標題: 2016里約奧運公佈乒乓球單打可參加球員名單 [打印本頁]

作者: egghead1969    時間: 2016-5-8 01:43     標題: 2016里約奧運公佈乒乓球單打可參加球員名單

原件起到
http://ittf.com/World_Events/2016OG/2016_OG_qualified_players.pdf

幾樣注意野
男單

兩個經打外圍取到合資格既香港選手唔參加,用排名個兩件參加
中國冇張生喎,大獲

女單

LXX 去喎
香港用排名個兩件參加
作者: 乒乓人生    時間: 2016-5-8 01:58

遠在北京GE中國隊 選人方法都好 Reasonable ! 尊重排名賽成績,透明度很高!

我就唔會話陳總黑暗ge, 黑暗已經唔適合黎形容佢,佢係自己活在自己既思想之中!

純粹個人意見,陳總你係時候退落黎啦,論你咁封閉既思想,同埋你既年紀,都係時候說再見啦。

作者: egghead1969    時間: 2016-5-8 02:05

引用:
原帖由 乒乓人生 於 2016-5-8 01:58 發表
遠在北京GE中國隊 選人方法都好 Reasonable ! 尊重排名賽成績,透明度很高!

我就唔會話陳總黑暗ge, 黑暗已經唔適合黎形容佢,佢係自己活在自己既思想之中!

純粹個人意見,陳總你係時候退落黎啦,論你咁 ...
你一定冇睇過個篇『劉國梁敲打張繼科背離中央指示』文章
作者: peterng    時間: 2016-5-8 10:54

thanks for your share...............
作者: 黑碳    時間: 2016-5-8 11:08

活在冰糭及睇丸下的人
如果認真,你便輸了
除非你好有錢
作者: 橫變直    時間: 2016-5-8 11:33

聽講呢個係邀請名單,係跟排名的,唔係各自國家的遞表名單。日本都講過第二單打係丹羽孝希而唔係上面所講的吉村真晴。

所以呢兩個list只睇到兩樣野。 馬龍同李曉暇會打單打不過另一名額未必係樊掁東同劉詩雯,何鈞傑同江天一唔會打單打。
作者: 橫變直    時間: 2016-5-8 11:36

所以見到邀請名單個表,noc confirmation那一欄,多數冇打日期。
作者: super_phoenix    時間: 2016-5-8 11:44

點解上面有一個位但寧願兩個都唔出的?
作者: egghead1969    時間: 2016-5-8 12:32

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 11:33 發表
聽講呢個係邀請名單,係跟排名的,唔係各自國家的遞表名單。日本都講過第二單打係丹羽孝希而唔係上面所講的吉村真晴。

所以呢兩個list只睇到兩樣野。...
好在日本同中國既選手名列前矛,吉村真晴放棄,跟住個名次個位就係丹羽孝希;中國都一樣,問題唔係太大
作者: egghead1969    時間: 2016-5-8 12:33

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-5-8 11:44 發表
點解上面有一個位但寧願兩個都唔出的?
唔明你講乜
作者: 橫變直    時間: 2016-5-8 13:00

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-8 12:32 發表

好在日本同中國既選手名列前矛,吉村真晴放棄,跟住個名次個位就係丹羽孝希;中國都一樣,問題唔係太大
但你話「中國冇張生喎」,未必!
不過我唔認同中國派張生出戰單打!
作者: 橫變直    時間: 2016-5-8 13:03

香港派何江二人打,贏左又唔俾出,唔派女隊又話「怕輸」,咁派何江佢兩個出來打stage2做乜?唔怕輸?贏左又唔俾咁做乜要出來打又要承受輸波被扣分的風險?
作者: super_phoenix    時間: 2016-5-8 13:10

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-8 12:33 發表

唔明你講乜
明白了,thanks

作者: egghead1969    時間: 2016-5-8 13:14

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 13:00 發表

但你話「中國冇張生喎」,未必!
不過我唔認同中國派張生出戰單打!
我意思係冇張生,即係要 XX 同 FZD 都放棄,好難睇喎
作者: egghead1969    時間: 2016-5-8 13:16

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-8 13:08 發表

怕輸個位係黃生
黃生點會輸
女個面重,個食相重難睇
作者: 乒乓人生    時間: 2016-5-8 13:41

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-8 13:31 發表

高層怕輸
係咪指教練方面?
作者: 乒乓人生    時間: 2016-5-8 13:48

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-8 11:08 發表
好利害
邊度厲害

如果你係一個乒乓球愛好者,又唔係諗住打港青 / 港隊,或者係冰粽入面搵返一官半職

其實又有什麼避忌?
作者: Patricklee    時間: 2016-5-8 13:51

派何江應該係爭取經驗同實戰(不竟江休戰不短時間),以單打計黃唐明顯較優先
而明知可以出戰,點解要再打外圍賽?(先不論早前令觀賞價值較低)

相比之下,丹羽差點失預算,排名急劇下滑
點解唔笑丹羽唔打第二輪?

