標題: [其它討論] 想請教貼膠如何掃膠水才可以均勻 [打印本頁]

作者: ttballfan    時間: 2016-1-23 22:11     標題: 想請教貼膠如何掃膠水才可以均勻

想請教貼膠如何掃膠水才可以均勻, 而不會起膠水粒?
作者: 勁揪俠    時間: 2016-1-23 22:24

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016/1/23 22:11 發表
‘‘快‘‘!
作者: ttballfan    時間: 2016-1-23 22:27

不知為何每次掃膠水在底板和膠上, 再用海綿想掃均勻膠水, 但都會起膠水粒?
作者: lwpong    時間: 2016-1-23 23:26

p師兄,不要返掃,一次過要掃得均衡

作者: lwpong    時間: 2016-1-23 23:28

因當D膠開始乾就起粒
作者: 日橫直削    時間: 2016-1-24 02:54

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-1-23 22:11 發表
估計原因有3:
1落得太少膠水
2膠水過期(海夫開左後2.5個月,紅雙喜3-4個月)
3不是同一方向搽
作者: sunnyfung1    時間: 2016-1-24 09:53

有機會膠水太濃,可以加2-4滴清水在樽內,再大力搖下佢試試
作者: egghead1969    時間: 2016-1-24 12:13

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 02:54 發表

估計原因有3:
1落得太少膠水
3不是同一方向搽
原來要同一方向搽,以前唔知
作者: ttballfan    時間: 2016-1-24 12:47

引用:
原帖由 iammalin 於 2016-1-23 22:50 發表

師兄,你用邊個牌子的膠水?聽聞有些牌子會有呢d 問題
典馳.........
作者: ttballfan    時間: 2016-1-24 12:54

引用:

估計原因有3:
1落得太少膠水
3不是同一方向搽
支典馳買左大半年, 原來膠水開左最多只可用4個月.....
作者: ttballfan    時間: 2016-1-24 13:00

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2016-1-24 09:53 發表
有機會膠水太濃,可以加2-4滴清水在樽內,再大力搖下佢試試
睇上來膠水真的是太濃, 下次試下加清水在樽內, 謝!
作者: rckw    時間: 2016-1-24 13:13

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-1-24 12:54 發表

支典馳買左大半年, 原來膠水開左最多只可用4個月.....
典馳官方建議好似係3個月ja
作者: ttballfan    時間: 2016-1-24 13:27

引用:
原帖由 rckw 於 2016-1-24 13:13 發表

典馳官方建議好似係3個月ja
買支膠水要80蚊, 3個月內最多用兩三次, 平均每次要26蚊, 太重皮了....
作者: BaaBaaChris    時間: 2016-1-24 14:43

我都係用典馳,呢隻膠水好快乾。第一次自己除膠上膠來回左十幾次先收貨。木拍果面膠水要預多少少,太少好快乾,太多又掃唔得均,重點係要快、狠、準(雖然我做唔到),番手一定起膠粒。海綿果面相對容易d,冇乾得咁快。

除非自己好鍾意DIY或好得閒,否則都係幾十蚊比人搞化算d
作者: gattfry    時間: 2016-1-24 15:06

我都𡃤左嘢,支膠耐冇用,一搽完起哂粒又乾哂,依家要用手捽番出來但好實好難捽,各位師兄有冇好多方法可以清膠水漬?
作者: artin    時間: 2016-1-24 17:07

我覺得平既話就用紅雙喜500ml膠水 貴就用Nittaku, 依兩隻係我用過最好用
作者: 直直地    時間: 2016-1-24 18:06

我用紅雙喜  500ml
或 tear mender

都用左好長時間都無起粒粒。

紅雙喜送既海綿比較唔好使。
我用12蚊店買既高密度吸水海綿,覺得好好搽。

少少經驗系,膠水太少,好容易起粒粒。

紅大媽覺得好容易用。
作者: gattfry    時間: 2016-1-24 20:26

我係用Nittaku,但可能太耐冇用唧出來得已有粒粒
作者: 日橫直削    時間: 2016-1-24 20:31

沒錯,紅雙喜和NITTAKU是最好用最好撕的!
個人認為DONIC最唔好用,大支裝500ML都還好,細支裝的就唔好搞了,尢其是用TENERGY系列,用DONIC會搞到手感好差唔係太咬波,而且又難撕膠
作者: davidhk    時間: 2016-1-24 21:02

引用:
原帖由 lwpong 於 2016-1-23 23:26 發表
p師兄,不要返掃,一次過要掃得均衡
一言驚醒!謝
作者: davidhk    時間: 2016-1-24 21:03

引用:

估計原因有3:
1落得太少膠水
3不是同一方向搽
原來會咁快過期?我支膠水用左成年啦
作者: davidhk    時間: 2016-1-24 21:06

引用:
原帖由 ttballfan 於 2016-1-24 13:27 發表

買支膠水要80蚊, 3個月內最多用兩三次, 平均每次要26蚊, 太重皮了....
絕對係啦,普通用家點會用得多?
作者: gattfry    時間: 2016-1-24 21:34

