標題: 誰的責任? [打印本頁]

作者: Rain    時間: 2015-10-29 23:53     標題: 誰的責任?

今日看某區校際比賽,原本以為能代表學校出賽的學生都是校內精英份子,幾乎每間學校都有專業教練帶隊,球技高低見人見智,但意想不到是部份球員連一些基本規則也不懂

- 不懂拋波
- 不知道2分轉發
- 球板破爛不堪
- 習慣右手握板,左手按枱

情況最壞的其中一名小朋友更每球發球都違規,如果嚴謹判決可以每一球都判輸,雖然無論你判不判都大比數輸,球証也顯得有點無奈,多次離開坐位向球員解釋,可惜還是改不好。

其實球員如果連拋波或2分轉發這麼基本的常識也不懂,為什麼會代表學校?
是家長責任
是學校責任
是教練責任
還是?
作者: 道山才子    時間: 2015-10-30 00:40

小朋友打球
算吧!
全世界只有香港先會執到咁嚴
作者: 閃人    時間: 2015-10-30 00:48

仔仔今日打比賽開唔開心.媽咪我好開心呀,D人話我好似馬龍仔
噤我叫哥哥再教你,搞掂,雙贏;
作者: 葉師傅    時間: 2015-10-30 01:01

人非聖賢,誰能無過,知錯能改,善莫大焉 .
作者: cgwc    時間: 2015-10-30 01:40

引用:
原帖由 Rain 於 2015-10-29 23:53 發表
今日看某區校際比賽,原本以為能代表學校出賽的學生都是校內精英份子,幾乎每間學校都有專業教練帶隊,球技高低見人見智,但意想不到是部份球員連一些基本規則也不懂

- 不懂拋波
- 不知道2分轉發
- 球板破爛不堪 ...
同意suki乒總肯定是最大責任

另每間學校的情況會有唔同,有些學生可能連買塊雙喜1星球拍的錢都冇,還有很多原因……
作者: hoiwong9    時間: 2015-10-30 07:42

因為有d學校無有質素既球員,有時做教練都好為難
作者: 速鳥    時間: 2015-10-30 07:53

校際比賽,可能唔夠人,所以拉夫半桶水隊友參加,體驗校際比賽活動。
作者: alberluk    時間: 2015-10-30 07:54

很多人是當娱樂不用太計較,返過來説,某他運動你地全部都知道規則嗎?
作者: TomLai    時間: 2015-10-30 08:24

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-10-30 07:53 發表
校際比賽,可能唔夠人,所以拉夫半桶水隊友參加,體驗校際比賽活動。
我讀書嗰時都俾人拉過去跑4x100(唔係代表學校). 結果好搞笑. (可能佢地見到我踢波跑二三十碼都過得去啦.)
作者: hoiwong9    時間: 2015-10-30 09:15

校隊教練真係幾無辜,邊個教練唔想自己隊波成績好。而家d學生咁忙,好多時連練波都唔齊人,邊有時間教d學生。
作者: q9450    時間: 2015-10-30 09:43

可能學校d老師(教練)都係...臨時拉夫...佢地都係半桶水...........
作者: hoiwong9    時間: 2015-10-30 10:08

引用:
原帖由 yoyo 於 2015-10-30 09:40 發表
臨時拉夫不懂拋波可諒解,因球証太嚴
2分轉發其實係未可以事前教下,教練無教
球板....香港貧富懸殊,狼掁鷹......
左右禁枱可能是平時食飯習慣了,亞媽問題

結論是社會的錯
規則我覺得應該教,但係始終小學生,比賽進行中佢地太緊張會連邊個開波都唔記得
作者: HONG0211    時間: 2015-10-30 10:31

如果間學校係有註冊教練教都咁既話,就一定係學校,乒總,教練都有責任
作者: hoiwong9    時間: 2015-10-30 10:56

引用:
原帖由 HONG0211 於 2015-10-30 10:31 發表
如果間學校係有註冊教練教都咁既話,就一定係學校,乒總,教練都有責任
有註冊教練有咩用?學校比幾多時間教練去教學生先係問題。
作者: kitkit003    時間: 2015-10-30 11:38

引用:
原帖由 道山才子 於 2015-10-30 00:40 發表
小朋友打球
算吧!
說出我心中話
作者: 青見人    時間: 2015-10-30 14:19

引用:
原帖由 道山才子 於 2015-10-30 00:40 發表
小朋友打球
算吧!
乒總裁判執法過嚴?見人見智!
全世界?你去見過哂全球嘅比賽嗎?
我覺得發球時拋波唔夠高,某情況下,係可以接受,
唔拋波就不行了!
作者: 悠閒一族    時間: 2015-10-30 20:06

明顯係學校責任   
當學校報左名, 就算冇人識打乒乓球, 老師或教練都要帶隊出賽, 佢地都幾慘
作者: (=^x^=)    時間: 2015-10-31 00:08

有時在比賽看到一些連波都唔懂拋的小朋友真的好無奈
不過這情況區賽較少,新一代七歲彼彼皆是
其实最大責任是黑論暗壇,沒有黑暗論壇「推波」助瀾,相信無咁多小朋友打比賽
作者: kitkit003    時間: 2015-10-31 00:59

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-10-31 00:08 發表
有時在比賽看到一些連波都唔懂拋的小朋友真的好無奈
不過這情況區賽較少,新一代七歲彼彼皆是
其实最大責任是黑論暗壇,沒有黑暗論壇「推波」助瀾,相信無咁多小朋友打比賽

作者: tomcat    時間: 2015-10-31 01:01

你搵國家隊教都死喇!!!
一星期打一次2個鐘,仲要1對8
佢地鐘意去車仔,曼記踢波多過用手.
作者: cgwc    時間: 2015-10-31 02:27

引用:
原帖由 tomcat 於 2015-10-31 01:01 發表
你搵國家隊教都死喇!!!
一星期打一次2個鐘,仲要1對8
佢地鐘意去車仔,曼記踢波多過用手.
1對8已經是好好,好多學校係1對十幾,廿幾甚至係三十幾;最近我教某中學雖然學校已增to六張台,但人數太多,部分要打地波……
作者: (=^x^=)    時間: 2015-11-6 00:51

引用:
原帖由 cgwc 於 2015-10-31 02:27 發表

1對8已經是好好,好多學校係1對十幾,廿幾甚至係三十幾;最近我教某中學雖然學校已增to六張台,但人數太多,部分要打地波……
我見過 一對30

作者: brian1115    時間: 2015-11-6 02:19

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-11-6 00:51 發表

我見過 一對30
當年我地果隊小學係1對40 up
作者: st24515574    時間: 2015-11-6 03:09     標題: 回復 20# 的帖子

同意,吾岩規矩就要盡早執
作者: cgwc    時間: 2015-11-6 03:38

引用:
原帖由 brian1115 於 2015-11-6 02:19 發表

當年我地果隊小學係1對40 up
一對四十,厲害,我最多只是30左右。

重點唔夠台打,有40個,有20張台都好些
作者: brian1115    時間: 2015-11-6 20:21

引用:
原帖由 cgwc 於 2015-11-6 03:38 發表

一對四十,厲害,我最多只是30左右。

重點唔夠台打,有40個,有20張台都好些
當年我地係8張

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0