標題: 弓起趙sir 為長膠爭光,榮昇甲組 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2015-9-22 12:04     標題: 弓起趙sir 為長膠爭光,榮昇甲組

弓起趙sir 為長膠爭光
一個乒總盃取得300多分
全港排名73
作者: hungwahsun    時間: 2015-9-22 12:26

升声星,大丰收,恭贺!
作者: 乒乓在線    時間: 2015-9-22 13:44

趙SIR是歌星, 漢光
作者: KKFan    時間: 2015-9-22 13:46

恭喜邪膠前輩上甲組
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-22 13:49

我都考慮改打長膠,一於以柔制剛,Tanegy$5xx又如何,日日練基本功又如何……,一塊ox就掃低晒,以後一於以邪會友,講乜都冇用,勝者為王也!
作者: 乒乓在線    時間: 2015-9-22 14:12

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-22 13:49 發表
我都考慮改打長膠,一於以柔制剛,Tanegy$5xx又如何,日日練基本功又如何……,一塊ox就掃低晒,以後一於以邪會友,講乜都冇用,勝者為王也!
小心仇+多
作者: 金擇魚    時間: 2015-9-22 14:25

趙國偉仇家多唔多?
作者: 乒乓在線    時間: 2015-9-22 14:31

引用:
原帖由 金擇魚 於 2015-9-22 14:25 發表
趙國偉仇家多唔多?
汝話呢?!
作者: kensze    時間: 2015-9-22 15:00

恭喜趙sir........
作者: tsomlay    時間: 2015-9-22 15:15

邪不能勝正
作者: stephen1019    時間: 2015-9-22 15:40

邪神用咩長膠?又系草?
作者: (=^x^=)    時間: 2015-9-22 16:13

趙sir 分享

幾年前,在論壇,曾有說"長膠沒日論",我想也未必。
在業餘是ok,視乎個人技術套路水平。换了新波40+,因擺速及旋轉減弱,變相防守更穩,更難被打穿,球磕後跌得更快,對手更易拉失下網。对長膠很有利。
近期與些甲組球友交流,都有不錯成績!
其實,我也練習加強倒拍反貼攻守能力。
乒總杯赛前,我特意只打反貼練習,結合長膠倒拍,另對手有較壓力及難些判斷。
新波40+,也拉近年齡分差,我們長者腳,眼較慢,但技巧及变化不差太多。
長膠我想在業餘界仍是有生存空間😊😀
作者: wlwlwl    時間: 2015-9-22 16:25

Gong Xi Gong Xi
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-22 16:35

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-9-22 16:13 發表
趙sir 分享

幾年前,在論壇,曾有說"長膠沒日論",我想也未必。

在業餘是ok,視乎個人技術套路水平。换了新波40+,因擺速及旋轉減弱,變相防守更穩,更難被打穿,球磕後跌得更快,對手更易拉失下網。&#235 ...
說得非常有道理,現在的長膠真的比以前更難對付,你去日日練基本功,就算練得到亦非常浪費氣力,佢只係靠防守推擋,閘,cut,或者揪擊就可以將你的力道全部化為烏有,就好像吸星大法一樣,現在大波比較重很難將他打穿,他的防守會更加穩健
作者: 032    時間: 2015-9-22 18:31

引用:
原帖由 金擇魚 於 2015-9-22 14:25 發表
趙國偉仇家多唔多?
無品同口臭趙完唱,仇家多唔多,你話呢!
贏波輸品,真係唔知佢係贏左定輸左
作者: 032    時間: 2015-9-22 18:44

完左乒總盃後,我都聽過幾次佢贏左邊個邊個甲組,驚死全港波友唔知咁,
作者: winnieyu    時間: 2015-9-22 19:16

032兄台的說話似乎太小氣了! 胡亂虚報賽果是不應該,但既是真實賽果 Happy Sharing 也不防。 如果有天你能打勝甲組球員或者升上甲組而又 post 上來,我第一個恭喜你!!
作者: wlwlwl    時間: 2015-9-22 19:19

人之常情,只會記得好事好嘢,又只會同友人講其他人或自己的好嘢。
但係有些人就唔知為何喜歡大講別人的不是。

作者: (=^x^=)    時間: 2015-9-22 20:09

其實 uncle chiu 是性情中人,又喜歡提點后輩,坦白說連過半百能重上甲組,間中 KO 不少高手難免愛分享一下,作為后輩的我其實無所謂,我都希望有一天他可以很高興的告訴朋友友 KO 了我,因為他講得出口必是高手,可惜我未入流不值一提。概然改變不到對方,有時改變下自己心態未妨不是一件好事。
作者: 032    時間: 2015-9-22 20:12

