標題: [球板討論] 直板沒有出頭天? [打印本頁]

作者: vickyw288    時間: 2017-6-5 16:54     標題: 直板沒有出頭天?

許昕比4:0 馬龍 最TOP既始終都係橫板 兩面攻
作者: 閃人    時間: 2017-6-5 17:00

業餘耍樂有什麼出頭天?
玩開心健康什麼板一樣
有什麼高見?
作者: yeung~    時間: 2017-6-5 17:00

打法問題 許昕反手唔得
前三次世乒賽2009, 2011, 2013
ma long都輸wang hao
咁橫板又唔得?
作者: 速鳥    時間: 2017-6-5 17:15

世界賽中,過左2020東京奧運會後,世界各地會還有幾多位直板運動員,就可以作為參考。
歌街賽中,過左20點20分東京街晚飯會後,細街角落的體育館還有很多位直板運動員,亦就可以作為參考。
總結就是各有各精彩
作者: slavfung    時間: 2017-6-5 17:29

直板永無番身之日
作者: CXC    時間: 2017-6-5 17:31

今日既馬龍正反手六種方式打你~無得玩   睇樊振西~塔克車既打法了~
作者: friendlybrother    時間: 2017-6-5 18:55

引用:
原帖由 vickyw288 於 2017-6-5 04:54 PM 發表
許昕比4:0 馬龍 最TOP既始終都係橫板 兩面攻
根本唔關握拍方式事!

許昕贏咗大循環第一名的橫拍林高遠又代表甚麼?

老實講,許昕並没有接好前輩的棒是事實,佢反手橫打唔及王皓,正手唔及馬琳及柳承敏的近台爆衝,在現今兩面攻,要求技術全面的洪流,係失敗了!
作者: 天樂    時間: 2017-6-5 18:56

真係關握拍問題?其實同實力狀態有無關呢
作者: 0093    時間: 2017-6-5 19:29

任何打法應該都可以有出頭天!
打波係逐盤逐盤計!
比賽的勝負可以牽涉好多不同東西,相信與某種握拍方式及球拍的本身結構未有太直接關係。
作者: 直直地    時間: 2017-6-5 20:02

"龍哥,食咩呀?"
"uum 都係快餐咯。你呢老許?"
"今次。。。。同韓國仔一樣,食全餐咯"

ps 其實邊關直板橫板事丫,許昕摞冠軍既時候,唔通全部橫板就無出頭咩。。。。
作者: thinking    時間: 2017-6-5 22:07

我覺得輸器材⋯ 你拉4板、對方2板就完結
作者: thinking    時間: 2017-6-5 22:13

五夾純木在現今真的不合時宜,許欣與樊振東都是輸器材⋯
作者: jackiekiki    時間: 2017-6-5 22:22

只有王皓喺世錦賽先可以克制馬龍...
王晧一退役,馬龍就嬴!
作者: 直直地    時間: 2017-6-5 22:28

引用:
原帖由 thinking 於 2017-6-5 22:13 發表
五夾純木在現今真的不合時宜,許欣與樊振東都是輸器材⋯
振西果塊係 infinity alc。。。。。
作者: Georgett    時間: 2017-6-5 22:51

真的玩完了
作者: Kenixting    時間: 2017-6-5 22:59

關咩器材同直板事,係實力同態問題

一線球員咁上下水準就睇態睇運啦,許昕以前夠世界第一唔通又係橫板問題

樊個塊係人妖板來,器材呢d野係講手感。重點係帶出技術的質量,冇技術比咩都死啦

你可以話許昕轉新波唔可以太依賴正手,但完全唔關直同橫事
作者: thinking    時間: 2017-6-5 23:03

現在樊振東枝板一定係stiga Vps, 因最近一次在深圳體育館近距離見到沒有炭層純木板
及觀看德國比賽有一近鏡頭影到是vps,冇炭層的⋯
作者: cfire555555    時間: 2017-6-5 23:12

邏輯錯哂。。。
作者: vickyw288    時間: 2017-6-5 23:22

講既都係 轉左新波之後姐
作者: LaPooh    時間: 2017-6-5 23:37

任何一類球拍打法都會有它的優點,都值得尊重。
反而應該要考慮自身條件,性格,偏好,能力…………
是否能配合自己所選用的握拍方法
作者: egghead1969    時間: 2017-6-5 23:42

