標題: [球板討論] 請問這個組合新手打快攻合適嗎? [打印本頁]

作者: ponybanana    時間: 2016-10-1 18:52     標題: 請問這個組合新手打快攻合適嗎?

底板 Donic Ovtcharov Senso V1
正手 Donic Bluefire M2
反手 Donic Baracuda
Budget 1000
本身唔係好識揀底板, 同埋唔知donic m2, p2, p1邊塊好d
希望各位比比意見或者推薦其他底板alternatives, 謝謝.
作者: stephen1019    時間: 2016-10-1 19:08

Good match..
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-1 19:12

引用:
原帖由 ponybanana 於 2016-10-1 18:52 發表
正手 Donic Bluefire M2
反手 Donic Baracuda
Budget 1000
本身唔係好識揀底板, 同埋唔知donic m2, p2, p1邊塊好d
希望各位比比意見或者推薦其他底板alternatives, 謝謝.
正手M1,反手M2會唔會好D
作者: tomtom1995    時間: 2016-10-1 19:12

快攻CL都得
作者: 悠閒一族    時間: 2016-10-1 19:30

如果本身未接觸過乒乓球,好難控制到
作者: siuyubb    時間: 2016-10-1 19:36

反手m2正👍
作者: ponybanana    時間: 2016-10-1 19:39     標題: 回復 4# 的帖子

諗得過
作者: ponybanana    時間: 2016-10-1 19:40     標題: 回復 6# 的帖子

joola tango extrem邊度有得買?
作者: ponybanana    時間: 2016-10-1 19:41     標題: 回復 8# 的帖子

&#128077 ?? what do you mean?
作者: 032    時間: 2016-10-1 19:45

正手 Donic  P1
反手 Donic  P2
更適合新手打快攻
作者: ponybanana    時間: 2016-10-1 19:52     標題: 回復 12# 的帖子

其實bluefire m同acuda p最大分別系咩?
作者: 032    時間: 2016-10-1 21:02

bluefire m係蛋糕海綿比較重同硬,發力不足難打透.
Acuda 係內能海綿比較輕同軟,易借力同出波快,旋轉好
作者: 葉師傅    時間: 2016-10-1 21:10

引用:
原帖由 032 於 2016-10-1 19:45 發表
正手 Donic  P1
反手 Donic  P2
更適合新手打快攻

作者: tomtom1995    時間: 2016-10-1 21:36

夠錢的話CL配P1,P2好D
作者: ponybanana    時間: 2016-10-1 22:24     標題: 回復 17# 的帖子

橫                        .
作者: TomLai    時間: 2016-10-1 23:30

Ovtcharov擊打可以, 但係我覺得佢係塊衝波板. 挑波亦都好好.
如果樓主快攻係側重衝波, Ovtcharov合適.
如果樓主著重扣殺擊打, CL, P700, 蝴蝶陳靜, 黑薩或者會啱打啲.
另一點係重量. 我兩塊Ovtcharov橫板都係92克. 一塊貼729-08同焦點3, 連護邊重187克. 我OK. 另一塊冇護邊, 貼X1鉑金同X2, 177克. 我嫌輕. 準備換JP01同X1黃金試下.
Ovtcharov手柄中空, 重心偏拍頭. 如果樓主正手M1(幾重下), 連埋M2我有機會去到190克. 想輕啲既話可以諗下反手X1(鉑金或黃金)或者X2.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0