標題: [是非] 不良球會真面目 [打印本頁]

作者: Richard888    時間: 2016-6-4 00:12     標題: 不良球會真面目

呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打吓比賽, 學吓嘢, 又吾貴, 咪一齊玩吓囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人, 我地D家長好似被佢洗咗腦咁, 個個都聽佢點, 佢就人工都慳番.
原本填報比賽D資料, 未得我地同意就無啦啦變咗佢個會D會員, 跟住教主就周圍同人講佢個會有幾百個會員, 咁咪越做越大囉. 我都相信好多呢D球會, 開始用好平的價錢, 講到自己幾有熱誠咁搞個平台比大家, 做做吓就會變質架啦, 因為見到財路嘛. 搞比賽賺錢, 搞自組青苗又賺錢, 搞章別筆試仲賺錢, 你地唸吓啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩?
如果人地擺明揾錢, 我都覺得好正常, 但咁樣揾錢手法好差囉, 成日話其他球會點衰點衰, 自己就為大家家長好. 我覺得自己好似我老婆比美容院氹一樣, 奉勸大家揾球會時要小心D, 聽多D意見, 無為因為打波搞到一肚气啦.

作者: skyliner    時間: 2016-6-4 00:20

眼紅症出沒注意
作者: 日橫直削    時間: 2016-6-4 00:24

引用:
原帖由 Richard888 於 2016-6-4 00:12 發表
呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打吓比賽, 學吓嘢, 又吾貴, 咪一齊玩吓囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人,  ...
不如你免費搞章別班給我上返幾課。
或者免費教下我波
作者: Richard888    時間: 2016-6-4 00:25

日久見人心, 遲D你就知, 勸你吾好為咗小小甜頭就比人利用, 為你好咋!  
作者: fasaan    時間: 2016-6-4 00:55

當年X域在歌街盛極一時,也不是招人冷言冷語,時間可証一切其功,其時一班乒乓熱血份子和家長用自己工餘時間去組織一个他們心目中的乒乓烏托邦的時候,总有D香港土產精神的人算出一大堆陰謀論,揾大錢論,何其可悲
作者: AY2006    時間: 2016-6-4 01:02

有容乃大,善哉善哉!
作者: 勁揪俠    時間: 2016-6-4 07:05

(出唔到字)

作者: 勁揪俠    時間: 2016-6-4 07:06

(出唔到字)

作者: 勁揪俠    時間: 2016-6-4 07:07

引用:
原帖由 Richard888 於 2016/6/4 00:12 發表
呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打下比賽, 學下嘢, 又吾貴, 咪一齊玩下囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人, 我地D家長好似被佢洗咗腦咁, 個個都聽佢點, 佢就人工都慳番.
原本填報比賽D資料, 未得我地同意就無啦啦變咗佢個會D會員, 跟住教主就周圍同人講佢個會有幾百個會員, 咁咪越做越大囉. 我都相信好多呢D球會, 開始用好平的價錢, 講到自己幾有熱誠咁搞個平台比大家, 做做下就會變質架啦, 因為見到財路嘛. 搞比賽賺錢, 搞自組青苗又賺錢, 搞章別筆試仲賺錢, 你地唸下啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩?
如果人地擺明揾錢, 我都覺得好正常, 但咁樣揾錢手法好差囉, 成日話其他球會點衰點衰, 自己就為大家家長好. 我覺得自己好似我老婆比美容院氹一樣, 奉勸大家揾球會時要小心D, 聽多D意見, 無為因為打波搞到一肚气啦.
完全無講過咩事搞到一肚氣。在下 同你講既喱個會完全無接觸過,但好奇想知真相。

論點 logic 好有問題。好多重點唔具體せ無証據。

其中話賺你錢既論點,可否列出你畀咗幾多せ佢收咗你幾多せ佢既營運成本せ整体收入せ有無將個會既户口入面既錢轉入私人户口?

可否提出同時係 ‘‘可行‘‘ 而又能 ‘‘令你滿意‘‘ 既營運方案,等喱個世界更美好?

作者: 勁揪俠    時間: 2016-6-4 07:30

‘‘賺錢, 你地唸下啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩? ‘‘

你意思係話你同你屋企人打乒乓球完全唔為興趣せ而係為賺錢? 可否指點下 在下 點做到?