何理應係2020奧運主力,但2016,以排名計出戰並無不妥吧
況且,倘若主力有任何狀況出現未能出戰奧運,何此位置就十分重要
因為何不能以排名入選,難道要讓出單打名額?

機會要爭取,你有準備,就有機會把握
作者: 橫變直    時間: 2016-5-8 14:25

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-5-8 13:51 發表
派何江應該係爭取經驗同實戰(不竟江休戰不短時間),以單打計黃唐明顯較優先
而明知可以出戰,點解要再打外圍賽?(先不論早前令觀賞價值較低)

相比之下,丹羽差點失預算,排名急劇下滑
點解唔笑丹羽唔打第二 ...
日本舊年年頭已經知道,邊個as of 舊年夏天(唔記得exactly係幾月)最高排名兩個就俾佢地出。 一早公開了規則,之後個個日本球員狂出戰,女子果邊競爭更激烈,到左截止,丹羽排名較高,咪丹羽囉。 女子隊方面,平野美宇今年好大進步,我覺得應該踢走愛姐,俾伊藤同埋平野去打奧運添。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-8 14:39

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-8 14:25 發表

日本舊年年頭已經知道,邊個as of 舊年夏天(唔記得exactly係幾月)最高排名兩個就俾佢地出。 一早公開了規則,之後個個日本球員狂出戰,女子果邊競爭更激烈,到左截止,丹羽排名較高,咪丹羽囉。 女子隊方面,平野美 ...
日本真係自己揾自己麻煩, 咁早訂立入奧運規則, 所以依家出的陣容都幾唔睇好

丹羽孝希, 福原愛狀態麻麻, 點去贏人 . . . .
作者: egghead1969    時間: 2016-5-8 22:22

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-8 14:39 發表

日本真係自己揾自己麻煩, 咁早訂立入奧運規則, 所以依家出的陣容都幾唔睇好

丹羽孝希, 福原愛狀態麻麻, 點去贏人 . . . .
嚴格來講都係比迫,佢地戰略係用雙打來爭取團體獎牌,要早練習。其實係奧委自已問題,除中國外最勁既女雙組合之一,冇得打奧運,講出來人唔笑狗都吠
今個月,平野排得十,連升九位

作者: Patricklee    時間: 2016-5-9 13:26

會唔會係奧委冇諗過單打同雙打可以好唔同?
例如羽毛球,因場地大細,單雙打人選唔同。

乒乓球其實都可以設類似規定,場地可以一樣,不過國際性比賽(代表國家或地區)時,只可以代表一樣項目。
作者: TAMCA    時間: 2016-5-9 17:24

6月15日前仍然可以變(   http://xw.qq.com/sports/20160507040788)。
候選球員最緊要加強實力、提高狀態及力免傷患惡化。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-9 17:51

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-8 22:22 發表

嚴格來講都係比迫,佢地戰略係用雙打來爭取團體獎牌,要早練習。其實係奧委自已問題,除中國外最勁既女雙組合之一,冇得打奧運,講出來人唔笑狗都吠
今個月,平野排得十,連升九位
雙打真係咁重要 ?
奧運團體賽係 4 場單打 + 1 場雙打
單打贏唔到人, 贏雙打有咩用
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-9 17:54

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-5-9 13:26 發表
會唔會係奧委冇諗過單打同雙打可以好唔同?
例如羽毛球,因場地大細,單雙打人選唔同。

乒乓球其實都可以設類似規定,場地可以一樣,不過國際性比賽(代表國家或地區)時,只可以代表一樣項目。
奧運羽毛球好似冇團體賽 !?

但乒乓球唔同, 本身已經有單打, 雙打(同羽毛球一樣), 再加上團體賽
作者: egghead1969    時間: 2016-5-9 22:03

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-9 17:54 發表

奧運羽毛球好似冇團體賽 !?

但乒乓球唔同, 本身已經有單打, 雙打(同羽毛球一樣), 再加上團體賽
今次奧運乒乓球冇雙打 ,得單打同團體賽
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-9 17:51 發表

雙打真係咁重要 ?
奧運團體賽係 4 場單打 + 1 場雙打
單打贏唔到人, 贏雙打有咩用
雙打當然重要;當係新加坡對香港,馮姐贏二場冇難度,另外個位于姐輸頭二板都輸左場波;你唔靠雙打
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-9 22:26

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-9 22:03 發表

今次奧運乒乓球冇雙打 ,得單打同團體賽

雙打當然重要;當係新加坡對香港,馮姐贏二場冇難度,另外個位于姐輸頭二板都輸左場波;你唔靠雙打
奧運最麻煩呢樣野, 主辦國可以左改右改遊戲規則, 又可加減體育項目

對 D 55 波的比賽, 雙打真係好重要, 但對中國隊 . . . 雙打 !? 單打都 KO 你
作者: 鼓勵    時間: 2016-5-10 16:46

而家打波打感情不是打實力
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-10 18:27

引用:
原帖由 鼓勵 於 2016-5-10 16:46 發表
感情難培養
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-10 18:28

