標題: 恭喜黃鎮廷世界排名第 11 [打印本頁]

作者: antony    時間: 2015-11-4 06:16     標題: 恭喜黃鎮廷世界排名第 11

恭喜黃鎮廷獲得世界排名第 11
作者: ttanson    時間: 2015-11-4 07:25

作者: Rabbit    時間: 2015-11-4 07:27

作者: 勁揪俠    時間: 2015-11-4 07:42

作者: 風雲小子    時間: 2015-11-4 08:01

恭喜
作者: atcf    時間: 2015-11-4 09:05

good news,,add oil
作者: yeung~    時間: 2015-11-4 09:08

作者: 乒乓在線    時間: 2015-11-4 09:31

恭喜
作者: 速鳥    時間: 2015-11-4 09:33

作者: 勁揪俠    時間: 2015-11-4 09:45

Really nice. Expecting him to get into the top ten.
作者: cman    時間: 2015-11-4 10:41

Good news
作者: 雲霧    時間: 2015-11-4 10:42

作者: jacky1021    時間: 2015-11-4 10:59

唔知有冇人又話黃同學世界排名唔值11呢, 中國大把人可以贏到佢啦, 黃只不過打得多公開賽姐..........
作者: peterng    時間: 2015-11-4 11:03

是否是歷史以來最高排名?請C兄指教。。。。。
作者: peterng    時間: 2015-11-4 11:04

補充香港隊最高排名。。。。
作者: 小閒    時間: 2015-11-4 11:05

作者: wing0000    時間: 2015-11-4 11:18

嘩... 勁呀!!!
作者: jacky1021    時間: 2015-11-4 11:21     標題: 回復 14# 的帖子

李靜好似排過頭10
作者: 阿舜    時間: 2015-11-4 11:54

回復 14# 的帖子

睇返ITTF既世界男子排名紀錄:

http://www.ittf.com/museum/consolidatedrankings.pdf

1952 薛緒初 排名第10

1985-1986 盧傳松 排名第7
作者: 道山才子    時間: 2015-11-4 12:11

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-4 10:59 發表
唔知有冇人又話黃同學世界排名唔值11呢, 中國大把人可以贏到佢啦, 黃只不過打得多公開賽姐..........
好屎波啊!
十年前邊個邊個都數佢啊!
作者: skyline@@    時間: 2015-11-4 17:36

Good news
作者: HongKongFanz    時間: 2015-11-4 17:40

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-4 10:59 發表
『咁黃鎮廷頂多只有top50』
作者: Penguin    時間: 2015-11-4 18:05

引用:
原帖由 wing0000 於 2015-11-4 11:18 發表
嘩... 勁呀!!!
我都係睇到出面呢個標題㩒入黎
作者: cv-k    時間: 2015-11-4 18:17

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-11-4 17:40 發表

『咁黃鎮廷頂多只有top50』
邊有Top50 起碼200  某人同鄉都贏chun ting wor
作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 20:18

引用:
閰安,samsonov, 梅兹,fegerl 的確D波係高過佢,雖然wong 排名高D。
你唔啱聽可以用返人身攻呢招,我已經見識過

作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 20:21

引用:
原帖由 cv-k 於 2015-11-4 18:17 發表

邊有Top50 起碼200  某人同鄉都贏chun ting wor
排名高等於實力高。
作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 20:24

引用:

Henzell 巳經贏3你所謂的宇宙最強 4:2
看來令你自尊嚴重受損
作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 20:34

引用:

成日提上年 Henzell 贏
wong 呢埸波,看來你真係心靈重創。
我已經淡忘咗。
作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 20:44

引用:
原帖由 道山才子 於 2015-11-4 12:11 發表

好屎波啊!
十年前邊個邊個都數佢啊!
Henzell 2014 贏 wong 呀,大作家

作者: jaws    時間: 2015-11-4 20:59

只要努力比賽,令港人看得開心,為土生土長乒乓球員爭一口氣,証明乒總多給機會本土球員也ok,排名值不值,見人見智
作者: HongKongFanz    時間: 2015-11-4 21:04

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-4 20:24 發表

Henzell 巳經贏3你所謂的宇宙最強 4:2
看來令你自尊嚴重受損
邊個話係Henzell?
作者: HongKongFanz    時間: 2015-11-4 21:04

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-4 20:34 發表

成日提上年 Henzell 贏
wong 呢埸波,看來你真係心靈重創。
我已經淡忘咗。
第二次提Henzell
作者: HongKongFanz    時間: 2015-11-4 21:05

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-4 20:44 發表

Henzell 2014 贏 wong 呀,大作家
第三次。成日提Henzell
作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 21:06

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-11-4 21:04 發表

邊個話係Henzell?
你話某人同鄉? 咁係邊個?