在下 做好多嘢都係為興趣せ做義工せ唔賺錢。。。如果 在下 既人生哲理錯了,可以指教一下嗎?
作者: williamkeung    時間: 2016-6-4 08:03

小x會舉行比賽,course人家要賺錢有何問題呢,樓主如不喜歡大可以不再參加,第二,你們報比賽條款我就不太清楚,但如果打小x會比賽就等同已成為他們會員,小x會就沒有說錯他們有數佰會員,但如不是個人愚見或者小x會院長可考慮把字眼會員改為成員會否可行,免得比人說三道四。第三,乒壇上當會有人為了自己利益或個人仇恨,會對某一間球會有特別有不善意見,但人地一樣有學生去學的話,證明用家會自己衡量,再說三道四又有何用呢?,最後小c會搞比賽要賺錢我真看不見有何不妥,Richard或者你同小x會溝通吓,可能大家有多少誤會啫!
作者: nixonwin    時間: 2016-6-4 09:17

引用:
原帖由 Richard888 於 2016-6-4 00:12 發表
呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打吓比賽, 學吓嘢, 又吾貴, 咪一齊玩吓囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人,  ...
妄想被迫害症,請勿放棄治療
作者: 橫變直    時間: 2016-6-4 09:49

樓主成篇文章裏面,假設所講全皆屬實,又假設小x會招人打比賽時沒有講明「報名的資料會用其他用途(如入會)」「報名會自動入會」等,咁又真係有問題...  不過,多數要填紙先參加得的比賽,不是柴娃娃俾個網名加電話就可參加果D比賽,通常都係有細字條文,或者交報名表時工作人員口頭話,填寫資料會作入會用,諸如此類…  
作者: williamkeung    時間: 2016-6-4 10:13

小x會報名情況是怎樣啲我就不清楚,但如小朋友只是報名打比賽,又沒有填寫過任何類似會員表格,這樣又不能假設人地已答應成為會員,因他們只是嚟打比賽啲,這真有問題wor……!
作者: Richard888    時間: 2016-6-4 10:24

引用:
原帖由 Suki 於 2016-6-4 01:15 發表

老師:

1)我請你48小時內在論出一則聲明⋯⋯《道歉》,可以用回Richard888的a/c!(可能大家溝通出了問題)

2)自行刪了這帖!

現在是6月4日⋯⋯01:15!
哦……….自己認係小X會, 即係我講的事情有做過啦, 叫我道歉? 應該係小X會對未得到同意便入咗會的家長道歉就真. 睇來好多上上下下都係利益集團份子. 利用呢個平台來賺錢. 重可以叫人除時刪除對自己不利的言論, 即係呢個平台都係得益者啦.
唉!!!! 打乒乓波的人,品流咁複雜, 睇黎都吾應該比個仔繼續打, 是非又多, 教練同球會為了爭利益, 各出其謀, 不擇手段, 個個口中都好偉大. 又話D家長為了1兩分同人嘈, 又報警, 又嘈交, 打Tennis 好過啦, 起碼玩的人都高尚D.

作者: wonfat    時間: 2016-6-4 10:36

"高登仔要認識的誹謗法"

http://stealjobs.com/%E9%AB%98%E ... %E8%AC%97%E6%B3%95/
作者: Robson    時間: 2016-6-4 10:45     標題: ..

"打Tennis 好過啦, 起碼玩的人都高尚D"

講得出呢D說話的人, 只有3個可能性,
1. 冇見識,      或者
2. 冇學識,      或者
3.  兩者兼備
sorry, 在下讀得書小,諗唔到第4種可能性!

在全港最大的乒乓論譠講呢D說話的人, 只有1個可能性,就係..........

愚蠢!
作者: 勁揪俠    時間: 2016-6-4 10:47

引用:
原帖由 Richard888 於 2016/6/4 10:24 發表

哦……….自己認係小X會, 即係我講的事情有做過啦, 叫我道歉? 應該係小X會對未得到同意便入咗會的家長道歉就真. 睇來好多上上下下都係利益集團份子. 利用呢個平台來賺錢. 重可以叫人除時刪除對自己不利的 ...
可怒也! 你咁唔講道理,點會有人信你講既嘢。
作者: jacky1021    時間: 2016-6-4 10:51

