標題: 越想贏,越會輸 [打印本頁]

作者: 心心聲    時間: 2017-8-10 23:13     標題: 越想贏,越會輸

相反本死一戰 , 反而無壓力打得更好
大家有無類似經驗
作者: 范少伯    時間: 2017-8-11 00:02

Water can float a boat.
Water can sink a boat.

Am I translating it well?
作者: 葉師傅    時間: 2017-8-11 00:02

以心使身,身亦隨心 .
作者: TomLai    時間: 2017-8-11 00:26

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-8-11 00:02 發表

等我翻返入中文
水能載舟
亦能覆舟
作者: grizzlyhk    時間: 2017-8-11 10:00

引用:
原帖由 TomLai 於 2017-8-11 00:26 發表

等我翻返入中文
水能載舟
亦能覆舟
The water that bears the boat is the same that swallows it
作者: q9450    時間: 2017-8-11 10:09

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-8-11 00:02 發表

事實如此
作者: TomLai    時間: 2017-8-11 10:37

可以是動力。可以是心魔。
作者: SSPSK    時間: 2017-8-11 12:00

引用:
原帖由 心心聲 於 10-8-2017 11:13 PM 發表
大家有無類似經驗
想羸無問題,驚輸先係重點。
作者: GatienExtra    時間: 2017-8-11 12:02

永遠吾打計分,吾打比賽
吾會贏,亦吾會輸
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-11 12:14

ㄧ緊張手緊諗得太多,發波必失誤!
作者: dilun12345    時間: 2017-8-11 20:35

我都有咁既情況
次次都要I dont care嘅心態先打得出自己水平
作者: tsui0101y    時間: 2017-8-11 21:09

引用:
原帖由 心心聲 於 2017-8-10 23:13 發表
大家有無類似經驗
好難講 , 兩種情況我都試過 , 有時放棄就真係會輸 , 試過比人擦一兩球邊個心情即時沈左 , 咁係會九成輸

又試過本來輸緊好多, 咩都唔諗全力打 又會贏。

但我覺得 勝負方面 , 除左技術係最大因素 ,  運氣因素比心情影響大

作者: lmichael    時間: 2017-8-15 17:45

呢個就係我成日講, 比賽型球員同練波型既分別, 比賽型球員, 通常到埋尾, 都係打得更好, 越重要賽事, 越打得定. 其甲組前列, 通常都係咁. 打到尾, 反而更定.

但有些後生仔, 隨著年紀大左, 多野諗左, 會患得患失, 你總會講得出幾個, 例如....(得罪)神童, 中國隊詩雯,

年青, 唔出名, 通常後面沖上來, 反而無咩包袱, 呢D本來係唔應該有壓力, 佢最後壓力點來? 就係真係領先緊對手, 例如名將, 反而患得患失.

有時球員心態都好緊, 當年帶隊, 對手係有港青既球隊, 咁我遇過有兩種反應, 其中一種, 請戰, 爆左個港青就成名 另外一種, 我叫佢出, 佢話.....你推我去送死  唔想出醜.

而最後佢地乒乓球既水平去到邊, 大家都會估到.

作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-15 18:00

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-8-15 17:45 發表
呢個就係我成日講, 比賽型球員同練波型既分別, 比賽型球員, 通常到埋尾, 都係打得更好, 越重要賽事, 越打得定. 其甲組前列, 通常都係咁. 打到尾, 反而更定.

但有些後生仔, 隨著年紀大左, 多野諗左, 會患得患失, 你 ...
甘似關羽<溫酒斬華雄>, 戰神關羽在天下豪傑面前一戰成名
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-15 18:06

三國大事件:關羽溫酒斬華雄
[youtube]DFG7mAPgBQI[/youtube]
作者: tsui0101y    時間: 2017-8-15 19:40

心理影響勝負表現同複雜 , 所以在專業隊入面 , 心理都係研究同訓練既課題

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0