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-10 17:25 發表

新加坡贏中國冇難道
有時爆下冷都好
作者: egghead1969    時間: 2016-5-11 05:08

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-10 18:28 發表

有時爆下冷都好
邊有可能,于姐輸頭二板都輸死
引用:
原帖由 鼓勵 於 2016-5-10 16:46 發表
老實講,大家都冇得拿金、銀牌;真係係要志在開心
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-11 12:33

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-11 05:08 發表

邊有可能,于姐輸頭二板都輸死

老實講,大家都冇得拿金、銀牌;真係係要志在開心
志在參與
作者: 鼓勵    時間: 2016-5-11 20:33

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-10 18:27 發表

感情難培養
有利益就有得培養啦
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-11 20:44

引用:
原帖由 鼓勵 於 2016-5-11 20:33 發表

有利益就有得培養啦
當然, 感情都要有金錢作基礎
作者: zeio    時間: 2016-5-13 11:07

乒聯12日更新,乒總已經確認黃、唐、杜、李單打名額
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-13 12:01

引用:
原帖由 zeio 於 2016-5-13 11:07 發表
乒聯12日更新,乒總已經確認黃、唐、杜、李單打名額
最關心係香港團體賽的最後一人
作者: HongKongFanz    時間: 2016-5-13 13:50

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-13 12:01 發表

最關心係香港團體賽的最後一人
超級關鍵
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-13 19:01

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-5-13 13:50 發表

超級關鍵
名單仲未出 . . .
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-13 19:13

引用:
原帖由 sorry 於 2016-5-13 19:08 發表
重點有經驗 應該優先
都唔明, 諗咁耐仲咩, 又唔似中國隊咁, 人材濟濟

係咁拖 . . .
作者: zeio    時間: 2016-5-13 23:52

唔關事,受規則所限,第三人要等男、女各62人單打名額完成分配之後再決定

p.s. 單打得62人, 計埋團體第三人先係86人

作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-14 16:29

引用:
原帖由 zeio 於 2016-5-13 23:52 發表
唔關事,受規則所限,第三人要等男、女各86人單打名額完成分配之後再決定
日本隊團體的名單已經出左 wo . . .
作者: zeio    時間: 2016-5-15 00:42

只係日本乒協單方面提前向外界公佈,乒聯方面都重未收到日奧委確認

據章程,依世界排名分配既單打名額最遲5月25號要收到確認

乒聯响30號再通知各國奧委會所取得既分配名額同已入圍運動員名單

各國奧委會响6月15號向乒聯確認所用名額同運動員名單

乒聯响18號再分配多出名額同公佈最終名單

作者: egghead1969    時間: 2016-5-17 03:21

中國都出左 la~~~,正路張繼科、丁寧會打單打
一、男子
      馬龍(北京)、張繼科(山東)、許昕(上海)
      P卡:樊振東(解放軍)

二、女子
      李曉霞(山東)、丁寧(北京)、劉詩雯(廣東)
      P卡:朱雨玲(四川)
http://sports.sina.com.cn/others ... xsenvm0462624.shtml
作者: 悠閒一族    時間: 2016-5-17 18:08

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-5-17 03:21 發表
中國都出左 la~~~,正路張繼科、丁寧會打單打
一、男子
      馬龍(北京)、張繼科(山東)、許昕(上海)
      P卡:樊振東(解放軍)

二、女子
      李曉霞(山東)、丁寧(北京)、劉詩雯(廣東)
    ...
結果有可能意想不到 . . .
作者: Bumndsty    時間: 2016-5-26 22:55

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-17 18:08 發表

結果有可能意想不到 . . .
咁係咩野意思呀?
作者: zeio    時間: 2016-6-1 00:54

港隊5月31日確定最終名單:

男:黃、唐、何
女:杜、李、帖
作者: Patricklee    時間: 2016-6-1 03:29

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-5-13 19:13 發表

都唔明, 諗咁耐仲咩, 又唔似中國隊咁, 人材濟濟

係咁拖 . . .
其實第三人個分數都好緊要,岩岩5月份何超過左江(rating table),有助爭取更前既種子,而家香港隊排緊第4,有機會4強前避開中國,我諗呢個都係其中一個原因令佢地咁遲先決定,而家結果都好,何狀態相當唔錯
作者: egghead1969    時間: 2016-6-1 05:09

引用:
原帖由 Patricklee 於 2016-6-1 03:29 發表

其實第三人個分數都好緊要,岩岩5月份何超過左江(rating table),有助爭取更前既種子,而家香港隊排緊第4,有機會4強前避開中國,我諗呢個都係其中一個原因令佢地咁遲先決定,而家結果都好,何狀態相當唔錯
最好就係四強撞到日本,咁就銀牌有望;四強撞到中國就至多銅牌。不過陳總講到江一定去

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0