標題: [綜合技術] 黑檀V .VS. Boll ZLC .VS. 內置ZLC [打印本頁]

作者: fredclho    時間: 2016-1-19 13:50     標題: 黑檀V .VS. Boll ZLC .VS. 內置ZLC

深深體會到什麼叫力量的差距。問題是我正手自身發力有問題定是板材問題。

本人球拍配置:
黑檀V 正手MXS 反手05
內置 ZLC 正手MXS 反手MXP

對手球拍配置:
Boll ZLC 正手狂飆特供 反手64

黑檀V VS Boll ZLC
發力正手對攻時去到第三拍就感覺到黑檀不夠力量完全給外置纖維完全壓制住。
反手對攻又感覺黑檀還可以。

內置 ZLC VS Boll ZLC
發力正手對攻時去到第三內置都感到有速度和壓制力。
反手對攻感覺可以。
作者: sunnyfung1    時間: 2016-1-19 16:32

不關事的,黑檀及boll zlc 都是硬板,力量不夠是自發力問題
就算是普通純木,姿勢做得足,力量會仲好
作者: ben2ben    時間: 2016-1-19 19:17

Mxs 太硬了,換軟弹一点的膠便可解決,T05 或stiga airoc astro m都可
作者: 樂天之命    時間: 2016-1-19 19:47

MXS硬?我今日打超張正手MXS覺得軟過頭,純粹個人感覺
作者: fredclho    時間: 2016-1-20 07:22     標題: 回復 2# 的帖子

謝謝師兄意见!
作者: fredclho    時間: 2016-1-20 07:25     標題: 回復 3# 的帖子

我覺得MXS同MXP差不多只是硬了一点点。
作者: fredclho    時間: 2016-1-20 07:30

引用:
原帖由 樂天之命 於 2016-1-19 19:47 發表
我塊超张試过配MXP ,80打起来感觉塊拍太硬完全打不到。
作者: dlwtong    時間: 2016-1-20 08:10

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2016-1-19 16:32 發表
就算是普通純木,姿勢做得足,力量會仲好
高科技膠皮,球拍好似車啲Turbo咁,成程車都開緊60要啲Turbo托咩,手車均速上咗120以上先再講
作者: fredclho    時間: 2016-1-20 08:44     標題: 回復 9# 的帖子

同意是自身發力和步法不到位引置打球质量问题。
作者: TomLai    時間: 2016-1-20 14:21

引用:
原帖由 fredclho 於 2016-1-20 08:44 發表
同意是自身發力和步法不到位引置打球质量问题。
早排同個球友練固定一點正手攻既時候佢提醒我對腳唔好釘死. 呢句話真係幫到我改善我一板差過一板既情況.
係對腳問題. 我練一點對攻好多時都會企實喺度唔郁. 練兩點三點既時候就好啲.
作者: tomtom1995    時間: 2016-1-20 18:50

引用:
原帖由 樂天之命 於 2016-1-19 19:47 發表
MXS係硬,只係顆粒design得較易透板
作者: 速鳥    時間: 2016-1-21 07:27

「工欲善其事,必先利其器」,狂飆係無法代替的自身發力膠皮,膠本身無吸力作用,要自身發出功力;外國膠好像彈弓,自身發力會對彈出有對抗性,另球速反而減弱。
作者: fredclho    時間: 2016-1-21 10:52

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-1-21 07:27 發表
「工欲善其事,必先利其器」,狂飆係無法代替的自身發力膠皮,膠本身無吸力作用,要自身發出功力;外國膠好像彈弓,自身發力會對彈出有對抗性,另球速反而減弱。
對狂飆是好胶需要基本功好扎实。聽国内啲師兄講重要用有机胶水灌才好打。我就最怕打一次都要灌油灌胶還有好的狂飆胶价钱同T这些胶差不多价。
作者: fredclho    時間: 2016-1-22 08:48

謝謝各位高人指点今次真是學習不少。
作者: 無為    時間: 2016-2-4 17:33

MXS真係硬D....
作者: (=^x^=)    時間: 2016-3-10 15:51

同意
作者: johnli    時間: 2016-3-10 16:24

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-3-10 16:03 發表

步法當然要到位啦,腳吾可以企死,吾可以太遲 又吾可以太早,球未到,你先移動定,人地變線,你就失位,一失重心,左撲又撲,產生被動局面,技術高超當然可以 尋找機會反攻啦。 但如果太遲,球追人,找不到最佳擊 ...

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0