成千蚊咁燒呢?真係要視乎自己老竇/老闆生唔生性。
作者: 閃人    時間: 2015-9-21 15:14

$400一個鐘比得起,為什麼我每個星期一上深圳學球,上去學過自然明白,講只是天花龍鳳.
作者: cathyliu    時間: 2015-9-21 22:51     標題: 回復 48# 的帖子

絕對同意,有教練除左hea住教,重密密check住手機,覆whatsApp。真係睇你運氣。
作者: 金擇魚    時間: 2015-9-21 23:24

收幾錢一個鐘唔係問題,但係個教練要對得住佢收個價,你係教得好既三幾百一個鐘,大把人話值,如果你係冇料既,唔收錢都冇人搵你教,問題係初學小朋友既家長,點樣搵到合適既教練,呢樣就要睇下你本身有乜野要求.
有D例行公事HEA教既教練,如果你錄低你自己上堂時做過D乜,你返去自己睇下,如果你自己有仔女既,會唔會跟呢個教練學波.
作者: egghead1969    時間: 2015-9-21 23:34

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-21 15:14 發表
$400一個鐘比得起,為什麼我每個星期一上深圳學球,上去學過自然明白,講只是天花龍鳳.
唔得既內地教練,我都遇見過,其實內地人既野,大家心照
引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-9-21 11:06 發表
我有無限子彈親戚用$400一個鐘請極強教練教兩個六歲八歲完全初學嘅小朋友。平時自己打嘅時候又見過隔離台啲教練極度hea教(唔知收幾錢),真心唔明點解個學生仲繼續學。肯燒子彈,香港好教練真係好易 ...
細路仔學波,真係要睇父母乜心態;識人 ,阿爸帶個仔一切學,阿爸學完到阿仔學(阿仔直頭私鐘連 group 咁上),阿仔 hea 學,阿仔執波爬檯底玩幾分鐘都得;阿爸就打波唔多理 ,只係得閒先睇下 ;直頭係當 daycare 用;個教練勁人來,以前係真正國二隊員來。父母想細路仔有心學好波,真係要 group lesson 起步,等佢有得同同'輩'比較下,有鬥心,先加私鐘。
作者: dlwtong    時間: 2015-9-22 07:41

我未遇見過唔得既內地教練,始終去得唔多,去親都係鳳凰同利和,內地邊度有唔得嘅教練呢?
作者: 速鳥    時間: 2015-9-22 09:14

大陸競爭大,大陸球館要生存,一定要口碑好,所以教練就是球館最重要好口碑來源,選擇教練時一定做到最優質。
作者: joshualee    時間: 2015-9-22 09:20

引用:
原帖由 無情燒賣 於 2015-9-18 22:24 發表
有陣時一分錢一分貨,教學ge野好多時都相對,未深入ge時候就總覺得好多價錢都唔合理,北上的教練實力當然不用置疑,但對新手的教法或者節奏又是否適合?(未計舟車勞頓)樓主比小弟ge感覺係:三百幾ge教練唔值,百幾二 ...
同意.
我覺得教練真係要夾先得
北上練波真係要用多好多時間,搭車又累,就算上面教練好些,都未必值得
作者: joshualee    時間: 2015-9-22 10:03

[quote]原帖由 dlwtong 於 2015-9-22 07:41 發表
我未遇見過唔得既內地教練,始終去得唔多,去親都係鳳凰同利和,內地邊度有唔得

請問,內地練波價錢大約多少?

作者: hoiwong9    時間: 2015-9-22 10:26

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-9-21 11:06 發表
我有無限子彈親戚用$400一個鐘請極強教練教兩個六歲八歲完全初學嘅小朋友。平時自己打嘅時候又見過隔離台啲教練極度hea教(唔知收幾錢),真心唔明點解個學生仲繼續學。肯燒子彈,香港好教練真係好易 ...
興趣波就難講,細路仔有心學既,一星期練五,六日。一個月學費萬幾二萬既我都見唔少
作者: dlwtong    時間: 2015-9-22 10:26

連埋枱錢大約90-120人幣一小時,視乎教練往績,粵語溝通能力同年資。鳳凰為例最貴最貴果個前二隊150人幣連枱
作者: hoiwong9    時間: 2015-9-22 10:28

引用:
原帖由 閃人 於 2015-9-21 15:14 發表
我以前都堅持每個星期上深圳學波,去既都係實利同鳯凰。但係後尾都係決定香港學會比較好
作者: dlwtong    時間: 2015-9-22 10:32

所以咪出post問問香港而家咩價位,揾吓效益較佳嘅做法
作者: joshualee    時間: 2015-9-22 10:50

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-22 10:26 發表

興趣波就難講,細路仔有心學既,一星期練五,六日。一個月學費萬幾二萬既我都見唔少
我有d好奇,邊有咁多香港家庭可以負擔到$1-2萬俾小朋友玩一項活動?好驚人喎
作者: joshualee    時間: 2015-9-22 10:53

[quote]原帖由 dlwtong 於 2015-9-22 10:26 發表
計埋車錢,時間,留港練習可能仲化算,不過大陸教練可能好d(我未試過)
作者: dlwtong    時間: 2015-9-22 11:04

我自己計過,七除八扣後如果喺香港搵到$200/hr 而又適合自己嘅教練,可以慳番好多時間
作者: hoiwong9    時間: 2015-9-22 11:12

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-9-22 10:53 發表
[quote]原帖由 dlwtong 於 2015-9-22 10:26 發表
計埋車錢,時間,留港練習可能仲化算,不過大陸教練可能好d(我未試過)
其實內地好多好教練都落左香港
作者: dlwtong    時間: 2015-9-22 11:14

係,大部分收緊$350,血血血血血血!
作者: fredclho    時間: 2015-9-22 15:03     標題: 回復 4# 的帖子

在香港學的。
作者: egghead1969    時間: 2015-9-22 23:35

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-9-22 07:41 發表
我未遇見過唔得既內地教練,始終去得唔多,.....
唔得唔一定係指冇料,唔識教都得
引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-9-22 10:26 發表

你個價錢,一個月咁起大6個國家隊訓練場學包食宿都係二萬到
其實我覺包去出賽、會費、去搵勁人教,平時食野,平均一個月萬幾二萬就合理;當一個星期(一group$200,二私鐘咁$700)都係 $1000 (包閒日打波入場費同洗費,有心打只需真係打足五、六日,唔係學足五,六日);咁一個月都係五千,一般教練唔係咁想一到五教曬一個學生,你一唔學咪大獲;暑假就去國家隊訓練場學波一個月當遊學

作者: 乒乓魔怪    時間: 2015-11-8 02:25     標題: 回復 35# 的帖子

非常同意
作者: 乒乓魔怪    時間: 2015-11-8 02:29

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-9-21 10:52 發表

專業與否,最重要係可以因你個心型打出味道,唔通退休阿嬸來學,都係教你鬥快,拉起搶攻;
你打進攻乒乓球(現在九成都係 ),內地既教練真係要上過先得,幫你頭幾板心態調整一下  
我都想去大陸練下,請問c兄有冇好介紹?
作者: st24515574    時間: 2015-11-9 02:59

好帖,呢個亦係我想問既問題,like∼

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0