標題: [其它討論] 你心目中的入門级、性價比、旗艦级球拍 [打印本頁]

作者: davidlai0426    時間: 2016-9-18 16:33     標題: 你心目中的入門级、性價比、旗艦级球拍

智能電話有分入門级、性價比、旗艦級類型,你心目中的入門级、性價比、旗艦级球拍又是誰?大家齊齊發表高見,謝謝各位。
作者: zeio    時間: 2016-9-18 16:48

TSP Swat 值得一試,性能均衡既純木七夾,蟻民都買得起既價格,日本銷售排行榜萬年十大(現行第一),入門到高階都適用,亦都真係有打職業用
作者: je5181996    時間: 2016-9-23 01:12

我覺得銀河mc-4幾好,直橫板都得,又輕,玩性價比就買國貨啦,一直到外國貨就好貴
作者: badiso    時間: 2016-9-27 17:23     標題: 回復 2# 的帖子

請問香港邊到有賣? 想去睇下
作者: fonglongyin    時間: 2016-11-21 16:20

入門级 Stiga V-1
性價比 Yeo
旗艦級 Rosewood XO

btw 我中意打yeo多過 rosewood XO
作者: SSPSK    時間: 2016-11-23 13:28

入門級 - 銀河T-1
作者: tsui0101y    時間: 2016-11-23 13:49     標題: 回復 1# 的帖子

我自己入門級打緊 勁極7 ,入門軟板好,易控制d,配狂飆8穩健正手又唔洗灌,反手配焦點3夠輕身。

性價比高

旗艦級我就覺得係clipper,底勁強又好配膠,自己用緊呢兩支

作者: TomLai    時間: 2016-11-23 14:29

入門: 銀河N4
性價比: 奧查 (橫), YEO (直)
旗艦: 本人閱歷尚淺 (財力有限)
作者: GatienExtra    時間: 2016-11-23 14:40

性價比 stiga clipper wood :價錢平,又夠力,應用廣泛,可生膠正膠反膠。但硬七夾,喜歡五夾純木手感的人可能不喜歡。
旗艦級 viscaria/zhangjike alc : 需自身發力,性能方面比較平均,相比於zlc/super zlc價錢亦唔系話特別貴。
作者: TomLai    時間: 2016-11-23 15:16

Clipper的確好打. 我用它 (我的是CR, 不是Wood) 右拉打左推擋偶爾橫打很爽, 比YEO順手. 如果用直拍拍打比分, 我想我會用CL.
我性價比選YEO的原因:
(1) YEO比CL更便宜;
(2) YEO更有性格(也不像一般的5夾純木);
(3) YEO橫打比較順手.
作者: GatienExtra    時間: 2016-11-23 15:46

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-11-23 15:16 發表
Clipper的確好打. 我用它 (我的是CR, 不是Wood) 右拉打左推擋偶爾橫打很爽, 比YEO順手. 如果用直拍拍打比分, 我想我會用CL.
我性價比選YEO的原因:
(1) YEO比CL更便宜;
(2) YEO更有性格(也不像一般的5夾純木);
( ...
如果我打直板,我都會選擇yeo
作者: TomLai    時間: 2016-11-23 20:16

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-11-23 15:46 發表

如果我打直板,我都會選擇yeo
原來師兄係CL橫板. 可惜我塊CL直板貼咗一面生膠. 我橫板反手生膠唔掂. 唔係可以打橫塊板試下.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0