作者: 葉師傅    時間: 2015-9-23 12:52

常言道:「邪不能勝正!」但亦有言:「正不可壓邪!」世界要保持平衡,不可全偏向一面,否則...
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-23 14:00

引用:
原帖由 葉師傅 於 2015-9-23 12:52 發表
常言道:「邪不能勝正!」但亦有言:「正不可壓邪!」世界要保持平衡,不可全偏向一面,否則...
要很高水準的國家級賽事,才是邪不能勝正,因為要有非常好的基本功,才能克制長膠,一般人士比較難對付,尤其是少面對的更會吃虧
作者: tsomlay    時間: 2015-9-23 18:15

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-23 14:00 發表

要很高水準的國家級賽事,才是邪不能勝正,因為要有非常好的基本功,才能克制長膠,一般人士比較難對付,尤其是少面對的更會吃虧
所以 ittf 應該 ban 長膠, 因為長膠的怪異不利乒乓在業餘, 初級者的發展.
長膠學到中等水平已經可以贏高D水平嘅對手 (反貼打法). 付出的努力與收穫不成正比

作者: 青見人    時間: 2015-9-23 19:38

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-23 18:15 發表

所以 ittf 應該 ban 長膠, 因為長膠的怪異不利乒乓在業餘, 初級者的發展.
長膠學到中等水平已經可以贏高D水平嘅對手 (反貼打法). 付出的努力與收穫不成正比
1 如何定水平高低?
2 練長膠又真的不用付出多嗎?
3 禁長膠的話,全世界現打緊削球嘅有一半都可以收工!
4 早期全世界得乒總禁12歳或以下小朋友用長膠,
好處: 沒穩鍵基本功及對來球旋轉變化未有一定認識及掌握前,對上長膠多半死得不明不白!另外用長膠者,手法也不正確!
壞處: 當小朋友升上較高組別對長膠使用者,不用說傷亡慘重,重點係有機會接觸!
5 及後小朋友打球動作穩定,始放寬此例,起初仍有不少球員死得不明不白,但係當多接觸後,情況已有很明顯改善!
6 逃避丶禁止不是辦法,正面面對才是正道!
7 乒乓球最迷人之處,旋轉丶速度及落點嘅變化!

作者: 葉師傅    時間: 2015-9-23 20:07

總括來講長膠技術起初容易入手,但到中後期進展緩慢,可以話寸步難行 . 返而反膠技術一路平穩踏實,到後來更可以人拍波合一,真正達到巔峰極限 .
作者: 小閒    時間: 2015-9-23 20:08

恭喜趙蛇
作者: ThomasKwok    時間: 2015-9-24 14:30

恭喜!!!
作者: ThomasKwok    時間: 2015-9-24 14:42

攬到我都心思思攞返塊865長膠配YEO玩下
作者: 明哥    時間: 2015-9-25 12:06

趙Sir好波, 長膠進攻推壓擺後發先至落點刁鑽, 反貼直綫尾
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-25 15:43

如果打乒乓球只單純著重取勝的話,用長膠是慳水慳力的,可以取勝又不費力。
作者: TomLai    時間: 2015-9-25 16:29

我識得啲用咩嘢膠都打嬴我既師兄師姐. 我叫佢地用長膠同我打.
作者: KKFan    時間: 2015-9-25 16:33

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-25 15:43 發表
如果打乒乓球只單純著重取勝的話,用長膠是慳水慳力的,可以取勝又不費力。
睇得太簡單了,每次去歌街,好多時都見趙sir打幾小時才走,長膠同樣要努力練習,才可打出成績的
作者: 省港騎乒    時間: 2015-9-25 17:17

轉了40+波,趙sir長膠回過來的又沉又不起,反膠克星的確難打
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-25 18:35

引用:
原帖由 KKFan 於 2015-9-25 16:33 發表

睇得太簡單了,每次去歌街,好多時都見趙sir打幾小時才走,長膠同樣要努力練習,才可打出成績的
我冇話完全不要力………………只是你拉一板十板波的力和诤擋比較姊,我仲勤力呀!我去哥亍打波連吹水吃反可能半日呀………………