引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-6-5 22:59 發表
關咩器材同直板事,係實力同態問題

一線球員咁上下水準就睇態睇運啦,許昕以前夠世界第一唔通又係橫板問題

樊個塊係人妖板來,器材呢d野係講手感。重點係帶出技術的質量,冇技術比咩都死啦

你可以話許昕轉新 ...
世界第一 ,大陸想張繼料排世界第一都得。許生橫打遠檯弱,同同級球員打真係唔掂;你話本身技術唔到位都得
作者: tomtom1995    時間: 2017-6-5 23:50

許昕嘅問題一直都係技術嘅問題,佢打法以旋轉為主,再加上以正手為主要得分手段,橫打又唔係用得多,所以差唔多係打單面,以佢嘅腳法去追波正手拉,如果佢反手位再唔多用橫打,成日側身,被人打返正手位的話點都死
作者: egghead1969    時間: 2017-6-6 00:47

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2017-6-5 23:50 發表
許昕嘅問題一直都係技術嘅問題,佢打法以旋轉為主,再加上以正手為主要得分手段,橫打又唔係用得多,所以差唔多係打單面,以佢嘅腳法去追波正手拉,如果佢反手位再唔多用橫打,成日側身,被人打返 ...
問題系许以前可用旋轉克制到对方,现在个波は甘转,变返斗基本功,真系好易比人打到正手;
作者: Kenixting    時間: 2017-6-6 01:02

同全面性最高既比咁冇得比。佢係排過世界第一就係世界第一,都唔關咩板事係有冇反手

轉新波佢一側身完正手位一大空位,個波又冇咁轉自然缺點更大。如果正反手拉波比列唔好咁極端都可以打多幾分

未轉新波就算其他兩邊打法打佢都未必贏硬。
作者: Kenixting    時間: 2017-6-6 01:04

引用:
原帖由 thinking 於 2017-6-5 23:03 發表
現在樊振東枝板一定係stiga Vps, 因最近一次在深圳體育館近距離見到沒有炭層純木板
及觀看德國比賽有一近鏡頭影到是vps,冇炭層的⋯

作者: henrytam    時間: 2017-6-6 01:40

國家隊主力都係用市場版
作者: egghead1969    時間: 2017-6-6 02:02

引用:
原帖由 henrytam 於 2017-6-6 01:40 發表
國家隊主力都係用市場版
國家隊主力系马生、张生、许生呀
作者: mmfc821    時間: 2017-6-6 09:27

直板唔會沒有出頭天,只不過現時大多數人學打波都係用橫板多。如果國家隊訓練多一兩個直板主力出來,自然會有人留意同對直板打法有興趣。講返許昕,佢遇到馬龍之前已擊敗左好多橫板選手,即係話直板打法唔係差,只不過馬龍太強。
作者: super_phoenix    時間: 2017-6-6 09:35

其實係許昕反手唔夠全面,同埋打得好直板選手要有腦,劉國樑、馬琳呀都係腦筋靈活的球員,像許昕一樣單靠正手,打鬼咩,何況許昕開始有啲波已經走唔切,特別係正手位拉完再去反手位用正手沖走唔切要過渡一板就輸一分啦。
作者: kenken168    時間: 2017-6-6 09:39

樊轉左會啦........
作者: super_phoenix    時間: 2017-6-6 09:44

同埋許昕冇技術特點,佢只係死拉爛拉但又做唔到柳承敏/金澤洙的力量。直板同橫板要抗衡一定要培訓一個有特點而正反手像馬琳+王皓一樣。
作者: michaell    時間: 2017-6-6 10:42

現代打法要正反手都好才有優勢! 以前的馬龍反手相對弱好多! 初期對樊振東也被其反手開路打法壓制得好難打! 情況似以前輸比王哠一様!
近幾年馬龍加強了反手及配合正手反撃! 技戰術接近完美!
作者: michaelwwk    時間: 2017-6-6 11:02

