標題: [球板討論] infinity VPS V - p2 vs s2 vs m2 [打印本頁]

作者: je5181996    時間: 2016-12-2 00:04     標題: infinity VPS V - p2 vs s2 vs m2

小弟準備轉反手膠放落infinity VPS V
我覺得紅V好好用,攻擊唔錯,防守都好好,但想試下donic既藍海綿膠
p2 s2 同 m2,邊塊會近D紅V? 而家呢塊銀魔太硬,呢3隻邊隻會軟D同輕D? 事關vps太硬
順便問埋撕塊膠出黎有咩要注意, 塗左護木液一個月到

作者: wing0000    時間: 2016-12-2 10:35

information for your refernce:
S2 是橙綿不是藍綿
P1 都淋到咩咁, 有點兒"過左龍", 完全不合"正手", P2 未試過, 但只會更淋
M2 不是 Acude top sheet (S 同 P 同屬 Acude top sheet), 以及, 聽聞 不輕

如果一定要呢 3 塊裡揀 1, 我會揀 S2
如果不一定要呢 3 塊裡揀 1, 其他 Donic 也可的話, 我會揀 Baracuda, 佢較中性, 配乜底板都唔會有太大落差

利申: 中直, 正 S1 反 Baracuda, 學習橫打中
引用:
原帖由 je5181996 於 2016-12-2 00:04 發表
小弟準備轉反手膠放落infinity VPS V
我覺得紅V好好用,攻擊唔錯,防守都好好,但想試下donic既藍海綿膠
p2 s2 同 m2,邊塊會近D紅V? 而家呢塊銀魔太硬,呢3隻邊隻會軟D同輕D? 事關vps太硬
順便問埋撕塊膠出黎有咩要注 ...

作者: je5181996    時間: 2016-12-2 11:49     標題: 回復 2# 的帖子

師兄,s1反手有冇得諗?
作者: wing0000    時間: 2016-12-2 12:51

我只蛋散 only

S1 反手都見過有人用
讚係食波 > 轉左
貶係食波 > 慢左

我入門級, 用 S2 果時係幾好控, 但球速相對較慢是事實
(果時有調轉用塊 S1 來試玩, 對我來講太彈)

印象中紅 V 係易撞難磨, 轉 Acuda 呢類相對食波的面膠, 相信係要少少時間適應呢
引用:
原帖由 je5181996 於 2016-12-2 11:49 發表
師兄,s1反手有冇得諗?

作者: je5181996    時間: 2016-12-2 15:25     標題: 回復 4# 的帖子

感謝回覆
我都係蛋散
我反手好多時候都係for人地一發波,我就反手擰拉,如果塊膠太硬就好易失
加上infinity vps好硬,唔配軟膠好難打
作者: Sonicwong    時間: 2016-12-2 15:57

感覺P2比m2軟
作者: futari    時間: 2016-12-2 16:11     標題: 回復 5# 的帖子

正手用過這兩膠皮
p1非常彈�省力,不太咬球,控
作者: futari    時間: 2016-12-2 16:12     標題: 回復 5# 的帖子

正手用過這兩膠皮
p1非常彈�省力,不太咬球,控檯內球要耐心適應;
s2球速一般,咬球非常,好控,尤其是檯內;

反手可考慮jo白金,或razka 7�x

打s2,jo白金有好幾年,試過中指
作者: futari    時間: 2016-12-2 16:12     標題: 回復 5# 的帖子

正手用過這兩膠皮
p1非常彈�省力,不太咬球,控檯內球要耐心適應;
s2球速一般,咬球非常,好控,尤其是檯內;

反手可考慮jo白金,或razka 7�x soft

打s2,jo白金有好幾年,試過中指磨穿了jo白金到木板面,兩膠會自然老化 ,過脆易崩 ,年內常打也能保持不換膠而保留狀態會是奇蹟

不過也有可能是自己保養方法不當所致

還在找價錢相若的替代品中...

作者: super_phoenix    時間: 2016-12-2 16:16

試吓stigma 的airoc s,平、輕、正
作者: futari    時間: 2016-12-2 16:32     標題: 回復 10# 的帖子

stiga airoc 易崩嗎?
作者: je5181996    時間: 2016-12-3 01:13

E-LP係咪好似t64架?
作者: 天樂    時間: 2016-12-3 01:25

S2,M2手感應該比較似紅V
M2應該比S2彈,S2旋轉及力量穩定小小
P2就格格不入,顆粒太長持球耐,適合撞擊多過擰拉
作者: GatienExtra    時間: 2016-12-3 10:39

[quote]原帖由 super_phoenix 於 2016-12-2 16:16 發表

作者: GatienExtra    時間: 2016-12-3 10:40

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-12-2 16:16 發表
試下stigma 的airoc s,平、輕、正
呢款都要380,不過打反手真系正
作者: je5181996    時間: 2016-12-5 04:44

想問問s2會唔會好硬同埋耐唔耐用?因為我痴落infinity vps度,而且痴左唔打算再轉膠,好驚拉絲
唔夠錢買bty tenergy系列 , 預算係300蚊
心水: s2, elp , r7 soft 之類
作者: TomLai    時間: 2016-12-5 05:50

我球友M2放正手. 同S2硬度相當既應該係M3.
作者: je5181996    時間: 2016-12-5 20:42

其實有冇人el-p打反手,點解咁少人講?係咪因為新膠?
作者: 青青地    時間: 2016-12-8 12:36

我都好想知道EL-P反手表現...

作者: je5181996    時間: 2016-12-8 14:41     標題: 回復 19# 的帖子

我買左啦師兄
我放左係infinity vps v到
手感係唔太慣,旋轉真係好強,但打落成日冒高,角度要自己熟習
打左兩三日先開始慣,都稱得上每方面都好好,紅V控制同擊打會比較好,其他方面EL-P會比較好
作者: TAMCA    時間: 2016-12-8 17:55

P2比較軟,回球慢,但有少少沉,對手有時會中伏。S2手感好。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0