作者: lamhungboy    時間: 2015-9-25 18:38

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2015-9-25 17:17 發表
轉了40+波,趙sir長膠回過來的又沉又不起,反膠克星的確難打
ox直板近枱好難搞!見到他在乒總盃面對u15全港冠軍,甲組排名32都一直拉波拉出界,打到面都青,滿頭大汗.不斷爆衝往往在第二,三版就會打失……

作者: lamhungboy    時間: 2015-9-25 18:49

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2015-9-24 14:42 發表
攬到我都心思思攞返塊865長膠配YEO玩下
以前有一塊Tsp頂級邪長膠,比其他品牌都邪,好似有1.8mm長,現在已經禁用了。
作者: 青見人    時間: 2015-9-25 20:15

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-25 18:38 發表

ox直板近枱好難搞!見到他在乒總盃面對u15全港冠軍,甲組排名32都一直拉波拉出界,打到面都青,滿頭大汗.不斷爆衝往往在第二,三版就會打失……
請問這場波誰坐U15球手的教練席!
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-25 20:49

引用:
原帖由 青見人 於 2015-9-25 20:15 發表

請問這場波誰坐U15球手的教練席!
如果沒有記錯的話,就是前廣西隊主將羅xx,知道誰嗎?
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-25 21:02

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2015-9-25 17:17 發表
如果以前塊Tsp禁膠仲可以用的話,相信會有更多甲組死得不明不白!
作者: 青見人    時間: 2015-9-25 22:54

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-25 20:49 發表

如果沒有記錯的話,就是前廣西隊主將羅xx,知道誰嗎?
唔識打波都知嘅!可惜吖!唔知有冇依場波睇吓?
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-26 10:10

引用:
原帖由 青見人 於 2015-9-25 22:54 發表

唔識打波都知嘅!可惜吖!唔知有冇依場波睇吓?
我有現場看,不過冇錄影,不知其他人有冇了,不要責怪羅教練了,因為回想十多年前,羅面對邪膠都十分吃力。

作者: lamhungboy    時間: 2015-9-26 12:08

師兄形容十分貼切,个細路越想嬴就越易輸,趙sir用塊ox將他猛攻全部瓦解
作者: tsomlay    時間: 2015-9-26 12:08

引用:
原帖由 KKFan 於 2015-9-25 16:33 發表

閘下閘下就贏波, 體力都唔需要. 努咩力?
主要係靠對方唔適應旋轉贏波
打反貼除了技術, 體力要求高.

作者: lamhungboy    時間: 2015-9-26 12:52

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 12:08 發表

所以要在極高水準的比賽賽事才是邪不能勝正,因為你的體力要支持在每一分波最少拉5板或以上長膠才處於下風
作者: 鷹眼    時間: 2015-9-26 12:54

路過,不喜勿插。
難道打邪膠的人付出的努力一定不及打反貼的人?
我現在才知閘下閘下原來不算是一種技術!
你真的認為打反貼所使用的體力肯定高過打邪膠?
這些會否只是你的個人觀點?
人地未show過比你睇嘅東西,你居然認為對方沒有/不懂!
作者: TomLai    時間: 2015-9-26 12:59

少林又好, 武當又好, 都係武術.
作者: tsomlay    時間: 2015-9-26 13:24

引用:
原帖由 鷹眼 於 2015-9-26 12:54 發表
路過,不喜勿插。
難道打邪膠的人付出的努力一定不及打反貼的人?
我現在才知閘下閘下原來不算是一種技術!
你真的認為打反貼所使用的體力肯定高過打邪膠?
這些會否只是你的個人觀點?
人地未show過比你睇&#22 ...
打反貼體力要求肯定高過用長膠好多 , 呢點打乒乓嘅人都知
作者: 鷹眼    時間: 2015-9-26 13:37

咦!我唔識用反貼嗰wor,
我果然不算是一個打乒乓球嘅人
Btw,唔該你睇清楚!我講緊(邪膠),不只是(長膠)
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-26 13:49

建議趙sir如果想邪功再上一層樓的話,建議另外一邊可以用生膠,因為剛剛收到資料,牛博士出了一塊至邪的生膠,可以生產旋轉,不過在抵擋旋轉的時候就會極道下沉.可能是最強下沉的一款.
作者: tsomlay    時間: 2015-9-26 13:53

