標題: 他的名字叫黃鎮廷, not 茂里 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2016-8-17 03:21     標題: 他的名字叫黃鎮廷, not 茂里

作者: zeio    時間: 2016-8-17 03:42

好一個「鎮廷」,就係水谷、吉村鳯爪都唔夠腳趾數咁多個擦邊、擦網「擦停」左個勢
作者: (=^x^=)    時間: 2016-8-17 11:36

so c wong 死不認錯
作者: sammon    時間: 2016-8-17 12:03

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2016-8-17 11:36 發表
so c wong 死不認錯
"黃鎮廷是「茂里」!"--- 轉載 信報財經新聞 -> 體育 -> 奧運風雲  By 阿力士 17 Jul 2016

香港藝人已經成為港人的集體笑柄,他們把無知和無禮發揮得淋漓盡致,如果這也列入為奧運項目,香港早已取得里奧金牌零的突破。阿力士所指的正是有著名電台DJ,以「茂里」稱呼香港著名乒乓球手黃鎮廷!
這位向來口沒遮攔的DJ,在節目中還批評港隊成員的衣著,指衣領紐扣鬆開不得體云云。黃鎮廷隨即還擊指這有利比賽發揮,日後將繼續這樣穿。如果運動賽事還要兼顧儀容的話,女子柔道項目的互相拉扯,弄至衣服、頭髮皆亂透,如此「不雅」,真應該取消該運動項目。
大家很理解藝人、DJ不可能是萬能博士,但他們在自己專業的領域是否應盡量追求專業?在發言前做一些準備工夫,這些工夫不用做到十全十美,但總不能連對方的名字也不知道,就張嘴就嘲諷!運動員默默耕耘四年亮一次相,豈容你隨隨便便出口侮辱?相信也只有香港這個怪地方,會如此看不起自己的體育代表!
TVB轉播奧運備受網民抨擊,藝人擔任評述也是笑話百出,香港人又沒有其他選擇(其他電視台連新聞片也沒有!),只能忍受他們的無知。部分嘉賓評述卻比藝人謙虛得多,多次承認自己未必很熟,「將來會準備得更好!」
曾幾何時,香港是多麼令人回味的城市,英國作家Richard Mason的《蘇絲黃的世界》,就以舊香港作為時代背景;女主角一身旗袍、撥撥著扇子,隨隨便便一個街邊女子,也是如此的婀娜多姿!那樣的舊日時光,怎不令人回味?(編者按:前香港劍擊奧運代表李忠民發表公開信,要求蘇施黃對運動員保持尊重;黃鎮廷則表示不扣鈕打球更舒適,呼籲不要隨便拿運動員開玩笑。隨後蘇施黃回應指,「瞀里」乃其口頭禪,形容自己、拍檔、朋友、聽眾皆可。)

作者: Hodyhody    時間: 2016-8-17 12:25

加油,黃鎮廷!
作者: (=^x^=)    時間: 2016-8-17 23:38

【反寸網民�李忠民唔識字】蘇施黃回應「茂里」事件:不要寫錯字——瞀里

蘇施黃喺商台節目《大玩派》批評香港單車隊戰衣,又以「呢條茂里」形容香港乒乓球「一哥」黃鎮廷,其惹火言論引來爭議,甚至有網民去阿蘇嘅xxx主場留言狂轟,或集體轉貼前香港奧運代表李忠民嘅留言:

「個人係咁講:致蘇絲黃的公開信。剛才閣下在電台的言論,本人有以下意見:
1. 黃鎮廷是香港的精英運動員,並不是閣下口中的 『茂里』!
2. 運動員在比賽時 Polo Shirt 有沒有扣鈕,並非值得閣下批評的地方,有沒有想過可能是在比賽期間鬆掉?
3. 你不明白單車衣在風阻及工用上設計,請勿隨便批評!
4. 請尊重所有運動員!不論國家及地區!
5. 請閣下好好了解一下體育,之後才作出批評,以免誤導聽衆!」
網民紛紛留言要求阿蘇向運動員道歉,今日蘇施黃接受《蘋果》電話訪問,佢先send咗「亞蘇亡命瞀里團10 anniversary」紀念牌嘅相畀記者,再用短訊回覆:「不要寫錯字--瞀里(音:茂理),這是我2005年去撒哈拉沙漠team的名字,參加馬拉松賽,如果你時常聽我節目,我係人都叫瞀里,包括自己。」
蘇施黃喺節目經常講「瞀里」呢兩個字,形容自己、拍檔、朋友、聽眾,可以話係佢嘅口頭禪,問到佢會否解釋吓?蘇施黃霸氣回覆:「不需要解釋我為甚麼天天睡覺,天天起床。」
蘇施黃批評香港單車隊戰衣,指其「破風戰衣」的設計:「邊鬼個去design呢件咁嘅衫?你冇着過上身到嘅咩?」又指紫荊花圖案陰影剛剛在胸口乳暈位置:「真係好肉酸!」對此香港單車運動員梁峻榮表示:「呢件衫造出嚟有原因,點解要灰色咁特別,因為教練覺得紅色衫較顯眼,灰色就好似隱形咁,對於我們,特別係Sarah(李慧詩)嘅凱林賽時,進攻更容易。」
對於梁峻榮嘅回應,蘇施黃澄清:「我都唔係話灰色,我係話他們放區旗的位置不妥當,淺灰的葉,一瓣在左胸前,一瓣在右胸前,仲要中間有粒星,看落像乳暈。」至於指運動員在比賽時 Polo Shirt沒有扣鈕,佢就話:「我只係話佢呢啡啫!」
至於李忠民給蘇施黃嘅公開信,蘇施黃就稱:「佢唔係寫俾我,我的名字係蘇施黃。」皆因李忠民寫錯蘇施黃嘅施做「絲」。
作者: (=^x^=)    時間: 2016-8-17 23:39

作者: (=^x^=)    時間: 2016-8-17 23:39

[youtube]p7eKjhZLpZ4[/youtube]
作者: (=^x^=)    時間: 2016-8-17 23:40

[youtube]MKmyOX2xQBQ[/youtube]
作者: TurboZ    時間: 2016-8-21 22:36

莫名其妙的妖孽重要教人中文, 你自己自稱茂里冇人理你, 我唔知黃生係唔係你聽眾, 但肯定唔係你朋友, 叫人茂里叫到好似全香港人都係你老友, 你粉絲咁, 講嘢都唔知用乜邏輯, 不知所謂。

http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20160818/19740187

記得幾十年前聽初出道的阿蘇做電台節目, 聽把聲重以為佢係男人, 事關嗰個年代真係冇人把聲咁核凸可以做DJ, 後來睇倒佢副專容就更加反感, 原來佢係俞琤同學, 同聲同氣, 難怪有人會請條茂里做DJ。

話時話, 我一向打波打到興起都會唔扣鈕, 黃生打波咁型咁勁, 唔扣鈕真係多少有D關係, 大家不妨試試, 女波友除外.....
作者: atcf    時間: 2016-8-21 23:27

運動員的努力值得我們尊敬,,這些狗口葡萄酸,還是算把啦
作者: (=^x^=)    時間: 2016-8-22 03:24

作者: jcclee    時間: 2016-8-22 08:11

代表香港參賽奧運的運動員,我覺得是應該受人尊重!
無論比賽成績如何,也不應被言論批評或侮辱!
做電台節目播放出街理應要克制一些,做好榜樣!
如果只是為了提升收聽率而去故意抹黑他人,實是低劣手法!
這樣低級的電台節目(及主持人)我是不會收聽的!

支持香港運動員!
支持黃鎮廷!
作者: antony    時間: 2016-10-1 12:02

支持黃鎮廷

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0