我依家想除番d膠水出黎,但好實好難起,捽到手指甩皮
作者: 直直地    時間: 2016-1-24 22:00

狂三還好,蛋糕海綿,尤其系軟果d,m3, fxp, musa lll 真系寧願唔除。。。
作者: TomLai    時間: 2016-1-24 22:46

我啱啱開始學黏膠搣膠. 我樽無機膠水上面寫住話想最易搣就可以先喺塊板度搽護木水. 連塊膠都可以搽(如果海棉好軟既話). 大家點睇?
作者: 日橫直削    時間: 2016-1-24 23:04

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-24 22:46 發表
我啱啱開始學黏膠搣膠. 我樽無機膠水上面寫住話想最易搣就可以先喺塊板度搽護木水. 連塊膠都可以搽(如果海棉好軟既話). 大家點睇?
其實不用的,只要在想除膠的海棉上,搽厚膠水層(大約2-3層就可以),便可輕易除膠。假如之前的膠水是過期得好緊要,要重複步驟多次。所以任何牌子的膠水過左4個月就一定出事,唔好要啦
作者: KIKI22064878    時間: 2016-1-25 15:26

乜膠水限用 3 - 4  個 月 ?    但我在橂上又没有見到此標籤  有 個 球友 佢支曲馳 膠水 一超 過 一年前,  剛   上 了膠,  但打波時, 好勁喎,  又無月手
作者: KIKI22064878    時間: 2016-1-25 15:28

又無甩膠  擊球聲 都吾知几清脆
作者: TomLai    時間: 2016-1-26 00:05

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 23:04 發表

其實不用的,只要在想除膠的海棉上,搽厚膠水層(大約2-3層就可以),便可輕易除膠。假如之前的膠水是過期得好緊要,要重複步驟多次。所以任何牌子的膠水過左4個月就一定出事,唔好要啦
搽2-3層膠水喺海棉度: 係咪等一層乾咗再搽第二層?
作者: TomLai    時間: 2016-1-26 00:27

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-24 22:46 發表
實驗結果: 早兩日試搽護木水喺塊板同塊膠度然後至搽膠水. 今日搣膠. (板同膠係現成拍拆出嚟既, 都有啲清唔乾淨既膠漬.) 塊板OK, 有少少膠水皮留低, 一捽就甩. 可算成功. 塊膠唔OK. 膠水皮黏實塊膠. 失敗.
有機會會用塊新膠試下(冇舊膠水漬).
作者: 日橫直削    時間: 2016-1-26 18:17

引用:
原帖由 KIKI22064878 於 2016-1-25 15:28 發表
又無甩膠  擊球聲 都吾知几清脆
請你除膠試下好唔好除
作者: 日橫直削    時間: 2016-1-26 18:17

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-26 00:05 發表

搽2-3層膠水喺海棉度: 係咪等一層乾咗再搽第二層?
是的
作者: 日橫直削    時間: 2016-1-26 18:19

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-26 00:27 發表

實驗結果: 早兩日試搽護木水喺塊板同塊膠度然後至搽膠水. 今日搣膠. (板同膠係現成拍拆出嚟既, 都有啲清唔乾淨既膠漬.) 塊板OK, 有少少膠水皮留低, 一捽就甩. 可算成功. 塊膠唔OK. 膠水皮黏實塊 ...
話明護木水,為什麼要搽在膠皮?傷不傷膠就唔敢講,我覺得咁樣會影響打波球感
作者: TomLai    時間: 2016-1-27 19:49

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-24 23:04 發表

多謝板主教路.

試咗啦. 搽咗三層無機膠水喺塊白老鼠膠度. 順手搽一層喺塊板度. 今日撕番開. 由塊膠度除膠真係容易咗, 體驗到點剝膠水. 但係大部分地方都仲係黏得好實. 唔再試呢塊由現成板搣落嚟既白老鼠膠啦.

我試完啦. 遲啲先至真係搣膠貼膠.
作者: 電磁波    時間: 2016-1-28 15:57

有冇試過蛋糕海綿 ?
引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-27 19:49 發表

多謝板主教路.

試咗啦. 搽咗三層無機膠水喺塊白老鼠膠度. 順手搽一層喺塊板度. 今日撕番開. 由塊膠度除膠真係容易咗, 體驗到點剝膠水. 但係大部分地方都仲係黏得好實. 唔再試呢 ...

作者: TomLai    時間: 2016-1-28 16:36

引用:
原帖由 電磁波 於 2016-1-28 15:57 發表
有冇試過蛋糕海綿 ?

未有機會.
作者: 日橫直削    時間: 2016-1-29 23:58

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-1-27 19:49 發表

多謝板主教路.

試咗啦. 搽咗三層無機膠水喺塊白老鼠膠度. 順手搽一層喺塊板度. 今日撕番開. 由塊膠度除膠真係容易咗, 體驗到點剝膠水. 但係大部分地方都仲係黏得好實. 唔再試呢 ...
現成板果D膠水唔係係可以整到的
作者: 馬琳    時間: 2016-1-30 17:59

推薦tibhar水性無機 超好用
作者: super_phoenix    時間: 2016-1-30 18:45

我支komman買咗成年用到依家都冇起粒。
作者: TomLai    時間: 2016-1-30 18:52

引用:
原帖由 日橫直削 於 2016-1-29 23:58 發表

現成板果D膠水唔係係可以整到的
塊板都得既. 係要好多工夫啫.
塊膠就試過唔得啦. 板主講得啱.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0