咁如打乒乓球好唔高尚既,連累埋我呢d打左廿幾年乒乓球無辜既大海胶龍,請大佬唔好講到打乒乓球咁低俗

作者: charwes    時間: 2016-6-4 10:59

每個人都要為自己講過嘅說話負責,希望C兄唔係教練/球館主持人,因閣下說話已經踩低曬所有打乒乓球的人。
作者: futari    時間: 2016-6-4 11:03

其實和參加球局相似。租
作者: futari    時間: 2016-6-4 11:04     標題: 回復 1# 的帖子

其實和參加球局相似。

作者: hoiwong9    時間: 2016-6-4 12:23     標題: 回復 22# 的帖子

留名睇可以有幾盡
作者: szechai    時間: 2016-6-4 12:45

打Tennis 好過啦, 起碼玩的人都高尚D.

請不要嘗試轉打Tennis ,因你加入後會令
打Tennis 不再高尚
作者: wtsangmf    時間: 2016-6-4 13:00

Richard888兄,
本人只是-名過客,因為我有否參加過這些比賽球局也不太请楚,但Richard888兄又能否具體一点說出人家如何騙你錢,如何騙你時間做義工,人家稱呼你為會員又是錯的嗎?有否阻礙你報其他球隊的比賽,而你去人家處打波,人家又應該如何稱呼你好呢?
其實無需那麼不高與,如人家真的騙你一百幾十,你不再玩便是,反正不多。如做義工一事,我也相信只是Richard888兄不知如何推掉而矣……
平心而論,辨這些比賽球局,勞心勞力,算是他們真的賺-点錢也不為過,還望Richard888放開-点,互换角色想想他們的處景角度和難處,無謂自尋煩惱,鬱氣難舒!
人生苦短,開開心心的當一個快活人吧
作者: popo_wong2001    時間: 2016-6-4 13:25

小乒會義工團任務:
1. 為比賽晨七去排隊book場,目的只係想有足夠枱給小孩打比賽
2. 整張靚靚既報名表及分組名單方便家長去報名及對手是誰
3. 收取報名費除了付場租, 還有比賽既禮物, 禮物都需要去買才有的, 目的都係為小孩帶著開心笑臉回家
以上三點不能一個人可成功的, 需要既係合作, 所以就係義工比洗腦既原因, 因為大家都想小孩打波得到一張笑臉, 至於賺錢方面, 老實講, 不是每個比賽都有盈餘, 但至少每個比賽都有獎品, 什麼叫拉上補下, 高尚既樓主你無理由不懂的, 唔信可自行搞一至兩次,高尚既樓主, 希望你用豁達既心情, 用另一角度想一想, 站在別人方向再想一想, 不要使到乒乓球咁低等落去吧.....

作者: williamkeung    時間: 2016-6-4 13:38

對! R兄都係1佰幾拾元,但你都有打比賽,如感覺唔良好就離開唔打囉!如你又是否被屈成為會員不開心,咁就等小x會去回應他們個會員制度是怎樣!難道網球這種有錢人玩意就一定沒有你所提及事件發生???如真你不如去打golf,因連李嘉誠都打,一定是最高尚……
作者: futari    時間: 2016-6-4 13:51     標題: 回復 1# 的帖子

其實和參加球局相似。

作者: thinking    時間: 2016-6-4 14:54     標題: 回復 1# 的帖子

打波是開心的,如閣下咁計較、算著人家一分一毫、也計較人家指指點點其他人做事... 其實很間單,如不高興,不參與便是吧了
作者: mushroom_mama    時間: 2016-6-4 15:00     標題: 回復 1# 的帖子

唔明... 完全唔明...

其實你自願參加人家搞嘅比賽, 若果唔啱feel咪唔玩囉. 點解會一肚氣呢? 況且你又話人哋收費唔貴, 即係冇重大金錢上嘅損失, 最多咪浪貴咗啲時間. 但你個仔都有得同人家會員打比賽, 咁又唔算有乜嘢損失嗯. 最多咪無得益, 但唔等於損失啊.  

若果你嘅個人資料懷疑被利用, 應該直接同該會反影/投訴/處理. 但係度講到人哋似邪教咁..... 啲家長好似傻仔咁被洗腦咁..... 似有抹黑之意喎.  

若果樓主真心為其他家長好(正如你自己咁講), 不如坦白啲講吓你究竟比佢哋呃咗啲乜, 咁隱悔好誤導囉.  相反, 樓主係因為自己得唔到甜頭喺度發難, 咁就 no good 啦.