作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 21:17

引用:
原帖由 jaws 於 2015-11-4 20:59 發表
只要努力比賽,令港人看得開心,為土生土長乒乓球員爭一口氣,証明乒總多給機會本土球員也ok,排名值不值,見人見智
無錯。
作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 21:22

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-11-4 11:54 發表
回復 14# 的帖子

睇返ITTF既世界男子排名紀錄:

http://www.ittf.com/museum/consolidatedrankings.pdf

1952 薛緒初 排名第10

1985-1986 盧傳松 排名第7
勁。
作者: s081186    時間: 2015-11-4 21:27

算啦唔好成日同果個無謂人鬥氣,佢次次都入嚟講完d驚人嘅理論然後加一堆 其實我懷疑佢係咪平時日光日白對住其他人都係 咁嘅樣, 真係有d為佢嘅精神健康擔心
作者: mrpk1234    時間: 2015-11-4 21:31

作者: s081186    時間: 2015-11-4 21:31

大洋洲乒乓當然唔係垃圾,係估唔到出左個咁嘅垃圾球迷姐
作者: tsomlay    時間: 2015-11-4 21:36

引用:
原帖由 s081186 於 2015-11-4 21:31 發表
大洋洲乒乓當然唔係垃圾,係估唔到出左個咁嘅垃圾球迷姐
Very nice manner
作者: s081186    時間: 2015-11-4 21:37

Thx
彼此彼此啦
作者: jacky1021    時間: 2015-11-5 00:22

鎮廷排名11當然可以輸俾任何人, 不過排得11就唔該尊重下個排名, 或者叫你同鄉試下贏水谷隼, 丹羽孝希, 吉村真晴

波係圓既, 總有輸贏, 中立D就好
作者: tsomlay    時間: 2015-11-5 01:14

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 00:22 發表
鎮廷排名11當然可以輸俾任何人, 不過排得11就唔該尊重下個排名, 或者叫你同鄉試下贏水谷隼, 丹羽孝希, 吉村真晴

波係圓既, 總有輸贏, 中立D就好
又如何?人地 Fegerl 排四十幾 但 短短幾天在波蘭公開赛已經
贏了世界 4, 8,15。 wtc 都要一年半載先贏一個頭 20 球員。
Fegerl 打法,實力已經對中國球員有很大威脅。 Wtc 現時
同中國球員仲係無得打。呢個就係 wct 同 fegerl 嘅差距。
個人意見,不喜勿插。

作者: jacky1021    時間: 2015-11-5 01:26

請問你有冇見過 Fegerl練波, 知5知佢係邊度練波?

又如何?人地 Fegerl 排四十幾 但 短短幾天在波蘭公開赛已經
贏了世界 4, 8,15。
人地打法,實力已經對中國球員有很大威脅。 Wtc 現時
同中國球員仲係無得打。呢個就係 wct 同 fegerl 嘅差距。 ... [/quote]
作者: tsomlay    時間: 2015-11-5 01:28

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:26 發表
請問你有冇見過 Fegerl練波, 知5知佢係邊度練波?

贏了世界 4, 8,15。
人地打法,實力已經對中國球員有很大威脅。 Wtc 現時
同中國球員 ...
你為何咁問?
作者: st24515574    時間: 2015-11-5 01:30

好波
作者: jacky1021    時間: 2015-11-5 01:32

8掛下姐`, 我上年有幸係北京隊見識左1日, 就係見呢位球員係北京隊練習, 我好朋友侯XX還介紹FEGERL俾我識, 佢一口流利普通話, 應該在北京浸左好耐,
引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-5 01:28 發表

你為何咁問?

作者: tsomlay    時間: 2015-11-5 01:36

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:32 發表
8掛下姐`, 我上年係北京隊見識左1日, 就係見呢位球員係北京隊練習, 我好朋友侯XX還介紹FEGERL俾我識, 佢一口流利普通話, 應該在北京浸左好耐,

Fegerl 的確好波。相信巳經被中國隊列入黑名單了去研究了。
佢外父就是中國教練李曉東。
作者: tsomlay    時間: 2015-11-5 01:39

Fegerl 老婆係 Li Qianbing, 都是代表
Austria
引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:32 發表
8掛下姐`, 我上年有幸係北京隊見識左1日, 就係見呢位球員係北京隊練習, 我好朋友侯XX還介紹FEGERL俾我識, 佢一口流利普通話, 應該在北京浸左好耐,