现代乒乓球兩面是最基本要求,分别在於直板反手由防转攻這個環節比横板差很多,

基本無解:所以許昕多在接搶方面下苦功,因形成相持绝對不利
作者: egghead1969    時間: 2017-6-6 12:19

引用:
原帖由 mmfc821 於 2017-6-6 09:27 發表
直板唔會沒有出頭天, ...
唔可以甘计,你唔同同级比,好难比;好简单,黄生输比许生,甘系咪就话直板两面差过直板倾重一面
作者: slavfung    時間: 2017-6-6 12:48

范振東用緊viscaria, 唔係純木
作者: KKFan    時間: 2017-6-6 13:07

打直板或橫板怎樣才叫做有出頭天?
應睇番自己有無出過頭? 不是只睇別人出了頭丶就當自己出了頭
人比人丶比死人
如果執著要比?用自己同別人比吧!

作者: michaelwwk    時間: 2017-6-6 13:24

都係果句,標题請註明级别比較好,以免出現打街埸嘅威仔同王皓比較
作者: Georgett    時間: 2017-6-6 17:13     標題: 回復 30# 的帖子

馬龍真係用龍五喎
作者: Georgett    時間: 2017-6-6 17:13

我橫直同時玩
作者: KKFan    時間: 2017-6-6 17:53     標題: 回復 39# 的帖子

我可能同你打過波?幾年前在坪洲我對過一位橫直都會打嘅朋友丶不知是不是你?

作者: JeffYu    時間: 2017-6-6 18:41

許昕技不如馬龍., 關咩直板橫板事?
比佢用橫板都輸咯, D人邏輯錯x哂!!
作者: Georgett    時間: 2017-6-6 19:12     標題: 回復 40# 的帖子

不是, 我是最近才學, 新手一名
作者: Georgett    時間: 2017-6-6 19:15

業餘來說, 用什麼板什麼膠什麼打法, 都不會有明顯影響, 有影響的只是個人技術.
作者: Davids    時間: 2017-6-7 01:16     標題: 直板沒有出頭天

許欣 提高了,    反手擊球特別的好了! but just 龍哥實力
作者: Davids    時間: 2017-6-7 01:19

龍 步法
作者: 道山才子    時間: 2017-6-11 22:46

橫刀直劍
作者: egghead1969    時間: 2017-7-9 02:25

引用:
原帖由 道山才子 於 2017-6-11 22:46 發表
橫刀直劍
你唔好笑,昨日起球会睇到一位波友,改良块直板,正手就打直板背面,反手就打直板两面,不过打一粒仔
作者: rckw    時間: 2017-7-9 07:34

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017/7/9 02:25 發表

你唔好笑,昨日起球会睇到一位波友,改良块直板,正手就打直板背面,反手就打直板两面,不过打一粒仔
想像唔到tim...
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-7-29 22:46

自有反手擰拉側擰技術以後,出手突然隱蔽動作少攻全方位,對付擰拉企中間位較易反應,許昕一側身就被打空位反應不了…
直板只有王皓一人練成橫打,攻守兼備 沒推擋…常人反手直板橫打通常優勢下能攻但壓力下不能守,防守推擋 更有效率,
許昕在被馬龍猛攻反手壓力下也反射動作用推擋防守 但 "橫打攻推擋守" 吳敬平戰術不能有效實現共融!
世乒賽馬龍贏飯振東在較多擺短,許昕若學不了王皓 應多學馬琳花式.
業餘直板如我,正反反長未練成橫打,正手學柳承敏,反手學蔣澎龍加朱世嚇 ,當然是玩樂成份多也出不了頭
作者: TomLai    時間: 2017-7-29 23:57

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-7-29 22:46 發表
自有反手擰拉側擰技術以後,出手突然隱蔽動作少攻全方位,對付擰拉企中間位較易反應,許昕一側身就被打空位反應不了…
直板只有王皓一人練成橫打,攻守兼備 沒推擋…常人反手直板橫打通常優勢下能攻但壓力下不能守 ...
有同感.
"橫打攻推擋守" 吳敬平戰術: 我覺得在橫打攻推擋守的前提下, 反膠橫打最好能包括相持和台內外起下旋.
作者: nckin9924    時間: 2017-10-18 20:08

作者: Georgett    時間: 2019-1-5 22:22

直板始終需要良好既步法, 要多側身, 橫打只是輔助性質.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0