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-26 12:52 發表

所以要在極高水準的比賽賽事才是邪不能勝正,因為你的體力要支持在每一分波最少拉5板或以上長膠才處於下風
你如果無高質量嘅弧圈跟本打唔穿佢, 你要留意佢每一球閘過來係咩旋轉變化, 仲要每球拉5板以上佢先處下風!
板板都要留意佢D旋轉,人都精神衰弱!
就算你做到以上幾點, 打到第三局你人都無晒體力, 佢仲體力充沛。
所以打長膠係業餘係一種  unfair advantage, 因為9成人唔適應, 同完全唔消耗體力, 就算適應到佢旋轉無高質量, 命中率高殺板都贏唔到

作者: tsomlay    時間: 2015-9-26 14:08

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-26 14:02 發表

作為趙sir的波友,

我自問打了無數次,但也無法參透

當中的旋轉變化,但起碼我知道

自己當中對長膠的不足,輸了也是應該

但作為青少年代表或甲組頭的他們

糸不服輸或不肖對手的同時

有否深思過自己 ...
大陸國手發力好, 弧圈質量高, 命中率高. 贏長膠當然無問題!
業餘選手有幾多有高質量弧圈?
作者: hoiwong9    時間: 2015-9-26 14:39

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-26 14:21 發表

搵個國手勝了個長膠呵伯有何意義和成就感?

作為業餘玩家的我,最喜歡輸

只有輸過才能參透乒乓的樂趣

最怕無機會對高手,就系小了見高山

和學習的機會
師兄你最鍾意輸?唔係掛?
作者: 省港騎乒    時間: 2015-9-26 16:01

有人愛練少林大力金鋼指鐵頭功   有人喜歡練吸星大法北冥神功九陰白骨爪
覺得反膠大路前途好練反膠   覺得長膠生膠正膠防弧出奇制勝用邪膠
各門各派槍劍拳腳本無高低   是運用的人功夫去到邊
台上三分鐘台下十年功
對於長膠掌門人趙 sir,逍遙神功出神入化,乒壇百花齊放,我得以多多尊重
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-26 16:15

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 13:53 發表

你如果無高質量嘅弧圈跟本打唔穿佢, 你
要留意佢每一球閘過來係咩
旋轉變化, 仲要每球拉5板以上佢先處下風!

板板都要留意佢D旋轉,人都精神衰弱!
就算你做到以上幾點, 打到第三局你人都無晒體力, 佢仲體力
...
所以話業餘的長膠,水準非常穩定,因為就算你贏左2比0如果你體力下降的話,也可能連輸3盤,得勝之處就是消耗對方體力亦是其中一個重要關鍵.
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-26 16:20

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 14:08 發表

大陸國手發力好, 弧圈質量高, 命中率高. 贏長膠當然無問題!

業餘選手有幾多有高質量弧圈?
能夠成為一個國家選手絕非簡單,何況是中國,中國國家隊水平非常高,要求亦非常之高,強如瑪琳,王勵勤這些一流選手,年介三十已經被迫退下火線,可想而知能夠生存下來的是何等之強,所以就算面對任何邪膠,他們的基本功亦足夠應付有餘
作者: TomLai    時間: 2015-9-26 16:41

李曉霞對周昕彤正邪大戰:

https://www.youtube.com/watch?v=th2OqDSBsRc

周小妹幾乎扳到李大姐. 厲害! 李大姐也不是省油的燈, 定過神來憑深厚的功力扭轉乾坤. 精彩!

為周小妹和李大姐鼓掌!

更正: 扳倒

作者: NTPF4    時間: 2015-9-26 16:47

趙Sir甚麼配置?
作者: wlwlwl    時間: 2015-9-26 16:57

032板底, Tibhar Grass Dtecs, 加 日/德系反膠
作者: wlwlwl    時間: 2015-9-26 17:01

其實乒總都 鼓勵多些小朋反 用長膠削球,甘為何還有人還老是說長膠為邪門呢?
作者: TomLai    時間: 2015-9-26 17:09

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2015-9-26 17:01 發表
其實乒總都 鼓勵多些小朋反 用長膠削球,甘為何還有人還老是說長膠為邪門呢?
我向啲長膠高手師兄師姐領教既時候都話揰邪. 係講笑. 係佢地有幽默感.