作者: 鷹眼    時間: 2016-6-4 15:11

真心喜愛一樣活動,你自然會量力而為地為它付出而不計回報。
至於一項活動的本質係沒有高尚與否之分,可能是個別參與者自己的問題,
內心複雜,看待世事自然更加複雜!我也希望找尋一個沒有是非的地方,
不介意的話,請告訴我知,萬分感激!!!
作者: 金擇魚    時間: 2016-6-4 15:58

乒總比賽仲唔抵,
隨時一場比人K0,
冇得打。
小乒會比賽場次咁多
唔當比賽,去玩都抵
會員唔使比注册費咁正,
乒總注左册都未必報到名比你打,
作者: atcf    時間: 2016-6-4 16:17

引用:
樓主講到咁慘慘“豬”點解唔去消費者委員會載黑超口罩做苦主呀?
其他人持正反意見討論又話人圍護……
俾多啲理據出黎大家睇下先啦
球局比賽,個個球會都要啦,義工呢家野,有名你叫,冇人
作者: 橫變直    時間: 2016-6-4 16:33

有些香港字就出唔到。
「o下」,「木台」,「o的」呢d,一打就後面所有字會食晒
作者: atcf    時間: 2016-6-4 17:06

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-6-4 16:33 發表
有些香港字就出唔到。
「o下」,「木台」,「o的」呢d,一打就後面所有字會食晒
哦…唔該晒,直直哥
作者: atcf    時間: 2016-6-4 17:09

冇人要你去做義工的,班別堂,市場冇得比較,但場地導師唔洗錢既 ,你有冇被強迫報先?你唔去試下做下?
作者: 一燈大師    時間: 2016-6-4 20:17

在下已多年沒有參與論壇的討論,剛巧最近有些時間看看這個論壇的發展,誰料又再發生小風波..., 首先我聲明本人並不認識這球會的任何人。
請恕在下多事,我有些看法..., 如果我沒有理解錯的話,R兄所講的主要是球會未經家長同意而用了他們的資料當作了是自己球會的會員,但我有以下的一些疑問:  球會是否有公開家長的資料 ? 如身份證號碼、地址、聯絡電話,.. , 如果這些都有未經同意而公開...那當然是有問題.., 否則...我認為只是球會借參加活動的人數向外間講大了些而作宣傳之用,這我認為只是小事一樁。
至於主辦比賽而賺錢,就算是真的也沒有什麼大不了..., 這是你情我願的..., 只要有能力者誰也可以做...對嗎?
希望大家以推動乒運為目標..., 不要為些小事又起風波...大家應該團結一下...., 乒乓球都是一項高尚的運動.., 己故美國總統尼克遜都以此運動來開始中美友好關係啦...., 善哉...

作者: 一燈大師    時間: 2016-6-4 20:18

漏了一字未經同意....
作者: 葉師傅    時間: 2016-6-4 21:17

有人比錢冇得打,亦有人免費都唔打 .
作者: lwy    時間: 2016-6-4 21:36

運動無分上等下等,發帖者的"運動貴賤論" ,貽笑大方! 自曝其短.

啟騫媽( 做人做事要光明磊落出真名又如何)
作者: joeman    時間: 2016-6-4 21:50

高尚情操來自高尚的人,不是活動。

利申:我也是被認為不高尚的小乒會的一位義工及負責人,從不懼怕指責,因指責可令事情日後做得更好,更不懼怕誣衊,因清者自清。
作者: 俊賢傑    時間: 2016-6-4 22:11     標題: 回復 4# 的帖子

講到咁。。。可以分享多些你既經歷及例子嗎?誹謗係會被人起訴㗎!
作者: HK-KC    時間: 2016-6-4 22:48

[quote]原帖由 charwes 於 2016-6-4 10:59 發表
每個人都要為自己講過

打GOLF係咪仲高尙?

作者: kensze    時間: 2016-6-5 09:41

好大件事……………………………………
作者: jcclee    時間: 2016-6-5 10:22

這次事件一鬧,都未必是壞事⋯⋯
好讓大家都可以更加了解小乒會的運作,
清楚負責人和一眾會員的付出,團隊的合作精神,
怎樣勞心勞力和不求回報的貢獻。

我在此表示支持和感恩!
這些活動都總是教小朋友有得益的。

一切交易或買賣本來就是雙向的,你情我願,若有覺得是不公平或有被騙....遠離之便可。
不必要的指控實在是不智⋯⋯
相信其他認同者會識得自行判斷。
(希望多一點了解,多一點和諧)

Jcclee
作者: joeman    時間: 2016-6-5 12:19

回應:你地唸
作者: joeman    時間: 2016-6-5 12:20

回應:真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩?