作者: jacky1021    時間: 2015-11-5 01:40

而且我都冇話FEGERL唔好波, 只不過係你唔認為黃鎮廷好波, 不斷以佢輸俾澳洲1號做例子, 我地各網友都只不過澄清下, 黃鎮廷參加得多公開賽有機會搶得多D世界排名積分, 而且咁好彩又俾佢羸到D排名高既球員, 咁有幸排到第11名, 如果在全中國排名, 可能51都唔得, 唔知咁樣講岩5岩聽呢?
作者: jacky1021    時間: 2015-11-5 01:41

呢個事情我一早知, 唔係早幾日公佈先知
咁你知5知佢係北京隊練習?
引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-5 01:36 發表

Fegerl 的確好波。相信巳經被中國隊列入黑名單了去研究了。
佢外父就是中國教練李曉東。

作者: tsomlay    時間: 2015-11-5 01:51

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:40 發表
而且我都冇話FEGERL唔好波, 只不過係你唔認為黃鎮廷好波, 不斷以佢輸俾澳洲1號做例子, 我地各網友都只不過澄清下, 黃鎮廷參加得多公開賽有機會搶得多D世界排名積分, 而且咁好彩又俾佢羸到D排名高既球員, 咁有幸排到第 ...
我只是認為ittf 排名不能完全反映實力。
比wtc 排名低的球員好多同佢實力不相伯仲,甚至高少許,
如閰安,samsonov,Fegerl, 梅兹。
唔知你同唔同意? 這只是我個人觀點。如果因為你地係黄生fans 令你地不快,
好抱歉。
作者: tsomlay    時間: 2015-11-5 01:52

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-11-5 01:41 發表
呢個事情我一早知, 唔係早幾日公佈先知
咁你知5知佢係北京隊練習?

唔知
作者: jacky1021    時間: 2015-11-5 01:54

絕對同意, 亦都係事實, 只不過任何一位球員達到一個高排名, 除了顯示出實力, 還有參與密度, 努力成果就係排名反映出來
引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-11-5 01:51 發表

我只是認為ittf 排名不能完全反映實力。
比wtc 排名低的球員好多同佢實力不相伯仲,甚至高少許,
如閰安,samsonov,Fegerl, 梅兹。
唔知你同唔同意? 這只是我個人觀點。如果因為你地係黄生fans ...

作者: Patricklee    時間: 2015-11-6 02:19

老實講,真正的世界排名,我估中國球員排頭20名都冇難度
Ittf只係計算參與ittf認可既比賽球員的對賽同分站排名。

但係每次見人支持就潑冷水就不要得啦(仲要逐個人回覆)
我記得Oshima yuya中國公開賽連掃奧查洛夫、莊智淵、丹羽孝希
唔通又話佢勁過邊個邊個咩,捷克公開賽就知咩事啦

Fegerl 呢個比賽表現很好,不過參照往績,亦輸好多低排名球手,所以未升到頭廿名
Ittf唔係一切,但唔可以否定它的認受性
唔通用心目中個「實力估計榜」就好公平咩。
單憑一個比賽亦唔可能作準。
唔通張繼科輸張宇鎮就一定唔可以排前面咩?
打波格食格,有時無得解釋。

多d支持香港運動員,唔單止乒乓球,壁球羽毛球單車,香港成績更好
例如壁球的李浩賢,岩岩升到13名,值得高興,難道不值得慶祝?還是要看看他有沒有贏過頭廿名選手?要不要比你評估下值唔值13名?
多d欣賞多d支持,過多既潑冷水行為大家有眼見。
自己打波,自然想支持番香港運動員,我諗好多球迷都係。除非唔係對事啦。
作者: jacky1021    時間: 2015-11-6 02:59

引用:
原帖由 Patricklee 於 2015-11-6 02:19 發表
老實講,真正的世界排名,我估中國球員排頭20名都冇難度
Ittf只係計算參與ittf認可既比賽球員的對賽同分站排名。

但係每次見人支持就潑冷水就不要得啦(仲要逐個人回覆)
我記得Oshima yuya中國公開賽連掃奧查洛 ...

作者: st24515574    時間: 2015-11-7 03:15

黃鎮廷應該會過埋莊智淵
作者: 電磁波    時間: 2015-11-10 19:40

黃鎮廷長期在大陸比賽同訓練之後真明顯睇到有進步!
作者: Richard888    時間: 2015-11-10 23:24

黃鎮 廷好樣的。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0