又寫錯字: 撞

作者: youtube    時間: 2015-9-26 17:23

[youtube]th2OqDSBsRc[/youtube]
作者: hoho0519    時間: 2015-9-26 17:55

片中的是否貓仔?
作者: 青見人    時間: 2015-9-26 18:17

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-9-26 12:08 發表

我可以話,打長膠的體力付出或比打反膠少!
但其實大家嘅支出唔同!
兩個反膠對戰:
速度節奏快丶落點好丶力量大丶旋轉強,如每球雙持5板以上,體力支出大大!
長膠對反膠:
長膠回球:落點好丶旋轉變化丶球速慢,但要求使用者高度集中,及有敏銳嘅反應,還要有高度調節能力!
試想一吓,長膠多數讓人先進攻,你冇咁上下反應、速度丶集中係防不住或跟不上球的,這是體力付出嘅一種!
打反膠嘅你哋想試吓打長膠嘅基本難度,可以照用反膠但係用全防守嘅打法,你就會知不容易!
反膠對長膠時:因長膠回球相對較慢,你會有較多時間準備,但因為認為對長膠時必須發力進攻嘅誤解,導致誤
會體力付出一定大,其實如果兩個反貼對戰,體力反而可能付出更大!
趙生,你們輸他不足為奇,佢打波嘅時間多過你哋瞓覺,多過很多青少年隊,拍得住全職運動員!佢可算是全職
業餘運動員!雖然為人就.... 但係我仍敬佩佢對打球嘅熱誠!
最後,你哋有冇試過打長膠呢!
作者: 葉師傅    時間: 2015-9-26 18:36

古語有云:天之道,損有餘而補不足。人之道則不然,損不足以奉有餘。

作者: (=^x^=)    時間: 2015-9-27 02:00

其实趙SIR除了喜歡告訴人我勝了邊個之外,真是沒什麼。如我另一個帖所說,一個年過50的有為青年,可以擊敗排名30多及U15冠軍或者其实高手內心的喜悦实在是難以形容,試想想如果你贏左港青,贏左港隊甚至一些名將,你又不能跟人分享,其实好難受。你估每個人都好像楊沛霖咁WIN左某港隊后集字不提(雖然全港都知)

或者換一換諗,有時我都會生氣點解我輸過咁多次比趙SIR佢從來唔同人講WIN我,而且每次我都是五分左右,原因是我技術未夠班,佢口中講得出不是一等一的高手,也一定是非等閒之輩,如果你的名字有幸從他口中說出,其实也代表你的江湖地位有番咁上下。

話又轉過來,其实趙SIR每次打比賽也不會出旁門左道,不會狂DRAW,不會打爆個波,也不會駁鞋帶這些小動作,拋波也沒有遮絕對合規格,球板膠皮也沒有古靈精怪,便是不幸輸波佢都是笑一笑然后說聲好波,還有一樣好是他向前望很樂觀,輸左波佢會好快忘記,從新起步,見到無論排名多高名氣多大佢不會話無得打,也不會事前出口術 "我一定唔夠你打,你讓下我" 他只會一心一意準備 KO你,相反很多小朋友面對排名高,名氣高的人便未打先輸 "我一定唔夠打" ,輸左后便覺得自己一世都輸,再遇上又有心理陰影。

唔信你問下趙SIR,你輸過比邊個,我相信佢應該唔記得, 所以佢唔會同你講佢輸過比邊個,不過便是記得,他也只記住他怎樣輸,諗緊下次點樣WIN番,這種打不死精神其实是后輩應該學習。其实有時他跟我們分享沾沾自喜好正常,我老豆都經常講佢年青時的威水史,不過趙SIR的威水史不同是全部都新鮮滾熱.  除趙SIR外其实還有很多 UNCLE 很用心打波。

細心看看趙SIR打波其实好有風度,亦是一個君子,他對乒乓球那種熱愛其实真的值得我們學習。

小朋友如果你只是喜歡乒乓球,那你的水平便只會停留在喜歡的層面上
但如果你是愛乒乓球,那便是完全不一樣 (這是黃震廷最近訪問說的)
作者: TWKJOE    時間: 2015-9-27 12:05

貓哥所言甚是。
能定下目標向高才平對手挑戰。
獲得成绩後,分享個人喜悦,
是一種正能量的表演。
以正面角度去看,大家才會開心
作者: TWKJOE    時間: 2015-9-27 12:07

更正:是高水平對手。
作者: TWKJOE    時間: 2015-9-27 12:16

更正:是高水平對手。
作者: kensze    時間: 2015-9-27 13:14

😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊
作者: kensze    時間: 2015-9-27 13:15

趙sir 好波人品ok
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-28 10:53

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-9-26 16:41 發表
李曉霞對周昕彤正邪大戰:

https://www.youtube.com/watch?v=th2OqDSBsRc

周小妹幾乎扳到李大姐. 厲害! 李大姐也不是省油的燈, 定過神來憑深厚的功力扭轉乾坤. 精彩!