R先生,我可以好肯定同你講,小乒會內,真係有這些人,而且多的是。晨七行動需要的決心,不是賺少少錢可以得到的,我們有義工甚至零晨四時半去排隊,不如你試試感受下?
作者: 橫變直    時間: 2016-6-5 12:33

jcclee講得無錯。我之前對小乒會一無所知,甚至都係今朝先留意到原來suki爸是會長!失敬!
暫時睇落,小乒會搞得非常之唔錯!   加油!
可惜小兒對乒乓球全冇興趣,無論我遊說佢、俾youtube佢睇,親身示範(可能就係小弟技術太差,俾佢睇完反而重衰 ),同佢在家一齊玩,俾D球拍佢,有意無意講D呢方面知識佢聽、講D新聞或賽果佢知、搞乜都唔掂,無興趣就係無興趣。 否則,我都可能參加!
作者: joshualee    時間: 2016-6-5 12:34     標題: 中國人社會的正常現象

無辦法,呢個係正常現象,做得出色的義工服務,在中國人的社會很可能會出現陰謀論,即使不在論壇發表,在坊間間中都會聽到人講,如果小乒會在西方文明國家出現,只會吸引更多義工加入,讚口不絕。
作者: 速鳥    時間: 2016-6-5 13:12

引用:
原帖由 joshualee 於 2016-6-5 12:34 發表
無辦法,呢個係正常現象,做得出色的義工服務,在中國人的社會很可能會出現陰謀論,即使不在論壇發表,在坊間間中都會聽到人講,如果小乒會在西方文明國家出現,只會吸引更多義工加入,讚口不絕。
所以小乒會長搞得最差之處,就係搞得咁好的球會,但咁小人知道。
作者: lctang    時間: 2016-6-5 14:35

我信任支持小乒會!因我親眼見到他們的付出! 因我感受到他們無比的付出! 我自問自己只可幫到少少手去晨七排隊訂場!但他們除了會親自晨七排隊訂場,還要做安排,統籌,計劃賽程等等…各種瑣碎繁複的工作!
世上無東西十全十美,亦無任何做法能滿足所有人的期望!即使有不足之處,大家應該互相體諒,包容。因他們也盡了力!
作者: Hodyhody    時間: 2016-6-5 18:42

支持小乒會
作者: hoiwong9    時間: 2016-6-5 18:56

樓主潛左水?
作者: 速鳥    時間: 2016-6-5 21:16

我想隨著恒生學界盃曲終人散,呢件事都應該告一段落,誰是誰非並不重要,最重要係你地點睇樓主的敘述及對方的解釋,自己去分析真理與唔會。

希望大家對事不對人,就是香港乒乓之福。
作者: Ppboy    時間: 2016-6-5 21:24

小乒會有值得欣賞的地方 ,不過成日話其他球會或總會點衰點衰 ,小心比人告翻轉頭; 當R先生提出不同意見時便兇人 ,小弟真的不懂欣賞 解決事件還有好多更好方法
作者: jacky1021    時間: 2016-6-6 00:40

引用:
原帖由 Suki 於 2016-6-5 22:25 發表
舉個例子:以下二張圖,顯示恆生學界盃女子小學組別,四強(416場次)7局4勝,冠軍及季軍賽是5局3勝!

當我批評乒總⋯⋯⋯這個是犯了低級錯誤!

當這個是事實⋯⋯⋯去批評一個官 ...
好明顯係乒總裁判組打錯左姐.......應該唔係4強7局4勝, 整個賽事都係5局3勝
作者: edmond0117    時間: 2016-6-6 01:14

引用:
原帖由 jacky1021 於 2016-6-6 00:40 發表

好明顯係乒總裁判組打錯左姐.......應該唔係4強7局4勝, 整個賽事都係5局3勝
你的意思是可接受呢種低級錯誤??
作者: jacky1021    時間: 2016-6-6 01:18     標題: 回復 73# 的帖子

當然不能接受啦!絕對要訓示添,你誤會左我姐
作者: jacky1021    時間: 2016-6-6 01:32     標題: 回復 75# 的帖子

理解理解。。。。。。。。
作者: Ppboy    時間: 2016-6-6 08:50

引用:
原帖由 Suki 於 2016-6-5 22:16 發表

多謝新會員提點。

不同意見與「砌生豬肉」,你懂分別嗎?