為周小妹和李大姐鼓掌!

更正: 扳倒
請問有冇人知小邪女周昕彤用什麼膠?好利害.相信趙sir也要拜她為師,,,,
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-28 13:11

冇陰公!剛剛知道原來小邪女只係用一塊非常普遍的大維388d 1價值人民幣40元,他都不知道打敗幾多用Tenagy05,64基本完全用正手,真的嘆為觀止!差一步就擊敗世界冠軍李曉霞……現在才知道原來就算世界級邪亦能勝正,可能是一面倒,周昕彤好野
作者: TomLai    時間: 2015-9-28 14:07

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-28 13:11 發表
冇陰公!剛剛知道原來小邪女只係用一塊非常普遍的大維388d 1價值人民幣40元,他都不知道打敗幾多用Tenagy05,64基本完全用正手,真的嘆為觀止!差一步就擊敗世界冠軍李曉霞……現在才知道原來就算世界級邪亦能勝正,可 ...

昕彤姐用Spectol生膠開波. 除咗開波之外, 佢好似冇倒板, 好似係橫打.
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-28 14:59

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-9-28 14:07 發表

昕彤姐用Spectol生膠開波. 除咗開波之外, 佢好似冇倒板, 好似係橫打. 患,不過聽說她已經改左用killer生膠。
真係好犀利!她可能是繼王皓之後成為一個新打法的主流,歷史上應該沒有一位直板長膠正手這麼厲害,不過在中國隊未必會重用佢,如果在其他國家她一定可以成為中國隊的最大憂患!
作者: (=^x^=)    時間: 2015-9-28 15:08

從來打波不是打器材 我用張繼科打到似張繼聰
用馬龍 打到變馬蟲
穿住劉德華的西裝,不一定似劉德華,可能似王晶
適當的器材可以令水平事半功陪,但不等如變身超級撒亞人
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-28 15:34

個人認為她的打法比正統的長膠削球更加難應付,因為她是近枱打法,會將對手的強力弧圈球迅速化解,而且以十分快速地削回去,可以看到她的對手根本沒有思考的餘地,所以很容易便將球打失。她以3-1打販武揚那場長膠對戰最為明顯顯,其中有一個主因她不能成為中國主力之原因,以她的打法並不是中國隊一貫喜愛的作風,她的打法選用的器材,會令好多製造商乞米。
作者: aklover    時間: 2015-9-28 16:13

如果她成為世界冠軍排名第一的話,你還會去購買tenergy 05 64嗎?日圓升值之後,相信會挑戰6xx大元……
作者: TomLai    時間: 2015-9-28 17:06

引用:
原帖由 aklover 於 2015-9-28 16:13 發表
如果她成為世界冠軍排名第一的話,你還會去購買tenergy 05 64嗎?日圓升值之後,相信會挑戰6xx大元……
兩位師兄真會kan(砍). 趁這機會更正: 周昕彤正手有倒拍. 不過視頻裡她反手用生膠時的確是撗打.
作者: lamhungboy    時間: 2015-9-28 18:45

引用:
原帖由 aklover 於 2015-9-28 16:13 發表
又或者到時長膠抄成天價,貴過05,64
作者: 道山才子    時間: 2015-9-28 19:07

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-28 18:45 發表

又或者到時長膠抄成天價,貴過05,64
05, 64 貴
都因為廣告費
要做一塊長膠好高技術含量
貴過反膠唔出奇
作者: Mcforce    時間: 2015-9-29 08:36

建議香港隊將周昕彤吸納,因為香港喜歡收大陸外援,她在香港前途光明,香港不會介意她多打法,肯定可以成為一姐,代表香港打世界赛,好快就揚名世界,成就一定超越姜華珺。

作者: 青見人    時間: 2015-9-29 11:49

引用:
原帖由 Mcforce 於 2015-9-29 08:36 發表
建議香港隊將周昕彤吸納,因為香港喜歡收大陸外援,她在香港前途光明,香港不會介意她多打法,肯定可以成為一姐,代表香港打世界赛,好快就揚名世界,成就一定超越姜華珺。
據聞改咗例了,超過唔記得幾多歳就算嚟到香港也不可以代表打一些大型球賽!
作者: (=^x^=)    時間: 2015-9-29 12:59

其實看2面反貼比賽不好看
看長膠多精彩
看王秋伊一樣精彩
作者: (=^x^=)    時間: 2019-1-8 08:13

time is fast

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0