每人也要對自己言論負責

小弟不怕被告翻轉頭⋯⋯因為只要你説的、批評的、所知的是事實,你每天也能睡得安心!

相反便要為 ...
教主口才咁好 晜黎我嘅擔心系多餘;

作者: AY2006    時間: 2016-6-6 09:04

R師主:

過而能改,善莫大焉。
明白您可能一時意氣但沒實據的妄言…
但為人父母,言教身教,終生天職。

時間可讓事件態度沈澱,一句道歉,勝於百辭辯解。
您(及R仔)與小乒會一眾只是萍水相逢,何不把握當下,讓事情化解…
小朋友往後在讀書,體育,成長的路上仍是好隊手好隊友!

為您盡快拿出誠意與勇氣加油!
作者: 速鳥    時間: 2016-6-6 09:21

希望小乒會快d再搞個「中乒會」
作者: jacky1021    時間: 2016-6-6 09:43     標題: 回復 81# 的帖子

市場問題,有料到,呢個係一個值得投資,投入既市場
作者: chow20616    時間: 2016-6-6 09:47

我信任支持小乒會, 因我親眼見到他們的付出!
作者: 橫變直    時間: 2016-6-6 10:08

引用:
原帖由 Suki 於 2016-6-6 09:35 發表

速鳥兄⋯⋯⋯多謝睇得起小乒會!

中學生的生活多姿多彩⋯⋯乒乓球需求日益下降,外間也有很多球局及比賽合適中學生,所以中乒不是我們杯茶!

反而幼乒(幼稚園)對整體乒運及市 ...
幼稚園個人認為太細個太矮了。 Set低張
作者: KKFan    時間: 2016-6-6 11:26

支持小乒會
作者: jlamlam    時間: 2016-6-6 11:42

我們雖然不合資格和從沒參加過小乒會的任何活動和球局, 也不真實認識院長, 從事實看,我深信除了瘋人院長外, 沒有人會無條件自動公開其賬戶給人查帳, 事實勝於鴻辯, 希望更多有心人, 出心出力, 為香港乒運出力奮幹.
人在做天在看. 小乒會, 院長和一眾義工請繼續努力加油
作者: ernestlaw    時間: 2016-6-6 12:16

網上搜尋伊藤美誠資料無意間發現,水谷隼父係乒乓球教練在家鄉自少陪訓水谷之餘,也義務辦訓練班。
伊藤美誠正是自小在水谷父的訓練場打下深厚基礎。
我相信民間力量係要珍惜,有潛質能力嘅小朋友都要有更多不同環境發現成長。
多一個地方俾小朋友總好過湮沒人材。
放低個人意氣,多少少珍惜小朋友成長環境可貴。
作者: jacky1021    時間: 2016-6-6 12:36

引用:
原帖由 jlamlam 於 2016-6-6 11:42 發表
我們雖然不合資格和從沒參加過小乒會的任何活動和球局, 也不真實認識院長, 從事實看,我深信除了瘋人院長外, 沒有人會無條件自動公開其賬戶給人查帳, 事實勝於鴻辯, 希望更多有心人, 出心出力, 為香港乒運出力奮幹.
...
因為你太高級
作者: (=^x^=)    時間: 2016-6-6 17:39

九年前論壇剛開壇作法,有一個球會負責人突然對我們很敵視,他以為我在攪球會,潛入他球會打波只能結識球友,從而搶他的會員過檔。當時我沒有回應,也不加解釋,因為我相信路遙知馬力,日久見人心,日子一天一天過去,結果 ......他才明白我攪的論壇而不是球會。

原來此帖應該一出即刪, 因為論壇創立原是為交友結友,不是為吵架而創立。無一個球會能滿足所有人,都是那一句,啱的便去打多兩場球,唔啱的便稍移玉步另找一片新天地,此帖便就此完結吧。

期望日后論壇多正氣,多正面的 Post.  各球會加油

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0